Здравко Карамитев: Необходим е регистър на хосписите в България


В Бургас бе учредена Националната асоциация на хосписите в България, една организация, която обединява ръководители на държавни и частни медицински заведения от този тип. Основателят и директор на кърджалийския хоспис "Добролюбие" Здравко Карамитев беше избран за заместник председател. Председател стана д-р Димче Миладиноски. От нашия край участва и Севинч Ахмед, управител на мобилен хоспис "Рай". Хоспис "Добролюбие" е сред малкото лечебни заведения в страната, които успяват да сключат договор с Националната здравна каса., но това далеч не е достатъчно условие за доброто му функциониране. Тъй като той е държавно заведение, има социален характер и поддържа цени, които хората могат да си позволят. Ръководството постоянно организира благотворителни кампании, за да подпомага бюджета си. Управителят Здравко Карамитев разказва за проблемите в интервюто за радио Кърджали. 

Здравко Карамитев: Новосъздадената асоциация ще настоява за създаване на национален регистър на хосписите в България, но само на легалните хосписи, за тези, които са регистрирани по Закона за лечебните заведения. Този приоритет е тясно свързан и със следващия. През последните години бързо нараства броят на организации, които не са регистрирани като лечебни заведения, а предлагат хосписни специализирани палиативни грижи. Ще настояваме да се предприемат мерки за ограничаване на тази тенденция. Имам предвид медико-социалните домове, които се навъдиха напоследък. След промяна в Закона за лечебните заведения, дейността на хосписите се ограничи в палиативни грижи за терминално болни пациенти, т.е. за пациенти в последните шест месеца от живота си. Отвори се ниша за медико-социалните домове, които се възползват от ниския стандарт на живот у нас и с по-ниски цени подвеждат пациентите. Регистрацията е изключително лесна – попълва се един формуляр и после Агенцията по социално подпомагане им изпраща сертификат. В същото време там не разполагат с необходимия квалифициран персонал за подобни дейности. Те могат да си позволят по-ниски цени, защото, за разлика от истинските хосписи,  не им се налага да осигуряват 24-часово сестринско наблюдение, нямат задължение да имат дезинфекционни програми, даже не са длъжни да имат и лекар. Проблемът вече е голям, особено в големите градове. В Кърджали нямаме такъв проблем. Псевдохосписите се представят и се рекламират в интернет като хосписи. Някои хора се подвеждат и не могат да отсеят правилните лечебни заведения. Други пък се подлъгват от по-ниските цени и после са крайно разочаровани и тръгват да търсят действителните хосписи. Това е не толкова проблем на самите хосписи, а по-скоро е проблем на обществото. Някои колеги го определиха като проблем на националната сигурност. Те споделиха ужасяващи случаи. Лошото е, че отговорните институции, които са били уведомени, не са предприели никакви действия. Допуска се да се извършват безконтролно едни грижи в заведения без висококвалифициран персонал.

Вижте още

Жана Чакърова: Насилието над деца е недопустимо

Най-добрият начин да се борим с насилието е да създадем условия, в които то да не може да се случи. За да се създадат такива условия, хората трябва да имат информация за този негативен феномен в обществото ни, да станат чувствителни по темата и съпричастни към страданието и да формират в себе си нагласи на неприемане на насилието във всичките му..

публикувано на 19.03.19 в 18:10

Неджми Али: Европейските врати не трябва да се затварят пред Турция

Турция е стратегически партньор на Европейския съюз и вратите пред нея не трябва да се затварят с лека ръка. Така коментира Неджми Али, евродепутат от групата на АЛДЕ решението на Европейския парламент да се прекрати преговорния процес с Турция за членството й в Европейския съюз. Той посочи, че отношенията между ЕС и Турция са в сферата на..

публикувано на 19.03.19 в 16:20

Минчо Гумаров: Пещерите в Източните Родопи крият уникален свят

90 години се навършват на 18 март от началото на организираното пещерно движение в България. Първото дружество е създадено през 1929 година. До 1958 година са изучени около 200 пещери. А днес, 90 години след началото, броят им надхвърля 5700 в цялата страна. Това разказа за Радио Кърджали спелеологът изследовател Минчо Гумаров, председател на..

публикувано на 18.03.19 в 17:18
Илхан Кючюк

Илхан Кючук: Резолюцията на ЕП не помага на отношенията с Турция

Европейският парламент прие с 370 гласа "за", 109 "против" и 143 "въздържал се" да се прекратят преговорите на Турция за присъединяване към ЕС. Документът няма задължителен характер, но е категорична препоръка на Парламента към Съвета. Мотивът за прекратяване на започналите през 2005 г. преговори е режимът на президента на Турция Реджеп Ердоган...

публикувано на 18.03.19 в 10:30

Асим Адемов: След 29 март ще настъпи хаос във Великобритания

  Депутатите в британската Камара на общините гласуваха за удължаване на член 50 от Лисабонския договор и отлагане на Брекзит. С 412 гласа „за“ срещу 202 „против“ беше подкрепено искането на правителството да поиска от ЕС отлагане на датата на излизане, насрочено за 29 март. Гласуването означава, че Тереза Мей може да поиска отлагане на Брекзит до..

публикувано на 15.03.19 в 14:07

Все повече белоглави лешояди избират скалата на Моняк за свой дом

Белоглавите лешояди вече приеха Източните Родопи за своята планина, благодарение на усилията на природозащитниците в последните години. Експертите на Българското дружество за защита на птиците и фондация По-диви Родопи отново отчитат увеличена популация на грабливите птици. По време на мониторинга през февруари и началото на март са преброени 95..

публикувано на 15.03.19 в 11:19

За ползите от Солната стая или халотерапията

Солната стая или така наречената халотерапия е новост в България, но не и по света. Лековитостта на солта е известна векове наред. Египтяните, римляните и гърците - всички са намирали широка употреба на лечебните й свойства - за дезинфекция на рани, за скраб за почистване на лицето и тялото, за лекуване на възпаления или за лечение на респираторни..

публикувано на 14.03.19 в 15:11