Веселина Тихомирова: Има две новости в приема на детските градини

Снимка: БГНЕС

При класирането за детските ясли и градини в Кърджали се дава предимство на деца, живущи в близост до детската градина, което се доказва с постоянен адрес. Това е една от двете новости в регламента за приемане в детските заведения на територията на общината. Втората новост е срокът за кандидатстване, който е от началото на месец март до последния работен ден на месец април. Това каза за Радио Кърджали Веселина Тихомирова, зам-.кмет на общината: 

За учебната 2019/2020 г. са обявени 265 места за прием на деца в яслена група, това са деца родени през 2017 г., и 370 места за деца в първа възрастова група, родени през 2016 г., т.е. 3-годишните. Това са местата в 11-те градини в град Кърджали. Приемът на деца в детски градини на територията на община Кърджали се извършва при изпълнение на разпоредбите от Наредба номер 5 за предучилищно образование. 

Списъците между родителите, чакащи на опашки за кандидатстване за прием на децата им в детските градини не са регламентирани и приети в наредбата. Родителите имат право да правят вътрешна организация помежду си, но това няма да се отрази особено в класирането на децата им. Така коментира Веселина Тихомирова снимките, които се появиха в Мрежата на чакащи родители от 6 ч. сутринта пред детските градини и списъци, които те са направили: 

Може би родителите са сметнали за редно сами да си изготвят списък, може би по реда на пристигане. Предполагам, че са го направили с цел, за да е малко спокойна обстановката и малко по-спокойна опашката. Така, че от една страна това е добре.

Но от друга, тези които не са подали все още заявления имат ли шанс да приемат детето им?

Разбира се, имат време да го направят до 30 април и с това съвсем не приключват шансовете ако говорим за шансове. Трябва да има момент, който да дава право при обявени 25 места и подадени 250 заявления, при равен брой точки, смятаме, че е редно реда на входящия номер да дава предимство и класирането да се извършва именно в тази посока. Това е, пак казвам, когато точките са равни. Само тогава входящия номер и по-ранното редене може да класира детето. Нека да не се тревожат родителите, в момента има свободни места в детските градини, но не във всички. 

В прикрепения звуков файл чуйте повече в интервюто на Илияна Типова със зам.-кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова, за сроковете, необходимите документи, критериите, свободните места в детските ясли и градини, и оправдана ли е паниката у родителите, които се редяха на опашки. 

 
 


Вижте още

Жана Чакърова: Насилието над деца е недопустимо

Най-добрият начин да се борим с насилието е да създадем условия, в които то да не може да се случи. За да се създадат такива условия, хората трябва да имат информация за този негативен феномен в обществото ни, да станат чувствителни по темата и съпричастни към страданието и да формират в себе си нагласи на неприемане на насилието във всичките му..

публикувано на 19.03.19 в 18:10

Неджми Али: Европейските врати не трябва да се затварят пред Турция

Турция е стратегически партньор на Европейския съюз и вратите пред нея не трябва да се затварят с лека ръка. Така коментира Неджми Али, евродепутат от групата на АЛДЕ решението на Европейския парламент да се прекрати преговорния процес с Турция за членството й в Европейския съюз. Той посочи, че отношенията между ЕС и Турция са в сферата на..

публикувано на 19.03.19 в 16:20

Минчо Гумаров: Пещерите в Източните Родопи крият уникален свят

90 години се навършват на 18 март от началото на организираното пещерно движение в България. Първото дружество е създадено през 1929 година. До 1958 година са изучени около 200 пещери. А днес, 90 години след началото, броят им надхвърля 5700 в цялата страна. Това разказа за Радио Кърджали спелеологът изследовател Минчо Гумаров, председател на..

публикувано на 18.03.19 в 17:18
Илхан Кючюк

Илхан Кючук: Резолюцията на ЕП не помага на отношенията с Турция

Европейският парламент прие с 370 гласа "за", 109 "против" и 143 "въздържал се" да се прекратят преговорите на Турция за присъединяване към ЕС. Документът няма задължителен характер, но е категорична препоръка на Парламента към Съвета. Мотивът за прекратяване на започналите през 2005 г. преговори е режимът на президента на Турция Реджеп Ердоган...

публикувано на 18.03.19 в 10:30

Асим Адемов: След 29 март ще настъпи хаос във Великобритания

  Депутатите в британската Камара на общините гласуваха за удължаване на член 50 от Лисабонския договор и отлагане на Брекзит. С 412 гласа „за“ срещу 202 „против“ беше подкрепено искането на правителството да поиска от ЕС отлагане на датата на излизане, насрочено за 29 март. Гласуването означава, че Тереза Мей може да поиска отлагане на Брекзит до..

публикувано на 15.03.19 в 14:07

Все повече белоглави лешояди избират скалата на Моняк за свой дом

Белоглавите лешояди вече приеха Източните Родопи за своята планина, благодарение на усилията на природозащитниците в последните години. Експертите на Българското дружество за защита на птиците и фондация По-диви Родопи отново отчитат увеличена популация на грабливите птици. По време на мониторинга през февруари и началото на март са преброени 95..

публикувано на 15.03.19 в 11:19

За ползите от Солната стая или халотерапията

Солната стая или така наречената халотерапия е новост в България, но не и по света. Лековитостта на солта е известна векове наред. Египтяните, римляните и гърците - всички са намирали широка употреба на лечебните й свойства - за дезинфекция на рани, за скраб за почистване на лицето и тялото, за лекуване на възпаления или за лечение на респираторни..

публикувано на 14.03.19 в 15:11