За ползите от Солната стая или халотерапията

Халотерапията е подходяща най-вече за хора с проблеми на дихателните пътища, кожни проблеми, също и с проблеми на нервната система

Солната стая или така наречената халотерапия е новост в България, но не и по света.
Лековитостта на солта е известна векове наред. Египтяните, римляните и гърците - всички са намирали широка употреба на лечебните й свойства - за дезинфекция на рани, за скраб за почистване на лицето и тялото, за лекуване на възпаления или за лечение на респираторни проблеми. Хипократ, известният гръцки лекар, наречен още "Бащата на медицината", прилага парна инхалация от солена вода преди повече от две хиляди години. С времето, солта е приета като мощно средство за "почистване" и "пречистване" за медицински и религиозни цели.
Още през 1843 г. в Полша е било документирано, че работниците в солните мини имали много нисък процент на респираторни заболявания. По време на Втората световна война, немски лекар забелязал, че пациентите, които били подслонявани в солните пещери имали почти чудодейни подобрения в своите дихателни и белодробни заболявания. Тези констатации го насърчили да направи медицински изследвания, които завършват с окуражаващи резултати. Хора с астма, бронхит и други дихателни проблеми започнали да идват в „клиниките”, създадени в солните мини, за да получат облекчение. През 1960 г. в Русия и Източна Европа са отворени първите "солни стаи", оборудвани с устройства, наречени халогенератори, които пресъздават условията от солните мини. Започват клинични изследвания за резултатите при различни заболявания. Така започва съвременната солна терапия.
 Какво представлява съвременната солната стая, защо е полезна и какво лекува ни запознава Мая Демирева, собственик на една от солните стаи в Кърджали: 
Солната стая или халотерапията е подходяща най-вече за хора с проблеми на дихателните пътища, кожни проблеми, също проблеми на нервната система. Но не е изключено да идват и съвсем здрави посетители, тъй като самата халотерапия действа много добре действа на организма като цяло, т.е. за подсилване на имунитета. Всеки от нас има нужда от малко релакс.

Повечето ни посетители са деца. Предполагам, че самите родители най-вече отделят средства главно за децата, макар, че има и доста възрастни, които идват. Повечето ни посещават за профилактика, за подсилване на имунитета, но има и много такива, които имат проблеми с дихателните пътища главно. Да не кажа, че всяко второ, трето дете има някаква алергия, било астма. Има проблеми, доста. Все пак в последно време въздухът, който дишаме е доста мръсен и храната, която консумираме също се отразява главно на децата. А халотерапията помага за тези проблеми.

В зависимост от това какво ни кажат за състоянието на посетителя, например дете, ние препоръчваме минимален брой посещения, които биха оказали благоприятно влияние на организма. Минимумът е 15-20 посещения. Това е един пълен цикъл, който е необходимо да се направи, за да има наистина ефект върху организма. Т.е. има си минимален брой посещения, които трябва да направи човек, за да се натрупа този минерал в организма, за да почне да дава реакция. А реакцията е изчистване, т.е. изчистване на секрети, прахови частици от синусите, от белите дробове, за да може от там нататък солта, този чист натриев хлорид, който използваме, да започне да работи в посока заздравяване на организма, подсилване на имунитета.

Използваме медицинска сол – чист натриев хлорид ( 99% ). Води се каменна сол. Тя е изчистена от всякакви примеси, алергени. Няма оцветители и ГМО.

В Солната стая солта, която сме изсипали по пода е близо тон и половина. А по стените има 3-4 тона. Минимум има 3-4 наслоявания върху стените, за да може да се образува този микроклимат. Това е много важно, тъй като вече забелязвам на доста места, било то за реклама или да хваща окото на хората слагат разни тапети и т.н., Но е важно да има пълна облицовка, защото така стаята наподобява солните пещери. За това гледаме максимално да запазим този стерилен микроклимат вътре, за да има наистина ефект.

