Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо убиват кучетата в Странджево

В следващите редове продължаваме темата за простреляните и убитото от ловци овчарски кучета в крумовградското село Странджево. Случаят стана на 6 януари. Ловци от местната дружинка стрелят по четирите кучета, каракачанска порода, които пазят стадото кози на Радостина и Иван Стоеви, изведено този ден на паша в местност край близкото село Бряговец. На метри от изстрелите на авджиите е пастирът, който се е отървал с уплаха. Според стопанката на стадото, ловците са нямали разрешение да бъдат в този район, а кучетата по никакъв начин не са ги предизвикали. Имали са така наречените спъвачки и не са тичали из гората, а са били край стадото кози. За случая ви разказахме преди седмица, като представихме гледните точки на Радостина Стоева и кмета на Странджево Джематин Юсуф, също ловец, участвал в ловния излет на дружинката на 6 януари
И други животновъди в района на крумовградското село Странджево се оплакаха, че ловци стрелят по кучетата им. Някой дори са се отказали от козевъдството заради местните авджии и започнали да гледат крави. Преди месец от местните ловци е простреляно и кучето - порода кангал, на следващия ни събеседник. Въпреки че в района всички се познават, той помоли да запазим самоличността му, и разказа, че го е намерил с прострелян крак. Питам ги, защо ударихте кучето. Аз ви прибирам кучетата, които се губят и не се прибират, и им давам хляб. Кой го направи? Единият вика не знам, другият - не видях. Нищо никой не знае. 
По думите на събеседника ни по овчарските кучета стрелят ловците и бракониерите и това не е отсега. Преди няколко години са застреляни други негови кучета, които са пазели кравите в обора му.
Това е шести-седми случай. Не е втори. Миналата година ми отровиха четири кучета. Стрелят и тровят. Това е. Тия кучета са на мойта мера, не са в гората, да им пречат нещо, казва събеседникът ни.
Животновъдите в Странджево не изключват вероятността в основата на стрелбата да лежи обикновена човешка завист. Радостина Стоева казва, че в техния случай я има тази завист. При нас, например, са казвали, защото ние по европроекти работим - като им изтрепем кучетата, вълците ще им изядат козите и да им видим тогава проектите и бизнеса.
Освен заплаха за бизнеса, който животновъдите развиват, липсата на пастирски кучета води и до други опасности за стадата и стопаните им - кражби, вълци, бракониери.
Преди месец някъде ми се изгуби една крава, не мога да я намеря, само кокалите й докараха кучетата. Вълците ли я изядоха, умря ли някъде, заколиха ли я, не знам, разказва още първият ни събеседник. Той обаче е категоричен, че кучето му е ударено по време на ловен излет и тогава в района е била само дружинката от Странджево. Значи на много хора им пречат, защото гледам и нощно време идват в гората, за сърни. Преди имаше петдесетина сърни, сега са 10-15 по-малко, разказва мъжът. Това не ми е ясно. Един от ловджиите и той има няколко кучета, ама на тях нищо не им става. А на моите, вече осем ли са, девет ли, десет ли, аз им забравих вече бройката...
Случаят с простреляните и убитото куче на Радостина Стоева, разбунва духовете в селото, след като жената го публикува в социалните мрежи, търсейки отклик и справедливост. Има и заплахи, но отправени индиректно. 
Нашият козар, на другия ден, след като стана този случай и аз се разшумях във фейсбук, на бензиностанцията - заплаха. Кажете на Мустафата повече да не излиза на баира, щото ще го утрепем, казва Радостина Стоева. Тя знае кой е отправил заплахите
Именно бензиностанцията в Странджево е мястото, където ловците се събират най-често. Това е и първото заведение, в което потърсих отзиви за случая с простреляните кучета на 6 януари. Собственикът обаче отрече да знае каквото и да било, като обясни, че не е местен. Дори ни посъветва да се разходим по улицата и там да съберем мнения. Нищо не знаеха за случая и в магазина до бензиностанцията, и в кафенето до другия магазин. Момичето зад щанда обясни, че е проследила случая в интернет и според нея не е хубаво да се убиват животни. Към мнението й се присъедини и клиентка в магазина, според която ловците трябва да стрелят по дивите животни, не по домашните.
Не знам, не чух, не видях. Тази максима владееше Странджево в деня, в който бях в селото. В по-голямата си част жителите му дори не можела да изразят своето мнение по въпроса. Доста по-категорична в това отношение обаче беше Стефка Ангелова от съседното село Рабово. За мен това не са ловци, не са хора, които гледат собствените си кучета с добри чувства, а вероятно помислите са за бракониерство. Аз нямам друго обяснение. А това, че са посегнали на тези животни, които реално са работещи кучета, това са пазачи на стадото... Вероятно с нещо са попречили. Така поне чувам коментарите, че пречат на бракониерството основно, понеже пазят си стадото, разгонват дивеча. Това е равносилно да посегнеш на полицейско куче, каза Стефка Ангелова. Тя не мисли, че е възможно да има адекватно наказание. 
За съжаление този ден не успяхме да намерим ловците от дружинката в Странджево, за да чуем и тяхната гледна точка за простреляните кучета на Радостина Стоева и на други животновъди в района. Имахме принципна уговорка с кмета Джематин Юсуф, който също е член на дружинката, да съдейства за разговор с колегите му. Той обаче остана с изключен телефон до късно вечерта. 
Що се отнася до наказанието, за него все още е рано. В момента тече проверка на Районното управление в Крумовград по случая. Тя е по чл. 325, алинея Б от Наказателния кодекс, който гласи: Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева. 
За случая е уведомена и прокуратурата. Районният прокурор в Крумовград Стефка Каменова отклони репортерското искане за подробности и допълнителна информация за направеното до момента. Тя уточни, че докато не завърши полицейската проверка, не може да каже нищо. 
Знам, че има назначена балистична експертиза на гладкоцевно оръжие, с което искат да установят евентуално откъде е самото произвеждане на изстрел. Това каза в телефонен разговор за Радио Кърджали Павлина Карагьозова от Ловно-рибарското дружество Сокол в Крумовград. В правилника за прилагане на лова и опазване на дивеча е записано, че безстопанствените кучета, които нямат спъвачка на нивото на лакътната става, подлежат на отстрел като хищници по всяко време и на групов, и на индивидуален лов. Според нея по снимките на кучетата, публикувани в социалните мрежи, не личи простреляните кучета да имат стопани. По думите на Павлина Карагьозова нещата по случая се преекспонират и са малко поизмислени. Тя обвини стопанката в обиди към ловците, които по думите й са интелигентни и искрени хора. Именно защото се чувстват обидени, в дружеството обмислят да заведат гражданско дело срещу нея.
И така, кой е обиден, кой е ощетен, има ли виновни, нарушили ли са на 6 януари ловците от ловната дружинка в Странджево разрешителното за лов и отишли ли са в друга територия, кой е стрелял и защо са застреляли каракачанките на Радостина Стоева, имали ли са кучетата спъвачки, са въпроси, на които ще търси отговор водената в момента проверка. Има ли престъпление и ще има ли повдигнато обвинение, ще каже Районната прокуратура в Крумовград след като полицейската проверка приключи. А дотогава Радио Кърджали ще продължи да следи случая. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

