Стопани от Странджево: Ловци стрелят по овчарски кучета, пречат им на лова

Снимка: БГНЕС

Едно овчарско куче е убито и три тежко ранени след излет на ловната дружинка в крумовградското село Странджево миналата неделя. Кучетата са каракачанска порода и са пазели стадото кози на Радостина Стоева от Странджево, което същия ден, 6 януари, е било на паша в близост до територията на ловния излет. Реална опасност е съществувала и за самите селскостопански животни и за козаря, който се грижи за тях, тъй като са били на метри от стрелбата. 

За това алармира собственичката Радостина Стоева. Заедно със съпруга си те отглеждат около 200 кози в селото. Според нея по кучетата е стреляно, защото ловците смятат, че те пречат на лова и дивеча. Там, където има има стада, няма лов, тоест нашите кучета като лаят в пасищата прогонват дивеча, но гората не е частна собственост. Ловците идват с големи джипове, въоръжени до зъби, разказва Радостина. Много от тях не били местни, а от Пловдив и Хасково. По думите й във въпросния ден ловците дори са нямали разрешение да ловуват във въпросната местност. Стреляно е с автоматично оръжие - ловна карабина, намерихме гилзи, куршум в убитото животно. Подадохме сигнали - жалба и до Районната прокуратура в Крумовград, и до Районното полицейско управление. Искам да дам гласност на случая и да се спре това произволие, защото не за първи път се случва да се стреля по овчарски кучета в нашия район, категорична е Радостина Стоева. Ние сме безпомощни срещу тези въоръжени хора и то по средата на зимата, когато има много вълци. Ние вече нямаме кучета, които да охраняват животните и не знам как ще завърши този сезон и как ще ги опазим, притеснява се тя. 

Според кмета на село Странджево Джематин Юсуф подобен случай става за първи път в селото. Той смята, че има несправедливи предварителни обвинения от страна на стопаните на стадото и кучетата спрямо него. 
Недопустимо е да се смята, че аз съм разпоредил да се стреля по кучетата, както се нагнетява в селото. Знам за случая, не зная кой е стрелял. Не съм видял, и колегите попитах, никой не е видял и не е чул нищо. След това ме набеждават, че като кмет не съм спрял стрелбата. По време на лов, аз не съм кмет, а обикновен ловец, който изпълнява разпорежданията на отговорника за деня. Оказваме пълно съдействие на полицията, за да се разбере кой е виновен, каза за радио Кърджали Джематин Юсуф. 
Според кмета в дружинката на Странджево членуват само местни ловци. Същия ден са били 14 човека. Когато дойдоха от районното управление в Крумовград, оттогава насам съм съдействал. Разговаряли сме, доброволно сме предали пушките за балистична експертиза, каза още Джематин Юсуф. Сега се чакат резултатите и разследването на полицията, за да стане ясно кой е стрелял по кучетата на Радостина Стоева.

Повече за случая и разказите на Радостина Стоева и Джематин Юсуф чуйте в прикачените файлове. 

По темата работи Станислава Георгиева.Вижте още
Варненски плаж-2

Почивка с детето - какви лекарства трябва да носим?

Лятото е вече в разгара си. Идва и дългоочакваната почивка. Естествено е, че искаме децата ни да се чувстват най-добре и да не се разболеят на морето. В приготвянето на багажа, основните неща които трябва да вземем със себе си са лекарствата за бързо реагиране. Какви медикаменти трябва да вземем. Това е колкото прост, толкова и сложен..

публикувано на 16.07.19 в 11:51

1 148 са заявленията за целева помощ за отопление в област Кърджали

Над хиляда са заявленията за отпускане на целева помощ за отопление са постъпили в дирекциите по Социално подпомагане в област Кърджали, съобщи директорът на Регионалната дирекция Цветомир Хаджиев. Целевата помощ се отпуска за пет месеца - от 1 ноемри до 31-и март . Срокът за подаване на заявленията-декларации е от 1 юли до 31 октомври...

публикувано на 12.07.19 в 15:38

Рязко нарасна броят на болните от туберкулоза в Кърджали за първото полугодие

Застрашително расте броят на заболелите от туберкулоза в област Кърджали. 20 са новооткритите пациенти за първите шест месеца на годината. Само за последния месец юни новите случаи са пет.  Досега завършвахме годините  с 24-25 новооткрити пациенти, сега сме на шест месеца с 20 пациенти, имаме още шест месеца до края на годината, каза за Радио..

публикувано на 11.07.19 в 13:05

Деца стават събирачи на знание в образователно-приключенски академии "Забавно лято"

За пета поредна година в пет български региона, 12 общини, 25 градове и села ще се проведе програмата „Забавно лято, грижовна есен“. Тя е част от стратегията за социална отговорност на световноизвестна тютюнева компания и има за цел да подпомага местните общности в тютюнопроизводителните региони - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен...

публикувано на 10.07.19 в 17:21

Себихан Мехмед: До месец в Ковил ще потече вода в чешмите

За първа година община Крумовград организира Плувно лято за най-малките жители на града и близките села. А вече втори път общината е инициатор и на безплатно футболно лято за децата, в което квалифициран треньор работи с бъдещите звезди на футболния терен. Интересът и към двете прояви е изключителен, а грижата ни към най-малките е ангажимент, който..

публикувано на 10.07.19 в 16:25

Благотворително детско парти в помощ на 4-месечния Александър-Робърт

Две актриси от Кърджали - Илияна Типова и Велина Ясенова организират Благотворително детско парти в помощ на 4-месечния Александър-Робърт. На 13 юли (събота) от 19.00 ч. пред Дома на Културата, те двете ще забавляват децата на Кърджали с танци и игри, а в замяна ще поставят кутия за събиране на средства за малкия Алекс. Сигурно сте чули в ефира..

публикувано на 10.07.19 в 11:14
Село Пчеларово

Айдън Осман: Пчеларово се превърна в кокетно село

В Черноочене разкриха нова социална услуга в помощ на 60 възрастни и хора с увреждания . Медицински лица, социални работници и психолог ще им помагат да се справят с ежедневието и проблемите . Проектът е по програма „Развитие на човешките ресурси” за патронажна грижа, а услугите ще се предоставят по домовете , каза кметът на община Черноочене..

публикувано на 09.07.19 в 11:34