Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове смятат, че в общинските училища няма условия за изучаване на турски език


В навечерието на Международния ден на майчиния език – 21 февруари кметове от област Кърджали поискаха спешни мерки в организацията на изучаването на турски като майчин език. Според тях в момента в общинските училища няма подходящи условия за изучаване на турски език, липсват добре подготвени преподаватели, а последният учебник е написан преди години.

Турски език в Кърджалийско се изучава като свободно избираем предмет. Само в Ардино има шест групи за подготовка. Сформирани групи има и в селата Боровица и Горно Прахово.

Учителите по места работят със стари материали или сами си измислят такива

Ако езикът влезе като избираем предмет в така наречения учебен план Б, ще има по-добра организация, смята кметът на Ардино Ресми Мурад. „Няма учебни помагала. Учителят по турски език измисля учебен план, създава си собствена програма и така се изучава“, твърди Мурад, който е сред инициаторите на писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев с призив за спешни мерки в организацията при изучаването на турски език.

Зехние Хасан е учител по турски и български език в училището в кирковското село Фотиново. За да подготвя децата по майчин език, тя търси материали от чужбина.

„Използвам интернет, за да си набавя материали и от чужбина включително. Няма методически материали, няма учебници, няма учебни тетрадки. Учебниците са много стари, ако има няколко учебника. Досега учебни програми нямахме. Сами ги изработвахме.“

Изучаването на майчиния език подпомага обучението по български

В училището във Фотиново се обучават стотина деца. Всички посещават часовете по майчин език и го правят с удоволствие, твърди Зехние Хасан. Тя отхвърля твърденията на родители, че е по-добре децата да учат западен език, защото турският се говори вкъщи.

„Елате да видите как дете, което съставя текст на майчин език, какъв хубав текст съставя и на български език“. Затова в преподаването Зехние Хасан използва преливането на двата езика.

Казват, че майчиният език е личността на човека. Ако едно дете не може да изрази себе си, то ще има проблеми в бъдеще, убедена е учителката от Фотиново Зехние Хасан. Според нея това е основната причина децата, чийто майчин език е различен от българския, да го учат в училище.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Маринела Георгиева

Маринела Георгиева: Театърът е начин да изживея няколко живота в рамките на един

Да общуваш със съмишленици и знаеш, че се стремите да създадете нещо градивно - в това е магията на театъра за младата актриса от Кърджали Маринела Георгиева. Според нея театърът днес  има място в съвременния живот за тези, които имат сетива, за хората с душевност. "Аз винаги съм смятала, че той се прави най-вече за душата на зрителя. Има хора,..

публикувано на 27.03.24 в 17:22
Петър Мастагарков

Петър Мастагарков: Магията на театъра е във всеки човек

"Магията на театъра се крие във всеки човек и всеки човек е в театъра. Самата мисъл, че някой го слуша прави така, че той вече започва да играе." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали един от доайените на театъра в Кърджали - актьорът Петър Мастагарков. В Международния ден на театъра той отбелязва, че съвременните събития, комерсиалния живот,..

публикувано на 27.03.24 в 17:09
Кметът на Кирково Шинаси Сюлейман

Кирково отбелязва 110 години от основаването на общината

Кирково отбелязва 110 години от основаването си като община. Празникът се чества от 2000-та година. Различни прояви през седмицата съпътстваха кулминацията на празника, който е днес.  По този повод бе открита и изложба от 110 рисунки на тема „Община Кирково през моите очи“.  "Дълго време община Кирково е била едно от онези общини, които нямат свой..

публикувано на 26.03.24 в 14:59

Читалищни дейци честват Деня на Тракия

Тракийско дружество "Димитър Маджаров" Кърджали и НЧ "Тракия- 2009" ще отбележат с концерт Деня на Тракия днес от 17 часа на инпровизираната сцена до Театъра в обалстния град.  В програмата ще участват съставите на Тракийство дружество "Димитър Маджаров" и НЧ "Тракия 2009" - дамски и мъжки фолклорни групи, както и детския ансамбъл "Тракийче".  Това..

публикувано на 26.03.24 в 13:56

Гърция отбелязва националния си празник

Днес Гърция отбелязва 203 години независима държава. На днешната дата митрополитът на Патра издига гръцкия флаг и започва въстанието за национална независимост. Гърция отбелязва националния си празник с военен парад в Атина и ученически манифестации в цялата страна. Нови самолети и танкове показват днес гръцките въоръжени сили на..

публикувано на 25.03.24 в 17:09
Отец Николай Величков

Отец Николай: Бог никога не предприема действия преди да чуе волята ни

Един от ценните уроци от Благовещение е, че Бог никога не предприема действия преди да чуе волята ни. Това каза в ефира на Радио Кърджали, в предаването "На чаршията, в чата" отец Николай Величков, предстоятел на храма "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали. "Много важно нещо за този празник, като съвет - волята на Света Богородица и волята Божия, че Бог..

публикувано на 25.03.24 в 17:03

Що е евро: Министерство на финансите пусна информационен сайт

Министерство на финансите и БНБ откриха информационен сайт, посветен на въвеждането на еврото в България. Целта на електронната страница еврото.бг е да дава сигурна и актуална информация за всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в България. Освен текстово съдържание, са включени..

публикувано на 25.03.24 в 17:02