За ползите от Солната стая или халотерапията

Халотерапията е подходяща най-вече за хора с проблеми на дихателните пътища, кожни проблеми, също и с проблеми на нервната система

Солната стая или така наречената халотерапия е новост в България, но не и по света.
Лековитостта на солта е известна векове наред. Египтяните, римляните и гърците - всички са намирали широка употреба на лечебните й свойства - за дезинфекция на рани, за скраб за почистване на лицето и тялото, за лекуване на възпаления или за лечение на респираторни проблеми. Хипократ, известният гръцки лекар, наречен още "Бащата на медицината", прилага парна инхалация от солена вода преди повече от две хиляди години. С времето, солта е приета като мощно средство за "почистване" и "пречистване" за медицински и религиозни цели.
Още през 1843 г. в Полша е било документирано, че работниците в солните мини имали много нисък процент на респираторни заболявания. По време на Втората световна война, немски лекар забелязал, че пациентите, които били подслонявани в солните пещери имали почти чудодейни подобрения в своите дихателни и белодробни заболявания. Тези констатации го насърчили да направи медицински изследвания, които завършват с окуражаващи резултати. Хора с астма, бронхит и други дихателни проблеми започнали да идват в „клиниките”, създадени в солните мини, за да получат облекчение. През 1960 г. в Русия и Източна Европа са отворени първите "солни стаи", оборудвани с устройства, наречени халогенератори, които пресъздават условията от солните мини. Започват клинични изследвания за резултатите при различни заболявания. Така започва съвременната солна терапия.
 Какво представлява съвременната солната стая, защо е полезна и какво лекува ни запознава Мая Демирева, собственик на една от солните стаи в Кърджали: 
Солната стая или халотерапията е подходяща най-вече за хора с проблеми на дихателните пътища, кожни проблеми, също проблеми на нервната система. Но не е изключено да идват и съвсем здрави посетители, тъй като самата халотерапия действа много добре действа на организма като цяло, т.е. за подсилване на имунитета. Всеки от нас има нужда от малко релакс.

Повечето ни посетители са деца. Предполагам, че самите родители най-вече отделят средства главно за децата, макар, че има и доста възрастни, които идват. Повечето ни посещават за профилактика, за подсилване на имунитета, но има и много такива, които имат проблеми с дихателните пътища главно. Да не кажа, че всяко второ, трето дете има някаква алергия, било астма. Има проблеми, доста. Все пак в последно време въздухът, който дишаме е доста мръсен и храната, която консумираме също се отразява главно на децата. А халотерапията помага за тези проблеми.

В зависимост от това какво ни кажат за състоянието на посетителя, например дете, ние препоръчваме минимален брой посещения, които биха оказали благоприятно влияние на организма. Минимумът е 15-20 посещения. Това е един пълен цикъл, който е необходимо да се направи, за да има наистина ефект върху организма. Т.е. има си минимален брой посещения, които трябва да направи човек, за да се натрупа този минерал в организма, за да почне да дава реакция. А реакцията е изчистване, т.е. изчистване на секрети, прахови частици от синусите, от белите дробове, за да може от там нататък солта, този чист натриев хлорид, който използваме, да започне да работи в посока заздравяване на организма, подсилване на имунитета.

Използваме медицинска сол – чист натриев хлорид ( 99% ). Води се каменна сол. Тя е изчистена от всякакви примеси, алергени. Няма оцветители и ГМО.

В Солната стая солта, която сме изсипали по пода е близо тон и половина. А по стените има 3-4 тона. Минимум има 3-4 наслоявания върху стените, за да може да се образува този микроклимат. Това е много важно, тъй като вече забелязвам на доста места, било то за реклама или да хваща окото на хората слагат разни тапети и т.н., Но е важно да има пълна облицовка, защото така стаята наподобява солните пещери. За това гледаме максимално да запазим този стерилен микроклимат вътре, за да има наистина ефект.

Преди да влезе, всеки човек в Солната стая, трябва да разбере, че има няколко състояния при които не е препоръчително ползването на халотерапия. Това е изкарана туберкулоза, хора, които са в ремисия от онкологични заболявания, такива, които имат някакъв порок на сърцето или интервенции, свързани със сърцето, както и хора с хипертония – високо кръвно налягане, което се лекува с медикаменти, ако рязко се променят границите, както и в състояния на остра вирусна инфекция, когато посетителите са с температура. Това е така, тъй като самата сол има загряващо действие и рязко може да се покачи температурата. При нас идват и посетители, които са все още на някакво лечение – антибиотици или хомеопатия. Солта не пречи на изписаните медикаменти, но е важно да е преминал този остър стадий на разболяването. Тогава вече халотерапията спомага за по-бързото изчистване на организма и по-бързото преболедуване. Няма я тази остатъчна кашлица и секрети, които остават, особено след антибиотично лечение по един месец.

