Силните моменти на радиолюбителите от Кърджали

18 април е световният ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 година е основана Международната радиолюбителска организация IARU.  Днес членове на съюза  са повече от 160 страни в света, в които се отбелязва този празник.  За рождена дата на организираното радиолюбителско движение в България се приема 5 юни 1926 г.
А в Кърджали първата радиовръзка е осъществена през 1957 година от Петко Атанасов Петков, работник в Оловно-цинковия комбинат. Там е позиционирана и първата радиостанция в Кърджали LZ1KCO (Комбинат за цинк и олово). 
От 58 преди години, днес радиолюбителите в Кърджали са останали едва 15. Те са обединени в Радиоклуб "Портолагос", който през месец май ще отбележи своята 20-годишнина. Зад тези 20 години стоят успехи, завоювани отличия, спечелени състезания и силни моменти.
Един от тези силни моменти е участието на радиолюбителите ни в овладяването на земетресението в Турция през 1999 година, едва три месеца след основаването на клуба на 14 май. На 21 август стана земетресението в Турция и всичко стана по един много бърз начин. Турски радиолюбител, с който осъществявахме контакти, се обърна към радиолюбители от Кърджали. Мария установява контакт. И той й казва, моля ви, имаме нужда от помощ, спомня си Жеко Жеков, секретар на клуба. Организацията след това протича много бързо. Сутринта управителният съвет на клуба се събира, за да обсъдят и вземат решение относно молбата на турските им колеги, намират кмета на общината Расим Муса в Широко поле, обясняват му ситуацията, оттам се отправят към общинската администрация, където Муса се свързва с кмета на Истанбул, уточняват се подробностите и броя на хората, които ще заминат за турския мегаполис на разположение на Националния кризисен щаб, намира се техника, осигурява се микробус и преводач и още на следващия ден групата отпътува.
В Турция са разпределени в Истанбул и в пострадалите общини. Задачата им е да издирват българските изселници, които живеят там, и да подават информация в Националния кризисен щаб за тяхното състояние, здрави ли, разрушени ли са домовете им. Отделно от Националния кризисен щаб, се изгражда и радио мост с Кърджали, който предава информация за българските изселници след земетресението, за да стигне тя до роднините им в цяла България - Смолянско, Варна, Карнобат, Айтос, Ямбол, разказва Жеко Жеков. Това са покъртителни и драматични моменти, които се запечатват за цял живот, категоричен е той. Болката от смъртта и радостта от спасения живот се преплитат в стремежа да помогнеш, да си полезен с нещо, смята Жеко Жеков.
За оказаната помощ в изграждането и осъществяването на свързочни комуникации, кърджалийският радиоклуб получава благодарствена грамота от турското правителство. 
Кърджалийска "следа" има и в земетресението в Армения през декември 1988, припомня си Жеков. Тогава радиолюбителите в заводския радиоклуб в ОЦК са приемали по график репортажите на кореспондента на вестник "Народна младеж" оттам. В Кърджали ги записвали на магнетофонна лента и по автобуса, който пътувал сутрин до София, ги изпращали в столицата. Там ги взимал журналист от редакцията, обработвали кореспонденцията и на следващия ден репортажът излизал във вестника.
Сред паметните моменти на кърджалийските радиолюбители са осъществените връзки с космическата станция "Мир", с мореплавателите Юлия и Дончо Папазови и кап. Георги Георгиев, с българската експедиция в Антарктида. Благодарение на осигурената техника на радиоклуба през тежката зима на 2005 година е спасена родилка от момчилградското село Татул. БТР-ът, изпратен през тежките преспи за бъдещата майка, е бил оборудван с радиостанция на член на клуба, с която е осъществявана връзката с щаба в Момчилград.

Цялото интервю на Станислава Георгиева с Жеко Жеков може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Хакан Йълмаз получи награда "Най-добър млад футболист за 2019 г."

Талантът на Футболна академия "Арда 1924" Хакан Йълмаз получи награда "Най-добър млад футболист за 2019 г."  Това се случи на официална церемония в София. Там Асоциацията на българските футболисти (АБФ) награди най-добрите млади футболисти от детските футболни турнири, част от Националната програма "Децата и Футболът". Наградите на децата бяха..

публикувано на 07.11.19 в 11:58

Цветелин Гавазов: Като общински съветник ще работя за това младите хора да бъдат чути

В петък, 8 ноември в Дома на Културата от 10.00 часа, новоизбраните общински съветници, кметът на общината и кметовете на кметствата в Кърджали ще положат клетва за встъпване в новия си мандат. Цветелин Гавазов е най-младият общински съветник от ГЕРБ, който ще бъде за първи път в местния парламент. В интервю за Радио Кърджали Гавазов коментира с..

публикувано на 07.11.19 в 10:53

Емилия Стоянова стана бронзов медалист на Световното по канадска борба в Румъния

Емилия Стоянова стана 3-та на 22 -рото Световното първенство по канадска борба в Констанца, Румъния. Как се представиха и останалите участници от Спортно туристически клуб за хора със  сензорни увреждания, чуйте от бронзовата ни медалистка:

обновено на 06.11.19 в 14:16

Проф. Баева: При българския преход надеждите на хората се разминаха с реалността

Интересът към историята от страна на младите винаги е съществувал. Обнадеждаващо е, че тук ги виждам привлечени от възможността да работят самостоятелно и още по-задълбочено, коментира проф. Искра Баева по време на националната ученическа конференция по история, която се проведе в Кърджали и на която специалистът по съвременна история беше председател..

публикувано на 05.11.19 в 18:40

Стефан Бакалов: Синтетичните наркотици изместват класическите

Да опазим сто деца от наркотика е хиляди пъти по-ценно от това да заловим 100 тона дрога. В това вярва Стефан Бакалов от митницата на Летище София, който вече 30 години е посветил на борбата срещу наркотрафика, а близо 20 от тях - на превенцията сред деца и ученици. Не позволявайте да ви ползват за опитни мишки, да съсипват психиката ви, здравето ви..

публикувано на 05.11.19 в 17:33

Радослав Милев: Ще подновя предложението си за предаване на сесиите на живо

Втори мандат започва в общинския съвет и Радослав Милев. Той е представител на Обединение "Демократична България". Участието му в предишния местен парламент беше доста активно и запомнящо се. Дали смята, че новата конфигурация на общинския съвет ще доведе до нов, по-прогресивен и справедлив начин на вземане на решения, чуйте отговора на синия общински..

публикувано на 01.11.19 в 16:12

Огнян Иванов: Докато ДПС има мнозинство в ОбС, нищо добро не чака Кърджали

Вече е ясен съставът на общинския съвет в Кърджали, който ще работи  следващите четири години. 11 са за ГЕРБ, 23 за „Движение за права и свободи, 5 за БСП за България,  за ДОСТ и „Демократична България - Обединение” ще имат по 1. ПП ГЕРБ затвърди позициите си със същия брой представители в местния парламент. Огнян Иванов е най-опитният в групата..

публикувано на 01.11.19 в 15:55