Петър Писарски: Ролята на учителя в музикалното възпитание на децата е изключително важна

Петър Писарски
Снимка: 24 часа


Петгодишно проучване на Южнокалифорнийският университет открива съществени разлики между деца, които са се учили да свирят на музикален инструмент, и тези, които не са. Обучението по музика ускорява развитието на мозъка при децата, особено в областите на мозъка, които отговарят за обработването на звука, развитието на езика, възприемането на речта и уменията за четене според първоначалните резултати от  проучването . Промените настъпили в образованието от началото на тази учебна година засегнаха и обучението по музика.  Днес в предаването "Хоризонти" на радио Кърджали разговарям по темата с музиканта и композитора Петър Писарски.

"Искам да кажа, че новите учебници по музика са много добре направени, с внимателно подбрани песни, добре илюстрирани и не на последно място песните са с прекрасни текстове" - споделя музиканта.

"В новите учебници по музика са включени освен класически автори и народни песни, и песни от съвременни български композитори. Те са доста осъвременени - показан е съвременният звукозапис, разяснен е дигиталният начин на записване и от тук нататък зависи как ще се предаде материала, така че да завладее учениците и те да заобичат музиката".

"Музикалният вкус се възпитава от семейството и медиите. Децата се раждат отворени към музиката. Хубавите мелодии при всички положения вълнуват едно малко дете, незасегнато от това което в последствие му налага семейството, медиите и изобщо интонационната среда, защото по някакъв начин техният вкус се манипулира и то съвсем целенасочено."

"Ролята на учителят в музикалното възпитание на децата е изключително важна. Защото именно от учителят зависи дали едно дете ще заобича даден предмет или не. Аз съм свидетел, че вече се правят опити за разнообразяване на часовете по музика в отделни училища, където учителите са млади, нахъсани...Те канят изпълнители по време на часовете. Дори и нас са ни канили, да посвирим в часа с някоя китара, да изпеем нещо, да покажем как се прави една песен. Учителите трябва да направят часа си интересен. Да не минава "сухо". Да не се чете само за рождените дати на композиторите. Аз лично не знам кога е роден Бетовен, но това не ми пречи да обичам неговата музика." 

Цялото интервю с Петър Писарски чуйте в звуковия файл: Вижте още

Венцислав Стайков представи "Магичният свят на Източните Родопи"

Книгата "Магичният свят на Източните Родопи" представи известният кърджалийски краевед и писател Венцислав Стайков.  30 пътеписи, съпътствани от невероятни цветни фотографии върху близо 200 страници, запълват новата му книга. Премиерата й беше част от културния календар за Великден на община Кърджали и се състоя в Голямата зала на Читалище..

публикувано на 22.04.19 в 17:57

Кърджали - днес и утре с Никола Чанев

Много проекти, които биха направили живота на кърджалийци по-добър и биха повишили равнището на живот в областта, са на прага да се случат. Това каза областният управител в рубриката "Кърджали - днес и утре с Никола Чанев".  Както знаете, два пъти в месеца той ще гостува на Радио Кърджали и ще отговаря на въпроси, зададени от журналисти и от граждани..

публикувано на 22.04.19 в 16:31

Предаването "Вкусен следобед" отново в ефира на радио Кърджали!

Здравейте, от тази неделя отново слушате предаването Вкусен следобед, в което си забъркваме ободряващ микс от вдъхновяваща музика, кулинарни сладости и духовна радост . Аз съм Радка Петкова и  ви изпращам много слънчеви усмивки от ефира на радио Кърджали . Двумесечната ваканция си я заслужих, но сега е време за работа?! Няма да ви казвам, къде..

публикувано на 21.04.19 в 18:34

Концертът на Михаела Филева надхвърли и най-големите очаквания на публиката

Първият самостоятелен концерт на Михаела Филева в Зала 1 на НДК е вече факт. Случи се пред 4-хилядна публика, за която близо двата часа музика, танци и шоу минаха като миг, а първата среща на голяма сцена с любимата им певица влезе в графата “незабравими”. Шумът и очакванията около концерта на Михаела бяха големи, за него се..

публикувано на 20.04.19 в 13:41
Пламен Сивов

Сборник търси отговори на въпроси за вярата

Сборник с беседи на един от най-известните православни духовници на ХХ век - митрополит Антоний Сурожки, вече е по книжарниците. За слушателите на "Вяра и живот" специално го представи Пламен Сивов от сайта Православие.БГ и издателство "Омофор". Според него книгата дава отговори, свързани с въпроса за нашето отношение към вярата, за избора ни..

публикувано на 17.04.19 в 16:45
Орлин Горанов и Маргарита Хранова

Орлин Горанов и Маргарита Хранова ще пеят в Кърджали

Утре вечер публиката в Кърджали ще има удоволствието да види концерт-спектакъла “Любими песни от българското кино”. В концерта ще прозвучат едни от най-известните хитове от филмите „Момчето си отива”, „Оркестър без име”, „Козият рог”, „На края на света”, „Дунав мост”, „Вчера” и много други. На екрана те ще оживяват като спомени от стар албум, запечатал..

публикувано на 17.04.19 в 14:25

На 17-ти април в "Хоризонти" очаквайте:

В четвъртък е премиерата на нискобюджетния филм "Ранго-Джери", сниман изцяло от кърджалийски екип. Повече за филма ще научите от  режисьора и продуцента на лентата Валентин Кашъмов. В четвъртък е и концертът на Орлин Горанов и Маргарита Хранова под съпровода на на оркестъра на Бургаската опера. Преди събитието ще чуем  звездата на българската музика..

публикувано на 16.04.19 в 19:29