Адлен Шевкед, народен представител от ДПС: За нас бюджет 2019 е предизборен
ДПС обви, че предсрочните парламентарни избори през следващата година са неизбежни. И че в тяхното провеждане няма нищо лошо, защото те са демократичен акт. Готово ли е обаче ДПС за тези избори. С Адлен Шевкед, народен представител от Кърджали, разговаря Красимир Ангелов.

"Вие като икономист, участвахте в гласуването на бюджета, за следващата 2019 година. Вярвате ли на думите на финансовия министър, че от догодина хората в България ще заживеят по-добре и по-богато?", попита Красимир Ангелов. "Аз не само участвах в гласуването на бюджет 2019, но участвахме и цялата парламентарната група, разбира се. Имаше предложение, което внесохме евентуално да бъде отразено в бюджет 2019. Но за съжаление, единственото предложение, което се прие от управляващите беше, че минималният осигурителен праг на земеделските стопани и тютюнопроизводители вместо 560 лева за 2019-а да бъде 400, тоест с 50 лева повече от сега действащия минимален осигурителен праг. А дали вярвам на думите на финансовия министър, няма как да повярвам, тъй като този бюджет не разви никакви политики. Не показа каква визия имат управляващите за развитието на страната през 2019-а за евентуална защита на населението и бизнеса от наближаващата нова криза откъм Европейския съюз, която най-вероятно при нас ще настъпи през 2020-2021 година. Този бюджет не е с целта да бъде защитен и да се събират резерви, които да могат да помогнат на бизнеса и на хората в кризисни ситуации да реагират спрямо макроикономическата ситуация, която ни очаква в близките години, каза депутатът. Според Шевкед бюджетът е предизборен. В социалната сфера не се променя например обезщетението за отглеждането на дете след навършване на 1 година, няма промяна в ставката на обезщетение за безработица, няма промяна в размера на детските надбавки.

Към края на октомври инфлацията е 3.7%, а през април 2019-а година вероятно ще скочи 4 и над 4 %. Това ще погълне увеличението на пенсиите. Покупателната способност на хората няма да се подобри.

За нестабилността в "малката коалиция" и постоянните протести: "Още от сформирането при този кабинет, ние казахме, че тази конфигурация, аритметичен сбор от мнозинство в Народното събрание  и националисти във властта, е вредна за държавата, и това се доказа. Близо година и половина с един скандал потушаваме друг скандал. Отвлича се вниманието". В същото време обещаните 300 лева за пенсионерите няма и да се случат.  "Хлябът не е достатъчен за всички ни, но зрелищата ни са даже в повече".

Чуйте цялото интервю на Красимир Ангелов с народния представител от ДПС Адлен Шевкед.

Вижте още

„На чаршията, в чата" с Галина Стефанова

Тази седмица си говорихме за подаръците. Стана ясно, че най-скъпи са нематериалните. Научихме и за една инициатива, която организира за децата в неравностойно положение една майка, кърджалийката  Шенай Мехмедали. Как можете да помогнете да се случи това добро дело, чуйте.

публикувано на 09.12.18 в 18:20

"Свръхчовекът с Георги Ненов" - подкастът на вдъхновителите

В бизнесинкубатора в Кърджали се проведе среща "Свръхчовекът с Георги Ненов". Тя бе организирана от Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно информационния център в Кърджали. На нея присъстваха хора, които са успели да преодолеят наркотичната си зависимост и вече водят ползотворен начин на живот. Те споделиха своите вдъхновяващи истории..

публикувано на 07.12.18 в 14:08

Акция "Изработване на къщи за бездомните кучета и котки"

Във фейсбук се организира благотворителна акция "Изработване на къщи за бездомните кучета и котки" в Кърджали. Организаторите на събитието призовават всеки, който може да помогне да дойде пред Паметника на Васил Левски на 8 декември от 12 часа. Текстът към събитието гласи: "Казват,че по Коледа добрините и вълшебствата се случват! Призовавам всички..

публикувано на 07.12.18 в 11:53

Има ли вече грип в Кърджали?

Нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания в България продължава да нараства постепенно. В седмицата 26.11.2018-03.12.2018 г. общата заболяемост е 118,3 души на 10 000 човека. Регистрираните случаи на остри респираторни заболявания са 4512, с 441 повече от предходната седмица. Първите положителни проби за грип..

публикувано на 07.12.18 в 11:42

Д-р Диана Вълчева: От октомври до май е пикът на респираторните заболявания

С тежки случаи на пневмония, които са резултат от остри респираторни заболявания, се бориха лекарите от пневмо-фтизиатричното отделение на многопрофилната болница "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Десетина възрастни хора се лекуваха от едно от най-сериозните усложнения на въздушно-капковите инфекции през зимния период. Някои от тях все още са на..

публикувано на 07.12.18 в 11:30

Превишение на нормите на фини прахови частици е регистрирано в Кърджали

Превишение на нормите на фини прахови частици е регистрирано в Кърджали в три от първите пет дни на месец декември. Това показват данните на автоматичната измервателна станция, позиционирана в квартал Студен кладенец. Какъв въздух дишаме в Кърджали? Каква е ситуацията от началото на отоплителния сезон, колко сериозни са превишенията и каква е..

публикувано на 07.12.18 в 10:31

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

От тази седмица започнахме една коледна музикална разходка в ефира на чаршията. Така ще е до края на годината – ще слушаме кавъри на най-популярните коледни и новогодишни песни. Ще си говорим за традиции в празниците, както и за някои нетрадиционности.

публикувано на 04.12.18 в 12:35