Магдалена Ахчиева: Единност, съпричастност и подкрепа ни водеха през годините

Снимка: www.podkrepa.org

Десети юбилеен конгрес провежда Конфедерацията на труда Подкрепа. Кърджали е представен със седемчленна делегация, водена от председателя на структурата Веселин Илиев. Това каза за Радио Кърджали дългогодишният лидер на Подкрепа в региона Магдалена Ахчиева, днес редовен синдикален член. На 8 февруари се навършват и 30 години от създаването организацията. 
Кърджалийската структура на "Подкрепа" също има юбилей тази година, тя е една от първите регионални структури на синдиката, създадена е през декември 1989 година. Беше голяма отговорност, защото пътят изобщо не беше лек през тези години. Когато нещо се създава, няма как да е ясно и лесно, но всичко, което ни е водило през годините - това е единност, съпричастност и подкрепа, каза Магдалена Ахчиева, която 12 години беше председател на КТ "Подкрепа" в Кърджали. Тя припомни някои от емблематичните битки на Конфедерациятав миналото - Булфанко и ОЦК.
Един от периодите, който се помни в историята на кърджалийската "Подкрепа", е "Булфанко". Там минаха пет години, които бяха всяка година, всеки месец, всеки ден, бяха изпълнени с много емоции, с много нерви, но силата бяха хората - те бяха единни, не се отказаха до последния момент. Накрая, за съжаление, свърши не както искахме всички ни, но пине успяха да си получат обезщетенията от гръцките работодатели, те бяха осъдени от синдиката, спомня си Магдалена Ахчиева.
Законите в България все още не са такива, че синдикатите да имат достатъчно права, за да могат да въздействат, смята Ахчиева. Сред проблемите в последните години се открояват недопускането на синдикалните организации в частните фирми, както и ниските доходи и възнаграждения на работещите.
Въпреки това Магдалена Ахчиева не е песимист за бъдещето  на синдиката. 30 години са една улегнала възраст. Пред нас е бъдещето. Нещата ще продължат в положителна посока, мисля, че повечето трудности трябва вече да са сме ги минали като общество и държава и да гледаме напред, каза Магдалена Ахчиева.
Цялото интервю на Станислава Георгиева с Магдалена Ахчиева може да чуете в прикачения звуков файл.


Вижте още

Златка Янева: Мара Михайлова е все още неизследвана от краеведите

Специална тематична изложба с ценни архивни документи, издирени в Пловдив, разказва как е основан празника на Кърджали и за един от символите на града - паметника на Освободителите, в подножието на който се честват всички национални празници. Архивните единици са събрани от отдел Краезнание на Регионалната библиотека "Никола Йонков..

публикувано на 17.10.19 в 12:40

Васил Визев: Трагедията в българския футбол се подготвя 30-40 години

Няма стратегия на БФС за развитието на детско-юношеския футбол, а  добрите футболисти се градят в детско-юношеските школи.  Така легендарният играч на Арда Васил Визев, сега треньор в Кърджали, коментира резултата на мача България - Англия. Няма условия, тренирам децата на разорана ливада, каза още той: Всеки един ръководител, всеки един..

публикувано на 16.10.19 в 14:37
Проф. Хикмет Мехмедов

Хикмет Мехмедов: Пожелавам на кърджалийци да носят красотата в душите си

В навечерието на Деня на Кърджали радио Кърджали ви среща с почетния гражданин Хикмет Мехмедов. Той е роден в Кърджали. Десетгодишен постъпва в школата по балет в Дома на културата. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и Балет "Арабеск". През 1982 година завършва с отличие балетна..

публикувано на 15.10.19 в 11:44
Михаил Михаил

И на остров Родос усетиха фалита на "Томас Кук"

Фалитът на британската туристическа компания "Томас Кук" се усети и на гръцкия остров Родос - една от най-атрактивните летни дестинации. Някои от пристигналите там с ваучери от компанията чуждестранни туристи заминаха с граждански полети на своите държави, а разходите по тяхното прибиране бяха поети от съответните правителства. " Нито един от..

публикувано на 14.10.19 в 11:56
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев: Медиите не могат да спират военни конфликти, но помагат за предотвратяването им

Захари Карабашлиев ще посети за първи път Кърджали на 11-ти октомври  по покана на Регионалната библиотека Н.Й.Вапцаров. Той ще се срещне със свои почитатели в Читалище Обединение в 17,30 часа.  Ето какво каза Карабашлиев за радио Кърджали преди пристигането си в града: Писателят  е роден във Варна. Завършва Шеста гимназия в родния си град. В..

публикувано на 11.10.19 в 09:01
Елена Паскалева

Елена Паскалева: Националната система 112 непрекъснато се усъвършенства

Вече 11-та година в България работи Националната система 112. Тя е създадена като ангажимент, поет от страната ни във връзка с присъединяването ѝ към ЕС. Системата функционира самостоятелно от 30 септември 2008 година в цялата страна, в т.ч. и в Кърджали. За какво най-често звъним на 112, има ли все още недобросъвестни граждани, които се..

публикувано на 11.10.19 в 08:11
Здравко Карамитев

Здравко Карамитев: Дейността на хосписите е неглижирана от държавата

Хоспис "Добролюбие" в Кърджали се готви да отбележи Световния ден на милосърдието и палиативните грижи. Той се чества всяка втора събота на месец октомври. Доброволците и здравните работници в този сектор са го приели за свой професионален празник.  Идеята за палиативните грижи е възникнала в Лондон в края на 60-те години. Тя намира своя реален..

публикувано на 11.10.19 в 07:34