Силните моменти на радиолюбителите от Кърджали

18 април е световният ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 година е основана Международната радиолюбителска организация IARU.  Днес членове на съюза  са повече от 160 страни в света, в които се отбелязва този празник.  За рождена дата на организираното радиолюбителско движение в България се приема 5 юни 1926 г.
А в Кърджали първата радиовръзка е осъществена през 1957 година от Петко Атанасов Петков, работник в Оловно-цинковия комбинат. Там е позиционирана и първата радиостанция в Кърджали LZ1KCO (Комбинат за цинк и олово). 
От 58 преди години, днес радиолюбителите в Кърджали са останали едва 15. Те са обединени в Радиоклуб "Портолагос", който през месец май ще отбележи своята 20-годишнина. Зад тези 20 години стоят успехи, завоювани отличия, спечелени състезания и силни моменти.
Един от тези силни моменти е участието на радиолюбителите ни в овладяването на земетресението в Турция през 1999 година, едва три месеца след основаването на клуба на 14 май. На 21 август стана земетресението в Турция и всичко стана по един много бърз начин. Турски радиолюбител, с който осъществявахме контакти, се обърна към радиолюбители от Кърджали. Мария установява контакт. И той й казва, моля ви, имаме нужда от помощ, спомня си Жеко Жеков, секретар на клуба. Организацията след това протича много бързо. Сутринта управителният съвет на клуба се събира, за да обсъдят и вземат решение относно молбата на турските им колеги, намират кмета на общината Расим Муса в Широко поле, обясняват му ситуацията, оттам се отправят към общинската администрация, където Муса се свързва с кмета на Истанбул, уточняват се подробностите и броя на хората, които ще заминат за турския мегаполис на разположение на Националния кризисен щаб, намира се техника, осигурява се микробус и преводач и още на следващия ден групата отпътува.
В Турция са разпределени в Истанбул и в пострадалите общини. Задачата им е да издирват българските изселници, които живеят там, и да подават информация в Националния кризисен щаб за тяхното състояние, здрави ли, разрушени ли са домовете им. Отделно от Националния кризисен щаб, се изгражда и радио мост с Кърджали, който предава информация за българските изселници след земетресението, за да стигне тя до роднините им в цяла България - Смолянско, Варна, Карнобат, Айтос, Ямбол, разказва Жеко Жеков. Това са покъртителни и драматични моменти, които се запечатват за цял живот, категоричен е той. Болката от смъртта и радостта от спасения живот се преплитат в стремежа да помогнеш, да си полезен с нещо, смята Жеко Жеков.
За оказаната помощ в изграждането и осъществяването на свързочни комуникации, кърджалийският радиоклуб получава благодарствена грамота от турското правителство. 
Кърджалийска "следа" има и в земетресението в Армения през декември 1988, припомня си Жеков. Тогава радиолюбителите в заводския радиоклуб в ОЦК са приемали по график репортажите на кореспондента на вестник "Народна младеж" оттам. В Кърджали ги записвали на магнетофонна лента и по автобуса, който пътувал сутрин до София, ги изпращали в столицата. Там ги взимал журналист от редакцията, обработвали кореспонденцията и на следващия ден репортажът излизал във вестника.
Сред паметните моменти на кърджалийските радиолюбители са осъществените връзки с космическата станция "Мир", с мореплавателите Юлия и Дончо Папазови и кап. Георги Георгиев, с българската експедиция в Антарктида. Благодарение на осигурената техника на радиоклуба през тежката зима на 2005 година е спасена родилка от момчилградското село Татул. БТР-ът, изпратен през тежките преспи за бъдещата майка, е бил оборудван с радиостанция на член на клуба, с която е осъществявана връзката с щаба в Момчилград.

Цялото интервю на Станислава Георгиева с Жеко Жеков може да чуете в звуковия файл.
Вижте още
Капитанът на ПФК

Пламен Крумов за дербито: Ще оставим сърцата си на терена

На 19-ти май, неделя от 15.00ч., Арда е домакин на ЦСКА 1948 в дербито на 29 кръг на Втора лига. Срещата ще бъде решаваща за Арда за мястото й в Първа лига. Ръководството на тима обяви свободен вход за мача. Арда разчита изключително много на подкрепата от своите фенове. Илияна Типова разговаря в ексклузивно интервю за Радио Кърджали с капитана..

публикувано на 17.05.19 в 12:00

Милан Миланов: Да напълним стадиона за Арда срещу ЦСКА 1948

Решаващи два мача остават до края на първенството във Втора лига за футболния отбор на "Арда" - Кърджали . Първият двубой - срещу ЦСКА 1948 - е от изключителна важност, тъй като във временното класиране двата отбора са с еднакъв брой точки на 3-о и 4-о място . Целта на кърджалийския тим е да достигне до баражи за влизане в Първа професионална..

публикувано на 16.05.19 в 16:35

Д-р Виктор Кирчев: Над 80 % от хората в България не се движат достатъчно

Почти 80 % от хората в България са с ниска двигателна активност, в това число и подрастващите . Навиците сред учениците да се движат и спортуват могат да помогнат на организма им да изработва собствени защитни сили и да се справя по-добре с болестите . В тази връзка РЗИ в Кърджали посвещава няколко инициативи на Световния ден за двигателна..

публикувано на 16.05.19 в 12:24
Полско врабче (Passer montanus)

Преброяването на врабчетата алармира за промяна в жизнената ни среда

Третото национално преброяване на врабчетата ще се проведе на 18 май в цялата страна . Инициативата опира на доброволчеството и изисква използването само на таблет или смартфон , както и да се регистрирате в сайта на кампанията. Целта е да се видят тенденциите в числеността на тези така познати и симпатични градски птици, които намаляват..

публикувано на 16.05.19 в 11:05

Анелия Крумова: Искам да съхраня нашето минало

Ученичката от кърджалийското СУ "Петко Р. Славейков" Анелия Крумова е главно действащо лице в клипа към песента "Заспала е Мериема мома" на родопския изпълнител на автентични родопски песни Хамид Имамски. Анелия е една от водещите на предаването "Голямото междучасие" на Радио Кърджали и гостува в сутрешния блок, за да разкаже за преживяването..

публикувано на 15.05.19 в 13:48

Милан Миланов: Полицията ме пазеше заради турския през 1991 година

Ако сега т. нар. скандал, относно изказването на посланика на Турция за изучаването на турски език у нас се разви чрез комуникация в медиите, решението у нас да се изучава турски език през 90-те години доведе до протести и масови демонстрации. Седмици наред тогавашния кмет на Кърджали Милан Миланов е бил под полицейска охрана, защото е имало реална..

публикувано на 14.05.19 в 15:51

Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа": Няма да допуснем промяна в режима на изучаване на турски език

Синдикат „Образование“ към конфедерацията на труда "Подкрепа" също излезе с изявление, относно изказването посланик Улусой за изучаването на турски език у нас. Председателят на синдиката д-р Юлиян Петров коментира за Радио Кърджали: По повод думите на турския посланик в България, г-н Хасан Улусой за по-ефективно изучаване на турски език в училищата,..

публикувано на 14.05.19 в 15:20