Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София

Българското национално радио е домакин на форума

Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София. Българското национално радио ще бъде домакин на 25-ото издание на форума на 11-и и 12-и април в НДК. Това е едно от ключовите събития за обществените медии в Европа.

За участие в Радиоасамблеята в София пристигат 107 участници от 39 държави от  Европа, Азия и Африка, представляващи 44 обществени медийни организации. Над 30 от участниците оглавяват обществени медии или радиопрограми. Сред тях са генерални директори на обществените радиа във Великобритания, Ирландия, Австрия, Дания, Финландия, Швеция, Гърция, Чехия, Румъния, Албания, Северна Македония, Турция, Тунис. 

Европейският съюз за радио и телевизия ще бъде представляван от президента на EBU и генерален директор на ВВС лорд Тони Хол и от генералния директор на EBU Ноел Къран. В списъка на участниците от Европейския съюз за радио и телевизия са още Жан-Филип Де Тендер, директор „Медии“, Греъм Диксън, ръководител на Радиоотдела, Езра Иймън, ръководител на Цифровия отдел; Роберто Суарес, ръководител на Стратегии и медийни проучвания, Ванеса О`Конър, ръководител Връзки с членове и комуникации.

По време на Радиоасамблеята ще се обсъждат актуалните предизвикателства пред обществените радиоорганизации, сред които са цифровата трансформация, висококонкурентния глобален медиен пазар, противодействието на фалшивите новини, привличането на младата аудитория.

Акцент в програмата на форума е представянето на успешни иновации в технологиите и програмното съдържание на съвременните европейски медии.

Радиоасамблеята на EBU е място за срещи на водещи медийни експерти и ръководители на обществените медии от Европа и света. Основан през 1950 година, Европейският съюз за радио и телевизия е най-голямата професионална асоциация, в която членуват 73 обществени медии от Европа и 34 асоциирани членове от Азия, Африка и Америка. Българското национално радио и Българската национална телевизия са пълноправни членове на EBU от 1 януари 1993 г. 

Мисията на EBU е да защитава интересите на обществените оператори и да насърчава сътрудничеството между организациите членки, като улеснява обмена на аудиовизуално съдържание. Усилията на Съюза са насочени към утвърждаване на водещата роля на обществените медии, като гарант за демократичните ценности и културното разнообразие.

На 10 април в БНР ще се проведе и заседание на Радиокомитета на EBU. В него ще участват президентът му Греъм Елис от ВВС, тримата вицепрезиденти на Радиокомитета – Албена Миланова от БНР, Серж Шик от Радио Франс и Рене Заворал от Чешкото радио, десетте членове на Радиокомитета, както и ръководителят на Радиоотдела на EBU Греъм Диксън.

Радиокомитетът на EBU е главният орган, определящ политиката в аудио сектора на обществените медии. Той взема решения относно приоритетите в радио сектора и обединява всички членове на EBU в споделянето и разпространението на качествено съдържание, оказва подкрепа в процесите на иновации, трансформации и при кризи и подпомага при разработването на стратегии в отговор на предизвикателствата пред развитието на радиото в Европа.

Радиоасамблеята ще бъде открита на 10 април с концерт в Първо студио на Българското национално радио.

В програмата на гостите е предвидена разходка в София и посещение в Националния исторически музей.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Васил Анастасовски, яз. Студен кладенец

Фондация организира поход около язовир "Студен кладенец"

Фондация „По-диви Родопи“ организира на 21 април- неделя, еднодневен преход с наблюдение на диви животни в района на язовир "Студен кладенец".  Разходката стартира в 10:00 часа. Събитието е във връзка с Международния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. Организаторите ще разкажат повече и за всички дейности за защитата на природата...

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Открит урок по конституция изнесе Цвета Караянчева в Кърджали

Пред пълна зала с ученици и преподаватели, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева изнесе открит урок по конституция. Поводът бе 145 години от приемането на Търновската конституция , а бедеда се състоя в Рагионалния исторически музей в Кърджали.  Присъстващите научиха интересни факти, свързани с Учредителното събрание във Велико..

публикувано на 16.04.24 в 17:38
рокери мотори

Празниците на Харманли започват с "Магията на хляба"

Празниците на Харманли започват с изложба "Магията на хляба". Това се съобщава на сайта на общината, където е качена и програмата за Деня на града - 2 май.  Афишът предвижда изложби, творчески вечери, прожекция на филм и среща със снимачния екип. Мотористи от местния клуб "Чакалите" ще изнесат шоу, както и ще направят почетна обиколка на града на 27..

публикувано на 15.04.24 в 17:21

Втори фермерски фестивал в рамките на една година ще има в Момчилград

Второто издание ще има фермерският фестивал в Момчилград. Той ще се проведе на 25 и на 26 май. Организатори са община Момчилград и сдружението на "Обединени български животновъди" с подкрепата на Министерство на земеделието. През пролетта на миналата година за първи път беше проведен фармфест "Момчилград". В подножието на лесопарк "Момчил юнак"..

публикувано на 15.04.24 в 17:19

Почти 100 души загинаха в катастрофи от януари досега

97 души са загинали при пътни инциденти у нас от началото на годината. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи съобщиха, че една от основните причини за пътните проблеми е в множеството неизправни автомобили, които се движат по пътищата. Новите правила, които действат от края на месец август миналата година с конфискуването на автомобили, когато..

публикувано на 14.04.24 в 09:21

Община Свиленград работи по нов модел за управление на отпадъците

В община Свиленград се работи по нов модел за управление на отпадъците. Работи се по проект "Въвеждане на добра практика по пътя към нулеви отпадъци", който е финансиран по оперативна програма "Околна среда". "Целта беше в определени пилотни райони да започнем да измерваме количеството отпадък от различните потребители и да направим..

публикувано на 12.04.24 в 11:43

Депутатите решават – 100 лв. великденска добавка за бедните пенсионери

В Парламента решават днес дали великденската добавка за най-ниските пенсии да бъде 100 лв. Първоначалното предложение, внесено от ГЕРБ СДС и ДПС, беше за 75 лв. великденска добавка за всички с пенсии под линията на бедност. То беше прието на първо четене в зала миналата седмица, срещу него гласуваха само от ПП-ДБ с мотива, че..

публикувано на 12.04.24 в 10:29