Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две рецепти за приготвяне на кисело зеле

Снимка: архив

От средата на октомври до средата на ноември е подходящото време за приготвянето на традиционната зимнина за българина, а именно киселото зеле. Освен, че притежава чудесни вкусови качества и е в основата на много традиционни български ястия, киселото зеле е и много полезно, особено през дългите зимните месеци, когато обикновено страдаме от недостиг на витамини. Преди всичко то е ценен източник на витамин С. Изчислено е, че двеста грама от този ценен продукт дори могат да покрият половината дневна нужда от витамин С. Киселото зеле е богато също и на витамин В6, като и на много ценни микроелементи, като например калий, желязо, магнезий, цинк и други. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. В следващите редове ще прочетете две рецепти от Западните и Източните Родопи за приготвяне на кисело зеле, а също така и каква е цената на зелето в момента на пазара в Кърджали. В сравнение с миналата седмица, килограмът на есенния зеленчук е поевтинял с 20 стотинки, и цените варират от 60 до 80 ст. за килограм, в зависимост от сорта. Тази година реколтата е много богата и се очаква зелето още да поевтинява, коментира за Радио Кърджали Нуртен Салиф, зеленчукопроизводител. За разлика от зелето, зеленият домат, който се слага в зимните туршии, вече втора седмица държи цена от 2 лв. за кг. 
Таня Близнакова, домакиня от Западните Родопи, която всяка година, в продължение на повече от 20, приготвя кисело зеле за своето семейство разказа своята рецепта в ефира на Радио Кърджали

 По два начина може да се приготви киселото зеле - нарязано и цяло. Обикновено рязаното се ползва за приготвянето на свинско със зеле, за туршия салата, също и за капама, а цялото зеле за зелеви сърми. Подготовката е - подбират се средно големи зелки, преди доста години са се слагали в специални съдове, наречени делви, направени от печена глина, които домакинята със своите сръчни ръце хубаво ги е измивала. А сега ги слагаме в бидони. Бидонът трябва да бъде много добре измит и дезинфекциран със специална сода за бъчви, която се продава навсякъде в магазините, изпарва се, подсушава се, и след това започва подготовката. Най-напраед се подбират средно големи зелки, изчистват се от външните листа, защото те бързо омекват. Зелето трябва да бъде твърдо, защото наистина по-бързо омеква рехавото зеле. Когато ползвате първата рецепта с нарязано зеле - режете зелката на две или на четири, изчиства се от кочаните и се реди плътно в бидона. Преди да се сложи зелето се слага в средата една тръбичка с която се прави продухване. Едно време са прехвърляли бульона, който се получава, а сега само с тръбичката по няколко пъти на ден се продухва. Това е много важно за ферментацията на самото зеле. И така, след като се напълни хубаво бидонът, един ден се оставя, за да може да слегне малко, да поомекне и след това се прави венец от лозова пръчка, и отгоре се затиска с гранитен или мраморен камък, за да не изпуска от камъка някакви следи върху зелето. Заливането става - на 10 литра вода се слага 400 гр. сол, може морска сол, аз ползвам йодирана. Залива се съда в който е зелето до горе, да няма сухо останало, защото иначе потъмнява. И всеки ден по няколко пъти се "протаква" или продухва с тръбичката, за да може солта изцяло да проникне в зелето. Рецептата с цяло зеле е по същия начин, само, че се изчистват в средата кочаните и отворът който се получава се пълни със сол и после бидонът се залива само с вода до горе. Пълният вече бидон се поставя някъде на топло и тъмно място, като мазе. Когато бульонът отгоре, или както в нашия край го наричаме саламурата започне да побелява се слага натриев бензоат. Можете да го закупите от всяка аптека. От бульона се взема отделно в някакъв съд около 1 литър и се изсипва един пакет натриев бензоат, който се разтваря хубаво и се излива в бидона със зелето. Това се слага, за да може зелето да остане твърдо и свежо за консумация. Ако времето е студено зелето става готово за около месец, но ако е топло за около три седмици е готово. За овкусяване може да сложите зелени домати, краставички корнишони, моркови или чушки. Така зелето получава по-хубав вкус. Може също да се сложи няколко скилидки чесън или малко стар лук. 
 Това беше рецептата за кисело зеле на Таня Близнакова. Тя ни разказа как го приготвят в Западните Родопи. А сега ви представяме и рецептата на Данка Дафинова от Източните Родопи

Имам един 30-литров бидон и в него слагам зелето. Нареждам го, слагам и домати и моркови. Заливам с вода и понеже знам, че бидонът е 30 литра, слагам 32 лъжички сол (с две лъжички отгоре). Слагам кервиз, чесън и малко оцет. Аз не го протаквам, а го притискам с камъка, понеже отворът е широк. Ако е по-топло времето, за една седмица зелето може да стане готово, защото аз го режа на парчета, не слагам цели зелки. С готовото зеле приготвям сърми, салата, а също и готвя с него. 
Надяваме се, че съветите и рецептите ви бяха от полза и, че тази година киселото зеле, което ще приготвите ще стане най-вкусното до сега. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: След пожара в Солинген се видя усещането за липса на държавност

Лично аз и моито колеги бяхме на мястото на трагедията и видяхме, че не можем да разчитаме на държавата. Това коментира  след пожара в германския град Солинген, където загина четиричленно семейство от България,  Илхан Кючюк, евродепутат и съпредседател на партия "Алианс на либералите и демократите" в Европа.  „Българските..

публикувано на 09.04.24 в 12:49

Милко Багдасаров: Целта е да имаме народен представител от Кърджали

Г -н  Багдасаров, н ай - удачният вариант ли са   избори 2 в 1 или трябва да се  направят поотделно? Принципно въпрос на виждане  кое е по-подходящо в момента за хората. Подходът на президента, изборът да бъдат избори 2 в 1 това, което утре очакваме да излезе като негов указ за провеждането на тези избори, се основава на това..

публикувано на 08.04.24 в 21:53