Веселина Тихомирова: Има две новости в приема на детските градини

Снимка: БГНЕС

При класирането за детските ясли и градини в Кърджали се дава предимство на деца, живущи в близост до детската градина, което се доказва с постоянен адрес. Това е една от двете новости в регламента за приемане в детските заведения на територията на общината. Втората новост е срокът за кандидатстване, който е от началото на месец март до последния работен ден на месец април. Това каза за Радио Кърджали Веселина Тихомирова, зам-.кмет на общината: 

За учебната 2019/2020 г. са обявени 265 места за прием на деца в яслена група, това са деца родени през 2017 г., и 370 места за деца в първа възрастова група, родени през 2016 г., т.е. 3-годишните. Това са местата в 11-те градини в град Кърджали. Приемът на деца в детски градини на територията на община Кърджали се извършва при изпълнение на разпоредбите от Наредба номер 5 за предучилищно образование. 

Списъците между родителите, чакащи на опашки за кандидатстване за прием на децата им в детските градини не са регламентирани и приети в наредбата. Родителите имат право да правят вътрешна организация помежду си, но това няма да се отрази особено в класирането на децата им. Така коментира Веселина Тихомирова снимките, които се появиха в Мрежата на чакащи родители от 6 ч. сутринта пред детските градини и списъци, които те са направили: 

Може би родителите са сметнали за редно сами да си изготвят списък, може би по реда на пристигане. Предполагам, че са го направили с цел, за да е малко спокойна обстановката и малко по-спокойна опашката. Така, че от една страна това е добре.

Но от друга, тези които не са подали все още заявления имат ли шанс да приемат детето им?

Разбира се, имат време да го направят до 30 април и с това съвсем не приключват шансовете ако говорим за шансове. Трябва да има момент, който да дава право при обявени 25 места и подадени 250 заявления, при равен брой точки, смятаме, че е редно реда на входящия номер да дава предимство и класирането да се извършва именно в тази посока. Това е, пак казвам, когато точките са равни. Само тогава входящия номер и по-ранното редене може да класира детето. Нека да не се тревожат родителите, в момента има свободни места в детските градини, но не във всички. 

В прикрепения звуков файл чуйте повече в интервюто на Илияна Типова със зам.-кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова, за сроковете, необходимите документи, критериите, свободните места в детските ясли и градини, и оправдана ли е паниката у родителите, които се редяха на опашки. 

 
 


Вижте още

Ангелина Хаджиева: Да не позволяваме на смартфоните да управляват живота ни

24-и май е един от най-светлите празници за нашето училище, каза Ангелина Хаджиева, директор на Професионалната гимназия "Руска Пеева" в Джебел. Празнуваме знанието и просветата, допълни тя и добави, че невежеството няма свой празничен ден . Тя отправи апел към учениците да загърбят телефоните и таблетите , защото те не бива да доминират..

публикувано на 24.05.19 в 13:33

Милко Багдасаров: Желая на нашите ученици да чувстват училището като свой дом

Най-голямото учебно заведение в Южна България, както всяка година, изпраща около сто абитуриенти . Днес, 24-и май е и денят, в който те ще се разделят с любимото училище. След вълнуващото училищно тържество, зрелостници и останалите ученици, се вляха в редиците на градското шествие в чест на Светите братя Кирил и Методий. Радка Петкова..

публикувано на 24.05.19 в 11:04

Председателят на РИК-Кърджали Петър Захариев: 508 СИК в областта, 149 829 избиратели

Бюлетините за евроизборите на 26 май, са вече в област Кърджали . Намират се в определените затова помещения от кметовете на общините и са запечатани . В най-скоро време предстои членове на Районната избирателна комисия - Кърджали съвместно с общинска администрация да започнат разпределението и предаването на всички изборни книжа и..

публикувано на 22.05.19 в 16:52

Ангел Момчилов: Наблюдава се значително увеличение на делата в Административния съд

Ангел Момчилов е роден в Кърджали. Завършва висше юридическо образование и започва като съдия-изпълнител в Районния съд в Момчилград. Минава по йерархическата стълба в  Районния съд в Кърджали - съдия, зам.председател и председател. От ноември 2018 година е председател на Административния съд. Търсим отговори на въпросите за авторитета на..

публикувано на 22.05.19 в 14:17

Цветан Терзиев: Гордеем се с успехите на нашите ученици

Средно училище "Васил Левски" е най-голямото в община Крумовград. В него работят 97 души, от които 76 педагогически персонал. Обучават се 1003 деца от I до XII клас. От тази година школото е иновативно. Във всяка класна стая има монтиран мултимедиен проектор, а всеки учител разполага със служебен лаптоп. Функционират 6 компютърни кабинета, зала за..

публикувано на 22.05.19 в 10:27
Капитанът на ПФК

Пламен Крумов за дербито: Ще оставим сърцата си на терена

На 19-ти май, неделя от 15.00ч., Арда е домакин на ЦСКА 1948 в дербито на 29 кръг на Втора лига. Срещата ще бъде решаваща за Арда за мястото й в Първа лига. Ръководството на тима обяви свободен вход за мача. Арда разчита изключително много на подкрепата от своите фенове. Илияна Типова разговаря в ексклузивно интервю за Радио Кърджали с капитана..

публикувано на 17.05.19 в 12:00

Милан Миланов: Да напълним стадиона за Арда срещу ЦСКА 1948

Решаващи два мача остават до края на първенството във Втора лига за футболния отбор на "Арда" - Кърджали . Първият двубой - срещу ЦСКА 1948 - е от изключителна важност, тъй като във временното класиране двата отбора са с еднакъв брой точки на 3-о и 4-о място . Целта на кърджалийския тим е да достигне до баражи за влизане в Първа професионална..

публикувано на 16.05.19 в 16:35