Магдалена Ахчиева: Единност, съпричастност и подкрепа ни водеха през годините

Снимка: www.podkrepa.org

Десети юбилеен конгрес провежда Конфедерацията на труда Подкрепа. Кърджали е представен със седемчленна делегация, водена от председателя на структурата Веселин Илиев. Това каза за Радио Кърджали дългогодишният лидер на Подкрепа в региона Магдалена Ахчиева, днес редовен синдикален член. На 8 февруари се навършват и 30 години от създаването организацията. 
Кърджалийската структура на "Подкрепа" също има юбилей тази година, тя е една от първите регионални структури на синдиката, създадена е през декември 1989 година. Беше голяма отговорност, защото пътят изобщо не беше лек през тези години. Когато нещо се създава, няма как да е ясно и лесно, но всичко, което ни е водило през годините - това е единност, съпричастност и подкрепа, каза Магдалена Ахчиева, която 12 години беше председател на КТ "Подкрепа" в Кърджали. Тя припомни някои от емблематичните битки на Конфедерациятав миналото - Булфанко и ОЦК.
Един от периодите, който се помни в историята на кърджалийската "Подкрепа", е "Булфанко". Там минаха пет години, които бяха всяка година, всеки месец, всеки ден, бяха изпълнени с много емоции, с много нерви, но силата бяха хората - те бяха единни, не се отказаха до последния момент. Накрая, за съжаление, свърши не както искахме всички ни, но пине успяха да си получат обезщетенията от гръцките работодатели, те бяха осъдени от синдиката, спомня си Магдалена Ахчиева.
Законите в България все още не са такива, че синдикатите да имат достатъчно права, за да могат да въздействат, смята Ахчиева. Сред проблемите в последните години се открояват недопускането на синдикалните организации в частните фирми, както и ниските доходи и възнаграждения на работещите.
Въпреки това Магдалена Ахчиева не е песимист за бъдещето  на синдиката. 30 години са една улегнала възраст. Пред нас е бъдещето. Нещата ще продължат в положителна посока, мисля, че повечето трудности трябва вече да са сме ги минали като общество и държава и да гледаме напред, каза Магдалена Ахчиева.
Цялото интервю на Станислава Георгиева с Магдалена Ахчиева може да чуете в прикачения звуков файл.


Вижте още

Кавала и Кърджали обединяват усилия за по-добра спешна помощ

Две високотехнологични линейки ще пристигнат в Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали, снабдени с апаратура за дистанционна диагностика . Новите мобилни центрове са единствени в страната, цената на една линейка е около 400 000 лева . С такива са снабдени медицинските центрове в северната ни съседка. По същия проект е кандидатствала и..

публикувано на 23.04.19 в 10:04

Уляна Ганева: Библиотеката днес е съвременен информационен институт

На 20 април Регионалната библиотека "Н.Й.Вапцаров" в Кърджали навършва 60 години от създаването си. Днес тя обслужва над 3500 регистрирани читатели и съхранява повече 270 хиляди библиотечни единици фонд. Повече от Уляна Ганева, директор на библиотеката, в звуковия файл. Уляна Ганева: Библиотеката не е само място за съхранение на книги...

публикувано на 22.04.19 в 11:58

Таня Георгиева: Лесни хороскопи няма

Всеки един от нас поне веднъж в живота си е пожелал да надникне в бъдещето. Дали заради самото любопитство или просто, защото вярваме в съдбата и във вещаенето на звездите. Но, за да се направи точно предсказание, трябва да се състави натална карта, която отразява математически точните позиции на планетите. Необходими са още датата и мястото на..

публикувано на 19.04.19 в 12:25

20 години от създаването на Обществена коалиция за здраве и Програма СИНДИ Кърджали

20-годишен юбилей отбелязват Обществената коалиция за здраве и Програма СИНДИ в Кърджали. Кърджали е един от двата български града, в които програмата продължава да работи, вече като общинска. Тържеството по повод празника е на 19 април, петък, в театъра.  На 29 ноември 1996 г. в Кърджали  е учредено Сдружение „Обществена  коалиция за здраве..

публикувано на 18.04.19 в 17:08

Благовест Саръев: Мини футболът е любим спорт за кърджалийци

Регионалната организация към Българската асоциация по мини футбол навърши една година от създаването си. Нараства броят на футболистите-аматьори от Кърджали, които искат да се включат в турнирите, непрекъснато се обаждат и нови желаещи от цялата област. За гордост на местната организация БАМФ е изпратила в националния тим на България и човек от..

публикувано на 18.04.19 в 16:34

Силните моменти на радиолюбителите от Кърджали

18 април е световният ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 година е основана Международната радиолюбителска организация IARU.  Днес членове на съюза  са повече от 160 страни в света, в които се отбелязва този празник.  За рождена дата на организираното радиолюбителско движение в България се приема 5 юни 1926 г. А в Кърджали първата..

публикувано на 18.04.19 в 15:53

Изпращайте рисунки и есета в Пчеларово до 19 май

Будни хора, родени или живеещи в село Пчеларово, са се заели да стимулират опознаването на родния край. Още през 2009 година те са основали Сдружение за „Възраждане на Пчеларово“ с председател Красимир Димитров. Тази година неправителствената организация заедно с Народно читалище „Иван Боюклиев-1926“ организират конкурс на тема “ Моето родно село и..

публикувано на 18.04.19 в 15:38