Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова




Здравейте вие сте с мен, Радка Петкова и с предаването Вкусен следобед в неделя, по отпочиващо време. В Деня на Кърджали ви желая да сте свободни, щастливи и да използвате тази своя свобода за любимите хора и преживявания. И разбира се, да използвате неделния следобед за рестартиране от грижи и проблеми. И днес съм ви подготвила храна за духа и сетивата минутки след новините.
Какво ще ни помогне да се заредим позитивно този следобед?
Най-напред ще ви заведа до Керимовата къща, където греят картините от празничната изложба за Деня на Кърджали. Тази година експозицията е богата - 54 творби показаха 22 художници, като към тях се присъединиха и творци извън Дружеството. Изложбата прибавя цвят в празника на града ден преди професионалния празник на художниците - 18 октомври и ще бъде открита за ценителите на това изразително изкуство поне месец. За заряда на творбите и за духа на експозицията ни разказва художникът Пенка Атанасова. И от магията с четката и боите към рисуването със глас и мелодия. Още една приятна културна новина, но с кулинарен вкус от Кърджали. Навръх 70-годишният си юбилей топкулинарят Росица Генчева си подари албума "С обич". Той съдържа 12 любими народни песни - македонски и хороводни и с него народната изпълнителка изненада дори съпруга си Събчо Генчев, съосновател на Конушенската група и военен диригент. За пожеланията за юбилея, за песента и кулинарията като начин на изразяване, си говорим с Росица Генчева. Най-накрая тя успя да си отдъхне и да отпразнува своя личен празник без кулинарни предизвикателства между между печката, мивката и кухненския плот.
Да й пожелаем Вкусен следобед!
След това идва нашата провокативна анкета, която обикновено добавя разнобой в хармоничното семейно гнездо. Този път Дарина Стоянова попита кърджалийци дали предпочитат ремонт пред скъпоструващо бижу. На въпросите отговарят както дамите, така и мъжете, които очаквано са източник на доходи за въпросните семейни ценности.
Във втората част на предаването се пренасяме в нашия своеобразен радиоресторант. Там ще си говорим с учителя по професионална подготовка Георги Гарабедян и с ученика Благой Раков за гурме кухнята. А поводът е наистина доста изкусителен - ученикът от Професионалната гимназия по туризъм предложи своя рецепта за престижен кулинарен конкурс. Какво бихте казали, ако ви предложат пилешко руле с плънка от бейби спанак, зелено сирене от черни вит, сладко чили и канелони с червена къри паста. На този въпрос ще се опитаме да отговорим малко след 17!
И оттам, ще се потопим в дълбините на кулинарната фотография. Кулинарната фотография не е просто правене на „вкусни“ снимки, тя е начин да разкажете една история за вкусове, емоции, цветове и естетика. Това знае най-добре фотографът Илиан Илиев, който живее и работи в Кеймбридж. Интервюто с него е на Валерия Николова от програма "Хоризонт".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър в стария Златоград

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър по калдаръмените улици на стария град в Златоград, но организаторите са предвидили друго.  Bъзcтaнoвĸa „Xaйдyти бpaнят мecтнoтo нaceлeниe“ щe ce пpeдcтaви нa 4 мapт в Eтнoгpaфcĸия ĸoмплeĸc в Злaтoгpaд Дpaмaтизaциятa щe ce paзигpae cpeд ecтecтвeния дeĸop нa ĸaлдъpъмитe нa..

публикувано на 03.03.23 в 11:05
Пататник

Кулинарно изложение на традиционни родопски ястия в Рудозем

На 1 април миньорския град Рудозем празнува Световния ден на хумора, сатирата, фолклора и изкуствата. За тази цел общината подготвя богата програма от карнавално шествие, изложба, хумористични скечове, хора, кулинарно изложение и прожекция на комедиен филм. Веселието започва от 10 часа и ще продължи до късно вечерта. Кулинарното изложение ще..

публикувано на 29.03.22 в 09:55

COVID-19: Пристигат първите ваксини за деца до 11 години

Пристига първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години. Очакват се около 42 000 дози от препарата на Pfizer, които ще пристигнат в три пункта – в София, Пловдив и Велико Търново. След това ваксините ще бъдат разпределени към цялата страна. Причината - флаконите от тази ваксина съдържат по десет дози, затова медиците трябва..

публикувано на 20.12.21 в 13:29

Безплатният предизборен диспут на Радио Кърджали ще се проведе на 19 октомври

ДИСПУТИ Диспутите в Радио Кърджали се провеждат по реда на жребия, изтеглен в ЦИК, в изнесено студио в Дома на културата. Безплатен диспут - на 19.10.2021 г. от 10:10 до 12:00 ч. във времето на сутрешния блок „След първото кафе“. Тема: „Развитието на Източните Родопи през погледа на политическите сили. Нови работни места,..

обновено на 15.10.21 в 11:24

59 са новозаразените с Kovid-19 в трите най-южни области на България

32 са новите случаи на Ковид-19 в област Хасково, в Смолян – 15, в Кърджали – 12. 1368 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 5,11 на сто от направените 26 727 теста. Със 152 пациенти е повишен броят на хоспитализираните, в сравнение с предходното..

публикувано на 21.08.21 в 11:51

Индексация на базата на пенсиите обеща водачът на листата на БСП в Кърджали Велизар Енчев

Водач на листата на "БСП за България" в Кърджали е Велизар Енчев. Той е дипломат, университетски преподавател, журналист, бивш офицер от външното разузнаване и бивш депутат и учредител и председател на Движение за радикална промяна „Българската пролет“.    Индексация, т.е. увеличаване на базата на пенсиите, обеща Велизар Енчев. Като говорител на..

публикувано на 09.06.21 в 15:32

COVID-19: Безопасно ли е комбинирането на два типа ваксини?

Властите в България излязоха с конкретни рекомендации за употребата на ваксината на „Астра3енека", след като Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е възможна връзка между тази ваксина и необичайни тромбози. Световната здравна организация посочи, че към момента рискът от такива реакции се оценява на приблизително 1 на 250..

публикувано на 27.04.21 в 12:07