Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само лекарства без рецепта ще се продават без баркод от февруари на новата година

Снимка: БГНЕС

След 10 февруари 2019 година без баркод ще се продават само лекарствата без лекарско предписание. От 9 февруари у нас, заедно с останалите страни от Европейския съюз, лекарствата, които купуваме с рецепта от аптеките, ще притежават уникален номер на продукта, сериен номер, номер на партида и срок на годност. Промяната е в изпълнение на изискване на Европейската директива за фалшивите лекарства с цел безопасност на пациентите и защита на информацията.

"Ключов момент за функционирането на Европейската система за проследимост и верификация на лекарствата и оперативната съвместимост между отделните национални системи е използването на хармонизиран подход за маркиране на лекарствата от държавите членки. За целта се въвежда двумерният баркод", каза Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на оригинални лекарствени продукти

"Целта на Директивата за фалшифицираните лекарства е да предотврати навлизането на фалшиви лекарства в законната верига на доставки и повишаване безопасността на пациентите", посочи Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Удължава се срокът за вписване в Регистър - тютюн

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец - до 31 май, съобщават от Министерство на земеделието. Целта е да се даде възможност на по-голям брой земеделци да набавят необходимите документи, за да изпълнят законовото изискване и да се впишат в регистъра , като по този начин те ще отглеждат..

публикувано на 18.04.24 в 19:48

23 младежи от Ардино преминаха обучение по социално предприемачество

23 младежи от Ардино преминаха успешно обучение по социално предприемачество по Програма Еразъм +, организирано от Академия за Активни Младежи. Събитието се проведе в заседателната зала на общината. Лектори бяха председателят на Академията за Активни Младежи Станислава Григорова и доброволците от Армения - Зик Гришкян и Тигран Петросян. Целта на..

публикувано на 18.04.24 в 17:26

ЦИК назначава утре състава на РИК Кърджали

ЦИК назначи с решения съставите на първите шест Районни избирателни комисии (РИК) - тези в Благоевград, Силистра, Кюстендил, Търговище, Ловеч и Добрич. При консултациите, проведени при областните управители, парламентарните формации са постигнали съгласие за съставите на тези РИК. До края на утрешния ден ЦИК трябва да назначи всички 31..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

Откриха неизвестна средновековна крепост край Харман кая

Неизвестна за науката средновековна крепост беше открита от археолози при проучване на района на Харман кая край Момчилград.  За първи път в Източните Родопи се използва лазерна технология на заснемане с помощта на лидар. Уредът използва лазерни лъчи, за да сканира терена и да позволи да се генерират два вида изображения – дигитални модели на..

публикувано на 18.04.24 в 13:33

2-ри май е неучебен за учениците в Кърджали

2-ри май ще бъде неучебен ден за учениците в Кърджали. Заповедта е издадена от кмета на Община Кърджали Ерол Мюмюн. Така почивните дни за учениците стават седем от първи до 7 май включително.

публикувано на 18.04.24 в 12:16

Няма регистрирани нарушения за правата на пациентите в Кърджали

Няма постъпили регистрирани нарушения за правата на пациентите в област Кърджали. Това каза областния координатор на Сдружението за развитие на българското здравеопазване Ани Стоянова. Поводът е 18-и април Европейски ден за правата на пациента.  Ани Стоянова, областен координатор на Сдружението за развитие на българското здравеопазване: "Фиксирани..

публикувано на 18.04.24 в 10:17

15 500 жители на област Кърджали ще получат хранителни пакети чрез БЧК

Близо 15 500 жители на област Кърджали ще получат хранителни пакети чрез БЧК, а след това - санитарни материали. Кметове на населени места и доброволци помагат помощите да стигнат до отдалечените села и махали.  Светломира Димитрова, директор на БЧК в Кърджали:  „До 7 юни трябва да сме приключили с раздаването на хранителните продукти, защото ще..

публикувано на 18.04.24 в 10:07