2-ри май ще бъде неучебен ден в цялата страна

МОН ще предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че днешното решение на просветното ведомство..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

Петролът поскъпна за кратко след израелската въздушна атака по Иран

Петролът поскъпна, но само за кратко, с близо 3% след първоначални информации за израелски атака с ракети по цели в Иран като ответен удар на иранската въздушна атака по Израел през миналия уикенд. Последва обаче париране на голяма част от първоначалното рязко поскъпване на "черното злато", след като се появиха информации, че не е..

публикувано на 19.04.24 в 11:05
Васил Анастасовски, яз. Студен кладенец

Фондация организира поход около язовир "Студен кладенец"

Фондация „По-диви Родопи“ организира на 21 април- неделя, еднодневен преход с наблюдение на диви животни в района на язовир "Студен кладенец".  Разходката стартира в 10:00 часа. Събитието е във връзка с Международния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. Организаторите ще разкажат повече и за всички дейности за защитата на природата...

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Открит урок по конституция изнесе Цвета Караянчева в Кърджали

Пред пълна зала с ученици и преподаватели, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева изнесе открит урок по конституция. Поводът бе 145 години от приемането на Търновската конституция , а бедеда се състоя в Рагионалния исторически музей в Кърджали.  Присъстващите научиха интересни факти, свързани с Учредителното събрание във Велико..

публикувано на 16.04.24 в 17:38
рокери мотори

Празниците на Харманли започват с "Магията на хляба"

Празниците на Харманли започват с изложба "Магията на хляба". Това се съобщава на сайта на общината, където е качена и програмата за Деня на града - 2 май.  Афишът предвижда изложби, творчески вечери, прожекция на филм и среща със снимачния екип. Мотористи от местния клуб "Чакалите" ще изнесат шоу, както и ще направят почетна обиколка на града на 27..

публикувано на 15.04.24 в 17:21

Втори фермерски фестивал в рамките на една година ще има в Момчилград

Второто издание ще има фермерският фестивал в Момчилград. Той ще се проведе на 25 и на 26 май. Организатори са община Момчилград и сдружението на "Обединени български животновъди" с подкрепата на Министерство на земеделието. През пролетта на миналата година за първи път беше проведен фармфест "Момчилград". В подножието на лесопарк "Момчил юнак"..

публикувано на 15.04.24 в 17:19

Почти 100 души загинаха в катастрофи от януари досега

97 души са загинали при пътни инциденти у нас от началото на годината. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи съобщиха, че една от основните причини за пътните проблеми е в множеството неизправни автомобили, които се движат по пътищата. Новите правила, които действат от края на месец август миналата година с конфискуването на автомобили, когато..

публикувано на 14.04.24 в 09:21