Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботевци отново участници в международен проект за обмен

Пътуването до чужбина отдавна е традиция за учениците от Езикова гимназия „Христо Ботев”. Активното участие в проекти за училищни партньорства е част от нормалния училищен живот и за никого не е изненада, че редовно възпитаници от гимназията посещават свои приятели в чужбина. Поредното пътуване в рамките на проект за училищен обмен по програма Еразъм+ се осъществи в началото на месец март. Четири ученици и трима учители от училището бяха на гости на своите партньори от Гимназия-Алберт-Швайцер в град Лимбах Оберфрона, Германия.

Гостуването бе работна среща в рамките на проект „ITandLanguageTeaching– ИТ и преподаване на чужд език“, по който училището работи от началото на тази учебна година. Българските ученици осъществяват проекта заедно със своите приятели от Финландия, Германия и Италия и обменят с тях опит и умения в използването на новите информационни и интернет технологии при изучаването на чужди езици. Учителите се запознаха с организацията в немското училище и обмениха опит със своите колеги за обучението по чужди езици, математика, краезнание, изкуство, физическо възпитание и спорт. Учениците имаха възможност да участват в работни ателиета на тема „ЕС и европейски ценности“  и да подготвят интервюта и презентации с помощта на новите средства за информация и комуникация. Една седмица българските ученици бяха гости в семействата на своите приятели в Лимбах и трябваше да преживеят заедно ежедневието на немските ученици. Възпитаниците на Езиковата гимназия в Кърджали нямаха никакви проблеми в общуването със своите връстници и техните родители и учители на английски и немски език и със задоволство констатираха, че методите на обучение по чужди езици  в тяхното училище са същите като в немското.

Особено голям бе интересът на българските ученици при посещението на Берлин, Лайпциг и Дрезден – градове,  запазили  култура, традиции и наследство, свързани с историята и настоящето на Германия и Европа. Те бяха доволни от предоставената им възможност да преживеят на живо всичко, за което бяха учили в часовете по немски език и бяха слушали от своите преподаватели. Потопиха се в атмосферата на тези известни туристически центрове, смесвайки се с посетители от цял свят. В Берлин групата се разходи по известната улица „Унтер ден Линден“ и посети емблематичните забележителности – Александерплатц, Телевизионната кула, Сградата на Бундестага, Бранденбургската врата, Чекпойнт Чарли, Мемориалът на Холокоста  и Музея Пергамон и се наслади на берлинския мултикултурен живот - смес от исторически събития и съвременна арт среда. В Лайпциг всички с интерес разгледаха  експозицията във Форума за съвременна история, разказваща историята на ГДР и падането на Берлинската стена, Томаскирхе с гроба на Йохан Себастиан Бах и Сградата на старото кметство. Част от туристическата обиколка в Дрезден бе посещението на Двореца Цвингер, Земперопер, Кройцкирхе, Фрауенкирхе, улицата на Шествието на Саксонските князе и Терасата на Брюл. Впечатляващо бе и посещението на Ландтага на Саксония, където участниците в проекта се срещнаха с господин Бауман-Хаске, представител на Социалдемократическата партия на Германия, на когото зададоха интересни въпроси, свързани с Европейския съюз, ролята на Германия в него и бъдещето на Европа. Част от незабравимото немско приключение бе и срещата на българските ученици с бившата възпитаничка на гимназията Яна-Ивана Бояджиева, която успешно завършва Техническия университет в Дрезден. Тя изпълни ролята на екскурзовод и разказа на всички за забележителностите в града.

В последния ден от посещението си гостите от Финландия, България и Италия взеха участие в „Ден на отворените врати“ в училището домакин. За целта те трябваше да подготвят заедно със своите домакини традиционни ястия, които да представят на родителите-гости. Българските ученици впечатлиха всички с  приготвената от тях традиционна българска баница. Всички участници в пътуването – учители и ученици бяха доволни от преживяното и отнесоха в домовете си скъпи спомени от посещението си в Германия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е тематична!

Такситата в Кърджали ще возят на 4 лева за курс в рамките на града

Шофьорите на таксита в Кърджали от утре, 24 април ще таксуват клиентите с 4 лева по системата, наричана от тях "от точка до точка".  Досега за същата услуга се заплащаше 3,50. Таксиджиите предупреждиха за повишението от 50 стотинки едва днес. Те не дадоха смислено обяснение защо точно цената се увеличава, макар и само по-малко от 15 %.

публикувано на 23.04.24 в 17:01
Перперикон

Съкровищата на скалния град на траките светват

Едва ли има човек в страната, който да не свързва Кърджали с Перперикон. В годините скалният град на траките се превърна в емблема не само на областния град, но и на региона и фокусира вниманието на туристи от близо и далеч. Археологически комплекс Перперикон най-големия мегалитен паметник в България е на 18 км от Кърджали. Той се състои..

публикувано на 23.04.24 в 16:15

Боико Синапов: Фермерите продават агнешкото на цена около 10 лева за килограм

Няма увеличение на цената на агнешкото месо от страна на производителите. Това коментира председателят на Обединени български животновъди Бойко Синапов. Според него, фермерите са успели да задържат миналогодишните цени от 9 - 10 лева за килограм живо тегло. Разликата в цените идвала от търговците, защото при приозводителите тя е почти без..

публикувано на 23.04.24 в 15:05

Позволяват първата имунизация срещу коклюш да бъде на месец и половина при бебетата

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана  месец и половина след раждането на бебето. Досега тя се прилгаше след втория месец според Имунизационния календар. Това бе решено на среща между служебния премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева, заместник-министъра на..

публикувано на 23.04.24 в 14:12

Няма регистрирани случаи на коклюш в Кърджали

Няма регистрирани случаи на коклюш в област Кърджали.  Това съобщи директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев.  Той обясни какви са симптомите на болестта. Коклюшът е силно заразна бактериална болест, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Известна е също като магарешка кашлица. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на..

публикувано на 23.04.24 в 11:30
Румен Радев

Президентът насрочи извънредните местни избори за общински съвет в Хасково за 23 юни 2024

Президентът Румен Радев насрочи с указ изборите за общински съветници в Хасково за 23 юни. Вотът беше касиран заради констатирани нарушения в голям брой СИК в Хасково и неестествено висок брой недействителни бюлетини. Така резултатът беше обжалван в съда от политическите формации „Ние идваме“, „БСП за България“, „ВМРО-Българско национално..

публикувано на 23.04.24 в 10:06

Здравната комисия на НС заседава спешно заради заразените с коклюш

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание . Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на..

публикувано на 23.04.24 в 09:52