Имат ли проблем шофьорите в Кърджали да си набавят е-винетки?

Снимка: Кети Тренчева


Едва една четвърт от нуждаещите се от винетка шофьори са успели да закупят или презаверят електронния документ за тази година, а една пета от шофьорите, които са се опитали, не са успели, показват данни от национално представително проучване на агенция "Афис". 
На въпрос: "Кой носи главната отговорност за проблемите с винетките?"  над 19 на сто смятат, че това е фирмата-изпълнител, над 17 на сто, че това е Агенция "Пътна инфраструктура", 12 процента отдават това на правителството, а близо 40% от анкетираните смятат, че всички те, заедно, солидарно, носят отговорност за проблемите с електронните винетки. Едва 4 на сто изцяло прехвърлят вината върху Регионалното министерство. Имат ли проблем шофьорите в Кърджали да си набавят винетки и от къде могат да си ги закупят? 
От началото на месеца, или по-точно в 12 часа по обед, на 8 януари тръгна продажбата на е-винетки в пощите. В около 40-50 станции, които се намират в планински райони обаче няма интернет и затова, за да си купят винетки, шофьорите ще трябва да пътуват до по-големи населени места. Това обясни за „Хоризонт“ директорът на „Български пощи“ Деян Дънешки. Той допълни още, че шофьорите на леки автомобили могат да купуват годишни винетки, докато водачите на тежкотоварни автомобили само месечни. Дънешки уточни, че изискването е във връзка с очакваното въвеждане на тол системата за таксуване за изминато разстояние на превозните средства над 3,5 тона. 
Радио Кърджали реши да направи проучване и се оказа, че във всички клонове на Български пощи в Кърджали се продават електронни винетки. Това потвърди и Дора Цветкова - специалист връзки с обществеността към Български пощи. 
В по-големите бензиностанции в Кърджали също има възможност шофьорите да закупят електронни винетки. Може с карта, а също и в бройкоментира за Радио Кърджали Андреан Сербезов, управител на една от големите бензиностанции в областния град. 
Всеки пети българин смята, че правителството е отговорно за проблемите с електронните винетки, сочат данни от национално представително проучване на агенция "Афис". Едва една четвърт от нуждаещите се от винетка шофьори са успели да закупят или презаверят електронния документ за тази година, а една пета от шофьорите, които са се опитали, не са успели, показват още данните от социологическото проучване. Колегата Божидар Чолаков е от първата 1/4, който е успял да си закупи електронна винетка от тол система в местна бензиностанция. 
Припомням, че в Кърджали започна и приемът на заявления за издаване на безплатни електронни винетки за инвалиди. Документите се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес и се обработват в 7-дневен срок. Постъпилите декларации през миналата година са били над 3 600, като само 33 от тях не са одобрени. От Регионалната социална служба уточниха, че притежателите на безплатни стикери не е необходимо да ги трансформират в електронни. 
Целият репортаж на Илияна Типова чуйте в прикрепения звуков файл. 

Вижте още

Личният пример - ключ към опазването на природата

Работата с децата и личният пример са ключът към опазването на чистотата на околната среда, смята победителят в третото издание на реалити шоуто Сървайвър в България Николай Мартинов. Той участва в различни каузи свързани с опазването на околната среда и сам се определя като доброволец, готов да помогне винаги на природата.  Просто много работа с..

публикувано на 12.04.19 в 10:32

Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София

Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София. Българското национално радио ще бъде домакин на 25-ото издание на форума на 11-и и 12-и април в НДК. Това е едно от ключовите събития за обществените медии в Европа. За участие в Радиоасамблеята в София пристигат 107 участници от 39 държави от  Европа,..

публикувано на 10.04.19 в 10:35

Агоп Узунбохосян: В България връзката между космическите изследвания и индустрията е скъсана

10 април 1979 г. е важна дата в космическата история на България. Тогава Георги Иванов става първият българин - част от екипажа на космическия кораб „Съюз-33“, с командир на полета Николай Рукавишников. Полетът е част от програма Интеркосмос, която включва държави от Източна Европа и Куба. В рамките на тази програма се осъществяват както съвместни..

публикувано на 10.04.19 в 08:52

Болницата в Кърджали получи дарение в навечерието на своя празник

В навечерието на 100-годишнината от рождението на д-р Атанас Дафовски, многопрофилната болница в Кърджали, чието име носи, получи дарение от бизнесмена Илхан Емин. Дарението бе прието от директора на болницата д-р Тодор Черкезов.  Носилки с апарат за системи, инвалидни колички за деца и възрастни, закачалки за системи, проходилки за възрастни,..

публикувано на 05.04.19 в 14:59

Актрисата Велина Ясенова: Четенето на книжки на децата развива тяхното въображение

В Международния ден на Детската книга и  изкуствата за деца започна Националния маратон на четенето. Инициативата продължава от 2 до 23 април и  цели стимулиране у децата и подрастващите интерес към книгата и четенето. По време на Маратона  писатели, артисти, художници и публични личности четат приказки на деца.  По покана на Регионална..

публикувано на 02.04.19 в 16:55
Газопровод Гърция-България

Европейската комисия инвестира 33 млн. евро в газовата връзка "Комотини – Стара Загора"

Европейската комисия (ЕК) ще инвестира 33 млн. евро за изграждането на трансграничен газопровод между Комотини и Стара Загора. Връзката ще бъде с дължина 182 километра. Така газовите системи на двете страни ще бъдат свързани за първи път, като това ще доведе до диверсификация на енергийните източници за региона и ще повиши енергийната сигурност...

публикувано на 02.04.19 в 15:20

Заради смяната на времето 29 влака ще имат закъснение от 60 минути

Предстоящата смяна на часовото време, в нощта срещу неделя, ще наложи промени във времепътуването на общо 29 влака. При преминаването от зимно към лятно часово време всички влакове, които се движат след 03:00 ч., ще генерират виртуално 60 минути закъснение в нощта между 30.03.2019 г. и 31.03.2019 г.   Смяната на часовото време тази година ще засегне..

публикувано на 28.03.19 в 19:20