Актьорите от школата на Атанас Атанасов първи на театрален фестивал във Велико Търново

Актьорите от Театрално студио към Езикова гимназия „Христо Ботев“, гр. Кърджали, извоюваха голямата награда на Община Велико Търново в 14-тия Национален театрален фестивал на детско-юношеското творчество „Малкият принц”. Младите театрали от гимназията и малките им колеги от театрална школа „Усмивка“ представиха Кърджали в творческото съревнование в двете възрастови групи - до 14 години и от 14 до 19 години. С представлението си „Хамлет от село Долно Туткаво"от Иво Брешан,  постановка на Атанас Атанасов кърджалийските млади таланти спечелиха в състезанието между 13 юношески трупи голямата награда - статуетка, грамота и парична сума, като дълбоко развълнуваха журито, което след изявата на нашите ученици, дойде лично да поздрави режисьора. 

НЧ "Съгласие", гр. Дебелец, присъди награда на името на  Симеон Иванов - за най-ярко актьорско присъствие, на Слави Мандажиев от Театрално студио към езиковата гимназия в Кърджали за ролята на Пърлето.

Много успешно се представиха и децата от школа „Усмивка", която също е ръководена от Атанас Атанасов. Те представиха „Долината на усмивките" по текстове на Луис Карол и Антоан дьо Сент Екзюпери, постановка Русалина Майналовска. В спектакъла вземат специално участие и балерините от танцово студио "Ритъм и сърце" с ръководител Веселина АрабаджиеваНай-малките таланти, които са на възраст от 6 до 12 години, а някои от тях за първи път играха на сцена, взеха поощрителна награда от журито за цялостен спектакъл, грамота и комплект книги. Във фестивала участват деца от цяла България, утвърждавайки го като едно от най-мащабните младежки театрални събития у нас и единственият, провеждан на голяма професионална сцена. Повече за фестивала, чуйте в звуковия файл разговора на Илияна Типова с Атанас Атанасов. Вижте още

Златка Янева: Мара Михайлова е все още неизследвана от краеведите

Специална тематична изложба с ценни архивни документи, издирени в Пловдив, разказва как е основан празника на Кърджали и за един от символите на града - паметника на Освободителите, в подножието на който се честват всички национални празници. Архивните единици са събрани от отдел Краезнание на Регионалната библиотека "Никола Йонков..

публикувано на 17.10.19 в 12:40

Васил Визев: Трагедията в българския футбол се подготвя 30-40 години

Няма стратегия на БФС за развитието на детско-юношеския футбол, а  добрите футболисти се градят в детско-юношеските школи.  Така легендарният играч на Арда Васил Визев, сега треньор в Кърджали, коментира резултата на мача България - Англия. Няма условия, тренирам децата на разорана ливада, каза още той: Всеки един ръководител, всеки един..

публикувано на 16.10.19 в 14:37
Проф. Хикмет Мехмедов

Хикмет Мехмедов: Пожелавам на кърджалийци да носят красотата в душите си

В навечерието на Деня на Кърджали радио Кърджали ви среща с почетния гражданин Хикмет Мехмедов. Той е роден в Кърджали. Десетгодишен постъпва в школата по балет в Дома на културата. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и Балет "Арабеск". През 1982 година завършва с отличие балетна..

публикувано на 15.10.19 в 11:44
Михаил Михаил

И на остров Родос усетиха фалита на "Томас Кук"

Фалитът на британската туристическа компания "Томас Кук" се усети и на гръцкия остров Родос - една от най-атрактивните летни дестинации. Някои от пристигналите там с ваучери от компанията чуждестранни туристи заминаха с граждански полети на своите държави, а разходите по тяхното прибиране бяха поети от съответните правителства. " Нито един от..

публикувано на 14.10.19 в 11:56
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев: Медиите не могат да спират военни конфликти, но помагат за предотвратяването им

Захари Карабашлиев ще посети за първи път Кърджали на 11-ти октомври  по покана на Регионалната библиотека Н.Й.Вапцаров. Той ще се срещне със свои почитатели в Читалище Обединение в 17,30 часа.  Ето какво каза Карабашлиев за радио Кърджали преди пристигането си в града: Писателят  е роден във Варна. Завършва Шеста гимназия в родния си град. В..

публикувано на 11.10.19 в 09:01
Елена Паскалева

Елена Паскалева: Националната система 112 непрекъснато се усъвършенства

Вече 11-та година в България работи Националната система 112. Тя е създадена като ангажимент, поет от страната ни във връзка с присъединяването ѝ към ЕС. Системата функционира самостоятелно от 30 септември 2008 година в цялата страна, в т.ч. и в Кърджали. За какво най-често звъним на 112, има ли все още недобросъвестни граждани, които се..

публикувано на 11.10.19 в 08:11
Здравко Карамитев

Здравко Карамитев: Дейността на хосписите е неглижирана от държавата

Хоспис "Добролюбие" в Кърджали се готви да отбележи Световния ден на милосърдието и палиативните грижи. Той се чества всяка втора събота на месец октомври. Доброволците и здравните работници в този сектор са го приели за свой професионален празник.  Идеята за палиативните грижи е възникнала в Лондон в края на 60-те години. Тя намира своя реален..

публикувано на 11.10.19 в 07:34