Петър Петков за "Операция Плюшено мече" в Кърджали


Вече 11 поредна година по Коледа хиляди български деца в неравностойно положение, без родители, в риск или с увреждания получават своя личен подарък от хора, които искат да сбъднат едно тяхно желание. Това стана възможно благодарение на „Операция Плюшено мече“. Как в тази благородна инициатива може да се включи всеки от нас ще разберем от Петър Петков, който е координаторът на "Операция Плюшено мече" за Кърджали: 

"Операция Плюшено мече" на национално ниво се провежда от 3 години. В област Кърджали включва 10 институции - 6 в Кърджали, 2 в Момчилград, 1 в село Добромирци и 1 в Крумовград. Децата в областта са 147, а в цялата страна са над 7000 деца от 300 институции. 

Как така се получи, че вие станахте координатор за нашата област? 

Тази година област Кърджали беше останала без координатор. Аз съм член и тази година президент на Ротаракт клуб, Кърджали и ние решихме да поемем кампанията тази година като организация, за да не останат децата от областта без подаръци. 

Как могат да се включат желаещите да направят подаръци за децата? 

Желаещите, първо трябва да посетят сайта на "Операция Плюшено мече", който е https://plushenomeche.org след това трябва да изберат град, институция, да изберат дете, да се регистрират, да подготвят подаръка (подаръка трябва да бъде нов) и да ни го изпратят на съответния адрес, на който е пункта ни в Кърджали. От там нататък ние ще подготвим подаръците за разнасяне по домовете и ще ги занесем, като ще организираме коледни събития във всеки един дом, т.е. ще сме облечени като Дядо Коледа, Снежанка и джуджетата, за да раздадем подаръците на децата. Хората, които даряват разбира се могат да присъстват на раздаването на подаръците и да заповядат! 
Оказа се, че децата все още наистина вярват в Дядо Коледа. Списъците, които институциите изготвят са на база на писмата до Дядо Коледа, които пишат децата и подаръците, които получават са точно това, което желаят. И децата така са ни казвали, че се стремят да са послушни, за да си получат подаръка от Дядо Коледа. 
В сайта на "Операция Плюшено мече", освен желаните подаръци на децата, има и дадени определени нужди, които има съответната институция, които са в графа "общи нужди". Там може да има оборудване, пособия, техника, нужди от първа необходимост, т.е. може да се дари не само подаръци за децата, но и за съответната институция. 

От какво имат нужда деца? 

Децата в много случаи ме трогват с желанията си, защото осъзнаваш колко малко му трябва на едно дете, за да е щастливо. 

Всъщност те имат нужда от повече внимание и любов, и празниците са един повод хората да се обърнат към тях. 

Да, наистина, може би е малко изтъркано, че се сещаме по празниците само, но не е точно така. Истината е, че има много хора, включително и "Операция Плюшено мече", включително и Ротаракт клуб Кърджали, които наистина работим целогодишно, ходим при децата, виждаме какви са техните нужди, играем си с тях. Отиваме просто да ги видим, за да имат някакъв друг човешки контакт, различен от този в институциите и наистина е трогателно да видиш колко малко е нужно, за да подариш малко щастие на едно дете в неравностойно положение. 
Цялото интервю с Петър Петков може да чуете в прикрепения звуков файл. 

Вижте още

Търсят се двама доброволци за краткосрочен проект в Гърция

Търсят се двама кандидати за краткосрочен доброволчески стаж по програма Европейския корпус за солидарност, който ще се проведе на п-в Пелопонес, Гърция. В този екологичен проект младежите ще работят с инструктори на община Ксилокастро-Евростини по поддържане на естествената иглолистна гора, която се намира на брега на града. Доброволците по програма..

публикувано на 24.04.19 в 14:11

Нонка Матова: Американският президент Удроу Уилсън определя съдбата на България

Тракийското дружество "Войвода Руси Славов" в Пловдив с председател генерал майор Нонка Матова реализира идеята си да изгради барелеф на 28-ия американски президент Удроу Уилсън. След края на Първата световна война, в която България е участник, нейната делегация не е допусната на преговорите в Парижкото предградия Ньой. Тогава американският президент..

публикувано на 23.04.19 в 17:30

Кавала и Кърджали обединяват усилия за по-добра спешна помощ

Две високотехнологични линейки ще пристигнат в Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали, снабдени с апаратура за дистанционна диагностика . Новите мобилни центрове са единствени в страната, цената на една линейка е около 400 000 лева . С такива са снабдени медицинските центрове в северната ни съседка. По същия проект е кандидатствала и..

публикувано на 23.04.19 в 10:04

Уляна Ганева: Библиотеката днес е съвременен информационен институт

На 20 април Регионалната библиотека "Н.Й.Вапцаров" в Кърджали навършва 60 години от създаването си. Днес тя обслужва над 3500 регистрирани читатели и съхранява повече 270 хиляди библиотечни единици фонд. Повече от Уляна Ганева, директор на библиотеката, в звуковия файл. Уляна Ганева: Библиотеката не е само място за съхранение на книги...

публикувано на 22.04.19 в 11:58

Таня Георгиева: Лесни хороскопи няма

Всеки един от нас поне веднъж в живота си е пожелал да надникне в бъдещето. Дали заради самото любопитство или просто, защото вярваме в съдбата и във вещаенето на звездите. Но, за да се направи точно предсказание, трябва да се състави натална карта, която отразява математически точните позиции на планетите. Необходими са още датата и мястото на..

публикувано на 19.04.19 в 12:25

20 години от създаването на Обществена коалиция за здраве и Програма СИНДИ Кърджали

20-годишен юбилей отбелязват Обществената коалиция за здраве и Програма СИНДИ в Кърджали. Кърджали е един от двата български града, в които програмата продължава да работи, вече като общинска. Тържеството по повод празника е на 19 април, петък, в театъра.  На 29 ноември 1996 г. в Кърджали  е учредено Сдружение „Обществена  коалиция за здраве..

публикувано на 18.04.19 в 17:08

Благовест Саръев: Мини футболът е любим спорт за кърджалийци

Регионалната организация към Българската асоциация по мини футбол навърши една година от създаването си. Нараства броят на футболистите-аматьори от Кърджали, които искат да се включат в турнирите, непрекъснато се обаждат и нови желаещи от цялата област. За гордост на местната организация БАМФ е изпратила в националния тим на България и човек от..

публикувано на 18.04.19 в 16:34