Валентин Кашъмов за първия си филм, сниман в Кърджали "Ранго Джери"

В следващите редове ще говорим за един филм, за който вече сме споменавали в ефира на Радио Кърджали. Български пълнометражен филм, сниман в Кърджали, с екип от Кърджали и с минимален личен бюджет. Лентата "Ранго-Джери" най-после ще види бял свят. В студиото на Радио Кърджали Илияна Типова разговаря с режисьора и продуцента Валентин Кашъмов. 

 Веднага бързам да те попитам кога ще бъде премиерата на филма? 

- Премиерата се очаква да бъде на Фестивала „Перперикон“, а иначе сега в четвъртък, 18 април, ще направим една закрита прожекция за хората, които помогнаха този филм да се случи, като актьори и спонсори. Това ще бъде една закрита прожекция. 

Да припомним на нашите слушатели, защо реши да правиш такъв експеримент най-вече със себе си - да финансираш филм със собствени средства? 

- Защото това е моя детска мечта. И по принцип трудно се намира финансиране за български филми, особено за независимо кино, какъвто е моят проект, и просто, за да се случи трябваше да го финансирам аз. И затова нямаше как – просто го направих.

Реши да рискуваш. Както казва Куентин Тарантино – (образно) „Ако искаш да снимаш филм – направи го сега! Не чакай!"

- Точно така, защото имаше голяма вероятност, ако го бях отложил или търсил някакви средства, това изобщо да не се случи. Затова реших, аз до колкото мога със собствени средства и с голяма помощ от приятели да сбъдна една моя детска мечта.

Как успя да накараш хората да повярват, да снимат филм за който няма заплащане?

- Хората с които работих, които срещнах в Кърджали, са много отдадени на това нещо. Те обичат културата, обичат изкуството. И когато им споделих тази моя идея, те възкликнаха, че са много радостни, че биха се включили по всякакъв начин. Разбира се, аз трябваше да се съобразявам с тях, защото след като няма финансиране, няма как всеки да дойде да работи на 100%, но тяхната помощ се оказа изключително важна за мен. Благодарение на тях, това нещо се случи.   

Чуйте цялото интервю в прикрепения звуков файл. Вижте още
Варненски плаж-2

Почивка с детето - какви лекарства трябва да носим?

Лятото е вече в разгара си. Идва и дългоочакваната почивка. Естествено е, че искаме децата ни да се чувстват най-добре и да не се разболеят на морето. В приготвянето на багажа, основните неща които трябва да вземем със себе си са лекарствата за бързо реагиране. Какви медикаменти трябва да вземем. Това е колкото прост, толкова и сложен..

публикувано на 16.07.19 в 11:51

1 148 са заявленията за целева помощ за отопление в област Кърджали

Над хиляда са заявленията за отпускане на целева помощ за отопление са постъпили в дирекциите по Социално подпомагане в област Кърджали, съобщи директорът на Регионалната дирекция Цветомир Хаджиев. Целевата помощ се отпуска за пет месеца - от 1 ноемри до 31-и март . Срокът за подаване на заявленията-декларации е от 1 юли до 31 октомври...

публикувано на 12.07.19 в 15:38

Рязко нарасна броят на болните от туберкулоза в Кърджали за първото полугодие

Застрашително расте броят на заболелите от туберкулоза в област Кърджали. 20 са новооткритите пациенти за първите шест месеца на годината. Само за последния месец юни новите случаи са пет.  Досега завършвахме годините  с 24-25 новооткрити пациенти, сега сме на шест месеца с 20 пациенти, имаме още шест месеца до края на годината, каза за Радио..

публикувано на 11.07.19 в 13:05

Деца стават събирачи на знание в образователно-приключенски академии "Забавно лято"

За пета поредна година в пет български региона, 12 общини, 25 градове и села ще се проведе програмата „Забавно лято, грижовна есен“. Тя е част от стратегията за социална отговорност на световноизвестна тютюнева компания и има за цел да подпомага местните общности в тютюнопроизводителните региони - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен...

публикувано на 10.07.19 в 17:21

Себихан Мехмед: До месец в Ковил ще потече вода в чешмите

За първа година община Крумовград организира Плувно лято за най-малките жители на града и близките села. А вече втори път общината е инициатор и на безплатно футболно лято за децата, в което квалифициран треньор работи с бъдещите звезди на футболния терен. Интересът и към двете прояви е изключителен, а грижата ни към най-малките е ангажимент, който..

публикувано на 10.07.19 в 16:25

Благотворително детско парти в помощ на 4-месечния Александър-Робърт

Две актриси от Кърджали - Илияна Типова и Велина Ясенова организират Благотворително детско парти в помощ на 4-месечния Александър-Робърт. На 13 юли (събота) от 19.00 ч. пред Дома на Културата, те двете ще забавляват децата на Кърджали с танци и игри, а в замяна ще поставят кутия за събиране на средства за малкия Алекс. Сигурно сте чули в ефира..

публикувано на 10.07.19 в 11:14
Село Пчеларово

Айдън Осман: Пчеларово се превърна в кокетно село

В Черноочене разкриха нова социална услуга в помощ на 60 възрастни и хора с увреждания . Медицински лица, социални работници и психолог ще им помагат да се справят с ежедневието и проблемите . Проектът е по програма „Развитие на човешките ресурси” за патронажна грижа, а услугите ще се предоставят по домовете , каза кметът на община Черноочене..

публикувано на 09.07.19 в 11:34