Здравко Карамитев: Необходим е регистър на хосписите в България


В Бургас бе учредена Националната асоциация на хосписите в България, една организация, която обединява ръководители на държавни и частни медицински заведения от този тип. Основателят и директор на кърджалийския хоспис "Добролюбие" Здравко Карамитев беше избран за заместник председател. Председател стана д-р Димче Миладиноски. От нашия край участва и Севинч Ахмед, управител на мобилен хоспис "Рай". Хоспис "Добролюбие" е сред малкото лечебни заведения в страната, които успяват да сключат договор с Националната здравна каса., но това далеч не е достатъчно условие за доброто му функциониране. Тъй като той е държавно заведение, има социален характер и поддържа цени, които хората могат да си позволят. Ръководството постоянно организира благотворителни кампании, за да подпомага бюджета си. Управителят Здравко Карамитев разказва за проблемите в интервюто за радио Кърджали. 

Здравко Карамитев: Новосъздадената асоциация ще настоява за създаване на национален регистър на хосписите в България, но само на легалните хосписи, за тези, които са регистрирани по Закона за лечебните заведения. Този приоритет е тясно свързан и със следващия. През последните години бързо нараства броят на организации, които не са регистрирани като лечебни заведения, а предлагат хосписни специализирани палиативни грижи. Ще настояваме да се предприемат мерки за ограничаване на тази тенденция. Имам предвид медико-социалните домове, които се навъдиха напоследък. След промяна в Закона за лечебните заведения, дейността на хосписите се ограничи в палиативни грижи за терминално болни пациенти, т.е. за пациенти в последните шест месеца от живота си. Отвори се ниша за медико-социалните домове, които се възползват от ниския стандарт на живот у нас и с по-ниски цени подвеждат пациентите. Регистрацията е изключително лесна – попълва се един формуляр и после Агенцията по социално подпомагане им изпраща сертификат. В същото време там не разполагат с необходимия квалифициран персонал за подобни дейности. Те могат да си позволят по-ниски цени, защото, за разлика от истинските хосписи,  не им се налага да осигуряват 24-часово сестринско наблюдение, нямат задължение да имат дезинфекционни програми, даже не са длъжни да имат и лекар. Проблемът вече е голям, особено в големите градове. В Кърджали нямаме такъв проблем. Псевдохосписите се представят и се рекламират в интернет като хосписи. Някои хора се подвеждат и не могат да отсеят правилните лечебни заведения. Други пък се подлъгват от по-ниските цени и после са крайно разочаровани и тръгват да търсят действителните хосписи. Това е не толкова проблем на самите хосписи, а по-скоро е проблем на обществото. Някои колеги го определиха като проблем на националната сигурност. Те споделиха ужасяващи случаи. Лошото е, че отговорните институции, които са били уведомени, не са предприели никакви действия. Допуска се да се извършват безконтролно едни грижи в заведения без висококвалифициран персонал.

Вижте още

Ангелина Хаджиева: Да не позволяваме на смартфоните да управляват живота ни

24-и май е един от най-светлите празници за нашето училище, каза Ангелина Хаджиева, директор на Професионалната гимназия "Руска Пеева" в Джебел. Празнуваме знанието и просветата, допълни тя и добави, че невежеството няма свой празничен ден . Тя отправи апел към учениците да загърбят телефоните и таблетите , защото те не бива да доминират..

публикувано на 24.05.19 в 13:33

Милко Багдасаров: Желая на нашите ученици да чувстват училището като свой дом

Най-голямото учебно заведение в Южна България, както всяка година, изпраща около сто абитуриенти . Днес, 24-и май е и денят, в който те ще се разделят с любимото училище. След вълнуващото училищно тържество, зрелостници и останалите ученици, се вляха в редиците на градското шествие в чест на Светите братя Кирил и Методий. Радка Петкова..

публикувано на 24.05.19 в 11:04

Председателят на РИК-Кърджали Петър Захариев: 508 СИК в областта, 149 829 избиратели

Бюлетините за евроизборите на 26 май, са вече в област Кърджали . Намират се в определените затова помещения от кметовете на общините и са запечатани . В най-скоро време предстои членове на Районната избирателна комисия - Кърджали съвместно с общинска администрация да започнат разпределението и предаването на всички изборни книжа и..

публикувано на 22.05.19 в 16:52

Ангел Момчилов: Наблюдава се значително увеличение на делата в Административния съд

Ангел Момчилов е роден в Кърджали. Завършва висше юридическо образование и започва като съдия-изпълнител в Районния съд в Момчилград. Минава по йерархическата стълба в  Районния съд в Кърджали - съдия, зам.председател и председател. От ноември 2018 година е председател на Административния съд. Търсим отговори на въпросите за авторитета на..

публикувано на 22.05.19 в 14:17

Цветан Терзиев: Гордеем се с успехите на нашите ученици

Средно училище "Васил Левски" е най-голямото в община Крумовград. В него работят 97 души, от които 76 педагогически персонал. Обучават се 1003 деца от I до XII клас. От тази година школото е иновативно. Във всяка класна стая има монтиран мултимедиен проектор, а всеки учител разполага със служебен лаптоп. Функционират 6 компютърни кабинета, зала за..

публикувано на 22.05.19 в 10:27
Капитанът на ПФК

Пламен Крумов за дербито: Ще оставим сърцата си на терена

На 19-ти май, неделя от 15.00ч., Арда е домакин на ЦСКА 1948 в дербито на 29 кръг на Втора лига. Срещата ще бъде решаваща за Арда за мястото й в Първа лига. Ръководството на тима обяви свободен вход за мача. Арда разчита изключително много на подкрепата от своите фенове. Илияна Типова разговаря в ексклузивно интервю за Радио Кърджали с капитана..

публикувано на 17.05.19 в 12:00

Милан Миланов: Да напълним стадиона за Арда срещу ЦСКА 1948

Решаващи два мача остават до края на първенството във Втора лига за футболния отбор на "Арда" - Кърджали . Първият двубой - срещу ЦСКА 1948 - е от изключителна важност, тъй като във временното класиране двата отбора са с еднакъв брой точки на 3-о и 4-о място . Целта на кърджалийския тим е да достигне до баражи за влизане в Първа професионална..

публикувано на 16.05.19 в 16:35