Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ползите от Солната стая или халотерапията

Халотерапията е подходяща най-вече за хора с проблеми на дихателните пътища, кожни проблеми, също и с проблеми на нервната система

Солната стая или така наречената халотерапия е новост в България, но не и по света.
Лековитостта на солта е известна векове наред. Египтяните, римляните и гърците - всички са намирали широка употреба на лечебните й свойства - за дезинфекция на рани, за скраб за почистване на лицето и тялото, за лекуване на възпаления или за лечение на респираторни проблеми. Хипократ, известният гръцки лекар, наречен още "Бащата на медицината", прилага парна инхалация от солена вода преди повече от две хиляди години. С времето, солта е приета като мощно средство за "почистване" и "пречистване" за медицински и религиозни цели.
Още през 1843 г. в Полша е било документирано, че работниците в солните мини имали много нисък процент на респираторни заболявания. По време на Втората световна война, немски лекар забелязал, че пациентите, които били подслонявани в солните пещери имали почти чудодейни подобрения в своите дихателни и белодробни заболявания. Тези констатации го насърчили да направи медицински изследвания, които завършват с окуражаващи резултати. Хора с астма, бронхит и други дихателни проблеми започнали да идват в „клиниките”, създадени в солните мини, за да получат облекчение. През 1960 г. в Русия и Източна Европа са отворени първите "солни стаи", оборудвани с устройства, наречени халогенератори, които пресъздават условията от солните мини. Започват клинични изследвания за резултатите при различни заболявания. Така започва съвременната солна терапия.
 Какво представлява съвременната солната стая, защо е полезна и какво лекува ни запознава Мая Демирева, собственик на една от солните стаи в Кърджали: 
Солната стая или халотерапията е подходяща най-вече за хора с проблеми на дихателните пътища, кожни проблеми, също проблеми на нервната система. Но не е изключено да идват и съвсем здрави посетители, тъй като самата халотерапия действа много добре действа на организма като цяло, т.е. за подсилване на имунитета. Всеки от нас има нужда от малко релакс.

Повечето ни посетители са деца. Предполагам, че самите родители най-вече отделят средства главно за децата, макар, че има и доста възрастни, които идват. Повечето ни посещават за профилактика, за подсилване на имунитета, но има и много такива, които имат проблеми с дихателните пътища главно. Да не кажа, че всяко второ, трето дете има някаква алергия, било астма. Има проблеми, доста. Все пак в последно време въздухът, който дишаме е доста мръсен и храната, която консумираме също се отразява главно на децата. А халотерапията помага за тези проблеми.

В зависимост от това какво ни кажат за състоянието на посетителя, например дете, ние препоръчваме минимален брой посещения, които биха оказали благоприятно влияние на организма. Минимумът е 15-20 посещения. Това е един пълен цикъл, който е необходимо да се направи, за да има наистина ефект върху организма. Т.е. има си минимален брой посещения, които трябва да направи човек, за да се натрупа този минерал в организма, за да почне да дава реакция. А реакцията е изчистване, т.е. изчистване на секрети, прахови частици от синусите, от белите дробове, за да може от там нататък солта, този чист натриев хлорид, който използваме, да започне да работи в посока заздравяване на организма, подсилване на имунитета.

Използваме медицинска сол – чист натриев хлорид ( 99% ). Води се каменна сол. Тя е изчистена от всякакви примеси, алергени. Няма оцветители и ГМО.

В Солната стая солта, която сме изсипали по пода е близо тон и половина. А по стените има 3-4 тона. Минимум има 3-4 наслоявания върху стените, за да може да се образува този микроклимат. Това е много важно, тъй като вече забелязвам на доста места, било то за реклама или да хваща окото на хората слагат разни тапети и т.н., Но е важно да има пълна облицовка, защото така стаята наподобява солните пещери. За това гледаме максимално да запазим този стерилен микроклимат вътре, за да има наистина ефект.

Преди да влезе, всеки човек в Солната стая, трябва да разбере, че има няколко състояния при които не е препоръчително ползването на халотерапия. Това е изкарана туберкулоза, хора, които са в ремисия от онкологични заболявания, такива, които имат някакъв порок на сърцето или интервенции, свързани със сърцето, както и хора с хипертония – високо кръвно налягане, което се лекува с медикаменти, ако рязко се променят границите, както и в състояния на остра вирусна инфекция, когато посетителите са с температура. Това е така, тъй като самата сол има загряващо действие и рязко може да се покачи температурата. При нас идват и посетители, които са все още на някакво лечение – антибиотици или хомеопатия. Солта не пречи на изписаните медикаменти, но е важно да е преминал този остър стадий на разболяването. Тогава вече халотерапията спомага за по-бързото изчистване на организма и по-бързото преболедуване. Няма я тази остатъчна кашлица и секрети, които остават, особено след антибиотично лечение по един месец.

Преди 2 години за първи път отворихме в Хасково. Имахме доста пътуващи посетители от Кърджали, Момчилград и региона, които видяха ползата от халотерапията и те ни подканваха да направим солна стая и в Кърджали. Защото пътят е труден, особено с деца. А иначе идеята да направим в Хасково е от самите нас. Ние видяхме ефекта върху нас. В началото тръгнахме с намерението да си го направим за нас, за близки, за познати и от там вече стана и като бизнес. 

Чуйте целият разговор на Илияна Типова с Мая Демирева в прикрепения звуков файл: 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33