Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имат ли проблем шофьорите в Кърджали да си набавят е-винетки?

Снимка: Кети Тренчева


Едва една четвърт от нуждаещите се от винетка шофьори са успели да закупят или презаверят електронния документ за тази година, а една пета от шофьорите, които са се опитали, не са успели, показват данни от национално представително проучване на агенция "Афис". 
На въпрос: "Кой носи главната отговорност за проблемите с винетките?"  над 19 на сто смятат, че това е фирмата-изпълнител, над 17 на сто, че това е Агенция "Пътна инфраструктура", 12 процента отдават това на правителството, а близо 40% от анкетираните смятат, че всички те, заедно, солидарно, носят отговорност за проблемите с електронните винетки. Едва 4 на сто изцяло прехвърлят вината върху Регионалното министерство. Имат ли проблем шофьорите в Кърджали да си набавят винетки и от къде могат да си ги закупят? 
От началото на месеца, или по-точно в 12 часа по обед, на 8 януари тръгна продажбата на е-винетки в пощите. В около 40-50 станции, които се намират в планински райони обаче няма интернет и затова, за да си купят винетки, шофьорите ще трябва да пътуват до по-големи населени места. Това обясни за „Хоризонт“ директорът на „Български пощи“ Деян Дънешки. Той допълни още, че шофьорите на леки автомобили могат да купуват годишни винетки, докато водачите на тежкотоварни автомобили само месечни. Дънешки уточни, че изискването е във връзка с очакваното въвеждане на тол системата за таксуване за изминато разстояние на превозните средства над 3,5 тона. 
Радио Кърджали реши да направи проучване и се оказа, че във всички клонове на Български пощи в Кърджали се продават електронни винетки. Това потвърди и Дора Цветкова - специалист връзки с обществеността към Български пощи. 
В по-големите бензиностанции в Кърджали също има възможност шофьорите да закупят електронни винетки. Може с карта, а също и в бройкоментира за Радио Кърджали Андреан Сербезов, управител на една от големите бензиностанции в областния град. 
Всеки пети българин смята, че правителството е отговорно за проблемите с електронните винетки, сочат данни от национално представително проучване на агенция "Афис". Едва една четвърт от нуждаещите се от винетка шофьори са успели да закупят или презаверят електронния документ за тази година, а една пета от шофьорите, които са се опитали, не са успели, показват още данните от социологическото проучване. Колегата Божидар Чолаков е от първата 1/4, който е успял да си закупи електронна винетка от тол система в местна бензиностанция. 
Припомням, че в Кърджали започна и приемът на заявления за издаване на безплатни електронни винетки за инвалиди. Документите се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес и се обработват в 7-дневен срок. Постъпилите декларации през миналата година са били над 3 600, като само 33 от тях не са одобрени. От Регионалната социална служба уточниха, че притежателите на безплатни стикери не е необходимо да ги трансформират в електронни. 
Целият репортаж на Илияна Типова чуйте в прикрепения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Момчилград се подготвя за среща на роднини от цял свят

Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми"  ще се проведе от  22 до 27 юли . Проявата се организира от община Момчилград за 15-и път. По традиция хиляди момчилградчани, пръснати по целия свят,  се завръщат в родния край в последната седмица на юли . Благодарение на нея веднъж в годината се  събират роднини, приятели и..

публикувано на 23.04.24 в 09:55

Развиват туризма в Кърджали с 85 000 лева

85 хил. лв. са предвидени в бюджета тази година за изпълнение на Програмата за развитие на туризма на община Кърджали.  Финансовата рамка е формирана на база предходната година, събраните данъци от туризма.  Предстои експерти от общинската администрация, след като обходят туристическите обекти, да изготвят доклад за необходимите мерки. Докладът..

публикувано на 21.04.24 в 11:27

2-ри май ще бъде неучебен ден в цялата страна

МОН ще предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че днешното решение на просветното ведомство..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

Петролът поскъпна за кратко след израелската въздушна атака по Иран

Петролът поскъпна, но само за кратко, с близо 3% след първоначални информации за израелски атака с ракети по цели в Иран като ответен удар на иранската въздушна атака по Израел през миналия уикенд. Последва обаче париране на голяма част от първоначалното рязко поскъпване на "черното злато", след като се появиха информации, че не е..

публикувано на 19.04.24 в 11:05
Васил Анастасовски, яз. Студен кладенец

Фондация организира поход около язовир "Студен кладенец"

Фондация „По-диви Родопи“ организира на 21 април- неделя, еднодневен преход с наблюдение на диви животни в района на язовир "Студен кладенец".  Разходката стартира в 10:00 часа. Събитието е във връзка с Международния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. Организаторите ще разкажат повече и за всички дейности за защитата на природата...

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Открит урок по конституция изнесе Цвета Караянчева в Кърджали

Пред пълна зала с ученици и преподаватели, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева изнесе открит урок по конституция. Поводът бе 145 години от приемането на Търновската конституция , а бедеда се състоя в Рагионалния исторически музей в Кърджали.  Присъстващите научиха интересни факти, свързани с Учредителното събрание във Велико..

публикувано на 16.04.24 в 17:38
рокери мотори

Празниците на Харманли започват с "Магията на хляба"

Празниците на Харманли започват с изложба "Магията на хляба". Това се съобщава на сайта на общината, където е качена и програмата за Деня на града - 2 май.  Афишът предвижда изложби, творчески вечери, прожекция на филм и среща със снимачния екип. Мотористи от местния клуб "Чакалите" ще изнесат шоу, както и ще направят почетна обиколка на града на 27..

публикувано на 15.04.24 в 17:21