Агоп Узунбохосян: Кърджали може да се нарече космически град

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Полетът на първия български космонавт Георги Иванов преди 40 години е придружен и от апаратура, изработена в Института за космически изследвания на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и на Института по астрономия при БАН. Това са прибори българско изобретение и българска изработка и с тях са проведени редица експерименти. Точно в мисията на "Съюз-33" кърджалийска връзка няма. Но години по-рано в Астрономическата обсерватория инж. Пейчо Беляков и неговият екип изработват възли от една космическа станция, наречена "Вега", която изследва планетата Венера и Халеевата комета. По-същественото участие на кърджалийската обсерватория има в проекта "Фобос", стартирал през лятото на 1988 г. Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическа обсерватория "Славей Златев" в Кърджали, разказва в звуковия файл за апаратурата, изработена от български специалисти, която е летяла в Космоса.

Агоп Узунбохосян: По-съществено участие на специалистите от Астрономическата обсерматория в Кърджали има в проекта "Фобос". Т.нар. масспектрометър е изграден изцяло тук. принципът на този прибор е много прост, но реализацията е сложна. Имайте предвид, че не всеки материал, който ви попадне в ръцето, може да бъде изстрелян и да бъде поставен в ужасните условия на Космоса. 

След полета на апарата "Фобос", нещата в Кърджали затихнаха поради демографските промени. Липсват млади специалисти, трудно се намират хора, които да останат при нас при такива ниски зплати и да очакваме да изобретяват уреди от върхова технология. Но Кърджали може да се подреди сред малкото българск иградове, които да наречем космически. Той има своята история, а и не е затворил вратата. Не казвам, че в бъдеще няма да има възможности да се прояви като продължител на проектите, реализирани в края на 80-те години.

Вижте още

Уляна Ганева: Библиотеката днес е съвременен информационен институт

На 20 април Регионалната библиотека "Н.Й.Вапцаров" в Кърджали навършва 60 години от създаването си. Днес тя обслужва над 3500 регистрирани читатели и съхранява повече 270 хиляди библиотечни единици фонд. Повече от Уляна Ганева, директор на библиотеката, в звуковия файл. Уляна Ганева: Библиотеката не е само място за съхранение на книги...

публикувано на 22.04.19 в 11:58

Таня Георгиева: Лесни хороскопи няма

Всеки един от нас поне веднъж в живота си е пожелал да надникне в бъдещето. Дали заради самото любопитство или просто, защото вярваме в съдбата и във вещаенето на звездите. Но, за да се направи точно предсказание, трябва да се състави натална карта, която отразява математически точните позиции на планетите. Необходими са още датата и мястото на..

публикувано на 19.04.19 в 12:25

20 години от създаването на Обществена коалиция за здраве и Програма СИНДИ Кърджали

20-годишен юбилей отбелязват Обществената коалиция за здраве и Програма СИНДИ в Кърджали. Кърджали е един от двата български града, в които програмата продължава да работи, вече като общинска. Тържеството по повод празника е на 19 април, петък, в театъра.  На 29 ноември 1996 г. в Кърджали  е учредено Сдружение „Обществена  коалиция за здраве..

публикувано на 18.04.19 в 17:08

Благовест Саръев: Мини футболът е любим спорт за кърджалийци

Регионалната организация към Българската асоциация по мини футбол навърши една година от създаването си. Нараства броят на футболистите-аматьори от Кърджали, които искат да се включат в турнирите, непрекъснато се обаждат и нови желаещи от цялата област. За гордост на местната организация БАМФ е изпратила в националния тим на България и човек от..

публикувано на 18.04.19 в 16:34

Силните моменти на радиолюбителите от Кърджали

18 април е световният ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 година е основана Международната радиолюбителска организация IARU.  Днес членове на съюза  са повече от 160 страни в света, в които се отбелязва този празник.  За рождена дата на организираното радиолюбителско движение в България се приема 5 юни 1926 г. А в Кърджали първата..

публикувано на 18.04.19 в 15:53

Изпращайте рисунки и есета в Пчеларово до 19 май

Будни хора, родени или живеещи в село Пчеларово, са се заели да стимулират опознаването на родния край. Още през 2009 година те са основали Сдружение за „Възраждане на Пчеларово“ с председател Красимир Димитров. Тази година неправителствената организация заедно с Народно читалище „Иван Боюклиев-1926“ организират конкурс на тема “ Моето родно село и..

публикувано на 18.04.19 в 15:38

Стоян Райчевски: Книгата за Желязната завеса е написана по оригинални документи

Изследователите Стоян Райчевски и Фанна Коларова ще представят на 23 април в Кърджали своята документална книга „Бягство от ГДР през „Желязната завеса” на България. Пътища, методи, жертви”. Една от целите, които те си поставят е да изчистят клеймото "изменник" и "предател" от имената на стотиците жертви, пожелали да преминат в Свободния свят. Повече за..

публикувано на 18.04.19 в 15:27