Петър Писарски: Ролята на учителя в музикалното възпитание на децата е изключително важна

Петър Писарски
Снимка: 24 часа


Петгодишно проучване на Южнокалифорнийският университет открива съществени разлики между деца, които са се учили да свирят на музикален инструмент, и тези, които не са. Обучението по музика ускорява развитието на мозъка при децата, особено в областите на мозъка, които отговарят за обработването на звука, развитието на езика, възприемането на речта и уменията за четене според първоначалните резултати от  проучването . Промените настъпили в образованието от началото на тази учебна година засегнаха и обучението по музика.  Днес в предаването "Хоризонти" на радио Кърджали разговарям по темата с музиканта и композитора Петър Писарски.

"Искам да кажа, че новите учебници по музика са много добре направени, с внимателно подбрани песни, добре илюстрирани и не на последно място песните са с прекрасни текстове" - споделя музиканта.

"В новите учебници по музика са включени освен класически автори и народни песни, и песни от съвременни български композитори. Те са доста осъвременени - показан е съвременният звукозапис, разяснен е дигиталният начин на записване и от тук нататък зависи как ще се предаде материала, така че да завладее учениците и те да заобичат музиката".

"Музикалният вкус се възпитава от семейството и медиите. Децата се раждат отворени към музиката. Хубавите мелодии при всички положения вълнуват едно малко дете, незасегнато от това което в последствие му налага семейството, медиите и изобщо интонационната среда, защото по някакъв начин техният вкус се манипулира и то съвсем целенасочено."

"Ролята на учителят в музикалното възпитание на децата е изключително важна. Защото именно от учителят зависи дали едно дете ще заобича даден предмет или не. Аз съм свидетел, че вече се правят опити за разнообразяване на часовете по музика в отделни училища, където учителите са млади, нахъсани...Те канят изпълнители по време на часовете. Дори и нас са ни канили, да посвирим в часа с някоя китара, да изпеем нещо, да покажем как се прави една песен. Учителите трябва да направят часа си интересен. Да не минава "сухо". Да не се чете само за рождените дати на композиторите. Аз лично не знам кога е роден Бетовен, но това не ми пречи да обичам неговата музика." 

Цялото интервю с Петър Писарски чуйте в звуковия файл: Вижте още

Откриват третия фестивал „Слънце грее – гугутка пее“ в ивайловградското село Гугутка

Откриват трети фолклорен фестивал „Слънце грее – гугутка пее“ в ивайловградското село Гугутка. Участие във фестивала ще вземат над 35 групи от Хасково, Бургас, София, Раднево, Ивайловград, Свиленград, Крумовград, Сладун, Аврен, Малък Девесил и други населени места. Тричленно жури ще оценява изпълнителите. Председател на журито е народния..

публикувано на 19.07.19 в 14:00

След 2 години Поли Хубавенска се завръща с нова песен

В началото на Лято 2019, Поли Хубавенска прави утвърдително завръщане на българската и европейска музикална сцена с нова песен и видеоклип! Песента носи името "Майчинко" и е базирана на родопска фолклорна мелодия, примесена в модерно хаус звучене. Специално участие взима и виртуозният изпълнител на кавал Теодосий Спасов! Песента “Майчинко” е..

публикувано на 19.07.19 в 13:36

Романтика по суша и вода в новия клип на Yoana

Двудневна романтика по суша и вода, изпълнена с красиви залези и латино танци, съпътстват снимките на видеото към „Fiesta“ на Yoana.С екранния й партньор Галин Найденов осъмват на върха на 20-метрова кула в язовир Огняново, но след заснетите дубли, двамата губят контрол над лодката и течението ги отнася на 3 км от залива. Спасителен екип ги..

публикувано на 18.07.19 в 16:29

Бионсе с нов албум

23-кратната носителка на наградата Grammy, световната супер звезда Бионсе е изпълнителен продуцент, артист и съавтор в новия албум „The Lion King: The Gift“ . Албумът е музикална ода към класическата история на Дисни – „Цар Лъв“. Бионсе е част от звездния екип на филма като озвучава образа на Нала, най-добрата приятелка и след това любима..

публикувано на 18.07.19 в 16:13

Музикалната легенда Carlos Santana представя новия си албум AFRICA SPEAKS

През забележителната си музикална кариера, музикалната легенда Carlos Santana създава нова вълна музика, която съчетава в себе си рок латино и джаz влияния. В предстоящия си нов албум “Africa Speaks” китаристът от Rock and Roll Hall of Fame стига още по-дълбоко и още по-далеч. Вдъхновен от звуците и ритмите на Африка, виртуозният музикант създава..

публикувано на 17.07.19 в 11:34

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте от мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед" това е епизодът от 14 юли , когато ще си говорим за нещата от живота и живота от нещата :) Морето е близо, и така всеки иска да изглежда добре на плажа. Маратонецът Георги Гачев ни дава полезни съвети коя е най-добрата кардиотренировка , колко време е нужно, за да придобием плажна..

публикувано на 16.07.19 в 15:18
Българският трибагреник на Роженските поляни

В четвъртък разпъват българският трибагреник на Рожен

В четвъртък, 18 юли, от 13:00 часа спортистите на България Тервел Пулев, Екатерина Дафовска и мнго други ще се включат в инициативата „Знамето на Рожен – Духът на България“ за общо разпъване на най-големия национален трибагреник на Роженските поляни.  В дните на Роженския събор организаторите са сложили таван на цените на най- консумираните храни и..

публикувано на 16.07.19 в 14:11