Преди да влезе, всеки човек в Солната стая, трябва да разбере, че има няколко състояния при които не е препоръчително ползването на халотерапия. Това е изкарана туберкулоза, хора, които са в ремисия от онкологични заболявания, такива, които имат някакъв порок на сърцето или интервенции, свързани със сърцето, както и хора с хипертония – високо кръвно налягане, което се лекува с медикаменти, ако рязко се променят границите, както и в състояния на остра вирусна инфекция, когато посетителите са с температура. Това е така, тъй като самата сол има загряващо действие и рязко може да се покачи температурата. При нас идват и посетители, които са все още на някакво лечение – антибиотици или хомеопатия. Солта не пречи на изписаните медикаменти, но е важно да е преминал този остър стадий на разболяването. Тогава вече халотерапията спомага за по-бързото изчистване на организма и по-бързото преболедуване. Няма я тази остатъчна кашлица и секрети, които остават, особено след антибиотично лечение по един месец.

Преди 2 години за първи път отворихме в Хасково. Имахме доста пътуващи посетители от Кърджали, Момчилград и региона, които видяха ползата от халотерапията и те ни подканваха да направим солна стая и в Кърджали. Защото пътят е труден, особено с деца. А иначе идеята да направим в Хасково е от самите нас. Ние видяхме ефекта върху нас. В началото тръгнахме с намерението да си го направим за нас, за близки, за познати и от там вече стана и като бизнес. 

Чуйте целият разговор на Илияна Типова с Мая Демирева в прикрепения звуков файл: 
Вижте още

Жана Чакърова: Насилието над деца е недопустимо

Най-добрият начин да се борим с насилието е да създадем условия, в които то да не може да се случи. За да се създадат такива условия, хората трябва да имат информация за този негативен феномен в обществото ни, да станат чувствителни по темата и съпричастни към страданието и да формират в себе си нагласи на неприемане на насилието във всичките му..

публикувано на 19.03.19 в 18:10

Неджми Али: Европейските врати не трябва да се затварят пред Турция

Турция е стратегически партньор на Европейския съюз и вратите пред нея не трябва да се затварят с лека ръка. Така коментира Неджми Али, евродепутат от групата на АЛДЕ решението на Европейския парламент да се прекрати преговорния процес с Турция за членството й в Европейския съюз. Той посочи, че отношенията между ЕС и Турция са в сферата на..

публикувано на 19.03.19 в 16:20

Минчо Гумаров: Пещерите в Източните Родопи крият уникален свят

90 години се навършват на 18 март от началото на организираното пещерно движение в България. Първото дружество е създадено през 1929 година. До 1958 година са изучени около 200 пещери. А днес, 90 години след началото, броят им надхвърля 5700 в цялата страна. Това разказа за Радио Кърджали спелеологът изследовател Минчо Гумаров, председател на..

публикувано на 18.03.19 в 17:18
Илхан Кючюк

Илхан Кючук: Резолюцията на ЕП не помага на отношенията с Турция

Европейският парламент прие с 370 гласа "за", 109 "против" и 143 "въздържал се" да се прекратят преговорите на Турция за присъединяване към ЕС. Документът няма задължителен характер, но е категорична препоръка на Парламента към Съвета. Мотивът за прекратяване на започналите през 2005 г. преговори е режимът на президента на Турция Реджеп Ердоган...

публикувано на 18.03.19 в 10:30

Асим Адемов: След 29 март ще настъпи хаос във Великобритания

  Депутатите в британската Камара на общините гласуваха за удължаване на член 50 от Лисабонския договор и отлагане на Брекзит. С 412 гласа „за“ срещу 202 „против“ беше подкрепено искането на правителството да поиска от ЕС отлагане на датата на излизане, насрочено за 29 март. Гласуването означава, че Тереза Мей може да поиска отлагане на Брекзит до..

публикувано на 15.03.19 в 14:07

Все повече белоглави лешояди избират скалата на Моняк за свой дом

Белоглавите лешояди вече приеха Източните Родопи за своята планина, благодарение на усилията на природозащитниците в последните години. Експертите на Българското дружество за защита на птиците и фондация По-диви Родопи отново отчитат увеличена популация на грабливите птици. По време на мониторинга през февруари и началото на март са преброени 95..

публикувано на 15.03.19 в 11:19

Стилистът и фризьор Рушко: Мъжете са по-суетни от жените

Всяка жена има нужда от добър специалист, който да се грижи за добрия й външен вид. Понякога този специалист се превръща в магьосник, особено ако има пред себе си едно добро предизвикателство. Ще Ви представим един такъв всеотдаен и много амбициран човек. Той следи всяка новост в сферата си, за да е винаги в крак с новите модни тенденции и да..

публикувано на 14.03.19 в 14:45