България и Гърция ще могат да финансират с бюджетни средства изграждането на газова връзка

България и Гърция ще могат да финансират с бюджетни средства изграждането на газова връзка помежду си. Това няма да бъде смятано за непозволена държавна помощ, реши Европейската комисия. Мотивът е, че тази връзка ще допринесе за разнообразяването на енергийните източници.
С одобрените днес мерки ще бъде подкрепено изграждането и експлоатацията на 182-километровата връзка между Комотини и Стара Загора. Очаква се през нея до България да бъдат транспортирани 3 милиарда кубични метра природен газ годишно до 2021 година.
Общият размер на инвестициите за строежа възлиза на 240 милиона евро. Финансирането ще се осигури чрез пряко дялово участие от 46 млн. евро от акционерите, 45 млн. евро ще бъдат отпуснати по Европейската енергийна програма, Европейската инвестиционна банка ще осигури заем от 110 млн. евро. От бюджета на България трябва да бъдат отделени 39 млн. евро.

Вижте още

Възстановено е движението на автомобили над 12 т през проходите в Смолянско

Възстановено е движението на автомобили над 12 т през проходите в Смолянско „Превала“, „Рожен“ и „Печинско“  по пътя Соколовци - Момчиловци - Виево Девин - Михалково Батак - Доспат Борино - Благоевград, както и движението на камиони с ремаркета и полуремаркета.  Отпада и ограничението за движение по републиканските пътища в община Доспат за моторни..

публикувано на 17.02.19 в 08:34

Театърът в Кърджали представя премиера за децата на постановката "Бременските музиканти"

Театърът в Кърджали представя премиера за децата на постановката "Бременските музиканти" по Братя Грим. Тя ще се състои днес, 17 февруари от 11.00 ч. в салона на кукления театър. Режисьор е Леонард Капон, сценографията е на Вирджиния Петкова, а музиката на Веселин Койчев. В "Бременските музиканти" участват актьорите Тони Тончева, Красимир Ненков и..

публикувано на 17.02.19 в 08:30

Очаква ни слънчево време

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Дневните температури ще се повишат още и максималните ще са между 10° и 15°, за Кърджали и Хасково - около 11°, за Смолян- около 10°,  Над планините ще е предимно слънчево. Вятърът ще утихва и след обяд ще е слаб до умерен от север-североизток. Максималната температура на..

публикувано на 17.02.19 в 07:52

Кирково обяви конкурс за най-оригинална мартеница

Конкурс за "Най-дългата, най-голямата и най-оригиналната мартеница" обявяват от Общинска администрация Кирково. Награди очакват победителите в състезанието. Те ще бъдат връчени от кмета на Кирково Шинаси Сюлейман на 1-и март, а мартеницата, която се открои, ще бъде поставена на сградата на общинска администрация. На 1-и март Кирково ще отбележи още и..

публикувано на 16.02.19 в 15:20

Брекзит ще има неприятен ефект за винарския бранш у нас

Брекзит ще се отрази на винарите в България и на износа на вино към Острова. Това прогнозира търговският директор на една от известните винарски изби в Родопите Станислав Бакърджиев.  Станислав Бакърджиев:Англия е интересен пазар за българския експорт. Същевременно от доста години той не е най-силният за България, тъй като има високи акцизи. На..

публикувано на 16.02.19 в 15:18

Земляци от Ардино се събират в Бурса

Тази вечер в Бурса ще се проведе традиционната земляческа среща на жители на Ардино с техни съграждани, които от години живеят в турския град. Срещата е юбилейна, защото се случва за 20-ти път. Делегацията от Ардино се води от кмета Ресми Мурад и в нея са включени общински съветници, кметове на населени места и бизнесмени. Срещата се организира от..

публикувано на 16.02.19 в 15:09

Звездата на "Арда бокс" Ергюнал Сабри излиза в четвъртфинал на турнира „Странджа“

Утре, неделя, звездата на кърджалийския бокс Ергюнал Сабри – Оги излиза в четвъртфинален мач на турнира „Странджа“, който започна на 14 февруари в София. Това е първо участие на състезател на „Арда бокс“ в най-големия турнир в Европа, отбелязващ 70 години от началото си.  В състезанието тази година участват 306 състезатели от 42 държави от 5..

публикувано на 16.02.19 в 13:45