Ефтим Чакъров: Компаниите за разпространение на музика трябва да предлагат цялостно решение на търговските обекти

За да съществува музикален бизнес в България трябва да има събираемост на сумите от авторските и сродните права

Ефтим Чакъров
Снимка: wikipedia.org


С изменения на закона за авторското право от 29 март миналата година, всеки търговски обект, използващ музика с търговска цел трябва да заплаща такса за защитен репертоар. Обектът е длъжен да регламентира отношенията си с организации за колективно управление на права - съответно такава, която се грижи за правата на текстописци, композитори, аранжори и т.н, и такава, която защитава правата на артист-изпълнителите и продуцентите на съответния звукозапис. Освен това, според измененията в закона общински инспектори трябва да проверяват за уредени права за музиката в търговските обекти. Повече от година след тези изменения, собствениците на заведения се сблъскват с неуредности и в самият закон и в контрола, който трябва да се извършва.

За да внеса повече яснота по въпроса, а и за да бъда полезен на управителите на търговските обекти, ползващи музика с търговска цел, разговарям с Ефтим Чакъров, създател на   Fonoteka.bg, компания за доставяне на фонова музика в хотели, магазини, ресторанти и др.

Трябва ли да се заплаща излъчваната музика в търговските обекти и защо?

"Често си говорим с колеги и журналисти по темата "Какво става с музикалния бизнес в България". За да съществува такъв бизнес трябва да има събираемост точно на тези авторски и сродни права. Случвайки се това ще пристигнат свежи пари точно към нас музикантите и ние ще си вършим по - качествено работата, а няма да се занимаваме със странични дейности. Ти не може 12 часа да си на смяна примерно в ТЕЦ "Бобовдол" и после да правиш невероятна музика."

Какво предлагаш на своите клиенти?

"Има една особеност на компанията и на това което аз предлагам. Сключването на договор с Музикаутор и Профон не е цялостното решение. Да, ти плащаш, но какво се случва след това? Дали ти получаваш подходящата музика, или въпреки че си платил, тепърва трябва да почнеш да избираш музика. Тогава се сетих, че мога да създавам музика специално за тези зони. Подходящата музика е също толкова важна колкото менюто, колкото осветлението, колкото топлината и всички всички други неща които ние усещаме."

Значи Вие сте една алтернатива на пазара за разпространение на музика. Макар и малка, но все пак алтернатива.

"Точно така! До преди март 2018 година закона допускаше само двете организации за колективно управление на права Профон и Музикаутор и моя уникален случай, в който аз съм автор, изпълнител и продуцент, да се договарям директно със собствениците на такива обекти. След промените закона позволява на други търговци, така наречените дружества за управление на права, също да търгуват на пазара и това е нещо, което тепърва ще се разраства в България, но за момента сме една от малкото алтернативи."

Защитен ли е от закона ползвателя на вашите услуги?

"Нашият клиент е напълно защитен, защото това е музика с уредени авторски права и ако излъчва само музика, която ние му предоставяме, може спокойно да си движи бизнеса, без да се притеснява, че дължи пари на някой друг и ще бъде санкциониран по някакъв начин."

Конкурентни ли са вашите цени на големите разпространители на аудио продукти?

"Това е един от плюсовете на нашата услуга. Особено за търговски обекти, в които музикалният фон не трябва да бъде част от световния каталог. Това донякъде е плюс, защото последния хит на Мадона или новата песен на Криско можеш да чуеш навсякъде, докато нашата музика можеш да чуеш на определени места и това дава една отличителна черта на търговските обекти, които използват нашите услуги."

Цялото интервю с Ефтим Чакъров може да чуете в звуковия файл:

Вижте още

Уляна Ганева: Библиотеката днес е съвременен информационен институт

На 20 април Регионалната библиотека "Н.Й.Вапцаров" в Кърджали навършва 60 години от създаването си. Днес тя обслужва над 3500 регистрирани читатели и съхранява повече 270 хиляди библиотечни единици фонд. Повече от Уляна Ганева, директор на библиотеката, в звуковия файл. Уляна Ганева: Библиотеката не е само място за съхранение на книги...

публикувано на 22.04.19 в 11:58

Таня Георгиева: Лесни хороскопи няма

Всеки един от нас поне веднъж в живота си е пожелал да надникне в бъдещето. Дали заради самото любопитство или просто, защото вярваме в съдбата и във вещаенето на звездите. Но, за да се направи точно предсказание, трябва да се състави натална карта, която отразява математически точните позиции на планетите. Необходими са още датата и мястото на..

публикувано на 19.04.19 в 12:25

20 години от създаването на Обществена коалиция за здраве и Програма СИНДИ Кърджали

20-годишен юбилей отбелязват Обществената коалиция за здраве и Програма СИНДИ в Кърджали. Кърджали е един от двата български града, в които програмата продължава да работи, вече като общинска. Тържеството по повод празника е на 19 април, петък, в театъра.  На 29 ноември 1996 г. в Кърджали  е учредено Сдружение „Обществена  коалиция за здраве..

публикувано на 18.04.19 в 17:08

Благовест Саръев: Мини футболът е любим спорт за кърджалийци

Регионалната организация към Българската асоциация по мини футбол навърши една година от създаването си. Нараства броят на футболистите-аматьори от Кърджали, които искат да се включат в турнирите, непрекъснато се обаждат и нови желаещи от цялата област. За гордост на местната организация БАМФ е изпратила в националния тим на България и човек от..

публикувано на 18.04.19 в 16:34

Силните моменти на радиолюбителите от Кърджали

18 април е световният ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 година е основана Международната радиолюбителска организация IARU.  Днес членове на съюза  са повече от 160 страни в света, в които се отбелязва този празник.  За рождена дата на организираното радиолюбителско движение в България се приема 5 юни 1926 г. А в Кърджали първата..

публикувано на 18.04.19 в 15:53

Изпращайте рисунки и есета в Пчеларово до 19 май

Будни хора, родени или живеещи в село Пчеларово, са се заели да стимулират опознаването на родния край. Още през 2009 година те са основали Сдружение за „Възраждане на Пчеларово“ с председател Красимир Димитров. Тази година неправителствената организация заедно с Народно читалище „Иван Боюклиев-1926“ организират конкурс на тема “ Моето родно село и..

публикувано на 18.04.19 в 15:38

Стоян Райчевски: Книгата за Желязната завеса е написана по оригинални документи

Изследователите Стоян Райчевски и Фанна Коларова ще представят на 23 април в Кърджали своята документална книга „Бягство от ГДР през „Желязната завеса” на България. Пътища, методи, жертви”. Една от целите, които те си поставят е да изчистят клеймото "изменник" и "предател" от имената на стотиците жертви, пожелали да преминат в Свободния свят. Повече за..

публикувано на 18.04.19 в 15:27