Венета Филипова: Първи ноември е свят ден

Свят ден е Денят на народните будители. Защото в него трябва да си спомним за онези свети хора, които са разбудили духа ни, които, въпреки всичко, са искали да отворят очите. Очите на онези, които са мислели само за физическото оцеляване. 1762 година. Отец Паисий. Той си е отворил очите първи - ей, отива си българинът, ще се загубим!... И тръгва да търси българските дири в миналото време.

Луди или смели глави са били българските будители във Възрожденското време? Или си луд, или си безмерно смел, или страшно много обичаш българското.

Има ли днес будителство? Насрещу лицемерието, примирението, безпаричието, безхаберието... Днес на първо място слагам учителите в неделните български училища в чужбина. Сеща ли се някой за тях, колко сила, колко талант им коства на тях всичко? За мен те са новите будители...

Венета Филипова е литератор, дългогодишен преподавател в средното училище "Отец Паисий" в Кърджали и автор на книгата "Бразди", посветена на 100-годишнината на училището и началото на светското образование в Източните Родопи. Целия разговор на Станислава Георгиева с Венета Филипова, посветен на будителството някога и сега, може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

Петър Пунчев: За мен писането е голямо удоволствие

"Вие сте тук" - това е заглавието на книгата на известния български журналист Петър Пунчев, която Регионалната библиотека "Н.Й.Вапцаров" представи на 20 март 2019 г.  в Кърджали. В книгата са разказани най-ярките епизоди от многото пътувания на автора в целия свят, както и негови срещи със световни личности, оставили незаличим отпечатък в развитието на..

публикувано на 20.03.19 в 18:42

Агоп Узунбохосян: Татул е българският Стоунхендж

Пролетта идва малко преди полунощ днес. Астрономическата пролет в Северното полукълбо на Земята започва на 20 март в 23:58 часа българско време. Точно в този час центърът на слънчевия диск ще застане в точката, където се пресичат небесният екватор и видимият път на Слънцето през годината. Подробности чуйте от Агоп Узунбохосян, директор на..

публикувано на 20.03.19 в 18:00

Д-р Стоян Петков: Има хроничен недостиг на общопрактикуващи лекари в област Кърджали

Незаетите лекарски практики и текучеството на медицинските специалисти са само малка част от проблемите, пред които са изправени лекарите в Кърджалийско. Сега на дневен ред излиза и опасността от заличаване на лекарски практики след началото на месец юни тази година. Казусът не е само за нашата област, но и за цялата страна. Причината - това е..

публикувано на 20.03.19 в 17:19

Д-р Виктор Кирчев: Има реална опасност от заличаване на лекарски практики

Хиляди пациенти в област Кърджали може да останат без лични лекари. Има реална опасност от заличаване на лекарски практики в Източните Родопи след месец юни тази година. Тогава изтича крайният срок, поставен от държавата общопрактикуващите лекари в страната да придобият специалност по обща медицина. Това каза за Радио Кърджали д-р Виктор Кирчев,..

публикувано на 20.03.19 в 16:55

Жана Чакърова: Насилието над деца е недопустимо

Най-добрият начин да се борим с насилието е да създадем условия, в които то да не може да се случи. За да се създадат такива условия, хората трябва да имат информация за този негативен феномен в обществото ни, да станат чувствителни по темата и съпричастни към страданието и да формират в себе си нагласи на неприемане на насилието във всичките му..

публикувано на 19.03.19 в 18:10

Неджми Али: Европейските врати не трябва да се затварят пред Турция

Турция е стратегически партньор на Европейския съюз (ЕС) и вратите пред нея не трябва да се затварят с лека ръка. Така коментира Неджми Али, евродепутат от групата на АЛДЕ, решението на Европейския парламент да се прекрати преговорният процес с Турция за членството й в Европейския съюз. В интервю пред Българското национално радио той..

публикувано на 19.03.19 в 16:20

Минчо Гумаров: Пещерите в Източните Родопи крият уникален свят

90 години се навършват на 18 март от началото на организираното пещерно движение в България. Първото дружество е създадено през 1929 година. До 1958 година са изучени около 200 пещери. А днес, 90 години след началото, броят им надхвърля 5700 в цялата страна. Това разказа за Радио Кърджали спелеологът изследовател Минчо Гумаров, председател на..

публикувано на 18.03.19 в 17:18