Петър Петков за "Операция Плюшено мече" в Кърджали


Вече 11 поредна година по Коледа хиляди български деца в неравностойно положение, без родители, в риск или с увреждания получават своя личен подарък от хора, които искат да сбъднат едно тяхно желание. Това стана възможно благодарение на „Операция Плюшено мече“. Как в тази благородна инициатива може да се включи всеки от нас ще разберем от Петър Петков, който е координаторът на "Операция Плюшено мече" за Кърджали: 

"Операция Плюшено мече" на национално ниво се провежда от 3 години. В област Кърджали включва 10 институции - 6 в Кърджали, 2 в Момчилград, 1 в село Добромирци и 1 в Крумовград. Децата в областта са 147, а в цялата страна са над 7000 деца от 300 институции. 

Как така се получи, че вие станахте координатор за нашата област? 

Тази година област Кърджали беше останала без координатор. Аз съм член и тази година президент на Ротаракт клуб, Кърджали и ние решихме да поемем кампанията тази година като организация, за да не останат децата от областта без подаръци. 

Как могат да се включат желаещите да направят подаръци за децата? 

Желаещите, първо трябва да посетят сайта на "Операция Плюшено мече", който е https://plushenomeche.org след това трябва да изберат град, институция, да изберат дете, да се регистрират, да подготвят подаръка (подаръка трябва да бъде нов) и да ни го изпратят на съответния адрес, на който е пункта ни в Кърджали. От там нататък ние ще подготвим подаръците за разнасяне по домовете и ще ги занесем, като ще организираме коледни събития във всеки един дом, т.е. ще сме облечени като Дядо Коледа, Снежанка и джуджетата, за да раздадем подаръците на децата. Хората, които даряват разбира се могат да присъстват на раздаването на подаръците и да заповядат! 
Оказа се, че децата все още наистина вярват в Дядо Коледа. Списъците, които институциите изготвят са на база на писмата до Дядо Коледа, които пишат децата и подаръците, които получават са точно това, което желаят. И децата така са ни казвали, че се стремят да са послушни, за да си получат подаръка от Дядо Коледа. 
В сайта на "Операция Плюшено мече", освен желаните подаръци на децата, има и дадени определени нужди, които има съответната институция, които са в графа "общи нужди". Там може да има оборудване, пособия, техника, нужди от първа необходимост, т.е. може да се дари не само подаръци за децата, но и за съответната институция. 

От какво имат нужда деца? 

Децата в много случаи ме трогват с желанията си, защото осъзнаваш колко малко му трябва на едно дете, за да е щастливо. 

Всъщност те имат нужда от повече внимание и любов, и празниците са един повод хората да се обърнат към тях. 

Да, наистина, може би е малко изтъркано, че се сещаме по празниците само, но не е точно така. Истината е, че има много хора, включително и "Операция Плюшено мече", включително и Ротаракт клуб Кърджали, които наистина работим целогодишно, ходим при децата, виждаме какви са техните нужди, играем си с тях. Отиваме просто да ги видим, за да имат някакъв друг човешки контакт, различен от този в институциите и наистина е трогателно да видиш колко малко е нужно, за да подариш малко щастие на едно дете в неравностойно положение. 
Цялото интервю с Петър Петков може да чуете в прикрепения звуков файл. 

Вижте още

Уляна Ганева: Задача на библиотеките е да формират цифрови умения у хората

Националният форум „Библиотеките днес и цифровата трансформация“ събра представители на регионални и читалищни библиотеки от цялата страна , които са част от семейството на фондация "Глобални библиотеки-България". От област Кърджали във форума в София участва група библиотечни работници от Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" и от 16..

публикувано на 13.11.18 в 17:12

ОУ "Свети Климент Охридски" в Кърджали празнува с родителите

Основно училище „Свети Климент в Кърджали предстои скоро да чества патронния си празник . Учебното заведение само след две години ще навърши 60-годишен юбилей . Известно е на по-старите кърджалийци като училище Митко Палаузов . Народно основно училище „Митко Палаузов” е създадено през 1960 година , а първият и дългогодишен директор е..

публикувано на 13.11.18 в 10:35

10 ноември разделя българите, както го разделя и 9 септември

Изминаха 29 години от 10 ноември 1989 година, една важна дата от новата история на България, която продължава да разделя българите, на която все още историците не са дали своята оценка. Ще чуете разказите на трима души, които по онова време са били от двете страни на „барикадата“ в Кърджали. Това са Пламен Даракчиев, един от първите „неформали“ в..

публикувано на 12.11.18 в 15:31

Проф. Иво Христов: Възможна е надпревара във въоръжаването между САЩ и Русия

Пред глобален хаос ли се намира светът, кои са големите световни играчи и дали е възможна ядрена война? Ще последва ли надпревара във въоръжаването между двете суперсили САЩ и Русия . Ще се променят ли отношенията САЩ-Турция след освобождаването на сенатор Брънсън. По тези и други геополитически и политически актуални теми Радка Петкова..

публикувано на 12.11.18 в 15:17

Тази неделя във "Вяра и живот": Постът е духовно дело, а не диета

    Тази неделя (11 ноември), в навечерието на Рождественския пост във "Вяра и живот" разговаряме за неговото значение в живота на християните. Наш събеседник ще бъде архиепископ Христо (Писаров) от Вселенската църква на Иисус Христос. От него ще научите как възниква постът в християнството, по какво той се различава от поста в другите..

публикувано на 10.11.18 в 17:51

Вили Бонина: Полицията е моето второ семейство

Българската полиция отбелязва днес професионалния си празник. Честването на 8 ноември - Архангеловден, е въведено през 1924 г. За определяне на светеца-патрон е потърсена  консултация от Светия синод, който дава писмено становище, в което се казва :  " Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на..

публикувано на 08.11.18 в 11:44

Соня Костадинова: Народната традиция повелява да се омилостиви Свети Архангел Михаил

Днес отбелязваме Архангеловден . Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души . Хората вярват, че светията взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка / или китка/. По тази причина той бива възприеман от населението като ангел..

публикувано на 08.11.18 в 11:14