Агоп Узунбохосян: В България връзката между космическите изследвания и индустрията е скъсана


10 април 1979 г. е важна дата в космическата история на България. Тогава Георги Иванов става първият българин - част от екипажа на космическия кораб „Съюз-33“, с командир на полета Николай Рукавишников. Полетът е част от програма Интеркосмос, която включва държави от Източна Европа и Куба. В рамките на тази програма се осъществяват както съвместни полети, така и различни научни изследвания. Конкретната задача на Николай Рукавишников и Георги Иванов е на ръчен режим да се присъединят към орбиталната лаборатория "Салют-6". Поради технически проблеми скачването е отменено и те се връщат по-рано от планираното време. В звуковия файл Агоп Узунбохосян, директор на астрономическа обсерватория "Славей Златев" в Кърджали припомня някои моменти от мисията на „Съюз-33“, коментира и днешното състояние на българската космическа наука.

Агоп Узунбохосян: На станция "Салют-6" са направени първите опити да се разтопи стъкло в условията на безтегловност и да се изтеглят първите оптични влакна, което при тогавашните технологии на Земята не е било възможно. България заема достойно място сред космическите страни, не само защото имаме космонавти, а и заради апаратурата, изработена от наши учени и изпратена в Космоса. И днес българските учени имат самочувствието за изграждане на апаратура. Сега, когато се отвориха границите, те могат да работят и с Русия, и с всички страни, които имат ракети-носители и извеждат космически сонди в околозвездното пространство.

Не съм привърженик на идеята за изпращане на трети българин в Космоса, тъй като у нас връзката между космическите изследвания и индустрията е скъсана. Докато това не се промени, бизнесът не е заинтересован да инвестира в развитието на космическата наука. Тези инвестиции ще се върнат като нови материали, нови технологии и т.н. Ето днес всички виждаме приложението на Земята на оптичните влакна, открити преди 40 години в Космоса.

Вижте още

Пръска ли се срещу комари в Кърджали?

Пръска ли се против комари в Кърджали след като те са опасни преносители на болести , а тигровият комар се развъжда в заблатени места и в локви и това предполага задължително третиране на тези пространства . Това попита общинският съветник от Реформаторския блок Радослав Милев на сесията на Общинския съвет в Кърджали днес . Той е сигнализиран от..

публикувано на 16.07.19 в 12:11

Ардино се готви за международен турнир в памет на Джофи

От 22 до 25 август в Ардино ще се проведе 14-ият Международен турнир по тенис на маса за момчета и момичета до 15 години в памет на именития състезател и треньор Дургут Адемов - Джофи. Очаква се в надпреварата да се включат отбори от Турция, Гърция, Румъния и Македония. Поканени са ветерани на спорта, сред които първият треньор на Джофи Решат Айдън,..

обновено на 13.07.19 в 13:43

Опасно високи температури и днес в Гърция

Предупреждение за опасно високи температури и днес в Гърция. Масови проверки на работодателите за осигурени безопасни условия на труд. Затварят фирми и налагат глоби. Ново денонощие с температури до 42% предупреждават властите в Гърция. Високо ниво на бдителност има във всички болници. Информират туристите за рисковете от продължително стоене под..

публикувано на 10.07.19 в 14:09

Смолян пуска обществен транспорт до Роженските поляни в дните на събора

Община Смолян информира гражданите и гостите на общината, желаещи да посетят Събора на народното творчество и животновъдството „Рожен” 19-21 юли 2019 г., че има осигурен обществен транспорт за трите дни на събора. Автобусите ще тръгват в 8:00 ч. от спирка Синдикат – гр. Смолян, кв. Устово (бивша Автогара) на всеки 30 минути, с маршрут Устово - с...

публикувано на 10.07.19 в 10:09

Кърджалийци победиха в Регата "Френдшип"

Кърджалийските ветроходци от Яхт клуб "Веселин Вангелов" се представиха отлично на регата "Френдшип", която се проведе за трета година в акваторията на Егейско море. Екипажът с капитан Мирослав Шопов се класира на първо място в своя клас, "Спорт", и зае шеста позиция в генералното класиране сред 35 лодки. Капитанът разказва  повече за състезанието,..

публикувано на 08.07.19 в 14:35

Ватерполистите до 13 години на "Арда" са единадесети в страната

В края на седмицата на басейн "Арпезос" се проведе турнирът по водна топка, който подреди отборите от 7 до 12 място на Държавното първенство във възрастовата група на 13 годишните момчета. Участниците бяха разделени в две групи, като "Арда" бе в едната със софийските  Локомотив" и "Славия". В късния следобед в неделя бе излъчен най-добрият от шестте..

публикувано на 08.07.19 в 14:00

Безработицата в България е рекордно ниска

Безработицата в България е рекордно ниска, а в същото време разходите на Държавното обществено осигуряване за обезщетения за безработица растат – това сочат данните от анализ на Националния осигурителен институт. Според експертите на Осигурителния институт, основната причина за сериозния ръст на разходите за обезщетение за безработните е по-високият..

публикувано на 06.07.19 в 15:43