Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова



Здравейте, това е епизодът за рождения ден на "Вкусен следобед". Вие сте с мен, Радка Петкова, в нашето пространство за свободни хора, неангажиращи разговори, култура и кулинария. Надявам се от тези различни съставки, да се е получил ободряващ двучасов микс. Като автор на предаването, съм особено радостна да вляза във вашите домове, защото на 22 януари се навършиха две години от пилотния „Вкусен следобед”. За това време си спечелихме много приятели, верни събеседници, ревностни радиослушатели, смяхме се искрено и получихме доста съвети как да живеем и да дишаме по-леко. Още от първия епизод с нас бе хумористът Христо Станчев, с който направихме първото интервю и така се заявихме за пространство, споделяно от смислени хора. А първият разговор в този епизод е с неговия колега по съдба Александър Щинков, който е сериозен гладиатор на полето на хумора, без да се взима насериозно. С още една доза залпов хумор ще ни зареди проф. Николай Атанасов-Шуши, чието интервю също стана знаково за предаването. Както знаем, актьорът, режисьор и изкуствовед вече навъртя 1200 пъти на сцената в спектакъла "Госпожа стихийно бедствие" с вечната Стоянка Мутафова. Той ще ни поднесе откъс от авторския си спектакъл "Двама мъже и половинка", в която споделя артистичния си талант със своя ученик Георги Низамов-Низама. Веднага след това, за да се отърсим от смеха през сълзи, ще се потопим в атмосферата на Чудомировите разкази. Приятелят на предаването и на театъра в Кърджали Звезделин Минков ще ни зареди с философията на народния сладкодумец, чиито разкази в момента озвучава. Дори и сред безбройните си ангажименти Звезделин Минков успя да обърне внимание на предаването, а с това да изненада и нашите слушатели.
Всичко това, разбира се, ще бъде обилно поръсено с много настроение. Очаквайте откъси от предаването в различни жанрове - анкета, интервю, коментар и репортаж. И това го казвам, не за да се похваля, а защото Вкусен следобед е като радиоресторант - в него сядаме на една маса, за да си поговорим приятно и задушевно и да похапнем вкусно. Като приятели.
Затова и последните три епизода бяха посветени на обичаните събеседници на предаването - психолога Мадлен Алгафари, художникът Владо Чукич, поетесата Роса Соколова, кулинарката Росица Генчева, пътешественикът Венцислав Стайков, хора, срещнати случайно при анкетите ни навън и още много неизброени.
Кулинарията ще властва към края на първия час и след новините в 17. Нашият обичан събеседник от арменски произход Георги Гарабедян, ще овкуси следобеда ни с поздравителен тост и със салата със синьо сирене, рукола и сушени домати. Освен че е кулинар, той също ни зареждаше с арменски хумор.
След това ни предстои една вълнуваща среща с Кирила Ангелова, която се налага като кулинар и зад граница. Тя не губи своята страст и приема кулинарията за изкуство, с което доказва, че истинските неща се правят със сърце. С приятелски поздрав и забавен фейлетон за промоцията на всички промоции ще ни поздрави художника и поет Божидара Ангелова.
А сега, нека се насладим на предаването! Честит рожден ден, "Вкусен следобед"!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Даниела Петрова

Даниела Петрова: Кърджали има всички дадености за развитие на туризма, но трябва да работим заедно

Редица идеи обмисля и ще предложи за ефективното изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община Кърджали за 2024 година Даниела Петрова, общински съветник, избрана с листата на партия „Възраждане“ и председател на комисията „Европейски проекти и туризъм“ в местния парламент. Програмата трябва да доведе до повишаване на интереса на..

публикувано на 16.04.24 в 08:42

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, шеф готвач Пеньо Иванов ще ни каже как приготвя пиле салтимбока или пилешко печено със салвия и панирани домати . След това Билге Мехмед разговаря с Людмила Данова - учителката поет, която твори в кратката поетична форма апев, което прилича на японското хайку, но си е българско.  Очакват Ви и други..

публикувано на 14.04.24 в 17:22
Трифон Ламбов

Читалището в Тополовград става на 130 години

Сто и тридесет години ще честват в Тополовград от създаването на читалището си „Св. Св. Кирил и Методий 1894“ през месец май. Годината е избрана неслучайно. „ Първите източници за читалището в Тополовград ги черпим от една публикация в сливенски вестник от 1894 г., в която се казва, че в Каваклий, старото име на Тополовград, има богато..

публикувано на 12.04.24 в 20:00
Харман кая

Харман кая и Асара - бижутата от миналото "проговарят" в бъдещето?

Един от най-загадъчните археологически  обекти в Източните Родопи – Харман кая край Биволяне, както и един от най-непознатите – Асара край Татул, бяха заснети с помощта на лидар. Уредът използва лазерни лъчи, за да сканира терена и да позволи да се генерират два вида изображения – дигитални модели на повърхността и на терена. Технологията се..

обновено на 12.04.24 в 16:08

В Крумовград изхвърлят опасни отпадъци в Мобилен пункт

Започва вторият етап на пролетното почистване в Крумовград, насочено към междублоковите пространства, зоните за разходка и местата, които ежедневно се посещават от хората. Общината ще осигури автомобили за извозване на всички отпадъци . На 16 април ще се проведе и акция на предаване на опасни стоки от бита в Мобилен пункт, който ще бъде..

публикувано на 10.04.24 в 17:11

От Глухар до Истанбул и обратно

 Айля от 17 години е омъжена в  икономическият, културен и исторически център на Турция - над 15-милионният Истанбул. При първа възможност обаче,  тя стяга куфарите за да се прибере в родното село. Родена е и е израснала в намиращото се на 5 километра от Кърджали село Глухар. Тук са родителите й, роднините и приятелите. И в турският мегаполис има..

публикувано на 10.04.24 в 13:30

Божидара Ангелова: Четенето развива и интелекта, и eмоциите

Книгите са прозорец към света, е казал някой умен човек. Това е съвсем вярно. А виждали ли с те грейналите очи на децата, когато слушат приказки или зачитат детска книжка? Т е сякаш са на друго място през това време, в чудната страна, където всичко е възможно, дори детските фантазии. Не е зле и ние, големите да се научим да пооставаме за малко..

публикувано на 09.04.24 в 15:48