Д-р Атанас Митков: Бъдещето на спешната помощ е на парамедиците


Д-р Атанас Митков работи в Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали от 1994 година, а от 2007-ма е негов директор. Има специалност „Спешна медицина“ и „Здравен мениджмънт“. Казва, че спешната медицина е болест, която влезе ли ти в кръвта, няма как да я изоставиш. С него обсъждаме състоянието и проблемите в спешната помощ, защо в следващите години се очаква голяма дупка в кадровата обезпеченост на сектора, пред какви предизвикателствата ще се изправи спешната помощ в близко бъдеще. Случаите за посегателства над лекари не престават. Какви мерки се вземат, за да могат спешните медици да си вършат работата, без да са заплашвани и нападани от близки на пострадали? Защо винаги сме недоволни, че линейките закъсняват?  Достатъчни ли са 13-те екипа, които дежурят по всяко време, в област Кърджали? В звуковия файл чуйте разговора на Валентина Иванова с д-р Атанас Митков.

Д-р Атанас Митков: ЦСМП обслужва цяла Кърджалийска област, има 8 филиала и 2 изнесени екипа. Персоналът му е 232 души.

-  Спешната помощ е структурата, която обира луфтовете на цялата здравна система – обслужваме здравно неосигурени, онкоболни, пациенти, които не са успели да намерят личния си лекар и всички други.

-  Обществото трябва да е готово, че бъдещето на спешната помощ ще бъде на парамедиците. Разликата между парамедик и медицински фелдшер е много голяма в съответните правомощия за лечение, за вземане на решение. Медицинските фелдшери преглеждат деца и възрастни, участват напълно адекватно в лечебния процес на болните. Парамедиците, в зависимост от нивото им на компетентност, могат да правят само определение неща. Това е разбираемо в съответствие с тяхната професионална подготовка.Вижте още

Ангелина Хаджиева: Да не позволяваме на смартфоните да управляват живота ни

24-и май е един от най-светлите празници за нашето училище, каза Ангелина Хаджиева, директор на Професионалната гимназия "Руска Пеева" в Джебел. Празнуваме знанието и просветата, допълни тя и добави, че невежеството няма свой празничен ден . Тя отправи апел към учениците да загърбят телефоните и таблетите , защото те не бива да доминират..

публикувано на 24.05.19 в 13:33

Милко Багдасаров: Желая на нашите ученици да чувстват училището като свой дом

Най-голямото учебно заведение в Южна България, както всяка година, изпраща около сто абитуриенти . Днес, 24-и май е и денят, в който те ще се разделят с любимото училище. След вълнуващото училищно тържество, зрелостници и останалите ученици, се вляха в редиците на градското шествие в чест на Светите братя Кирил и Методий. Радка Петкова..

публикувано на 24.05.19 в 11:04

Председателят на РИК-Кърджали Петър Захариев: 508 СИК в областта, 149 829 избиратели

Бюлетините за евроизборите на 26 май, са вече в област Кърджали . Намират се в определените затова помещения от кметовете на общините и са запечатани . В най-скоро време предстои членове на Районната избирателна комисия - Кърджали съвместно с общинска администрация да започнат разпределението и предаването на всички изборни книжа и..

публикувано на 22.05.19 в 16:52

Ангел Момчилов: Наблюдава се значително увеличение на делата в Административния съд

Ангел Момчилов е роден в Кърджали. Завършва висше юридическо образование и започва като съдия-изпълнител в Районния съд в Момчилград. Минава по йерархическата стълба в  Районния съд в Кърджали - съдия, зам.председател и председател. От ноември 2018 година е председател на Административния съд. Търсим отговори на въпросите за авторитета на..

публикувано на 22.05.19 в 14:17

Цветан Терзиев: Гордеем се с успехите на нашите ученици

Средно училище "Васил Левски" е най-голямото в община Крумовград. В него работят 97 души, от които 76 педагогически персонал. Обучават се 1003 деца от I до XII клас. От тази година школото е иновативно. Във всяка класна стая има монтиран мултимедиен проектор, а всеки учител разполага със служебен лаптоп. Функционират 6 компютърни кабинета, зала за..

публикувано на 22.05.19 в 10:27
Капитанът на ПФК

Пламен Крумов за дербито: Ще оставим сърцата си на терена

На 19-ти май, неделя от 15.00ч., Арда е домакин на ЦСКА 1948 в дербито на 29 кръг на Втора лига. Срещата ще бъде решаваща за Арда за мястото й в Първа лига. Ръководството на тима обяви свободен вход за мача. Арда разчита изключително много на подкрепата от своите фенове. Илияна Типова разговаря в ексклузивно интервю за Радио Кърджали с капитана..

публикувано на 17.05.19 в 12:00

Милан Миланов: Да напълним стадиона за Арда срещу ЦСКА 1948

Решаващи два мача остават до края на първенството във Втора лига за футболния отбор на "Арда" - Кърджали . Първият двубой - срещу ЦСКА 1948 - е от изключителна важност, тъй като във временното класиране двата отбора са с еднакъв брой точки на 3-о и 4-о място . Целта на кърджалийския тим е да достигне до баражи за влизане в Първа професионална..

публикувано на 16.05.19 в 16:35