Адлен Шевкед, народен представител от ДПС: За нас бюджет 2019 е предизборен
ДПС обви, че предсрочните парламентарни избори през следващата година са неизбежни. И че в тяхното провеждане няма нищо лошо, защото те са демократичен акт. Готово ли е обаче ДПС за тези избори. С Адлен Шевкед, народен представител от Кърджали, разговаря Красимир Ангелов.

"Вие като икономист, участвахте в гласуването на бюджета, за следващата 2019 година. Вярвате ли на думите на финансовия министър, че от догодина хората в България ще заживеят по-добре и по-богато?", попита Красимир Ангелов. "Аз не само участвах в гласуването на бюджет 2019, но участвахме и цялата парламентарната група, разбира се. Имаше предложение, което внесохме евентуално да бъде отразено в бюджет 2019. Но за съжаление, единственото предложение, което се прие от управляващите беше, че минималният осигурителен праг на земеделските стопани и тютюнопроизводители вместо 560 лева за 2019-а да бъде 400, тоест с 50 лева повече от сега действащия минимален осигурителен праг. А дали вярвам на думите на финансовия министър, няма как да повярвам, тъй като този бюджет не разви никакви политики. Не показа каква визия имат управляващите за развитието на страната през 2019-а за евентуална защита на населението и бизнеса от наближаващата нова криза откъм Европейския съюз, която най-вероятно при нас ще настъпи през 2020-2021 година. Този бюджет не е с целта да бъде защитен и да се събират резерви, които да могат да помогнат на бизнеса и на хората в кризисни ситуации да реагират спрямо макроикономическата ситуация, която ни очаква в близките години, каза депутатът. Според Шевкед бюджетът е предизборен. В социалната сфера не се променя например обезщетението за отглеждането на дете след навършване на 1 година, няма промяна в ставката на обезщетение за безработица, няма промяна в размера на детските надбавки.

Към края на октомври инфлацията е 3.7%, а през април 2019-а година вероятно ще скочи 4 и над 4 %. Това ще погълне увеличението на пенсиите. Покупателната способност на хората няма да се подобри.

За нестабилността в "малката коалиция" и постоянните протести: "Още от сформирането при този кабинет, ние казахме, че тази конфигурация, аритметичен сбор от мнозинство в Народното събрание  и националисти във властта, е вредна за държавата, и това се доказа. Близо година и половина с един скандал потушаваме друг скандал. Отвлича се вниманието". В същото време обещаните 300 лева за пенсионерите няма и да се случат.  "Хлябът не е достатъчен за всички ни, но зрелищата ни са даже в повече".

Чуйте цялото интервю на Красимир Ангелов с народния представител от ДПС Адлен Шевкед.

Вижте още
Капитанът на ПФК

Пламен Крумов за дербито: Ще оставим сърцата си на терена

На 19-ти май, неделя от 15.00ч., Арда е домакин на ЦСКА 1948 в дербито на 29 кръг на Втора лига. Срещата ще бъде решаваща за Арда за мястото й в Първа лига. Ръководството на тима обяви свободен вход за мача. Арда разчита изключително много на подкрепата от своите фенове. Илияна Типова разговаря в ексклузивно интервю за Радио Кърджали с капитана..

публикувано на 17.05.19 в 12:00

Милан Миланов: Да напълним стадиона за Арда срещу ЦСКА 1948

Решаващи два мача остават до края на първенството във Втора лига за футболния отбор на "Арда" - Кърджали . Първият двубой - срещу ЦСКА 1948 - е от изключителна важност, тъй като във временното класиране двата отбора са с еднакъв брой точки на 3-о и 4-о място . Целта на кърджалийския тим е да достигне до баражи за влизане в Първа професионална..

публикувано на 16.05.19 в 16:35

Д-р Виктор Кирчев: Над 80 % от хората в България не се движат достатъчно

Почти 80 % от хората в България са с ниска двигателна активност, в това число и подрастващите . Навиците сред учениците да се движат и спортуват могат да помогнат на организма им да изработва собствени защитни сили и да се справя по-добре с болестите . В тази връзка РЗИ в Кърджали посвещава няколко инициативи на Световния ден за двигателна..

публикувано на 16.05.19 в 12:24
Полско врабче (Passer montanus)

Преброяването на врабчетата алармира за промяна в жизнената ни среда

Третото национално преброяване на врабчетата ще се проведе на 18 май в цялата страна . Инициативата опира на доброволчеството и изисква използването само на таблет или смартфон , както и да се регистрирате в сайта на кампанията. Целта е да се видят тенденциите в числеността на тези така познати и симпатични градски птици, които намаляват..

публикувано на 16.05.19 в 11:05

Анелия Крумова: Искам да съхраня нашето минало

Ученичката от кърджалийското СУ "Петко Р. Славейков" Анелия Крумова е главно действащо лице в клипа към песента "Заспала е Мериема мома" на родопския изпълнител на автентични родопски песни Хамид Имамски. Анелия е една от водещите на предаването "Голямото междучасие" на Радио Кърджали и гостува в сутрешния блок, за да разкаже за преживяването..

публикувано на 15.05.19 в 13:48

Милан Миланов: Полицията ме пазеше заради турския през 1991 година

Ако сега т. нар. скандал, относно изказването на посланика на Турция за изучаването на турски език у нас се разви чрез комуникация в медиите, решението у нас да се изучава турски език през 90-те години доведе до протести и масови демонстрации. Седмици наред тогавашния кмет на Кърджали Милан Миланов е бил под полицейска охрана, защото е имало реална..

публикувано на 14.05.19 в 15:51

Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа": Няма да допуснем промяна в режима на изучаване на турски език

Синдикат „Образование“ към конфедерацията на труда "Подкрепа" също излезе с изявление, относно изказването посланик Улусой за изучаването на турски език у нас. Председателят на синдиката д-р Юлиян Петров коментира за Радио Кърджали: По повод думите на турския посланик в България, г-н Хасан Улусой за по-ефективно изучаване на турски език в училищата,..

публикувано на 14.05.19 в 15:20