Започнаха спасителните разкопки по трасето на бъдещия газопровод България-ГърцияЗапочнаха спасителните археологически разкопки по трасето на интерконекторната газова връзка между България и Гърция. На българска територия газопроводът е с дължина 140 километра. Близо сто от тях са в област Кърджали. Разкопките са едно от необходимите условия, за да се пристъпи към реализацията на проекта. В продължение на година и половина на археологическите паметници ще работят екипи от Кърджали и София. Красимир Ангелов потърси за подробности Христо Попов, директор на Археологическия институт с музей към Българската академия на науките:
"Трасето минава през Хасковско и Старозагорско, обектите са над 30. Имаме определени срокове, в които трябва да приключим спасителните проучвания, за да може строителите пък след нас да свършат своята работа и след това да бъде изградено трасето. Рано е да кажем конкретни неща, но има обекти от различни периоди - праистория, желязна епоха, античност и средновековие. От всички епохи пропорционално".
 
Чуйте Христо Попов, директор на Археологическия институт с музей към  БАН.

Вижте още

От 20 години незаетите лекарски практики са проблем в Кърджалийско

Незаетите лекарски практики и текучеството на медицинските специалисти са сред основните проблеми на здравеопазването за област Кърджали от близо 20 години. Това коментира председателят на регионалната колегия на Българския лекарски съюз д-р Стоян Петков. Много са вероятно причините - и обективни и субективни. Такава е била картината на практиките..

публикувано на 21.03.19 в 16:05
сдс лого

Дора Христова: СДС има достойни имена за европейската сцена

Кандидатурите, с които СДС ще участва на Евроизборите през май , съвместно с ГЕРБ, ще бъдат обявени официално  в Ловеч на национален съвет на сините. Лидерът им в Кърджали Дора Христова счита, че всички те са разпознаваеми на политическата сцена, както в България, така и в чужбина.  Сред тях са Владимир Кисьов, председател на Общинския съвет на..

публикувано на 21.03.19 в 15:44

Арда излиза в приятелски мач срещу Литекс в петък

В петък ( 22 март) АРДА излиза в приятелски мач срещу Литекс Ловеч. Контролната среща ще бъде на неутрален терен в Стара Загора, на спортна база „Берое“. Наставникът на Арда Стамен Белчев включи всички играчи в първата тренировка на отбора след гостуването на Локомотив Горна Оряховица, която се проведе в сряда . В следващия 22-ти кръг АРДА домакинства..

публикувано на 21.03.19 в 15:29

Национален уебсайт ще помага на командированите у нас чужденци

От 1 април в България ще заработи единен официален национален уебсайт, в който представители на предприятия от други държави, командироващи работници в унас, както и самите командировани лица, могат да намерят информация за трудовото законодателство, действащо у нас.  Част от проекта е и изготвянето на регистър на командированите лица в България...

публикувано на 21.03.19 в 14:47

Болни от СПИН не могат да бъдат приемни родители

Приемно семейство са двама съпрузи или отделно лице, при които се настанява дете за отглеждане. Съпрузите или лицето от приемното семейство не са носители на родителските права и задължения.  Болни от СПИН и осъждани за умишлени престъпления не могат да бъдат приемни родители. 31 са приемните семейства в област Кърджали към края на месец февруари 2019..

публикувано на 21.03.19 в 14:40

"Тракийско сърце" в Кърджали с кулинарна изложба за Деня на Тракия

На 26 март, вторник, от 17:30 ч. във фоайето на Дома на културата  тракийско дружество „ Тракийско сърце” организира празник „ Богатия свят на тракийката” посветен на Деня на Тракия. „Част от програмата на събитието са кулинарна изложба, в която всеки ще опита едно от  основните ястия на поколения тракийци, домашната трахана, къта „ от..

публикувано на 21.03.19 в 10:12

Борислав Христов: Държавата да подпомага куклените театри

Днес, 21 март е Международен ден на кукления театър. В интервю за Радио Кърджали актьорът Борислав Христов от театъра в Кърджали заяви, че за да има развитие кукленият театър в България, то той трябва да се обособи като самостоятелна административна единица.  Ето например, ние имаме тук един регион - Хасково, Кърджали, Смолян, с 62 хиляди деца..

публикувано на 21.03.19 в 10:07