Агоп Узунбохосян: Кърджали може да се нарече космически град

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Полетът на първия български космонавт Георги Иванов преди 40 години е придружен и от апаратура, изработена в Института за космически изследвания на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и на Института по астрономия при БАН. Това са прибори българско изобретение и българска изработка и с тях са проведени редица експерименти. Точно в мисията на "Съюз-33" кърджалийска връзка няма. Но години по-рано в Астрономическата обсерватория инж. Пейчо Беляков и неговият екип изработват възли от една космическа станция, наречена "Вега", която изследва планетата Венера и Халеевата комета. По-същественото участие на кърджалийската обсерватория има в проекта "Фобос", стартирал през лятото на 1988 г. Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическа обсерватория "Славей Златев" в Кърджали, разказва в звуковия файл за апаратурата, изработена от български специалисти, която е летяла в Космоса.

Агоп Узунбохосян: По-съществено участие на специалистите от Астрономическата обсерматория в Кърджали има в проекта "Фобос". Т.нар. масспектрометър е изграден изцяло тук. принципът на този прибор е много прост, но реализацията е сложна. Имайте предвид, че не всеки материал, който ви попадне в ръцето, може да бъде изстрелян и да бъде поставен в ужасните условия на Космоса. 

След полета на апарата "Фобос", нещата в Кърджали затихнаха поради демографските промени. Липсват млади специалисти, трудно се намират хора, които да останат при нас при такива ниски зплати и да очакваме да изобретяват уреди от върхова технология. Но Кърджали може да се подреди сред малкото българск иградове, които да наречем космически. Той има своята история, а и не е затворил вратата. Не казвам, че в бъдеще няма да има възможности да се прояви като продължител на проектите, реализирани в края на 80-те години.

Вижте още
Варненски плаж-2

Почивка с детето - какви лекарства трябва да носим?

Лятото е вече в разгара си. Идва и дългоочакваната почивка. Естествено е, че искаме децата ни да се чувстват най-добре и да не се разболеят на морето. В приготвянето на багажа, основните неща които трябва да вземем със себе си са лекарствата за бързо реагиране. Какви медикаменти трябва да вземем. Това е колкото прост, толкова и сложен..

публикувано на 16.07.19 в 11:51

1 148 са заявленията за целева помощ за отопление в област Кърджали

Над хиляда са заявленията за отпускане на целева помощ за отопление са постъпили в дирекциите по Социално подпомагане в област Кърджали, съобщи директорът на Регионалната дирекция Цветомир Хаджиев. Целевата помощ се отпуска за пет месеца - от 1 ноемри до 31-и март . Срокът за подаване на заявленията-декларации е от 1 юли до 31 октомври...

публикувано на 12.07.19 в 15:38

Рязко нарасна броят на болните от туберкулоза в Кърджали за първото полугодие

Застрашително расте броят на заболелите от туберкулоза в област Кърджали. 20 са новооткритите пациенти за първите шест месеца на годината. Само за последния месец юни новите случаи са пет.  Досега завършвахме годините  с 24-25 новооткрити пациенти, сега сме на шест месеца с 20 пациенти, имаме още шест месеца до края на годината, каза за Радио..

публикувано на 11.07.19 в 13:05

Деца стават събирачи на знание в образователно-приключенски академии "Забавно лято"

За пета поредна година в пет български региона, 12 общини, 25 градове и села ще се проведе програмата „Забавно лято, грижовна есен“. Тя е част от стратегията за социална отговорност на световноизвестна тютюнева компания и има за цел да подпомага местните общности в тютюнопроизводителните региони - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен...

публикувано на 10.07.19 в 17:21

Себихан Мехмед: До месец в Ковил ще потече вода в чешмите

За първа година община Крумовград организира Плувно лято за най-малките жители на града и близките села. А вече втори път общината е инициатор и на безплатно футболно лято за децата, в което квалифициран треньор работи с бъдещите звезди на футболния терен. Интересът и към двете прояви е изключителен, а грижата ни към най-малките е ангажимент, който..

публикувано на 10.07.19 в 16:25

Благотворително детско парти в помощ на 4-месечния Александър-Робърт

Две актриси от Кърджали - Илияна Типова и Велина Ясенова организират Благотворително детско парти в помощ на 4-месечния Александър-Робърт. На 13 юли (събота) от 19.00 ч. пред Дома на Културата, те двете ще забавляват децата на Кърджали с танци и игри, а в замяна ще поставят кутия за събиране на средства за малкия Алекс. Сигурно сте чули в ефира..

публикувано на 10.07.19 в 11:14
Село Пчеларово

Айдън Осман: Пчеларово се превърна в кокетно село

В Черноочене разкриха нова социална услуга в помощ на 60 възрастни и хора с увреждания . Медицински лица, социални работници и психолог ще им помагат да се справят с ежедневието и проблемите . Проектът е по програма „Развитие на човешките ресурси” за патронажна грижа, а услугите ще се предоставят по домовете , каза кметът на община Черноочене..

публикувано на 09.07.19 в 11:34