Преди 2 години за първи път отворихме в Хасково. Имахме доста пътуващи посетители от Кърджали, Момчилград и региона, които видяха ползата от халотерапията и те ни подканваха да направим солна стая и в Кърджали. Защото пътят е труден, особено с деца. А иначе идеята да направим в Хасково е от самите нас. Ние видяхме ефекта върху нас. В началото тръгнахме с намерението да си го направим за нас, за близки, за познати и от там вече стана и като бизнес. 

Чуйте целият разговор на Илияна Типова с Мая Демирева в прикрепения звуков файл: 
Вижте още

Ангелина Хаджиева: Да не позволяваме на смартфоните да управляват живота ни

24-и май е един от най-светлите празници за нашето училище, каза Ангелина Хаджиева, директор на Професионалната гимназия "Руска Пеева" в Джебел. Празнуваме знанието и просветата, допълни тя и добави, че невежеството няма свой празничен ден . Тя отправи апел към учениците да загърбят телефоните и таблетите , защото те не бива да доминират..

публикувано на 24.05.19 в 13:33

Милко Багдасаров: Желая на нашите ученици да чувстват училището като свой дом

Най-голямото учебно заведение в Южна България, както всяка година, изпраща около сто абитуриенти . Днес, 24-и май е и денят, в който те ще се разделят с любимото училище. След вълнуващото училищно тържество, зрелостници и останалите ученици, се вляха в редиците на градското шествие в чест на Светите братя Кирил и Методий. Радка Петкова..

публикувано на 24.05.19 в 11:04

Председателят на РИК-Кърджали Петър Захариев: 508 СИК в областта, 149 829 избиратели

Бюлетините за евроизборите на 26 май, са вече в област Кърджали . Намират се в определените затова помещения от кметовете на общините и са запечатани . В най-скоро време предстои членове на Районната избирателна комисия - Кърджали съвместно с общинска администрация да започнат разпределението и предаването на всички изборни книжа и..

публикувано на 22.05.19 в 16:52

Ангел Момчилов: Наблюдава се значително увеличение на делата в Административния съд

Ангел Момчилов е роден в Кърджали. Завършва висше юридическо образование и започва като съдия-изпълнител в Районния съд в Момчилград. Минава по йерархическата стълба в  Районния съд в Кърджали - съдия, зам.председател и председател. От ноември 2018 година е председател на Административния съд. Търсим отговори на въпросите за авторитета на..

публикувано на 22.05.19 в 14:17

Цветан Терзиев: Гордеем се с успехите на нашите ученици

Средно училище "Васил Левски" е най-голямото в община Крумовград. В него работят 97 души, от които 76 педагогически персонал. Обучават се 1003 деца от I до XII клас. От тази година школото е иновативно. Във всяка класна стая има монтиран мултимедиен проектор, а всеки учител разполага със служебен лаптоп. Функционират 6 компютърни кабинета, зала за..

публикувано на 22.05.19 в 10:27
Капитанът на ПФК

Пламен Крумов за дербито: Ще оставим сърцата си на терена

На 19-ти май, неделя от 15.00ч., Арда е домакин на ЦСКА 1948 в дербито на 29 кръг на Втора лига. Срещата ще бъде решаваща за Арда за мястото й в Първа лига. Ръководството на тима обяви свободен вход за мача. Арда разчита изключително много на подкрепата от своите фенове. Илияна Типова разговаря в ексклузивно интервю за Радио Кърджали с капитана..

публикувано на 17.05.19 в 12:00

Милан Миланов: Да напълним стадиона за Арда срещу ЦСКА 1948

Решаващи два мача остават до края на първенството във Втора лига за футболния отбор на "Арда" - Кърджали . Първият двубой - срещу ЦСКА 1948 - е от изключителна важност, тъй като във временното класиране двата отбора са с еднакъв брой точки на 3-о и 4-о място . Целта на кърджалийския тим е да достигне до баражи за влизане в Първа професионална..

публикувано на 16.05.19 в 16:35