Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Писарски: Ролята на учителя в музикалното възпитание на децата е изключително важна

Петър Писарски
Снимка: 24 часа


Петгодишно проучване на Южнокалифорнийският университет открива съществени разлики между деца, които са се учили да свирят на музикален инструмент, и тези, които не са. Обучението по музика ускорява развитието на мозъка при децата, особено в областите на мозъка, които отговарят за обработването на звука, развитието на езика, възприемането на речта и уменията за четене според първоначалните резултати от  проучването . Промените настъпили в образованието от началото на тази учебна година засегнаха и обучението по музика.  Днес в предаването "Хоризонти" на радио Кърджали разговарям по темата с музиканта и композитора Петър Писарски.

"Искам да кажа, че новите учебници по музика са много добре направени, с внимателно подбрани песни, добре илюстрирани и не на последно място песните са с прекрасни текстове" - споделя музиканта.

"В новите учебници по музика са включени освен класически автори и народни песни, и песни от съвременни български композитори. Те са доста осъвременени - показан е съвременният звукозапис, разяснен е дигиталният начин на записване и от тук нататък зависи как ще се предаде материала, така че да завладее учениците и те да заобичат музиката".

"Музикалният вкус се възпитава от семейството и медиите. Децата се раждат отворени към музиката. Хубавите мелодии при всички положения вълнуват едно малко дете, незасегнато от това което в последствие му налага семейството, медиите и изобщо интонационната среда, защото по някакъв начин техният вкус се манипулира и то съвсем целенасочено."

"Ролята на учителят в музикалното възпитание на децата е изключително важна. Защото именно от учителят зависи дали едно дете ще заобича даден предмет или не. Аз съм свидетел, че вече се правят опити за разнообразяване на часовете по музика в отделни училища, където учителите са млади, нахъсани...Те канят изпълнители по време на часовете. Дори и нас са ни канили, да посвирим в часа с някоя китара, да изпеем нещо, да покажем как се прави една песен. Учителите трябва да направят часа си интересен. Да не минава "сухо". Да не се чете само за рождените дати на композиторите. Аз лично не знам кога е роден Бетовен, но това не ми пречи да обичам неговата музика." 

Цялото интервю с Петър Писарски чуйте в звуковия файл: 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21
Василка Рашкова

Нахапана от кучета: Чиновниците да плащат глобите от джоба си, а не от хазната

Кърджалийка осъди Общината, след като беше нахапана от бездомни кучета. Василка Рашкова получи обезщетение от 5000 лв., на което обаче не се зарадва. „ Исках делото да има друг ефект, не формален – ето ти парите и върви където си искаш. Въпросът е, че колко хора минават и ги съдят, плащат си делата и никой не прави нищо “, огорчена е жената...

публикувано на 16.04.24 в 09:47
Даниела Петрова

Даниела Петрова: Кърджали има всички дадености за развитие на туризма, но трябва да работим заедно

Редица идеи обмисля и ще предложи за ефективното изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община Кърджали за 2024 година Даниела Петрова, общински съветник, избрана с листата на партия „Възраждане“ и председател на комисията „Европейски проекти и туризъм“ в местния парламент. Програмата трябва да доведе до повишаване на интереса на..

публикувано на 16.04.24 в 08:42

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, шеф готвач Пеньо Иванов ще ни каже как приготвя пиле салтимбока или пилешко печено със салвия и панирани домати . След това Билге Мехмед разговаря с Людмила Данова - учителката поет, която твори в кратката поетична форма апев, което прилича на японското хайку, но си е българско.  Очакват Ви и други..

публикувано на 14.04.24 в 17:22
Трифон Ламбов

Читалището в Тополовград става на 130 години

Сто и тридесет години ще честват в Тополовград от създаването на читалището си „Св. Св. Кирил и Методий 1894“ през месец май. Годината е избрана неслучайно. „ Първите източници за читалището в Тополовград ги черпим от една публикация в сливенски вестник от 1894 г., в която се казва, че в Каваклий, старото име на Тополовград, има богато..

публикувано на 12.04.24 в 20:00
Харман кая

Харман кая и Асара - бижутата от миналото "проговарят" в бъдещето?

Един от най-загадъчните археологически  обекти в Източните Родопи – Харман кая край Биволяне, както и един от най-непознатите – Асара край Татул, бяха заснети с помощта на лидар. Уредът използва лазерни лъчи, за да сканира терена и да позволи да се генерират два вида изображения – дигитални модели на повърхността и на терена. Технологията се..

обновено на 12.04.24 в 16:08

В Крумовград изхвърлят опасни отпадъци в Мобилен пункт

Започва вторият етап на пролетното почистване в Крумовград, насочено към междублоковите пространства, зоните за разходка и местата, които ежедневно се посещават от хората. Общината ще осигури автомобили за извозване на всички отпадъци . На 16 април ще се проведе и акция на предаване на опасни стоки от бита в Мобилен пункт, който ще бъде..

публикувано на 10.04.24 в 17:11