Агоп Узунбохосян: В България връзката между космическите изследвания и индустрията е скъсана


10 април 1979 г. е важна дата в космическата история на България. Тогава Георги Иванов става първият българин - част от екипажа на космическия кораб „Съюз-33“, с командир на полета Николай Рукавишников. Полетът е част от програма Интеркосмос, която включва държави от Източна Европа и Куба. В рамките на тази програма се осъществяват както съвместни полети, така и различни научни изследвания. Конкретната задача на Николай Рукавишников и Георги Иванов е на ръчен режим да се присъединят към орбиталната лаборатория "Салют-6". Поради технически проблеми скачването е отменено и те се връщат по-рано от планираното време. В звуковия файл Агоп Узунбохосян, директор на астрономическа обсерватория "Славей Златев" в Кърджали припомня някои моменти от мисията на „Съюз-33“, коментира и днешното състояние на българската космическа наука.

Агоп Узунбохосян: На станция "Салют-6" са направени първите опити да се разтопи стъкло в условията на безтегловност и да се изтеглят първите оптични влакна, което при тогавашните технологии на Земята не е било възможно. България заема достойно място сред космическите страни, не само защото имаме космонавти, а и заради апаратурата, изработена от наши учени и изпратена в Космоса. И днес българските учени имат самочувствието за изграждане на апаратура. Сега, когато се отвориха границите, те могат да работят и с Русия, и с всички страни, които имат ракети-носители и извеждат космически сонди в околозвездното пространство.

Не съм привърженик на идеята за изпращане на трети българин в Космоса, тъй като у нас връзката между космическите изследвания и индустрията е скъсана. Докато това не се промени, бизнесът не е заинтересован да инвестира в развитието на космическата наука. Тези инвестиции ще се върнат като нови материали, нови технологии и т.н. Ето днес всички виждаме приложението на Земята на оптичните влакна, открити преди 40 години в Космоса.

Вижте още

Личният пример - ключ към опазването на природата

Работата с децата и личният пример са ключът към опазването на чистотата на околната среда, смята победителят в третото издание на реалити шоуто Сървайвър в България Николай Мартинов. Той участва в различни каузи свързани с опазването на околната среда и сам се определя като доброволец, готов да помогне винаги на природата.  Просто много работа с..

публикувано на 12.04.19 в 10:32

Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София

Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София. Българското национално радио ще бъде домакин на 25-ото издание на форума на 11-и и 12-и април в НДК. Това е едно от ключовите събития за обществените медии в Европа. За участие в Радиоасамблеята в София пристигат 107 участници от 39 държави от  Европа,..

публикувано на 10.04.19 в 10:35

Болницата в Кърджали получи дарение в навечерието на своя празник

В навечерието на 100-годишнината от рождението на д-р Атанас Дафовски, многопрофилната болница в Кърджали, чието име носи, получи дарение от бизнесмена Илхан Емин. Дарението бе прието от директора на болницата д-р Тодор Черкезов.  Носилки с апарат за системи, инвалидни колички за деца и възрастни, закачалки за системи, проходилки за възрастни,..

публикувано на 05.04.19 в 14:59

Актрисата Велина Ясенова: Четенето на книжки на децата развива тяхното въображение

В Международния ден на Детската книга и  изкуствата за деца започна Националния маратон на четенето. Инициативата продължава от 2 до 23 април и  цели стимулиране у децата и подрастващите интерес към книгата и четенето. По време на Маратона  писатели, артисти, художници и публични личности четат приказки на деца.  По покана на Регионална..

публикувано на 02.04.19 в 16:55
Газопровод Гърция-България

Европейската комисия инвестира 33 млн. евро в газовата връзка "Комотини – Стара Загора"

Европейската комисия (ЕК) ще инвестира 33 млн. евро за изграждането на трансграничен газопровод между Комотини и Стара Загора. Връзката ще бъде с дължина 182 километра. Така газовите системи на двете страни ще бъдат свързани за първи път, като това ще доведе до диверсификация на енергийните източници за региона и ще повиши енергийната сигурност...

публикувано на 02.04.19 в 15:20

Заради смяната на времето 29 влака ще имат закъснение от 60 минути

Предстоящата смяна на часовото време, в нощта срещу неделя, ще наложи промени във времепътуването на общо 29 влака. При преминаването от зимно към лятно часово време всички влакове, които се движат след 03:00 ч., ще генерират виртуално 60 минути закъснение в нощта между 30.03.2019 г. и 31.03.2019 г.   Смяната на часовото време тази година ще засегне..

публикувано на 28.03.19 в 19:20

Широка лъка дари средства на семействата от Момчиловци пострадали при пожар

В Широка лъка събраха и дариха 900 лв. на двете семейства от Момчиловци - Костадинови и Трампаджиеви на които пожар изпепели домът им  на 10 ноември миналата година. Кампанията по набирането на средства е приключила и са събрани 28 000 лева. Последните дарения са събрани по време на празниците на "Майсторското мезе" и "Песпонеделник" в Широка лъка по..

публикувано на 25.03.19 в 17:48