Петър Петков за "Операция Плюшено мече" в Кърджали


Вече 11 поредна година по Коледа хиляди български деца в неравностойно положение, без родители, в риск или с увреждания получават своя личен подарък от хора, които искат да сбъднат едно тяхно желание. Това стана възможно благодарение на „Операция Плюшено мече“. Как в тази благородна инициатива може да се включи всеки от нас ще разберем от Петър Петков, който е координаторът на "Операция Плюшено мече" за Кърджали: 

"Операция Плюшено мече" на национално ниво се провежда от 3 години. В област Кърджали включва 10 институции - 6 в Кърджали, 2 в Момчилград, 1 в село Добромирци и 1 в Крумовград. Децата в областта са 147, а в цялата страна са над 7000 деца от 300 институции. 

Как така се получи, че вие станахте координатор за нашата област? 

Тази година област Кърджали беше останала без координатор. Аз съм член и тази година президент на Ротаракт клуб, Кърджали и ние решихме да поемем кампанията тази година като организация, за да не останат децата от областта без подаръци. 

Как могат да се включат желаещите да направят подаръци за децата? 

Желаещите, първо трябва да посетят сайта на "Операция Плюшено мече", който е https://plushenomeche.org след това трябва да изберат град, институция, да изберат дете, да се регистрират, да подготвят подаръка (подаръка трябва да бъде нов) и да ни го изпратят на съответния адрес, на който е пункта ни в Кърджали. От там нататък ние ще подготвим подаръците за разнасяне по домовете и ще ги занесем, като ще организираме коледни събития във всеки един дом, т.е. ще сме облечени като Дядо Коледа, Снежанка и джуджетата, за да раздадем подаръците на децата. Хората, които даряват разбира се могат да присъстват на раздаването на подаръците и да заповядат! 
Оказа се, че децата все още наистина вярват в Дядо Коледа. Списъците, които институциите изготвят са на база на писмата до Дядо Коледа, които пишат децата и подаръците, които получават са точно това, което желаят. И децата така са ни казвали, че се стремят да са послушни, за да си получат подаръка от Дядо Коледа. 
В сайта на "Операция Плюшено мече", освен желаните подаръци на децата, има и дадени определени нужди, които има съответната институция, които са в графа "общи нужди". Там може да има оборудване, пособия, техника, нужди от първа необходимост, т.е. може да се дари не само подаръци за децата, но и за съответната институция. 

От какво имат нужда деца? 

Децата в много случаи ме трогват с желанията си, защото осъзнаваш колко малко му трябва на едно дете, за да е щастливо. 

Всъщност те имат нужда от повече внимание и любов, и празниците са един повод хората да се обърнат към тях. 

Да, наистина, може би е малко изтъркано, че се сещаме по празниците само, но не е точно така. Истината е, че има много хора, включително и "Операция Плюшено мече", включително и Ротаракт клуб Кърджали, които наистина работим целогодишно, ходим при децата, виждаме какви са техните нужди, играем си с тях. Отиваме просто да ги видим, за да имат някакъв друг човешки контакт, различен от този в институциите и наистина е трогателно да видиш колко малко е нужно, за да подариш малко щастие на едно дете в неравностойно положение. 
Цялото интервю с Петър Петков може да чуете в прикрепения звуков файл. 

Вижте още

Александър Сиди: ДПС не искат много, те искат всичко

  „ДПС не иска много, те искат всичко“. Така коментира пред Радио Кърджали народният представител от ВМРО Александър Сиди внесените от Движението за права и свободи предложения за промени в изборния кодекс. Основните сред тях са отпадане на принципа на уседналост за всички видове избори у нас, отмяна на забраната да се агитира на друг език,..

публикувано на 22.01.19 в 16:34

Адлен Шефкет – Принципът на уседналост трябва да отпадне

В изборния кодекс се нарушават основни европейски ценности и директиви. Не може България от 12 години да е член на Европейския съюз, и да допуска това. Трябва да се съобразяваме с реалностите. Така народният представител от ДПС Адлен Шефкет коментира исканията на ДПС за промени в Избирателния кодекс, внесени по време на дебатите в планарна зала..

публикувано на 22.01.19 в 11:12

Християни и мюсюлмани празнуват Бабинден във Велинград

На 21 януари по традиция във Велинград се отбелязва Бабинден. Той е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Интересното във Велинград е, че на този ден се извършват ритуала „даване на име на дете“ на бабинчетата, така велинградчани наричат..

публикувано на 21.01.19 в 10:13

На Атанасовден с актьора Атанас Атанасов

На гости в студиото на Радио Кърджали днес бе актьорът Атанас Атанасов който ни разказа как в действителност се празнува Атанасовден в днешно време. Атанас Атанасов е една доста известна обществена личност  в Кърджали . С него си говорим както за днешния празник, така и за работата му, за хубавите неща от живота пък и за лошите. А за десерт..

публикувано на 18.01.19 в 17:18

Общественият съвет на Кърджали поиска допълнителни средства за инвестиции

Да се заделят средства за изграждането на нова канализационна мрежа предлага Обществения съвет на Кърджали към Проектобюджет 2019 на общината. Към предложенията за инвестиции влизат още изграждането на съблекалня, малки трибуни и тоалетни на футболното игрище в парк "Арпезос Север", а също и да се заделят пари за поддържане на гробищните..

публикувано на 18.01.19 в 15:44

След месец раздяла майката Симона успя да прегърне бебето си

След месец раздяла майката Симона успя да прегърне бебето си, след като няколко дни след раждането му, социалните го предадоха в приемно семейство.  "Приемното семейство докараха бебето в социалната служба в Смолян и Симона имаше възможност да го види за първи път, след като тя не е имала възможността да го докосне даже в болницата. За нея беше..

публикувано на 17.01.19 в 17:41
Адвокат Петър Николов

Адвoкат Петър Николов: Селско отмъщение е причината да отнемат новороденият Александър от майка му

Битов проблем между съселяни е причината социалните да отнемат новореденият Александър от майка му Симона Алекова от село Арда. Това заяви в ефира на Радио Кърджали защитникът на младата майка, адвокат Петър Николов:  Всъщност проблемът не е в майката, а по-скоро социалните служители се притесняват до колко тя ще има подкрепа на своята майка, тъй..

публикувано на 17.01.19 в 14:18