Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тенис клуб "Орфей" стана на 25 година

| обновено на 22.10.18 в 15:49

Тенис клуб „Орфей”- Кърджали се готви да отбележи своя 25-ти рожден ден, съобщиха от ръководството. Това ще се случи по време на традиционния международен турнир, който ще се проведе на кортовете „Арпезос”. Треньорът Христо Чобанов с вълнение коментира събитието: „25 години не са много, но не са и малко. За това време през кортовете преминаха десетки, стотици деца. Малцина продължиха като изявени спортисти, но всички станаха достойни и добри граждани. Например неврохирургът д-р Станимир Сираков, носител на медицински Оскар, игра при нас като малък. Десетки други станаха инженери, адвокати, лекари, учители, една плеяда от прекрасни хора.”

Треньорът Христо Чобанов: Най-известната тенисистка, свързана с кърджалийския клуб е Елица Костова, в момента е на 135 място в световната ранглиста. Тя играе за националния отбор на България за Фед Къп. Други наши възпитанички, достигнали до високи нива, са сестрите Симона и Кристина Хорсикян, които бяха в първата десетка на България, дори едната стана трета. Симона в момента е треньор по тенис в САЩ. При мъжете най- добро класиране е Васил Иванов, достигнал до 11-то място в България. Той тренираше в нашия клуб до 16-годишен, след което продължи в Хасково, тъй като тук нямаше достойни противници. Васко в момента е студент в Северна Каролина с пълна стипендия и се състезава в турнирите от Първа студентска лига на САЩ, гордо споделя треньорът Христо Чобанов.

В тези дни на равносметка и Христо Чобанов си спомня за началото, когато усилията и постоянството на пионерите на този спорт в Кърджали, са довели до създаването на клуба, и нормалното му функциониране и изграждането на спортната база. Когато говорим за онзи период, не можем да не споменем радетелите за развитието на спорта тенис в Кърджали, не може да не споменем хората, работили за клуба като първият председател д-р Росен Бухчев, след това инж. Владко Иванов, за треньора Милчо Чепишев, вече покойник. Десетки са и асистентите на Христо Чобанов през годините, повечето бивши състезатели, като Васил Пенчев, Галина Костова, която като състезател достига до 8-мо място в България, Петър Младенов, Петко Сиджимов, Мария Петрова, Антония Рангелова и др.

През последните години Тенис клуб „Орфей“ тренират средно около 50 деца, като обикновено се записват нови 15-20 ежегодно. Освен това там се обучават по около 60 деца от СУ „Отец Паисий“ всяко лято по програма „Училищен тенис“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
 Десислава Лазарова

"Градски приказки" снима филм за кукерите от Ивайловград

Къде летуват кукерите? В търсене на отговор на този въпрос Десислава Лазарова и Ева Димитрова от ютуб канала "Градски приказки" започват да снимат филм за кукерите от Ивайловград.  Двете дами тръгват по следите на кукерите от Ивайловград още от януари, по време на празника Сурва в Перник.  Идеята е на Десислава и е стара, отпреди 5-6 години, но..

обновено на 27.03.24 в 21:03
д-р Диана Вълчева

Д-р Вълчева: Туберкулозата е лечима, но профилактиката ѝ е изключително важна

Леко увеличение в заболеваемостта от туберкулоза сочат данните за първите три месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата. От януари досега новорегистрираните с това заболяване са 8 души, като четиримата са от едно семейство. Сред тях са 17-годишна майка и едногодишното ѝ бебе. В началото на миналата година новите случаи са били..

публикувано на 27.03.24 в 15:14
Офицери и войници от Втора българска армия в превзетата Одринска крепост

Навършват се 111 години от Одринската епопея, почитаме българските бойци и тракийските бежанци

На 26 март се отбелязват 111 години от битката при Одрин, щурма на българската армия и падането на смятаната за непревземаема Одринска крепост. Едновременно с това честваме и Деня на Тракия. На тази дата си спомняме за героизма на българските воини, загинали през Балканските войни (1912-1913 г.), както и за страданията на хилядите тракийски..

публикувано на 26.03.24 в 18:26
Димитър Неделчев

Димитър Неделчев: Бивши кукери няма

Бивши кукери няма, това ти е в кръвта. Запалиш ли се един път и няма отказване, категоричен е Димитър Неделчев. Той е кукер и син на основателя на кукерската групо в кв. "Лъджа" в Ивайловград Иван Неделчев. Тя е създадена през 1980 г., тогава е и първото ѝ участие на фестивала в Перник. Там иваловградчани печелят наградата на журито за автентично..

публикувано на 26.03.24 в 16:23
Красимир Премянов

България чества подвига на тракийци

Денят на Тракия ще бъде отбелязан в цялата страна на 26 март с поклонение пред паметниците, свързани със съдбата на тракийци, включително и паметниците на Кап. Петко Войвода, като патрон на нашата организация, каза пред Радио Кърджали Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България. Навсякъде тракийските дружества са..

публикувано на 26.03.24 в 08:55
Владимир Колев

Владимир Колев: Българските деца са сред най-добрите по английски език

Българските деца са сред най-добрите в изучаването на английски език. Това сочат наблюденията на директора на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България Владимир Колев. Организацията съществува от 16 години. В момента в нея има 178 активни членове – средни и частни училища, както и езикови центрове от цялата страна. „Членуват всички училища,..

публикувано на 22.03.24 в 17:14
Неделино

Регионалният съвет за развитие решава за спа, туристически и фестивален център в Неделино

Повече за концепцията за интегрирани териториални инвестиции от област Смолян и то в частта, касаеща община Неделино можем да чуем в интервюто на Радка Петкова с кмета на Неделино Боян Кехайов.

публикувано на 20.03.24 в 14:27