Д-р Тодор Черкезов: Увеличените възнаграждения следва да повишат и качеството на медицинските услуги

Правителството отпуска 50 милиона лева допълнително за увеличение на цените на недофинансираните клинични пътеки за детско здравеопазване, пулмология и майчински грижи.
От 1 юли реално ще бъдат получени допълнителни средства за увеличение на работните заплати в общинските болници. Това обявиха здравният министър Кирил Ананиев и ръководители на столични и общински болници след спешна среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов. 
От 1 юни ще се повишат цените на клиничните пътеки за финансиране на майчиното и детско здравеопазване, каза Ананиев. Ще се увеличат парите и на другите клинични пътеки, които от доста време не са били изменяни. На срещата е станало ясно, че ще бъде променен моделът на финансиране на здравеопазването. 
Срещата при премиера беше и за да се отговори на въпроса какви са механизмите, по които лечебните заведения да получат обещаните милиони. Както знаете, става въпрос за 50 млн., които действително да се включат в здравната система, за да се осигури едно по-високо заплащане на медицинските специалисти. то е свързано с протестите, които специалистите по здравни грижи реализираха, но, разбира се, то е свързано и с потребността, която всички осъзнаваме, да се увеличат тези възнаграждения, да бъдат по-адекватни, тъй като в нашата сфера имаше едно значително изоставане по отношение на възнагражденията, коментира изпълнителният директор на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали проф. д-р Тодор Черкезов, който също присъства на срещата при премиера.
Прецени се, че единственият възможен механизъм е тези средства да преминат през актуализиране на цените на някои клинични пътеки, които бяха подценени в рамковия договор и традиционно са ниски, каза д-р Черкезов. Това са майчинското и детското здравеопазване и пулмологията. За пациента е важно, че ще има обслужване, което действително ще бъде при едни по-добри финансови параметри, смята той. 
Договорените увеличени възнаграждения на медицинския персонал би трябвало да увеличат ефективността на работния процес в лечебните заведения, както и да подобрят качеството на медицинските услуги за пациентите. Това ще доведе до по-малка неудовлетвореност в хората, които ползват тези услуги. Все пак пак трябва да се зададе и въпросът срещу по-високите възнаграждения какво конкретно се върши и да се изисква и по-добро качество на медицинските услуги, а не просто да се дадат едни пари и нищо да не се променя, смята д-р Тодор Черкезов.
Пет милиона лева от обещаните 50 милиона допълнително финансиране ще се влеят в Многопрофилната болница "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали, каза д-р Черкезов. Според него, допълнителното финансиране е донякъде закъсняло, защото процесите се развиват от няколко години.
Но, има една поговорка - по-добре късно, отколкото никога. Сега ще се опитаме чрез този механизъм поне да запазим този механизъм, поне да запазим тези структури, да мотивираме хората и да увеличим приходите на лечебните заведения, откъдето ние виждаме един от възможните пътища за увеличение на възнагражденията, каза проф.д-р Тодор Черкезов. 

Това не е единственият път за увеличение на възнагражденията, който се обмисля в министерството, уточни той. По време на срещата при премиера Борисов, здравният министър Кирил Ананиев е предложил още два механизма. Единият е чрез методиката на субсидиране на лечебното заведение с държавно и общинско участие за дейностите, които са извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Има такива дейности, като например лечение на болни с туберкулоза, с полово-предавани болести, също така осъществяване на спешна помощ за пациенти, които не подлежат на хоспитализация, коментира д-р Черкезов.

Другата възможност за увеличение на заплатите е от генериран евентуален резерв на Здравната каса в края на годината, който да се разпредели към лечебните заведения, каза още той. 
Цялото интервю на Станислава Георгиева с проф.д-р Тодор Черкезов може да чуете в прикачения файл.

 

Вижте още

Ангелина Хаджиева: Да не позволяваме на смартфоните да управляват живота ни

24-и май е един от най-светлите празници за нашето училище, каза Ангелина Хаджиева, директор на Професионалната гимназия "Руска Пеева" в Джебел. Празнуваме знанието и просветата, допълни тя и добави, че невежеството няма свой празничен ден . Тя отправи апел към учениците да загърбят телефоните и таблетите , защото те не бива да доминират..

публикувано на 24.05.19 в 13:33

Милко Багдасаров: Желая на нашите ученици да чувстват училището като свой дом

Най-голямото учебно заведение в Южна България, както всяка година, изпраща около сто абитуриенти . Днес, 24-и май е и денят, в който те ще се разделят с любимото училище. След вълнуващото училищно тържество, зрелостници и останалите ученици, се вляха в редиците на градското шествие в чест на Светите братя Кирил и Методий. Радка Петкова..

публикувано на 24.05.19 в 11:04

Председателят на РИК-Кърджали Петър Захариев: 508 СИК в областта, 149 829 избиратели

Бюлетините за евроизборите на 26 май, са вече в област Кърджали . Намират се в определените затова помещения от кметовете на общините и са запечатани . В най-скоро време предстои членове на Районната избирателна комисия - Кърджали съвместно с общинска администрация да започнат разпределението и предаването на всички изборни книжа и..

публикувано на 22.05.19 в 16:52

Ангел Момчилов: Наблюдава се значително увеличение на делата в Административния съд

Ангел Момчилов е роден в Кърджали. Завършва висше юридическо образование и започва като съдия-изпълнител в Районния съд в Момчилград. Минава по йерархическата стълба в  Районния съд в Кърджали - съдия, зам.председател и председател. От ноември 2018 година е председател на Административния съд. Търсим отговори на въпросите за авторитета на..

публикувано на 22.05.19 в 14:17

Цветан Терзиев: Гордеем се с успехите на нашите ученици

Средно училище "Васил Левски" е най-голямото в община Крумовград. В него работят 97 души, от които 76 педагогически персонал. Обучават се 1003 деца от I до XII клас. От тази година школото е иновативно. Във всяка класна стая има монтиран мултимедиен проектор, а всеки учител разполага със служебен лаптоп. Функционират 6 компютърни кабинета, зала за..

публикувано на 22.05.19 в 10:27
Капитанът на ПФК

Пламен Крумов за дербито: Ще оставим сърцата си на терена

На 19-ти май, неделя от 15.00ч., Арда е домакин на ЦСКА 1948 в дербито на 29 кръг на Втора лига. Срещата ще бъде решаваща за Арда за мястото й в Първа лига. Ръководството на тима обяви свободен вход за мача. Арда разчита изключително много на подкрепата от своите фенове. Илияна Типова разговаря в ексклузивно интервю за Радио Кърджали с капитана..

публикувано на 17.05.19 в 12:00

Милан Миланов: Да напълним стадиона за Арда срещу ЦСКА 1948

Решаващи два мача остават до края на първенството във Втора лига за футболния отбор на "Арда" - Кърджали . Първият двубой - срещу ЦСКА 1948 - е от изключителна важност, тъй като във временното класиране двата отбора са с еднакъв брой точки на 3-о и 4-о място . Целта на кърджалийския тим е да достигне до баражи за влизане в Първа професионална..

публикувано на 16.05.19 в 16:35