Имат ли проблем шофьорите в Кърджали да си набавят е-винетки?

Снимка: Кети Тренчева


Едва една четвърт от нуждаещите се от винетка шофьори са успели да закупят или презаверят електронния документ за тази година, а една пета от шофьорите, които са се опитали, не са успели, показват данни от национално представително проучване на агенция "Афис". 
На въпрос: "Кой носи главната отговорност за проблемите с винетките?"  над 19 на сто смятат, че това е фирмата-изпълнител, над 17 на сто, че това е Агенция "Пътна инфраструктура", 12 процента отдават това на правителството, а близо 40% от анкетираните смятат, че всички те, заедно, солидарно, носят отговорност за проблемите с електронните винетки. Едва 4 на сто изцяло прехвърлят вината върху Регионалното министерство. Имат ли проблем шофьорите в Кърджали да си набавят винетки и от къде могат да си ги закупят? 
От началото на месеца, или по-точно в 12 часа по обед, на 8 януари тръгна продажбата на е-винетки в пощите. В около 40-50 станции, които се намират в планински райони обаче няма интернет и затова, за да си купят винетки, шофьорите ще трябва да пътуват до по-големи населени места. Това обясни за „Хоризонт“ директорът на „Български пощи“ Деян Дънешки. Той допълни още, че шофьорите на леки автомобили могат да купуват годишни винетки, докато водачите на тежкотоварни автомобили само месечни. Дънешки уточни, че изискването е във връзка с очакваното въвеждане на тол системата за таксуване за изминато разстояние на превозните средства над 3,5 тона. 
Радио Кърджали реши да направи проучване и се оказа, че във всички клонове на Български пощи в Кърджали се продават електронни винетки. Това потвърди и Дора Цветкова - специалист връзки с обществеността към Български пощи. 
В по-големите бензиностанции в Кърджали също има възможност шофьорите да закупят електронни винетки. Може с карта, а също и в бройкоментира за Радио Кърджали Андреан Сербезов, управител на една от големите бензиностанции в областния град. 
Всеки пети българин смята, че правителството е отговорно за проблемите с електронните винетки, сочат данни от национално представително проучване на агенция "Афис". Едва една четвърт от нуждаещите се от винетка шофьори са успели да закупят или презаверят електронния документ за тази година, а една пета от шофьорите, които са се опитали, не са успели, показват още данните от социологическото проучване. Колегата Божидар Чолаков е от първата 1/4, който е успял да си закупи електронна винетка от тол система в местна бензиностанция. 
Припомням, че в Кърджали започна и приемът на заявления за издаване на безплатни електронни винетки за инвалиди. Документите се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес и се обработват в 7-дневен срок. Постъпилите декларации през миналата година са били над 3 600, като само 33 от тях не са одобрени. От Регионалната социална служба уточниха, че притежателите на безплатни стикери не е необходимо да ги трансформират в електронни. 
Целият репортаж на Илияна Типова чуйте в прикрепения звуков файл. 

Вижте още

Кметове смятат, че в общинските училища няма условия за изучаване на турски език

В навечерието на Международния ден на майчиния език – 21 февруари кметове от област Кърджали поискаха спешни мерки в организацията на изучаването на турски като майчин език. Според тях в момента в общинските училища няма подходящи условия за изучаване на турски език, липсват добре подготвени преподаватели, а последният учебник е написан преди..

публикувано на 21.02.19 в 10:28

Раздават награди в Ивайловград за регистрирани кучета

Община Ивайловград е избрала интересен метод, за да събере годишните такси от регистрация на домашен любимец. Общинската администрация призовава собствениците на кучета да регистрират домашния си любимец, след което с томбола присъжда награди.  В Ивайловград  се проведе томбола във връзка с кампанията на Общината „Регистрирай кучето си“ , отнасяща се..

публикувано на 20.02.19 в 15:42

Кола блъсна велосипедист на разклона за Момчилград

58-годишен велосипедист пострадал при пътно произшествие във вторник по обед на разклона за Момчилград, в землището на село Седлари. Лек автомобил, управляван от 60-годишен водач, блъснал движещия се по пътното платно мъж с велосипед. На пострадалия била оказана медицинска помощ в Спешното приемно отделение в кърджалийската болница, където била..

публикувано на 20.02.19 в 14:53

За Тънково, гроздето и бюрокрацията, която гони младите в чужбина

Лозето не ще молитва, иска мотика. В тази максима продължават да вярват и до днес стопаните от стамболовското село Тънково, в което лозарството е основен поминък за малкото останали жители. Трифон Зарезан отмина, но тревогите и работата по лозовите масиви едва сега започват.  Стамболовското село Тънково е едно от населените места в общината с..

публикувано на 18.02.19 в 16:50

Радослав Милев пита: Защо кметът Хасан Азис облагодетелства партия СДС?

На последната сесия на общинския съвет в Кърджали Радослав Милев, съветник от Реформаторския блок, внесе питане към кмета Хасан Азис, свързано с начина, по който са предоставени общински помещения за нуждите на политическите партии. Синият съветник е получил писмен отговор, но от него не става ясно защо Съюзът на демократичните сили /СДС/,..

публикувано на 16.02.19 в 15:46

В Черничево отбелязват Трифон Зарезан в събота

На 16 февруари, събота в Черничево ще отбележат Трифон Зарезан с ритуално зарязване на лозята . След това, в 16,30 самодейците от народно читалище "Бяло море", както и състави от Крумовград ще изнесът концертна програма в салона на читалището. Тази традиция се чества в крумовградското село вече 9 години.

публикувано на 15.02.19 в 18:19

Бебето Александър ще бъде върнато на майка му Симона още днес

Днес бебето Александър ще бъде върнато на майка му Симона Алекова от село Арда. Районният съд в Смолян се произнесе с решение, отхвърлящо искането за настаняване на бебето в приемно семейство. Делото бе по молба от Дирекция "Социално подпомагане"- Смолян за постановяване на мярка за закрила по отношение на бебето. Съдебното решение, може..

публикувано на 15.02.19 в 15:03