Ефтим Чакъров: Компаниите за разпространение на музика трябва да предлагат цялостно решение на търговските обекти

За да съществува музикален бизнес в България трябва да има събираемост на сумите от авторските и сродните права

Ефтим Чакъров
Снимка: wikipedia.org


С изменения на закона за авторското право от 29 март миналата година, всеки търговски обект, използващ музика с търговска цел трябва да заплаща такса за защитен репертоар. Обектът е длъжен да регламентира отношенията си с организации за колективно управление на права - съответно такава, която се грижи за правата на текстописци, композитори, аранжори и т.н, и такава, която защитава правата на артист-изпълнителите и продуцентите на съответния звукозапис. Освен това, според измененията в закона общински инспектори трябва да проверяват за уредени права за музиката в търговските обекти. Повече от година след тези изменения, собствениците на заведения се сблъскват с неуредности и в самият закон и в контрола, който трябва да се извършва.

За да внеса повече яснота по въпроса, а и за да бъда полезен на управителите на търговските обекти, ползващи музика с търговска цел, разговарям с Ефтим Чакъров, създател на   Fonoteka.bg, компания за доставяне на фонова музика в хотели, магазини, ресторанти и др.

Трябва ли да се заплаща излъчваната музика в търговските обекти и защо?

"Често си говорим с колеги и журналисти по темата "Какво става с музикалния бизнес в България". За да съществува такъв бизнес трябва да има събираемост точно на тези авторски и сродни права. Случвайки се това ще пристигнат свежи пари точно към нас музикантите и ние ще си вършим по - качествено работата, а няма да се занимаваме със странични дейности. Ти не може 12 часа да си на смяна примерно в ТЕЦ "Бобовдол" и после да правиш невероятна музика."

Какво предлагаш на своите клиенти?

"Има една особеност на компанията и на това което аз предлагам. Сключването на договор с Музикаутор и Профон не е цялостното решение. Да, ти плащаш, но какво се случва след това? Дали ти получаваш подходящата музика, или въпреки че си платил, тепърва трябва да почнеш да избираш музика. Тогава се сетих, че мога да създавам музика специално за тези зони. Подходящата музика е също толкова важна колкото менюто, колкото осветлението, колкото топлината и всички всички други неща които ние усещаме."

Значи Вие сте една алтернатива на пазара за разпространение на музика. Макар и малка, но все пак алтернатива.

"Точно така! До преди март 2018 година закона допускаше само двете организации за колективно управление на права Профон и Музикаутор и моя уникален случай, в който аз съм автор, изпълнител и продуцент, да се договарям директно със собствениците на такива обекти. След промените закона позволява на други търговци, така наречените дружества за управление на права, също да търгуват на пазара и това е нещо, което тепърва ще се разраства в България, но за момента сме една от малкото алтернативи."

Защитен ли е от закона ползвателя на вашите услуги?

"Нашият клиент е напълно защитен, защото това е музика с уредени авторски права и ако излъчва само музика, която ние му предоставяме, може спокойно да си движи бизнеса, без да се притеснява, че дължи пари на някой друг и ще бъде санкциониран по някакъв начин."

Конкурентни ли са вашите цени на големите разпространители на аудио продукти?

"Това е един от плюсовете на нашата услуга. Особено за търговски обекти, в които музикалният фон не трябва да бъде част от световния каталог. Това донякъде е плюс, защото последния хит на Мадона или новата песен на Криско можеш да чуеш навсякъде, докато нашата музика можеш да чуеш на определени места и това дава една отличителна черта на търговските обекти, които използват нашите услуги."

Цялото интервю с Ефтим Чакъров може да чуете в звуковия файл:

Вижте още
Варненски плаж-2

Почивка с детето - какви лекарства трябва да носим?

Лятото е вече в разгара си. Идва и дългоочакваната почивка. Естествено е, че искаме децата ни да се чувстват най-добре и да не се разболеят на морето. В приготвянето на багажа, основните неща които трябва да вземем със себе си са лекарствата за бързо реагиране. Какви медикаменти трябва да вземем. Това е колкото прост, толкова и сложен..

публикувано на 16.07.19 в 11:51

1 148 са заявленията за целева помощ за отопление в област Кърджали

Над хиляда са заявленията за отпускане на целева помощ за отопление са постъпили в дирекциите по Социално подпомагане в област Кърджали, съобщи директорът на Регионалната дирекция Цветомир Хаджиев. Целевата помощ се отпуска за пет месеца - от 1 ноемри до 31-и март . Срокът за подаване на заявленията-декларации е от 1 юли до 31 октомври...

публикувано на 12.07.19 в 15:38

Рязко нарасна броят на болните от туберкулоза в Кърджали за първото полугодие

Застрашително расте броят на заболелите от туберкулоза в област Кърджали. 20 са новооткритите пациенти за първите шест месеца на годината. Само за последния месец юни новите случаи са пет.  Досега завършвахме годините  с 24-25 новооткрити пациенти, сега сме на шест месеца с 20 пациенти, имаме още шест месеца до края на годината, каза за Радио..

публикувано на 11.07.19 в 13:05

Деца стават събирачи на знание в образователно-приключенски академии "Забавно лято"

За пета поредна година в пет български региона, 12 общини, 25 градове и села ще се проведе програмата „Забавно лято, грижовна есен“. Тя е част от стратегията за социална отговорност на световноизвестна тютюнева компания и има за цел да подпомага местните общности в тютюнопроизводителните региони - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен...

публикувано на 10.07.19 в 17:21

Себихан Мехмед: До месец в Ковил ще потече вода в чешмите

За първа година община Крумовград организира Плувно лято за най-малките жители на града и близките села. А вече втори път общината е инициатор и на безплатно футболно лято за децата, в което квалифициран треньор работи с бъдещите звезди на футболния терен. Интересът и към двете прояви е изключителен, а грижата ни към най-малките е ангажимент, който..

публикувано на 10.07.19 в 16:25

Благотворително детско парти в помощ на 4-месечния Александър-Робърт

Две актриси от Кърджали - Илияна Типова и Велина Ясенова организират Благотворително детско парти в помощ на 4-месечния Александър-Робърт. На 13 юли (събота) от 19.00 ч. пред Дома на Културата, те двете ще забавляват децата на Кърджали с танци и игри, а в замяна ще поставят кутия за събиране на средства за малкия Алекс. Сигурно сте чули в ефира..

публикувано на 10.07.19 в 11:14
Село Пчеларово

Айдън Осман: Пчеларово се превърна в кокетно село

В Черноочене разкриха нова социална услуга в помощ на 60 възрастни и хора с увреждания . Медицински лица, социални работници и психолог ще им помагат да се справят с ежедневието и проблемите . Проектът е по програма „Развитие на човешките ресурси” за патронажна грижа, а услугите ще се предоставят по домовете , каза кметът на община Черноочене..

публикувано на 09.07.19 в 11:34