Соня Костадинова: Народната традиция повелява да се омилостиви Свети Архангел МихаилДнес отбелязваме Архангеловден. Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Хората вярват, че светията взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка / или китка/. По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия - душовадник, вадидушник.
Имен ден имат Михаил, Ангел, Ангелина, Рангел, Райна, но и хората с по-съвременни имена като Майкъл, Анжела, Анжел, Лина. Празникът е един от значимите за българската народна традиция. В някои райони, около тази дата в Средните и Източните райони се спазва обичая кокоша или блага черква, защото се вярва, че така се омилостивява свети Архангел Михаил.  
Повече за традицията разказва главният уредник в Регионалния исторически музей в Кърджали Соня Костадинова. С нея разговаря Радка Петкова. "Според народното поверие Свети Архангел, или както народът го казва, свети Рангел, взема душите на умрелите. Затова по-голямата тежест на празника отново се пада на жените. Те носят пити в черквата, а след службата се раздават за здраве. В някои села се коли общоселски курбан в чест на светеца, а някъде пък петел, като например в Гугутка. Прави се обща трапеза. Някъде обредната пита се слага на кръстопът в чест на лелите или светинките - болестите и самодивите. Това е жертва, за да се умилостивят болестите".

В събота се отбеляза задушница, наречена архангелова задушница. Разбира се, на задушница се прави традиционно едно и също нещо. Рано сутрин се ходи на гробището, преливат се гробовете с вода и вино, и се раздават варено жито и хляб за "Бог да прости".

В дните около Архангеловден в Средните и Източните Родопи се прави обичаят кокоша или блага черква. Само жените участват и се прави жертвоприношение на черни кокошки. Прави се обща трапеза, сядат жените, като преди това част от обредната храна се слага на кръстопътя или на оброка в чест на лелите или на светинките /самодивите/. Прави се жертва, за да може да се омилостивят болестите и самодивите, за да се измоли здравето - личното и на свои близки. Този празник изисква специална обредна храна. Всяка жена носи кокошка и хляб, хлябът трябва да е намазан с мед. Трябва да е сладък, за да не ходят по хората болестите.


Вижте още

Петър Пунчев: За мен писането е голямо удоволствие

"Вие сте тук" - това е заглавието на книгата на известния български журналист Петър Пунчев, която Регионалната библиотека "Н.Й.Вапцаров" представи на 20 март 2019 г.  в Кърджали. В книгата са разказани най-ярките епизоди от многото пътувания на автора в целия свят, както и негови срещи със световни личности, оставили незаличим отпечатък в развитието на..

публикувано на 20.03.19 в 18:42

Агоп Узунбохосян: Татул е българският Стоунхендж

Пролетта идва малко преди полунощ днес. Астрономическата пролет в Северното полукълбо на Земята започва на 20 март в 23:58 часа българско време. Точно в този час центърът на слънчевия диск ще застане в точката, където се пресичат небесният екватор и видимият път на Слънцето през годината. Подробности чуйте от Агоп Узунбохосян, директор на..

публикувано на 20.03.19 в 18:00

Д-р Стоян Петков: Има хроничен недостиг на общопрактикуващи лекари в област Кърджали

Незаетите лекарски практики и текучеството на медицинските специалисти са само малка част от проблемите, пред които са изправени лекарите в Кърджалийско. Сега на дневен ред излиза и опасността от заличаване на лекарски практики след началото на месец юни тази година. Казусът не е само за нашата област, но и за цялата страна. Причината - това е..

публикувано на 20.03.19 в 17:19

Д-р Виктор Кирчев: Има реална опасност от заличаване на лекарски практики

Хиляди пациенти в област Кърджали може да останат без лични лекари. Има реална опасност от заличаване на лекарски практики в Източните Родопи след месец юни тази година. Тогава изтича крайният срок, поставен от държавата общопрактикуващите лекари в страната да придобият специалност по обща медицина. Това каза за Радио Кърджали д-р Виктор Кирчев,..

публикувано на 20.03.19 в 16:55

Жана Чакърова: Насилието над деца е недопустимо

Най-добрият начин да се борим с насилието е да създадем условия, в които то да не може да се случи. За да се създадат такива условия, хората трябва да имат информация за този негативен феномен в обществото ни, да станат чувствителни по темата и съпричастни към страданието и да формират в себе си нагласи на неприемане на насилието във всичките му..

публикувано на 19.03.19 в 18:10

Неджми Али: Европейските врати не трябва да се затварят пред Турция

Турция е стратегически партньор на Европейския съюз (ЕС) и вратите пред нея не трябва да се затварят с лека ръка. Така коментира Неджми Али, евродепутат от групата на АЛДЕ, решението на Европейския парламент да се прекрати преговорният процес с Турция за членството й в Европейския съюз. В интервю пред Българското национално радио той..

публикувано на 19.03.19 в 16:20

Минчо Гумаров: Пещерите в Източните Родопи крият уникален свят

90 години се навършват на 18 март от началото на организираното пещерно движение в България. Първото дружество е създадено през 1929 година. До 1958 година са изучени около 200 пещери. А днес, 90 години след началото, броят им надхвърля 5700 в цялата страна. Това разказа за Радио Кърджали спелеологът изследовател Минчо Гумаров, председател на..

публикувано на 18.03.19 в 17:18