Стопани от Странджево: Ловци стрелят по овчарски кучета, пречат им на лова

Снимка: БГНЕС

Едно овчарско куче е убито и три тежко ранени след излет на ловната дружинка в крумовградското село Странджево миналата неделя. Кучетата са каракачанска порода и са пазели стадото кози на Радостина Стоева от Странджево, което същия ден, 6 януари, е било на паша в близост до територията на ловния излет. Реална опасност е съществувала и за самите селскостопански животни и за козаря, който се грижи за тях, тъй като са били на метри от стрелбата. 

За това алармира собственичката Радостина Стоева. Заедно със съпруга си те отглеждат около 200 кози в селото. Според нея по кучетата е стреляно, защото ловците смятат, че те пречат на лова и дивеча. Там, където има има стада, няма лов, тоест нашите кучета като лаят в пасищата прогонват дивеча, но гората не е частна собственост. Ловците идват с големи джипове, въоръжени до зъби, разказва Радостина. Много от тях не били местни, а от Пловдив и Хасково. По думите й във въпросния ден ловците дори са нямали разрешение да ловуват във въпросната местност. Стреляно е с автоматично оръжие - ловна карабина, намерихме гилзи, куршум в убитото животно. Подадохме сигнали - жалба и до Районната прокуратура в Крумовград, и до Районното полицейско управление. Искам да дам гласност на случая и да се спре това произволие, защото не за първи път се случва да се стреля по овчарски кучета в нашия район, категорична е Радостина Стоева. Ние сме безпомощни срещу тези въоръжени хора и то по средата на зимата, когато има много вълци. Ние вече нямаме кучета, които да охраняват животните и не знам как ще завърши този сезон и как ще ги опазим, притеснява се тя. 

Според кмета на село Странджево Джематин Юсуф подобен случай става за първи път в селото. Той смята, че има несправедливи предварителни обвинения от страна на стопаните на стадото и кучетата спрямо него. 
Недопустимо е да се смята, че аз съм разпоредил да се стреля по кучетата, както се нагнетява в селото. Знам за случая, не зная кой е стрелял. Не съм видял, и колегите попитах, никой не е видял и не е чул нищо. След това ме набеждават, че като кмет не съм спрял стрелбата. По време на лов, аз не съм кмет, а обикновен ловец, който изпълнява разпорежданията на отговорника за деня. Оказваме пълно съдействие на полицията, за да се разбере кой е виновен, каза за радио Кърджали Джематин Юсуф. 
Според кмета в дружинката на Странджево членуват само местни ловци. Същия ден са били 14 човека. Когато дойдоха от районното управление в Крумовград, оттогава насам съм съдействал. Разговаряли сме, доброволно сме предали пушките за балистична експертиза, каза още Джематин Юсуф. Сега се чакат резултатите и разследването на полицията, за да стане ясно кой е стрелял по кучетата на Радостина Стоева.

Повече за случая и разказите на Радостина Стоева и Джематин Юсуф чуйте в прикачените файлове. 

По темата работи Станислава Георгиева.Вижте още

На Атанасовден с актьора Атанас Атанасов

На гости в студиото на Радио Кърджали днес бе актьорът Атанас Атанасов който ни разказа как в действителност се празнува Атанасовден в днешно време. Атанас Атанасов е една доста известна обществена личност  в Кърджали . С него си говорим както за днешния празник, така и за работата му, за хубавите неща от живота пък и за лошите. А за десерт..

публикувано на 18.01.19 в 17:18

Общественият съвет на Кърджали поиска допълнителни средства за инвестиции

Да се заделят средства за изграждането на нова канализационна мрежа предлага Обществения съвет на Кърджали към Проектобюджет 2019 на общината. Към предложенията за инвестиции влизат още изграждането на съблекалня, малки трибуни и тоалетни на футболното игрище в парк "Арпезос Север", а също и да се заделят пари за поддържане на гробищните..

публикувано на 18.01.19 в 15:44

След месец раздяла майката Симона успя да прегърне бебето си

След месец раздяла майката Симона успя да прегърне бебето си, след като няколко дни след раждането му, социалните го предадоха в приемно семейство.  "Приемното семейство докараха бебето в социалната служба в Смолян и Симона имаше възможност да го види за първи път, след като тя не е имала възможността да го докосне даже в болницата. За нея беше..

публикувано на 17.01.19 в 17:41
Адвокат Петър Николов

Адвoкат Петър Николов: Селско отмъщение е причината да отнемат новороденият Александър от майка му

Битов проблем между съселяни е причината социалните да отнемат новореденият Александър от майка му Симона Алекова от село Арда. Това заяви в ефира на Радио Кърджали защитникът на младата майка, адвокат Петър Николов:  Всъщност проблемът не е в майката, а по-скоро социалните служители се притесняват до колко тя ще има подкрепа на своята майка, тъй..

публикувано на 17.01.19 в 14:18

Иван Халачев: Човек може да работи всичко, но най-добре е да работи това, което обича

През 2019 година спортната общественост ще отбележи един век от началото на физкултурното и спортно движение. По този повод радио Кърджали още миналата година започна специална рубрика, в която ви представя видни спортисти и деятели на спорта. В рубриката "100 години спорт в Кърджали" ви срещаме с Иван Халачев, треньор на мъжкия волейболен..

публикувано на 17.01.19 в 09:34

Кърджали и "Студен кладенец" рай за зимуващи редки птици

Къдроглави пеликани, кафявоглави потапници, големи нирци, шилоопашати патици, речна чайка с лятно брачно оперение. Това са само част от по-интересните, редки и защитени видове птици, които бяха забелязани по време на среднозимното преброяване на зимуващите по поречието на Арда и в Източните Родопи водоплаващи птици. 43-то поред преброяване се провежда..

публикувано на 16.01.19 в 16:25

Николай Попанастасов: Пакетът "Мобилност 1" е нехуманен за шофьорите

Като победа за България окачестви проведеното на 10 януари гласуване на транспортната комисия на Европарламента депутатът от ЕНП Андрей Новаков. Първият по рода си протест в сърцето на Брюксел, организиран от автопревозвачи от периферни държава на Европейския съюз, повлия на евродепутатите и те не подкрепиха пакета "Мобилност 1", който засяга в..

публикувано на 16.01.19 в 09:48