Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славейковци представят България на спортен форум в Париж

Шест спортистки от Средно училище „Петко Рачов Славейков“ участваха в международния форум She Runs – Active Girl’s Lead, който се проведе във френската столица Париж през изминалата седмица. Над 500 участници от 35 държави се включиха в перфектно организираната наситена програма, съставена от спортни прояви, игрови активности и проектно базирано обучение за момичета – лидери в спорта. Събитието бе организирано по проект на Международната федерация за ученически спорт и финансирано по програма Еразъм+.

СУ „П. Р. Славейков“ бе поканено да участва в проекта She Runs от страна на Българската асоциация Спорт за учащи, тъй като вече четири години е най-добре представеното училище на републиканските финали на Ученическите игри в различните спортове и класира всяка година най-много отбори. Ученичките в групата пък бяха избрани според постиженията си, владеенето на английски език на много високо ниво и изискванията на проекта. В част от представителните дейности на форума се включи и председателят на БАСУ Юлия Боянова, а ръководител на делегацията от България бе Румяна Павлова от БАСУ – и двете отдавнашни приятелки и съмишленици на СУ „Славейков“.

Единадесетокласничките Демет Джамбазова, Йоана Валериева, Сибел Айвазова, Бурчин Ибрахим, Анелия Крумова и десетокласничката Валентина Каменова, водени от педагогическия съветник Нешка Шопова, се изявиха активно във всички елементи на програмата. Първият ден бе посветен на т.нар. Scavenger Hunt – по подобие на играта „Търсене на съкровище“ смесени отбори от няколко държави спазваха указанията и имаха за задача да стигнат за определено време до различни известни обекти из цял Париж, да попълнят там въпросници и да приключат мисията си до края на деня. Възможността за бонус точки и включването на социалните мрежи, в които те качваха снимки с изпълнените предизвикателства, повиши градуса на настроението и състезателния дух.

В края на деня всички участници се отправиха към Le Palais des Congres, където в предразполагаща младежите обстановка се проведе т.нар. „Културна вечер“ – времето, в което всяка държава бе представена по традиционен начин от съответната делегация. Българските момичета направиха презентация и изиграха една кръшна ръченица, облечени в носии.

Същинската част на събитието бе на 13 март – денят на She Runs Race. 500 международни участници заедно с повече от 1500 парижки ученички пробягаха трикилометрово разстояние покрай река Сена в центъра на френската столица, стартирало от специално направено пред кметството She Runs село /подобно на олимпийското/. Празничното бягане бе открито от президента на Международната федерация за ученически спорт Лоран Петринка, който присъства на всяка една част от проявите в програмата. На сцената при откриването бе и председателя на БАСУ Юлия Боянова, както и представител на българския посланик в Париж. Със своето включване в бягането повече от 2000 момичета отправиха послания като „Искаме равни възможности“, „Аз съм лидер“, „Води, а не следвай!“, „Спортът е ценност“ и други.

За момичетата в She Runs селото бяха предвидени множество игри, снимки, подаръци, срещи с прототипи на известни спортистки, които са останали в историята на световния спорт с нещо изключително.

Четвъртият ден бе посветен на женската инициатива, лидерството и ползите от спорта по време на срещата с четири невероятни женив залата на Palais Brongniart по време на She Runs Talk. Фигуристката Валентина Марчеи, бегачката Пола Радклиф, каратистката Лоранс Фишер и активистката Бригита Кервинен разказаха своите вдъхновяващи истории за възходите и паденията в спортните си кариери и за силата на духа.

В последния ден на мащабното събитие се включиха само 60 от общо 500 участници. От българска страна на френска територия останаха Демет, Бурчин и ръководителката Нешка Шопова. Ден и половина организаторите посветиха на обучение на младите спортни лидери  как да мотивират своите съученици и приятели да спортуват, как да организират и провеждат спортни събития в различен мащаб. Мястото на това обучение бе култовата сграда StationF.

За момичетата от Кърджали She Runs ще остане завинаги в спомените и сърцата им. Събитие от такъв мащаб трябва да се преживее, за него не може да се разказва, споделиха при пристигането си славейковските спортистки, когато се срещнаха с директора Милко Багдасаров. Те му благодариха за възможността да се включат в тези незабравими събития, още повече, че френската столица Париж е място, което всеки би искал да посети. Въпреки липсата на време за разглеждане на забележителности, българската група успя да посети Айфеловата кула, Лувъра, Триумфалната арка, Шанз Елизе, стадионите по футбол и ръгби, Пантеона, Нотр Дам и Операта. Момичетата си обещаха, че ще се върнат в този град. Впечатлиха много организаторите, които ще ги поканят и на следващите младежки събития.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Смолян

Ученици от Смолян се обучаваха в Детска полицейска академия

Двадесет и четири деца от СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” гр. Смолян се обучаваха в  Детска полицейска академия, организирана по инициатива от Областна дирекция на МВР - Смолян. С атрактивно занимание - стрелба с малокалибрено оръжие, завърши обучението на участниците от превантивната програма. Доброволците получиха дипломи за успешно завършване на..

публикувано на 16.04.24 в 11:47

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба в София на Български патриарх и Софийски митрополит Неофит

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя". Кръстът е изваден от гроба, част от него е счупена, мраморното надгробно ограждение също е повредено, съобщават от Св. Синод на БПЦ. Органите на реда са уведомени за..

публикувано на 16.04.24 в 11:41
Центърът на Харманли

Община Харманли обяви обществени поръчки за доставка на съдове за сметосъбиране

Обществени поръчки за доставка на съдове за сметосъбиране обявиха от Община Харманли.  За нуждите на общинското предприятие „Чистота“ са необходими 30 метални контейнера тип „Бобър“ от 1 100 литра, 100 пластмасови контейнера с плосък капак със същата вместимост и 200 пластмасови кофи на колела от 120 литра . Прогнозна стойност на поръчките..

публикувано на 16.04.24 в 11:31

Цвета Караянчева ще изнесе открит урок в Регионалния исторически музей в Кърджали пред ученици от различни училища в града

145 години от изработването и приемането на Търновската конституция ще се отбележи в Кърджали. Цвета Караянчева, в качеството си на председател на 44-тото Народно събрание, ще изнесе открит урок в Регионалния исторически музей в Кърджали пред ученици от различни училища в града.

публикувано на 16.04.24 в 11:23
Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов за служебен министър на външните работи

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов за служебен министър на външните работи на мястото на Стефан Димитров. Предложението трябва да бъде одобрено от президента Румен Радев. Предложението за рокада в Министерството на външните работи дойде няколко часа след изказването на лидера на ГЕРБ, който пред симпатизанти в столицата..

публикувано на 16.04.24 в 11:16

Собственикът на заразени птици от Доборско ще започне от нулата

В резултат на установеното огнище на птичи грип, са унищожени хуманно 86 кокошки в личното стопанство в Доборско, каза зам.-кмета на Крумовград Абидин Хаджимехмед, който в тези дни е замествал кмета на общината. Определена е 3 километрова зона и още една 10-километрова, на наблюдение, която включва населени места и в община Ивайловград. Още какви..

публикувано на 16.04.24 в 10:29
Музеят „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново. Снимка: Здравка Маслянкова

145 години от приемането на Търновската конституция

Днес се навършват 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали във Велико Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия български основен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се чества като Ден..

обновено на 16.04.24 в 10:05