Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова


Здравейте, това е първият епизод на Вкусен следобед с мен, Радка Петкова. Желая ви една красива година, изпълнена с мечти и вълшебства. И нека да помним, че само когато сме добри, сме щастливи :)
Защото само тогава можем да чуем камбанките на съдбата. И да помним, че всеки ден е подходящ за ново начало, ако имаме вяра в себе си и полагаме необходимите усилия.
Е, щастието се изразява и в малките благини като камина, приятна компания и хубавото питие с отбрани ястия. Почти всичко това ще откриете в нашия радиоресторант.
Само две седмици ни делят от рождения ден на предаването Вкусен следобед, което вече отдавна проходи и се заявява все по-успешно като зона, свободна от стрес и грижи. Затова съм ви подбрала още хубави моменти, преживяни в ефира на радио Кърджали.
В първата част на предаването отдаваме дължимото на смешната страна на живота. Човечеството е оцеляло, защото се е смяло, нали така? През годината да ни разсмиват разчитахме освен на Звезди Минков, и на поетесата и художник Божидара Ангелова. Затова ви предлагаме да чуете осмомартенски фейлетон и защо не е съвсем добре да бъдеш женен, по руски маниер.
Преди това ще чуем някои мнения, събрани на случаен принцип от нашите съграждани на теми от общочовешки характер - за 1 април, на тема кой е най-вкусният следобед и за Деня на любовта и виното.
След анкетата и хумора, ви предлагам малко интелектуално пиршество. Ще си припомним за разговора ни с художника Емил Пенчев за духа на времето и за това как той се спасява от духовната криза, в която според него живеем.
След това Владимир Чукич, председател на Дружеството на художниците в Кърджали ще ни предложи неговата рецепта за справяне със стреса, а също и някои тънкости за кухнята в Черна гора, откъдето е родом той.
Накрая, Росица Генчева, която е един от най-обичаните ни събеседници, ще ни сподели няколко рецепти с мед. От Роса Соколова пък ще научим, как се приготвя рангелова питка на жар.
Във втората част от вкусния ни следобед ще се припомним за морските пътешествия на художниците Пенка и Хари Атанасови в търсене на октоподи. Интервюто за морската храна се радваше на голям интерес през годината. Ще се върнем и към разговора ни с родолюбеца Радослав Първанов, който скоро имаше нов повод за празник - кът, посветен на неговото родолюбиво дело в родната гимназия в Габрово.
И не забравяйте - 90 мегахерца, радио Кърджали. Он лайн: http://player.bnr.bg/?p=21
Екипът за този епизод: на пулта - Тавит Мачикян, новинар-Валентина Иванова, музикален редактор - Ангел Чавдаров.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър в стария Златоград

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър по калдаръмените улици на стария град в Златоград, но организаторите са предвидили друго.  Bъзcтaнoвĸa „Xaйдyти бpaнят мecтнoтo нaceлeниe“ щe ce пpeдcтaви нa 4 мapт в Eтнoгpaфcĸия ĸoмплeĸc в Злaтoгpaд Дpaмaтизaциятa щe ce paзигpae cpeд ecтecтвeния дeĸop нa ĸaлдъpъмитe нa..

публикувано на 03.03.23 в 11:05
Пататник

Кулинарно изложение на традиционни родопски ястия в Рудозем

На 1 април миньорския град Рудозем празнува Световния ден на хумора, сатирата, фолклора и изкуствата. За тази цел общината подготвя богата програма от карнавално шествие, изложба, хумористични скечове, хора, кулинарно изложение и прожекция на комедиен филм. Веселието започва от 10 часа и ще продължи до късно вечерта. Кулинарното изложение ще..

публикувано на 29.03.22 в 09:55

COVID-19: Пристигат първите ваксини за деца до 11 години

Пристига първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години. Очакват се около 42 000 дози от препарата на Pfizer, които ще пристигнат в три пункта – в София, Пловдив и Велико Търново. След това ваксините ще бъдат разпределени към цялата страна. Причината - флаконите от тази ваксина съдържат по десет дози, затова медиците трябва..

публикувано на 20.12.21 в 13:29

Безплатният предизборен диспут на Радио Кърджали ще се проведе на 19 октомври

ДИСПУТИ Диспутите в Радио Кърджали се провеждат по реда на жребия, изтеглен в ЦИК, в изнесено студио в Дома на културата. Безплатен диспут - на 19.10.2021 г. от 10:10 до 12:00 ч. във времето на сутрешния блок „След първото кафе“. Тема: „Развитието на Източните Родопи през погледа на политическите сили. Нови работни места,..

обновено на 15.10.21 в 11:24

59 са новозаразените с Kovid-19 в трите най-южни области на България

32 са новите случаи на Ковид-19 в област Хасково, в Смолян – 15, в Кърджали – 12. 1368 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 5,11 на сто от направените 26 727 теста. Със 152 пациенти е повишен броят на хоспитализираните, в сравнение с предходното..

публикувано на 21.08.21 в 11:51

Индексация на базата на пенсиите обеща водачът на листата на БСП в Кърджали Велизар Енчев

Водач на листата на "БСП за България" в Кърджали е Велизар Енчев. Той е дипломат, университетски преподавател, журналист, бивш офицер от външното разузнаване и бивш депутат и учредител и председател на Движение за радикална промяна „Българската пролет“.    Индексация, т.е. увеличаване на базата на пенсиите, обеща Велизар Енчев. Като говорител на..

публикувано на 09.06.21 в 15:32

COVID-19: Безопасно ли е комбинирането на два типа ваксини?

Властите в България излязоха с конкретни рекомендации за употребата на ваксината на „Астра3енека", след като Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е възможна връзка между тази ваксина и необичайни тромбози. Световната здравна организация посочи, че към момента рискът от такива реакции се оценява на приблизително 1 на 250..

публикувано на 27.04.21 в 12:07