Традициите на Стара Марта в Родопите

Прескачана на мартенски огън в село Забърдо
Снимка: сайт на община Чепеларе


На 14 март на много места в Родопите отбелязват Стара Марта - празник за посрещане на пролетта, датира още от стари времена. Различни са ритуалите, които се изпълняват в различните населени места в Родопите. В село Забърдо отбелязват празника с обикаляне на кукери из къщите, които гонят злите сили и наричат за здраве. Румяна Кехайова, секретар на читалище „Христо Ботев“ в Забърдо разказва:

Голяма е радостта на забърдовци, когато още преди изгрев слънце чуят чановете и тюмбелеците на кукерите, които са тръгнали по къщите да гонят злите сили и да наричат за здраве, берекет и плодородие. След като минат през цялото село се събираме на центъра на селото и палим куловежка - така наричаме огъня, който палим и прескачаме за здраве всички, и малки и големи, разказва Румяна Кехайова. 


В Неделино, златоградско и кирковско ритуалът на Стара Марта е друг. Там мартенският огън се пали в двора, след като стопанката е премела двора и къщата и със събраната смет пали мартенският огън, в него слага и слама. След което стопанката на къщата обикаля с жар от огъня и окажда обора, дома и стопанските сгради, като нарича - бягайте змии и гущери, и вие въшки и бълхи. Огъня се прескача за здраве от цялото семейство. 

Чуйте целия материал в прикачения звуков файл. 

Вижте още

Укривани с векове икони се пазят в Кърджали

В Регионалния исторически музей в Кърджали се пазят икони, укривани с векове. Експозицията, която е една от най-богатите в България, е подредена в приземния етаж на Градската галерия. "Тази сбирка показва едно непрестанно развитие на християнската култура в Родопите, която макар и с различна интензивност, продължава до наши дни", казва Валерия..

публикувано на 18.03.19 в 10:44

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Компютърните игри помагат за социализацията и адаптивността на човека, изграждат уменията за работа в екип, дават самочувствие и не на последно място, са възможност за печелене на пари. Това стана ясно от разговора с двама геймъри, хора, специалисти в тази материя – Чавдар Бончев и Борислав Кондаклиев. Много от нас допускат негативни..

публикувано на 17.03.19 в 17:32
Иван Пещерски, секретар на ОНЧ

Танцови клубове от страната си дават среща на фестивала "Пролетно хоро" във Велинград

На 23 март във Велинград ще се проведе осмият национален фолклорен фестивал "Пролетно хоро". Това  е фестивал  на българщината, той е емоция, гордост, традиции и бъдеще събрани в едно, разказват организаторите.  Трите модула в програмата  му предлагат различно изживяване  за участниците, и за публиката. Танцовите клубове п редставят по атрактивен..

публикувано на 16.03.19 в 14:50

Посланикът на Кралство Мароко ще бъде гост в Момчиловци за Тодоровден

На много места в страната утре ще се отбележи Тодоровден. По традиция този празник се отбелязва с кушии. Такива конни състезания ще се проведат във Велинград, Златоград, Чепеларе, Смилян и Момчиловци. В смолянското село Момчиловци за празника ще гостува посланикът на Кралство Мароко в България  Нейно превъзходителство Закия Ел Мидауи. На празника в..

публикувано на 15.03.19 в 13:46

Кирково празнува 105 години от създаването като общински център

На 26 март най-южната българска община ще отбележи 105 години от създаването си. За първи път Кирково се появява на административната карта, като център през 1914 година, който е към Гюмюрджинска околия или това е днешния гръцки град Комотини. Селото се намира на 39 километра от Комотини и на толкова от сегашния областен град Кърджали. По територия..

публикувано на 15.03.19 в 13:16
Тодоровден в Златоград

И тази година Хитър Петър и Настрадин Ходжа ще се включат в кушията в Златоград

За поредна година в Етнографския ареален комплекс в Златоград ще отбележат Тодоровден с кушия в която ще вземат участие Хитър Петър, Настрадин Ходжа и Санчо Панса. С тези и други интересни привлекателни прояви привличат туристи в Златоград. Състезанието ще бъде в три категории с коне, магарета и мулета. На мегдана в стария град местното читалище ще..

публикувано на 13.03.19 в 15:34

Административни процедури спъват социализирането на крепостта над река Боровица

Административни процедури спъват по-бързото социализиране на късноантичната и средновековна крепост над устието на река Боровица, по-известна като крепост Патмос. През миналата седмица общинският съвет в Ардино единодушно даде съгласие общината да поиска от Министерството на културата да изпълни проект в района. Проектната идея включва лодки и..

публикувано на 13.03.19 в 14:42