Депутатите гласуваха бюджета на БНР - 44,2 млн. лева

Снимка: Ани Петрова, БНР

Българското национално радио ще разполага с 44,2 млн. лева бюджет през следващата година. Това записаха народните представители при гласуването на второ четене на държавния бюджет.

Пленарната зала отхвърли искането на опозицията за увеличаване на парите на БНР и на БНТ с по 5 млн. лева. 

По време на обсъжданията, от левицата настояха  да се осигурят допълнително по 5 милиона лева в бюджетите и на общественото радио, и на обществената телевизия. Александър Симов от БСП аргументира искането:

"С добре финансирани обществени медии опасността от фалшиви новини най-малкото ще бъде намалена, Когато имаме добре функциониращи обществени медии, фалшивите новини няма да бъдат чак такъв проблем, защото ще имаме нормален коректив в журналистиката".

Десислава Атанасова от ГЕРБ бе категорична, че борбата с фалшивите новини трябва да се води:

"Има вече идеи как да се случи това. Вероятно не през закона за бюджета на държавата".

От левицата припомниха, че обществените медии изпълняват и други функции освен създаването на медийно съдържание. Затова настояха и за специално обособен бюджет за музикалните състави на радиото. Председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов настоя за цялостен дебат за обществените медии

"Едва след реформа може да говорим така, само за увеличаване на пари, защото парите невинаги служат на обществото".

Парите за БНТ ще бъдат 67,7 млн. лева. По-рано депутатите отхвърлихаи искането на БСП за 50 млн. лева допълнително за машинно гласуване по бюджета на ЦИК.


Вижте още

Коледна елха украси и Ардино

Сред детски смях и развълнувани жители, грейнаха светлините на украсената коледна елха в центъра на Ардино. Коледните светлини бяха запалени от кмета на общината Ресми Мурад. Той отправи благопожелания към гостите на празника. „ Мисля, че 10-и декември е една от най-подходящите дати за пристъпване към празнично настроение. Други градове и общини в..

публикувано на 11.12.18 в 10:57

Кола се преобърна по пътя към КПП "Чилик", двама попаднаха в спешното

51-годишен водач на лек автомобил „Форд“ загубил контрол над управлението вследствие на движение с несъобразена скорост , колата напуснала пътното платно ударила с в отводнителна канавка и се преобърнала . Произшествието станало вчера около 8 часа по пътя от Кърджали към КПП „Чилик“. Водачът и 51-годишен пътник в автомобила били прегледани в..

публикувано на 11.12.18 в 10:36

Новогодишна елха огря центъра на Кирково

Новогодишна елха огря центъра на Кирково. Десетки деца и техните родители бяха на тържеството на площада . Здраве и много настроение на присъстващите пожела кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман. Организиран беше  благотворителен базар за коледна украса, сурвачки, картички, както и различни коледни и новогодишни сувенири .  Огнено шоу пред..

публикувано на 11.12.18 в 09:56

Учениците Момчил Димов и Милица Гечева на среща в Берлин на тема "Създавай мир с история"

Двама възпитаници на СУ „Отец Паисий“ - Момчил Димов и Милица Гечева  се завърнаха от провелата се в Берлин среща на високо равнище ЕUSTORY next generation на тема: “Making peace with history” ("Създавай мир с история") с работен език - английски. Заедно със 120 млади европейци, както и експерти от академичната общност, от областта на журналистиката,..

публикувано на 29.11.18 в 14:37

Проверяват 53-годишен за отправени закани за убийство при междусъседски събор в Средско

С постановление на Районната прокуратура –Момчилград в Районното управление в Кирково е започната проверка за отправени закани за убийство в междусъседски спор в село Средско. По първоначални данни между 58-годишния тъжител и 53-годишния му съселянин възникнала разправия за животни, в която били отправени заплахи за физическа саморазправа...

публикувано на 29.11.18 в 10:40

В Област Хасково ще получат по 100 лева допълнително към помощта за отопление

Близо 7 хиляди души от Хасковска област ще получат допълнително 100 лева към помощта за отопление. Това стана с решение на правителството, а сумата ще бъде изплатена след 12 декември по банковите сметки или в пощенските станции.  Няма да бъде необходимо допълнително подаване на документи.  Целевата помощ за отопление ще достигне 474.15 лева общо за..

публикувано на 28.11.18 в 16:59

Договор за сътрудничество ще сключат тенис клубовете в Момчилград и Александруполос

Договор за сътрудничество между клубовете по тенис на маса в Момчилград и Александропулис, Гърция ще бъде подписан в началото на декември месец. С подробностите слушаме Димитър Караиванов, член на Управителния съвет на спортния клуб по тенис на маса "Родопи" - Момчилград и състезател при ветераните. На 9-10 декември отборът за момичета до..

публикувано на 27.11.18 в 13:48