Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агоп Узунбохосян: Кърджали може да се нарече космически град

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Полетът на първия български космонавт Георги Иванов преди 40 години е придружен и от апаратура, изработена в Института за космически изследвания на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и на Института по астрономия при БАН. Това са прибори българско изобретение и българска изработка и с тях са проведени редица експерименти. Точно в мисията на "Съюз-33" кърджалийска връзка няма. Но години по-рано в Астрономическата обсерватория инж. Пейчо Беляков и неговият екип изработват възли от една космическа станция, наречена "Вега", която изследва планетата Венера и Халеевата комета. По-същественото участие на кърджалийската обсерватория има в проекта "Фобос", стартирал през лятото на 1988 г. Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическа обсерватория "Славей Златев" в Кърджали, разказва в звуковия файл за апаратурата, изработена от български специалисти, която е летяла в Космоса.

Агоп Узунбохосян: По-съществено участие на специалистите от Астрономическата обсерматория в Кърджали има в проекта "Фобос". Т.нар. масспектрометър е изграден изцяло тук. принципът на този прибор е много прост, но реализацията е сложна. Имайте предвид, че не всеки материал, който ви попадне в ръцето, може да бъде изстрелян и да бъде поставен в ужасните условия на Космоса. 

След полета на апарата "Фобос", нещата в Кърджали затихнаха поради демографските промени. Липсват млади специалисти, трудно се намират хора, които да останат при нас при такива ниски зплати и да очакваме да изобретяват уреди от върхова технология. Но Кърджали може да се подреди сред малкото българск иградове, които да наречем космически. Той има своята история, а и не е затворил вратата. Не казвам, че в бъдеще няма да има възможности да се прояви като продължител на проектите, реализирани в края на 80-те години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
 Десислава Лазарова

"Градски приказки" снима филм за кукерите от Ивайловград

Къде летуват кукерите? В търсене на отговор на този въпрос Десислава Лазарова и Ева Димитрова от ютуб канала "Градски приказки" започват да снимат филм за кукерите от Ивайловград.  Двете дами тръгват по следите на кукерите от Ивайловград още от януари, по време на празника Сурва в Перник.  Идеята е на Десислава и е стара, отпреди 5-6 години, но..

обновено на 27.03.24 в 21:03
д-р Диана Вълчева

Д-р Вълчева: Туберкулозата е лечима, но профилактиката ѝ е изключително важна

Леко увеличение в заболеваемостта от туберкулоза сочат данните за първите три месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата. От януари досега новорегистрираните с това заболяване са 8 души, като четиримата са от едно семейство. Сред тях са 17-годишна майка и едногодишното ѝ бебе. В началото на миналата година новите случаи са били..

публикувано на 27.03.24 в 15:14
Офицери и войници от Втора българска армия в превзетата Одринска крепост

Навършват се 111 години от Одринската епопея, почитаме българските бойци и тракийските бежанци

На 26 март се отбелязват 111 години от битката при Одрин, щурма на българската армия и падането на смятаната за непревземаема Одринска крепост. Едновременно с това честваме и Деня на Тракия. На тази дата си спомняме за героизма на българските воини, загинали през Балканските войни (1912-1913 г.), както и за страданията на хилядите тракийски..

публикувано на 26.03.24 в 18:26
Димитър Неделчев

Димитър Неделчев: Бивши кукери няма

Бивши кукери няма, това ти е в кръвта. Запалиш ли се един път и няма отказване, категоричен е Димитър Неделчев. Той е кукер и син на основателя на кукерската групо в кв. "Лъджа" в Ивайловград Иван Неделчев. Тя е създадена през 1980 г., тогава е и първото ѝ участие на фестивала в Перник. Там иваловградчани печелят наградата на журито за автентично..

публикувано на 26.03.24 в 16:23
Красимир Премянов

България чества подвига на тракийци

Денят на Тракия ще бъде отбелязан в цялата страна на 26 март с поклонение пред паметниците, свързани със съдбата на тракийци, включително и паметниците на Кап. Петко Войвода, като патрон на нашата организация, каза пред Радио Кърджали Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България. Навсякъде тракийските дружества са..

публикувано на 26.03.24 в 08:55
Владимир Колев

Владимир Колев: Българските деца са сред най-добрите по английски език

Българските деца са сред най-добрите в изучаването на английски език. Това сочат наблюденията на директора на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България Владимир Колев. Организацията съществува от 16 години. В момента в нея има 178 активни членове – средни и частни училища, както и езикови центрове от цялата страна. „Членуват всички училища,..

публикувано на 22.03.24 в 17:14
Неделино

Регионалният съвет за развитие решава за спа, туристически и фестивален център в Неделино

Повече за концепцията за интегрирани териториални инвестиции от област Смолян и то в частта, касаеща община Неделино можем да чуем в интервюто на Радка Петкова с кмета на Неделино Боян Кехайов.

публикувано на 20.03.24 в 14:27