Детско-юношески ансамбъл "Здравче - венче" с приз от ЮНЕСКО

Детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци "Здравче - венче" при НЧ ”Васил Левски - 1904” гр. Велинград
Снимка: НЧ "В. Левски"


Детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци (ДЮАНПТ) "Здравче - венче" при Народно читалище ”Васил Левски - 1904” град Велинград бе удостоен със званието "Представителен фолклорен ансамбъл на ЮНЕСКО". 

На XIX-та Нацоинална среща семинар на CIOFF България обявиха резултатите от финалния етап и удостоиха със званието „Представителен фолклорен ансамбъл” за период 2019 - 2022 година ДЮАНПТ "Здравче - венче". ДЮАНПТ "Здравче - венче" е създаден през 1989 година. Тогава е и първия му премиерен концерт, състоял се на 24 май същата година. Най-малките участници от представителен ансамбъл "Вела" излизат пред велинградската публика за първи път. Главен художествен ръководител на ансамбъла в този период е Веселина Гиздова. Същата година на творчески лагер в град Стрелча, ансамбълът получава званието "Здравче - венче". Негова кръстница е учителката по литература Катерина Чаушева. 

Ансамбълът изпълняват местни автентични народни песни от региона на Велинград. През 1991 година, детският ансамбъл заедно с неговите ръководители продължават творческата си дейност вече в Народно читалище "Васил Левски". Главен художествен ръководител е Петко Тошев, хореограф Росица Стоицова, диригент на народния хор е Ваня Тошева. През годините ансамбъла е бил на участия в Гърция, Северна Македония, Сърбия, Румъния и Франция. 

През тази година на 6 юни ансамбъла му педстои да отбележи 30-годишен юбилей.  Вижте още

Венцислав Стайков представи "Магичният свят на Източните Родопи"

Книгата "Магичният свят на Източните Родопи" представи известният кърджалийски краевед и писател Венцислав Стайков.  30 пътеписи, съпътствани от невероятни цветни фотографии върху близо 200 страници, запълват новата му книга. Премиерата й беше част от културния календар за Великден на община Кърджали и се състоя в Голямата зала на Читалище..

публикувано на 22.04.19 в 17:57

Кърджали - днес и утре с Никола Чанев

Много проекти, които биха направили живота на кърджалийци по-добър и биха повишили равнището на живот в областта, са на прага да се случат. Това каза областният управител в рубриката "Кърджали - днес и утре с Никола Чанев".  Както знаете, два пъти в месеца той ще гостува на Радио Кърджали и ще отговаря на въпроси, зададени от журналисти и от граждани..

публикувано на 22.04.19 в 16:31

Предаването "Вкусен следобед" отново в ефира на радио Кърджали!

Здравейте, от тази неделя отново слушате предаването Вкусен следобед, в което си забъркваме ободряващ микс от вдъхновяваща музика, кулинарни сладости и духовна радост . Аз съм Радка Петкова и  ви изпращам много слънчеви усмивки от ефира на радио Кърджали . Двумесечната ваканция си я заслужих, но сега е време за работа?! Няма да ви казвам, къде..

публикувано на 21.04.19 в 18:34

Концертът на Михаела Филева надхвърли и най-големите очаквания на публиката

Първият самостоятелен концерт на Михаела Филева в Зала 1 на НДК е вече факт. Случи се пред 4-хилядна публика, за която близо двата часа музика, танци и шоу минаха като миг, а първата среща на голяма сцена с любимата им певица влезе в графата “незабравими”. Шумът и очакванията около концерта на Михаела бяха големи, за него се..

публикувано на 20.04.19 в 13:41
Пламен Сивов

Сборник търси отговори на въпроси за вярата

Сборник с беседи на един от най-известните православни духовници на ХХ век - митрополит Антоний Сурожки, вече е по книжарниците. За слушателите на "Вяра и живот" специално го представи Пламен Сивов от сайта Православие.БГ и издателство "Омофор". Според него книгата дава отговори, свързани с въпроса за нашето отношение към вярата, за избора ни..

публикувано на 17.04.19 в 16:45
Орлин Горанов и Маргарита Хранова

Орлин Горанов и Маргарита Хранова ще пеят в Кърджали

Утре вечер публиката в Кърджали ще има удоволствието да види концерт-спектакъла “Любими песни от българското кино”. В концерта ще прозвучат едни от най-известните хитове от филмите „Момчето си отива”, „Оркестър без име”, „Козият рог”, „На края на света”, „Дунав мост”, „Вчера” и много други. На екрана те ще оживяват като спомени от стар албум, запечатал..

публикувано на 17.04.19 в 14:25

На 17-ти април в "Хоризонти" очаквайте:

В четвъртък е премиерата на нискобюджетния филм "Ранго-Джери", сниман изцяло от кърджалийски екип. Повече за филма ще научите от  режисьора и продуцента на лентата Валентин Кашъмов. В четвъртък е и концертът на Орлин Горанов и Маргарита Хранова под съпровода на на оркестъра на Бургаската опера. Преди събитието ще чуем  звездата на българската музика..

публикувано на 16.04.19 в 19:29