Стопани от Странджево: Ловци стрелят по овчарски кучета, пречат им на лова

Снимка: БГНЕС

Едно овчарско куче е убито и три тежко ранени след излет на ловната дружинка в крумовградското село Странджево миналата неделя. Кучетата са каракачанска порода и са пазели стадото кози на Радостина Стоева от Странджево, което същия ден, 6 януари, е било на паша в близост до територията на ловния излет. Реална опасност е съществувала и за самите селскостопански животни и за козаря, който се грижи за тях, тъй като са били на метри от стрелбата. 

За това алармира собственичката Радостина Стоева. Заедно със съпруга си те отглеждат около 200 кози в селото. Според нея по кучетата е стреляно, защото ловците смятат, че те пречат на лова и дивеча. Там, където има има стада, няма лов, тоест нашите кучета като лаят в пасищата прогонват дивеча, но гората не е частна собственост. Ловците идват с големи джипове, въоръжени до зъби, разказва Радостина. Много от тях не били местни, а от Пловдив и Хасково. По думите й във въпросния ден ловците дори са нямали разрешение да ловуват във въпросната местност. Стреляно е с автоматично оръжие - ловна карабина, намерихме гилзи, куршум в убитото животно. Подадохме сигнали - жалба и до Районната прокуратура в Крумовград, и до Районното полицейско управление. Искам да дам гласност на случая и да се спре това произволие, защото не за първи път се случва да се стреля по овчарски кучета в нашия район, категорична е Радостина Стоева. Ние сме безпомощни срещу тези въоръжени хора и то по средата на зимата, когато има много вълци. Ние вече нямаме кучета, които да охраняват животните и не знам как ще завърши този сезон и как ще ги опазим, притеснява се тя. 

Според кмета на село Странджево Джематин Юсуф подобен случай става за първи път в селото. Той смята, че има несправедливи предварителни обвинения от страна на стопаните на стадото и кучетата спрямо него. 
Недопустимо е да се смята, че аз съм разпоредил да се стреля по кучетата, както се нагнетява в селото. Знам за случая, не зная кой е стрелял. Не съм видял, и колегите попитах, никой не е видял и не е чул нищо. След това ме набеждават, че като кмет не съм спрял стрелбата. По време на лов, аз не съм кмет, а обикновен ловец, който изпълнява разпорежданията на отговорника за деня. Оказваме пълно съдействие на полицията, за да се разбере кой е виновен, каза за радио Кърджали Джематин Юсуф. 
Според кмета в дружинката на Странджево членуват само местни ловци. Същия ден са били 14 човека. Когато дойдоха от районното управление в Крумовград, оттогава насам съм съдействал. Разговаряли сме, доброволно сме предали пушките за балистична експертиза, каза още Джематин Юсуф. Сега се чакат резултатите и разследването на полицията, за да стане ясно кой е стрелял по кучетата на Радостина Стоева.

Повече за случая и разказите на Радостина Стоева и Джематин Юсуф чуйте в прикачените файлове. 

По темата работи Станислава Георгиева.Вижте още

Електрониката единствена в Кърджалийско с европейско отличие

Професионална гимназия по електротехника и електроника “Капитан Петко войвода” е единствената професионална гимназия в страната и единственото училище от Кърджалийска област, удостоено с европейския  знак „eTwinning училище“ за 2019 и 2020 година. Българските носители на отличието от 2019 година са само 12 на брой - 9 училища и 3 детски градини...

публикувано на 25.03.19 в 17:31

Радослав Милев: Построяването на мост до Крайно село става наложително

На сесията на 25 март Общинският съвет в Кърджали ще обсъжда два документа: Отчета за изпълнението на Програма за развитието на туризма в Община Кърджали за 2018 г. и приемане на Програма за развитието на туризма в Община Кърджали за 2019 г. С Радослав Милев, председател на Постоянната комисия по европейски проекти, туризъм и екология в местния..

публикувано на 24.03.19 в 13:47

Нови трудности пред родителите на пълнолетни деца с увреждания

Родителите на деца с увреждания първа група инвалидност с чужда помощ, с умствена изостаналост, които навършват 18 години, се изправят пред един сериозен нормативен проблем. Те вече не могат да представляват децата си и да подават от тяхното име молби и декларации за помощи, нито да им извадят дебитна карта в банка. Съгласно действащите наредби,..

публикувано на 24.03.19 в 10:37

Нуртин и Гюлбахар от Лясково - малки хора с големи сърца

В село Лясково, община Черноочене, живеят едни малки хора с големи сърца. Нуртин и Гюлбахар Халил са женени вече 34 години. Имат син и дъщеря, също малки хора. Друго такова семейство в област Кърджали няма. Нуртин е израсъл в Лясково в многодетно семейство, в което е трето дете. Братята и сестра му са високи като баскетболисти. С Гюлбахар, която е..

публикувано на 22.03.19 в 17:00

Сестра Бернадета: Щом имаш мир в душата, значи си богат

На 5 май в България ще пристигне папа Франциск, глава на римокатолическата църква. За посещението се говори с вълнение в ивайловградското село Покрован. Там още от далечната 1861 година местните жители приемат унията и се посвещават в католицизма. Впоследствие са били изпратени няколко свещеници. Поколения покрованци разказват как в селото им е..

публикувано на 22.03.19 в 16:39

Издирват папагал, изчезнал в смолянското село Соколовци

Издирват говорещ папагал - какаду, изчезнал от Центъра за рехабилитация на големите папагали. Центърът се намира в село Соколовци, община Смолян. От три години в него обучават птиците да летят свободно, но преди няколко дни най-опитният папагал Капитон не се е прибрал след свободния полет. Това каза за Радио Кърджали Огнян Геров, собственикът на..

публикувано на 22.03.19 в 16:07

Светослав Малинов: Битката ни срещу пакета "Мобилност" продължава

Председателският съвет на Европарламента реши скандалният пакет "Мобилност 1" да бъде обсъден и гласуван следващата седмица. На 27 март е предпоследната сесия на тази конфигурация на европейския парламент, чийто мандат изтича през април. Припомням, че въпросният законопроект ще удари транспортните фирми в България и други страни от периферията на..

публикувано на 21.03.19 в 15:35