Имат ли проблем шофьорите в Кърджали да си набавят е-винетки?

Снимка: Кети Тренчева


Едва една четвърт от нуждаещите се от винетка шофьори са успели да закупят или презаверят електронния документ за тази година, а една пета от шофьорите, които са се опитали, не са успели, показват данни от национално представително проучване на агенция "Афис". 
На въпрос: "Кой носи главната отговорност за проблемите с винетките?"  над 19 на сто смятат, че това е фирмата-изпълнител, над 17 на сто, че това е Агенция "Пътна инфраструктура", 12 процента отдават това на правителството, а близо 40% от анкетираните смятат, че всички те, заедно, солидарно, носят отговорност за проблемите с електронните винетки. Едва 4 на сто изцяло прехвърлят вината върху Регионалното министерство. Имат ли проблем шофьорите в Кърджали да си набавят винетки и от къде могат да си ги закупят? 
От началото на месеца, или по-точно в 12 часа по обед, на 8 януари тръгна продажбата на е-винетки в пощите. В около 40-50 станции, които се намират в планински райони обаче няма интернет и затова, за да си купят винетки, шофьорите ще трябва да пътуват до по-големи населени места. Това обясни за „Хоризонт“ директорът на „Български пощи“ Деян Дънешки. Той допълни още, че шофьорите на леки автомобили могат да купуват годишни винетки, докато водачите на тежкотоварни автомобили само месечни. Дънешки уточни, че изискването е във връзка с очакваното въвеждане на тол системата за таксуване за изминато разстояние на превозните средства над 3,5 тона. 
Радио Кърджали реши да направи проучване и се оказа, че във всички клонове на Български пощи в Кърджали се продават електронни винетки. Това потвърди и Дора Цветкова - специалист връзки с обществеността към Български пощи. 
В по-големите бензиностанции в Кърджали също има възможност шофьорите да закупят електронни винетки. Може с карта, а също и в бройкоментира за Радио Кърджали Андреан Сербезов, управител на една от големите бензиностанции в областния град. 
Всеки пети българин смята, че правителството е отговорно за проблемите с електронните винетки, сочат данни от национално представително проучване на агенция "Афис". Едва една четвърт от нуждаещите се от винетка шофьори са успели да закупят или презаверят електронния документ за тази година, а една пета от шофьорите, които са се опитали, не са успели, показват още данните от социологическото проучване. Колегата Божидар Чолаков е от първата 1/4, който е успял да си закупи електронна винетка от тол система в местна бензиностанция. 
Припомням, че в Кърджали започна и приемът на заявления за издаване на безплатни електронни винетки за инвалиди. Документите се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес и се обработват в 7-дневен срок. Постъпилите декларации през миналата година са били над 3 600, като само 33 от тях не са одобрени. От Регионалната социална служба уточниха, че притежателите на безплатни стикери не е необходимо да ги трансформират в електронни. 
Целият репортаж на Илияна Типова чуйте в прикрепения звуков файл. 

Вижте още

"Скариада" сближава четири народа в Златоград

Празникът " Балканска Скариада" ще се проведе в Златоград в края на седмицата . Организира го за единадесета поредна година Етнографския Ареален комплекс. В събота в стария град ще задими скара с характерни местни специалитети. Организаторите предлага т музика и танци на балканските народи със специалното участие на Славка Калчева, Никос..

публикувано на 17.10.19 в 17:52

800 души се прегледаха в кампания на Ротари клуб-Момчилград срещу диабета

800 души от общините Момчилград и Кирково бяха обхванати в безплатни прегледи на кръвна захар, холестерол и кръвно налягане на 800 души. Инициативата е на Ротари клуб Момчилград с подкрепата на общинските администрации на Момчилград и Кирково. Тя е под надслов "Заедно срещу диабета". Изследванията бяха извършени от специалисти с мобилна лаборатория от..

публикувано на 09.10.19 в 10:27

След 106 години по стъпките на тракийските мъченици

След 106 години тракийци отново изминаха пътя на своите предци от Дедеагач (сега Александропулис в Гърция) до с. Ятаджик (гр.Маджарово)  на р. Арда. На 26, 27 и 28 септември 2019 г. Фондация „Д-р Щерев“ , съвместно със Съюза на тракийските дружества организираха шестия пореден поход под  името „По стъпките  на тракийските мъченици от 1913 г.“ ...

публикувано на 02.10.19 в 17:28
банкомат

Работодатели забавят заплати за над 34 000 лева в област Кърджали

През месец август, трудовите инспектори в област Кърджали са извършили 87 проверки , в резултат на които са дадени 571 предписания. Забавени са заплати на стойност 34 000 лева . Какво отчитат още служителите на Инспекцията по труда в контролната си дейност, съобщава директора на институцията Ангелина Бабунска: "Почти всички дадени..

публикувано на 26.09.19 в 11:21

Инспекцията по труда засилва проверките по прибирането на есенната реколта

Инспекцията по труда засилва контрола във връзка с прибирането на есенната реколта и началото на учебната година. Трудовите инспектори следят за деца на полето, за да се предупреди в такъв случай регионалното управление на образованието . Има ли случаи на нарушения и какви са санкциите, при престъпване на закона, съобщи на пресконференция директорът на..

публикувано на 26.09.19 в 10:33

Дима Гачева от Кърджали за трети път е победител на маратона в Батак

Дима Гачева от Кърджали за трети път е победител на 42 км в маратона-обиколка на язовир "Батак", организиран от Ротари клуб - Пазарджик. Състезанието е в две категории жени и мъже и в четири дължини 5, 10, 20 и 42 км. В състезанието за пореден път участва и съпругът на Дима Георги Гачев, който се класира осми на 42 км. Голямата изненада поднесе синът..

публикувано на 25.09.19 в 17:04
ФК

"Импулс" победи в турнира по мини футбол "FIVE CUP" за 2019

Отборът на "Импулс" стана  шампион на турнира "FIVE CUP" за 2019, който проведе кърджалийската организация към Българската асоциация по мини футбол в Кърджали. Участието бе ограничено до 8 отбора, въпреки големия интерес към състезанието. Повече за турнира и за предстоящите прояви разказва Благовест Саръев, регионален представител на БАМФ, в звуковия..

публикувано на 25.09.19 в 09:19