България и Гърция ще могат да финансират с бюджетни средства изграждането на газова връзка

България и Гърция ще могат да финансират с бюджетни средства изграждането на газова връзка помежду си. Това няма да бъде смятано за непозволена държавна помощ, реши Европейската комисия. Мотивът е, че тази връзка ще допринесе за разнообразяването на енергийните източници.
С одобрените днес мерки ще бъде подкрепено изграждането и експлоатацията на 182-километровата връзка между Комотини и Стара Загора. Очаква се през нея до България да бъдат транспортирани 3 милиарда кубични метра природен газ годишно до 2021 година.
Общият размер на инвестициите за строежа възлиза на 240 милиона евро. Финансирането ще се осигури чрез пряко дялово участие от 46 млн. евро от акционерите, 45 млн. евро ще бъдат отпуснати по Европейската енергийна програма, Европейската инвестиционна банка ще осигури заем от 110 млн. евро. От бюджета на България трябва да бъдат отделени 39 млн. евро.

Вижте още

Фотоконкурсът "Ардино - душата на Родопите" приключи

Приключи фотоконкурсът "Ардино - душата на Родопите", който продължи близо два месеца. Участие в него взеха хора от цялата страна. Имената на победителите ще бъдат обявени в официалния сайт на община Ардино, каза за Радио Кърджали Танер Чобанов, уредник в музея в родопското градче и допълни:   "Журито взе своето решение. Една част от всички..

публикувано на 23.05.19 в 16:55

ФК Арда излиза срещу Ботев Гълъбово в Стара Загора

Днес, АРДА излиза срещу Ботев Гълъбово. Срещата е от 17:00 часа на стадион Трейс Арена в Стара Загора. В редиците на АРДА няма контузени играчи и всички футболисти ще бъдат на разположение на треньорския щаб. Старши треньорът на АРДА Стамен Белчев взе със себе си група от 18 футболисти. Главен рефер на последния мач, преди баражите, днес ще бъде..

публикувано на 23.05.19 в 15:07

Увеличават се исканията за наемане на непълнолетни на работа

От началото на 2019 година до момента Инспекцията по труда в Кърджали е издала 37 разрешения за наемане на работа на непълнолетни лица. Очакваме след приключване на учебните занятия исканията за разрешения за наемане на непълнолетни лица да се увеличат. Това е и законовият ред да се назначават на работа лица под 18 години, съобщи Ангелина Бабунска,..

публикувано на 23.05.19 в 14:45

Паспортната служба в Кърджали ще работи през почивните дни

Сектор „Български документи за самоличност“ в Кърджали и паспортните звена в РУ на МВР в областта ще работят на 24, 25 и 26 май. Работното време на 24 и 25 май ще бъде от 8,30 до 17,30 часа, а   на 26 май 2019 г. от 08.30 до 19.30 часа.  Гражданите, които нямат валидни документи /лична карта или личен /зелен/ паспорт/, ще могат да..

публикувано на 23.05.19 в 12:02

Паметен знак откриват на поета Давид Овадия в Кърджали

Паметен знак за поета Давид Овадия, почетен гражданин на Кърджали, ще бъде поставен на входа на родната му къща, която се намира до Регионалния исторически музей, на ул. „Екзарх Йосиф” 1. Паметният знак ще бъде открит на 23 май от 12 ч. Събитието е в рамките на „Мултикултурният град” по инициатива на 11 организации, сред които Историческият музей,..

публикувано на 23.05.19 в 10:12

Клубът по борба "Буря" Караманци с два медала от шампионат в Горна Оряховица

Отборът на Клуба по борба „Буря” от село Караманци, община Минерални бани участва в  Детския личен и отборен шампионат по борба в Горна Оряховица. Мурад Иляз завоюва първото място в своята категория, а Беркай Тефик се класира втори. Останалите състезатели на „Буря” Караманци не успяха да достигнат до призови места, но се бориха достойно, информира..

публикувано на 23.05.19 в 10:03

От днес започват евроизборите в различните страни членки на Европейския съюз

От днес започват евроизборите в различните страни членки на Европейския съюз. До 26-и май гражданите на 28-те ще гласуват за своите представители в новия Европейски парламент. Това е единственият пряко избран многонационален парламент в света, който представлява интересите на гражданите на европейско равнище. Великобритания и Холандия са първите държави,..

публикувано на 23.05.19 в 09:55