Валентин Кашъмов за първия си филм, сниман в Кърджали "Ранго Джери"

В следващите редове ще говорим за един филм, за който вече сме споменавали в ефира на Радио Кърджали. Български пълнометражен филм, сниман в Кърджали, с екип от Кърджали и с минимален личен бюджет. Лентата "Ранго-Джери" най-после ще види бял свят. В студиото на Радио Кърджали Илияна Типова разговаря с режисьора и продуцента Валентин Кашъмов. 

 Веднага бързам да те попитам кога ще бъде премиерата на филма? 

- Премиерата се очаква да бъде на Фестивала „Перперикон“, а иначе сега в четвъртък, 18 април, ще направим една закрита прожекция за хората, които помогнаха този филм да се случи, като актьори и спонсори. Това ще бъде една закрита прожекция. 

Да припомним на нашите слушатели, защо реши да правиш такъв експеримент най-вече със себе си - да финансираш филм със собствени средства? 

- Защото това е моя детска мечта. И по принцип трудно се намира финансиране за български филми, особено за независимо кино, какъвто е моят проект, и просто, за да се случи трябваше да го финансирам аз. И затова нямаше как – просто го направих.

Реши да рискуваш. Както казва Куентин Тарантино – (образно) „Ако искаш да снимаш филм – направи го сега! Не чакай!"

- Точно така, защото имаше голяма вероятност, ако го бях отложил или търсил някакви средства, това изобщо да не се случи. Затова реших, аз до колкото мога със собствени средства и с голяма помощ от приятели да сбъдна една моя детска мечта.

Как успя да накараш хората да повярват, да снимат филм за който няма заплащане?

- Хората с които работих, които срещнах в Кърджали, са много отдадени на това нещо. Те обичат културата, обичат изкуството. И когато им споделих тази моя идея, те възкликнаха, че са много радостни, че биха се включили по всякакъв начин. Разбира се, аз трябваше да се съобразявам с тях, защото след като няма финансиране, няма как всеки да дойде да работи на 100%, но тяхната помощ се оказа изключително важна за мен. Благодарение на тях, това нещо се случи.   

Чуйте цялото интервю в прикрепения звуков файл. Вижте още

Уляна Ганева: Библиотеката днес е съвременен информационен институт

На 20 април Регионалната библиотека "Н.Й.Вапцаров" в Кърджали навършва 60 години от създаването си. Днес тя обслужва над 3500 регистрирани читатели и съхранява повече 270 хиляди библиотечни единици фонд. Повече от Уляна Ганева, директор на библиотеката, в звуковия файл. Уляна Ганева: Библиотеката не е само място за съхранение на книги...

публикувано на 22.04.19 в 11:58

Таня Георгиева: Лесни хороскопи няма

Всеки един от нас поне веднъж в живота си е пожелал да надникне в бъдещето. Дали заради самото любопитство или просто, защото вярваме в съдбата и във вещаенето на звездите. Но, за да се направи точно предсказание, трябва да се състави натална карта, която отразява математически точните позиции на планетите. Необходими са още датата и мястото на..

публикувано на 19.04.19 в 12:25

20 години от създаването на Обществена коалиция за здраве и Програма СИНДИ Кърджали

20-годишен юбилей отбелязват Обществената коалиция за здраве и Програма СИНДИ в Кърджали. Кърджали е един от двата български града, в които програмата продължава да работи, вече като общинска. Тържеството по повод празника е на 19 април, петък, в театъра.  На 29 ноември 1996 г. в Кърджали  е учредено Сдружение „Обществена  коалиция за здраве..

публикувано на 18.04.19 в 17:08

Благовест Саръев: Мини футболът е любим спорт за кърджалийци

Регионалната организация към Българската асоциация по мини футбол навърши една година от създаването си. Нараства броят на футболистите-аматьори от Кърджали, които искат да се включат в турнирите, непрекъснато се обаждат и нови желаещи от цялата област. За гордост на местната организация БАМФ е изпратила в националния тим на България и човек от..

публикувано на 18.04.19 в 16:34

Силните моменти на радиолюбителите от Кърджали

18 април е световният ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 година е основана Международната радиолюбителска организация IARU.  Днес членове на съюза  са повече от 160 страни в света, в които се отбелязва този празник.  За рождена дата на организираното радиолюбителско движение в България се приема 5 юни 1926 г. А в Кърджали първата..

публикувано на 18.04.19 в 15:53

Изпращайте рисунки и есета в Пчеларово до 19 май

Будни хора, родени или живеещи в село Пчеларово, са се заели да стимулират опознаването на родния край. Още през 2009 година те са основали Сдружение за „Възраждане на Пчеларово“ с председател Красимир Димитров. Тази година неправителствената организация заедно с Народно читалище „Иван Боюклиев-1926“ организират конкурс на тема “ Моето родно село и..

публикувано на 18.04.19 в 15:38

Стоян Райчевски: Книгата за Желязната завеса е написана по оригинални документи

Изследователите Стоян Райчевски и Фанна Коларова ще представят на 23 април в Кърджали своята документална книга „Бягство от ГДР през „Желязната завеса” на България. Пътища, методи, жертви”. Една от целите, които те си поставят е да изчистят клеймото "изменник" и "предател" от имената на стотиците жертви, пожелали да преминат в Свободния свят. Повече за..

публикувано на 18.04.19 в 15:27