Магдалена Ахчиева: Единност, съпричастност и подкрепа ни водеха през годините

Снимка: www.podkrepa.org

Десети юбилеен конгрес провежда Конфедерацията на труда Подкрепа. Кърджали е представен със седемчленна делегация, водена от председателя на структурата Веселин Илиев. Това каза за Радио Кърджали дългогодишният лидер на Подкрепа в региона Магдалена Ахчиева, днес редовен синдикален член. На 8 февруари се навършват и 30 години от създаването организацията. 
Кърджалийската структура на "Подкрепа" също има юбилей тази година, тя е една от първите регионални структури на синдиката, създадена е през декември 1989 година. Беше голяма отговорност, защото пътят изобщо не беше лек през тези години. Когато нещо се създава, няма как да е ясно и лесно, но всичко, което ни е водило през годините - това е единност, съпричастност и подкрепа, каза Магдалена Ахчиева, която 12 години беше председател на КТ "Подкрепа" в Кърджали. Тя припомни някои от емблематичните битки на Конфедерациятав миналото - Булфанко и ОЦК.
Един от периодите, който се помни в историята на кърджалийската "Подкрепа", е "Булфанко". Там минаха пет години, които бяха всяка година, всеки месец, всеки ден, бяха изпълнени с много емоции, с много нерви, но силата бяха хората - те бяха единни, не се отказаха до последния момент. Накрая, за съжаление, свърши не както искахме всички ни, но пине успяха да си получат обезщетенията от гръцките работодатели, те бяха осъдени от синдиката, спомня си Магдалена Ахчиева.
Законите в България все още не са такива, че синдикатите да имат достатъчно права, за да могат да въздействат, смята Ахчиева. Сред проблемите в последните години се открояват недопускането на синдикалните организации в частните фирми, както и ниските доходи и възнаграждения на работещите.
Въпреки това Магдалена Ахчиева не е песимист за бъдещето  на синдиката. 30 години са една улегнала възраст. Пред нас е бъдещето. Нещата ще продължат в положителна посока, мисля, че повечето трудности трябва вече да са сме ги минали като общество и държава и да гледаме напред, каза Магдалена Ахчиева.
Цялото интервю на Станислава Георгиева с Магдалена Ахчиева може да чуете в прикачения звуков файл.


Вижте още
Д-р Кирил Карамфилов

Доц. Карамфилов: Пациентите от Кърджалийско са предизвикателство за инвазивните кардиолози

Около 1000 пациенти на година преминават и получават помощ в лабораторията по инвазивна кардиология в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Статистиката сочи, че в България пациентите с миокарден инфаркт, които имат най-голяма полза от инвазивната кардиология и не са обхванати от лекарите специалисти, днес е под 20 на сто. Броят им е намалял..

публикувано на 18.02.19 в 15:09

Ресми Мурад: Изселниците в Бурса са колкото жителите на Ардинско

Казват, че изселниците от Ардино в Бурса, Република Турция, са толкова, колкото хора живеят в родопския град. В него по постоянен адрес има 31 000 души, а според последното преброяване - 12 500. Ако е вярна тази статистика, това означава, че в над тримилионния Бурса има цял един български град. Там през почивните дни се проведе юбилейната,..

публикувано на 18.02.19 в 11:11

Доц. Димо Чешмеджиев: Почитта към светите братя Кирил и Методий е донесена у нас от техните ученици

Няколко дни след 14 февруари, когато църквата чества успението на св. Кирил Славянобългарски, "Вяра и живот" посвети предаването на личността му и на почитта към него. Поводът е 1150 г. от успението на първопросветителя. Според доц. Димо Чешмеджиев от Кирилометодиевия научен институт почитта към св. Кирил и брат му Методий е донесена в..

публикувано на 18.02.19 в 10:49

Д-р Диана Вълчева: Не се създават нови молекули антибиотици

Остава висок броят на болните в пневмофтизиатричното отделение на многопрофилната болница "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. При 30 лежащо болни, 21 души се лекуват от пневмония. В някои случаи се касае за хора, дошли от труднодостъпни райони, които не могат да бъдат върнати обратно без лечение по родните им места. Началникът на отделението д-р..

публикувано на 13.02.19 в 18:06

Свещеник Ангелов: Изконното най-човешко чувство е да обичаме

В навечерието на 14 февруари, който у нас се свързва с Деня на влюбените, предаването "Вяра и живот" предложи християнската гледна точка към любовта. Разговорът по темата е със свещеник Ангел Ангелов от столичния храм "Св.София". От него разбираме защо "любовта е дълготърпелива и пълна с благост", защо тя е изначалното призвание на християните и..

публикувано на 11.02.19 в 11:10

Няма ръст на безстопанствените кучета в Кърджали, 401 са минали през приюта за година

Няма увеличение на на популацията на безстопанствени кучета в град Кърджали, тя остава постоянна в последните две години. Това съобщи за Радио Кърджали главният експерт в отдел Опазване на околната среда в общината Анжела Василева. Четиристотин и едно безстопанствени кучета са преминали през общинския приют в Кърджали в рамките на 2018 година...

публикувано на 08.02.19 в 18:55
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Зад БСП стои човешкият ресурс

Съвсем нормално е Сергей Станишев да е водач на листата на БСП за изборите за Европейски парламент, защото той е европеец номер 1 в България , заяви в интервю за Радио Кърджали областният председател на БСП Милко Багдасаров. Така той коментира предварителните нагласи сред голяма част от местните социалисти да дадат своите..

публикувано на 07.02.19 в 16:07