Д-р Атанас Митков: Бъдещето на спешната помощ е на парамедиците


Д-р Атанас Митков работи в Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали от 1994 година, а от 2007-ма е негов директор. Има специалност „Спешна медицина“ и „Здравен мениджмънт“. Казва, че спешната медицина е болест, която влезе ли ти в кръвта, няма как да я изоставиш. С него обсъждаме състоянието и проблемите в спешната помощ, защо в следващите години се очаква голяма дупка в кадровата обезпеченост на сектора, пред какви предизвикателствата ще се изправи спешната помощ в близко бъдеще. Случаите за посегателства над лекари не престават. Какви мерки се вземат, за да могат спешните медици да си вършат работата, без да са заплашвани и нападани от близки на пострадали? Защо винаги сме недоволни, че линейките закъсняват?  Достатъчни ли са 13-те екипа, които дежурят по всяко време, в област Кърджали? В звуковия файл чуйте разговора на Валентина Иванова с д-р Атанас Митков.

Д-р Атанас Митков: ЦСМП обслужва цяла Кърджалийска област, има 8 филиала и 2 изнесени екипа. Персоналът му е 232 души.

-  Спешната помощ е структурата, която обира луфтовете на цялата здравна система – обслужваме здравно неосигурени, онкоболни, пациенти, които не са успели да намерят личния си лекар и всички други.

-  Обществото трябва да е готово, че бъдещето на спешната помощ ще бъде на парамедиците. Разликата между парамедик и медицински фелдшер е много голяма в съответните правомощия за лечение, за вземане на решение. Медицинските фелдшери преглеждат деца и възрастни, участват напълно адекватно в лечебния процес на болните. Парамедиците, в зависимост от нивото им на компетентност, могат да правят само определение неща. Това е разбираемо в съответствие с тяхната професионална подготовка.Вижте още

Жана Чакърова: Насилието над деца е недопустимо

Най-добрият начин да се борим с насилието е да създадем условия, в които то да не може да се случи. За да се създадат такива условия, хората трябва да имат информация за този негативен феномен в обществото ни, да станат чувствителни по темата и съпричастни към страданието и да формират в себе си нагласи на неприемане на насилието във всичките му..

публикувано на 19.03.19 в 18:10

Неджми Али: Европейските врати не трябва да се затварят пред Турция

Турция е стратегически партньор на Европейския съюз и вратите пред нея не трябва да се затварят с лека ръка. Така коментира Неджми Али, евродепутат от групата на АЛДЕ решението на Европейския парламент да се прекрати преговорния процес с Турция за членството й в Европейския съюз. Той посочи, че отношенията между ЕС и Турция са в сферата на..

публикувано на 19.03.19 в 16:20

Минчо Гумаров: Пещерите в Източните Родопи крият уникален свят

90 години се навършват на 18 март от началото на организираното пещерно движение в България. Първото дружество е създадено през 1929 година. До 1958 година са изучени около 200 пещери. А днес, 90 години след началото, броят им надхвърля 5700 в цялата страна. Това разказа за Радио Кърджали спелеологът изследовател Минчо Гумаров, председател на..

публикувано на 18.03.19 в 17:18
Илхан Кючюк

Илхан Кючук: Резолюцията на ЕП не помага на отношенията с Турция

Европейският парламент прие с 370 гласа "за", 109 "против" и 143 "въздържал се" да се прекратят преговорите на Турция за присъединяване към ЕС. Документът няма задължителен характер, но е категорична препоръка на Парламента към Съвета. Мотивът за прекратяване на започналите през 2005 г. преговори е режимът на президента на Турция Реджеп Ердоган...

публикувано на 18.03.19 в 10:30

Асим Адемов: След 29 март ще настъпи хаос във Великобритания

  Депутатите в британската Камара на общините гласуваха за удължаване на член 50 от Лисабонския договор и отлагане на Брекзит. С 412 гласа „за“ срещу 202 „против“ беше подкрепено искането на правителството да поиска от ЕС отлагане на датата на излизане, насрочено за 29 март. Гласуването означава, че Тереза Мей може да поиска отлагане на Брекзит до..

публикувано на 15.03.19 в 14:07

Все повече белоглави лешояди избират скалата на Моняк за свой дом

Белоглавите лешояди вече приеха Източните Родопи за своята планина, благодарение на усилията на природозащитниците в последните години. Експертите на Българското дружество за защита на птиците и фондация По-диви Родопи отново отчитат увеличена популация на грабливите птици. По време на мониторинга през февруари и началото на март са преброени 95..

публикувано на 15.03.19 в 11:19

За ползите от Солната стая или халотерапията

Солната стая или така наречената халотерапия е новост в България, но не и по света. Лековитостта на солта е известна векове наред. Египтяните, римляните и гърците - всички са намирали широка употреба на лечебните й свойства - за дезинфекция на рани, за скраб за почистване на лицето и тялото, за лекуване на възпаления или за лечение на респираторни..

публикувано на 14.03.19 в 15:11