Соня Костадинова: Народната традиция повелява да се омилостиви Свети Архангел МихаилДнес отбелязваме Архангеловден. Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Хората вярват, че светията взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка / или китка/. По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия - душовадник, вадидушник.
Имен ден имат Михаил, Ангел, Ангелина, Рангел, Райна, но и хората с по-съвременни имена като Майкъл, Анжела, Анжел, Лина. Празникът е един от значимите за българската народна традиция. В някои райони, около тази дата в Средните и Източните райони се спазва обичая кокоша или блага черква, защото се вярва, че така се омилостивява свети Архангел Михаил.  
Повече за традицията разказва главният уредник в Регионалния исторически музей в Кърджали Соня Костадинова. С нея разговаря Радка Петкова. "Според народното поверие Свети Архангел, или както народът го казва, свети Рангел, взема душите на умрелите. Затова по-голямата тежест на празника отново се пада на жените. Те носят пити в черквата, а след службата се раздават за здраве. В някои села се коли общоселски курбан в чест на светеца, а някъде пък петел, като например в Гугутка. Прави се обща трапеза. Някъде обредната пита се слага на кръстопът в чест на лелите или светинките - болестите и самодивите. Това е жертва, за да се умилостивят болестите".

В събота се отбеляза задушница, наречена архангелова задушница. Разбира се, на задушница се прави традиционно едно и също нещо. Рано сутрин се ходи на гробището, преливат се гробовете с вода и вино, и се раздават варено жито и хляб за "Бог да прости".

В дните около Архангеловден в Средните и Източните Родопи се прави обичаят кокоша или блага черква. Само жените участват и се прави жертвоприношение на черни кокошки. Прави се обща трапеза, сядат жените, като преди това част от обредната храна се слага на кръстопътя или на оброка в чест на лелите или на светинките /самодивите/. Прави се жертва, за да може да се омилостивят болестите и самодивите, за да се измоли здравето - личното и на свои близки. Този празник изисква специална обредна храна. Всяка жена носи кокошка и хляб, хлябът трябва да е намазан с мед. Трябва да е сладък, за да не ходят по хората болестите.


Вижте още

Кърджали и "Студен кладенец" рай за зимуващи редки птици

Къдроглави пеликани, кафявоглави потапници, големи нирци, шилоопашати патици, речна чайка с лятно брачно оперение. Това са само част от по-интересните, редки и защитени видове птици, които бяха забелязани по време на среднозимното преброяване на зимуващите по поречието на Арда и в Източните Родопи водоплаващи птици. 43-то поред преброяване се провежда..

публикувано на 16.01.19 в 16:25

Николай Попанастасов: Пакетът "Мобилност 1" е нехуманен за шофьорите

Като победа за България окачестви проведеното на 10 януари гласуване на транспортната комисия на Европарламента депутатът от ЕНП Андрей Новаков. Първият по рода си протест в сърцето на Брюксел, организиран от автопревозвачи от периферни държава на Европейския съюз, повлия на евродепутатите и те не подкрепиха пакета "Мобилност 1", който засяга в..

публикувано на 16.01.19 в 09:48
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Стратегията ни трябва да е за отлагане и отхвърляне на пакет "Мобилност"

"Отлагането на приемането на пакета „Мобилност1“ не е нито победа, нито поражение за България. По два от внесените доклади няма консенсус в Комисията по транспорт в Европейския парламент. Третият доклад, този, който в най-голяма степен накърнява интересите на превозвачите от България беше приет. За това ще се въздържа от крайни оценки “,..

публикувано на 15.01.19 в 15:21

Честванията на Банго Василий продължават три дни

Днес е Банго Васил, ромската Нова година. Банго Василий е най-големият празник на ромите. Честванията продължават три дни. Василица се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската култура. В прикачения звуков файл може да чуете разговора на Галина Авренлиева с Петко..

публикувано на 14.01.19 в 16:30

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Замисляме ли се в чии ръце се оставяме при разкрасителни процедури? Има ли опасности, които ни дебнат, докато полагаме усилия да изглеждаме по-красиви? Как да решим на кого да се доверим, чуйте мнението на проф. д-р Тодор Черкезов. Кожата е най-големият ни орган и върху нея се отразява всичко, което се случва с организма ни. В мразовитото..

публикувано на 13.01.19 в 16:34

Стопани от Странджево: Ловци стрелят по овчарски кучета, пречат им на лова

Едно овчарско куче е убито и три тежко ранени след излет на ловната дружинка в крумовградското село Странджево миналата неделя. Кучетата са каракачанска порода и са пазели стадото кози на Радостина Стоева от Странджево, което същия ден, 6 януари, е било на паша в близост до територията на ловния излет. Реална опасност е съществувала и за самите..

публикувано на 11.01.19 в 15:54

Светослав Малинов: Пакетът "Мобилност" е неприемлив за България

Пред Европейския парламент в Брюксел започват протестите на автопревозвачи от различни европейски страни срещу текстове в пакета „Мобилност 1“, който ще се гласува в Транспортната комисия. Предстои първи сблъсък на такова ниво и това ще бъде първи протест в Брюксел от такъв мащаб. Ще бъде затворен площадът пред Европарламента. Всички българи,..

публикувано на 10.01.19 в 08:52