Соня Костадинова: Народната традиция повелява да се омилостиви Свети Архангел МихаилДнес отбелязваме Архангеловден. Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Хората вярват, че светията взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка / или китка/. По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия - душовадник, вадидушник.
Имен ден имат Михаил, Ангел, Ангелина, Рангел, Райна, но и хората с по-съвременни имена като Майкъл, Анжела, Анжел, Лина. Празникът е един от значимите за българската народна традиция. В някои райони, около тази дата в Средните и Източните райони се спазва обичая кокоша или блага черква, защото се вярва, че така се омилостивява свети Архангел Михаил.  
Повече за традицията разказва главният уредник в Регионалния исторически музей в Кърджали Соня Костадинова. С нея разговаря Радка Петкова. "Според народното поверие Свети Архангел, или както народът го казва, свети Рангел, взема душите на умрелите. Затова по-голямата тежест на празника отново се пада на жените. Те носят пити в черквата, а след службата се раздават за здраве. В някои села се коли общоселски курбан в чест на светеца, а някъде пък петел, като например в Гугутка. Прави се обща трапеза. Някъде обредната пита се слага на кръстопът в чест на лелите или светинките - болестите и самодивите. Това е жертва, за да се умилостивят болестите".

В събота се отбеляза задушница, наречена архангелова задушница. Разбира се, на задушница се прави традиционно едно и също нещо. Рано сутрин се ходи на гробището, преливат се гробовете с вода и вино, и се раздават варено жито и хляб за "Бог да прости".

В дните около Архангеловден в Средните и Източните Родопи се прави обичаят кокоша или блага черква. Само жените участват и се прави жертвоприношение на черни кокошки. Прави се обща трапеза, сядат жените, като преди това част от обредната храна се слага на кръстопътя или на оброка в чест на лелите или на светинките /самодивите/. Прави се жертва, за да може да се омилостивят болестите и самодивите, за да се измоли здравето - личното и на свои близки. Този празник изисква специална обредна храна. Всяка жена носи кокошка и хляб, хлябът трябва да е намазан с мед. Трябва да е сладък, за да не ходят по хората болестите.


Вижте още

Александър Симов: Хората не искат обяснения защо живеят зле

БСП не стои зад протестите на хората, но ги подкрепя. Това мнение изрази в интервю за предаването "Денят" на Радио Кърджали народният представител Александър Симов. Ако управляващите лежат на това разбиране, че протестите имат някаква политическа организация, това е жестока грешка, тъй като отказват да видят автентичните процеси, които се развиват..

публикувано на 15.11.18 в 13:06

Д-р Райкова: 30 минути физическа активност на ден намалява риска от диабет с 30 %

40 души премериха кръвната си захар в ендокринологичното отделение на болницата в Кърджали в деня на отворените врати по случай Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември.  Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет,..

публикувано на 15.11.18 в 12:21

Уляна Ганева: Задача на библиотеките е да формират цифрови умения у хората

Националният форум „Библиотеките днес и цифровата трансформация“ събра представители на регионални и читалищни библиотеки от цялата страна , които са част от семейството на фондация "Глобални библиотеки-България". От област Кърджали във форума в София участва група библиотечни работници от Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" и от 16..

публикувано на 13.11.18 в 17:12

ОУ "Свети Климент Охридски" в Кърджали празнува с родителите

Основно училище „Свети Климент в Кърджали предстои скоро да чества патронния си празник . Учебното заведение само след две години ще навърши 60-годишен юбилей . Известно е на по-старите кърджалийци като училище Митко Палаузов . Народно основно училище „Митко Палаузов” е създадено през 1960 година , а първият и дългогодишен директор е..

публикувано на 13.11.18 в 10:35

10 ноември разделя българите, както го разделя и 9 септември

Изминаха 29 години от 10 ноември 1989 година, една важна дата от новата история на България, която продължава да разделя българите, на която все още историците не са дали своята оценка. Ще чуете разказите на трима души, които по онова време са били от двете страни на „барикадата“ в Кърджали. Това са Пламен Даракчиев, един от първите „неформали“ в..

публикувано на 12.11.18 в 15:31

Проф. Иво Христов: Възможна е надпревара във въоръжаването между САЩ и Русия

Пред глобален хаос ли се намира светът, кои са големите световни играчи и дали е възможна ядрена война? Ще последва ли надпревара във въоръжаването между двете суперсили САЩ и Русия . Ще се променят ли отношенията САЩ-Турция след освобождаването на сенатор Брънсън. По тези и други геополитически и политически актуални теми Радка Петкова..

публикувано на 12.11.18 в 15:17

Тази неделя във "Вяра и живот": Постът е духовно дело, а не диета

    Тази неделя (11 ноември), в навечерието на Рождественския пост във "Вяра и живот" разговаряме за неговото значение в живота на християните. Наш събеседник ще бъде архиепископ Христо (Писаров) от Вселенската църква на Иисус Христос. От него ще научите как възниква постът в християнството, по какво той се различава от поста в другите..

публикувано на 10.11.18 в 17:51