Д-р Тодор Черкезов: Увеличените възнаграждения следва да повишат и качеството на медицинските услуги

Правителството отпуска 50 милиона лева допълнително за увеличение на цените на недофинансираните клинични пътеки за детско здравеопазване, пулмология и майчински грижи.
От 1 юли реално ще бъдат получени допълнителни средства за увеличение на работните заплати в общинските болници. Това обявиха здравният министър Кирил Ананиев и ръководители на столични и общински болници след спешна среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов. 
От 1 юни ще се повишат цените на клиничните пътеки за финансиране на майчиното и детско здравеопазване, каза Ананиев. Ще се увеличат парите и на другите клинични пътеки, които от доста време не са били изменяни. На срещата е станало ясно, че ще бъде променен моделът на финансиране на здравеопазването. 
Срещата при премиера беше и за да се отговори на въпроса какви са механизмите, по които лечебните заведения да получат обещаните милиони. Както знаете, става въпрос за 50 млн., които действително да се включат в здравната система, за да се осигури едно по-високо заплащане на медицинските специалисти. то е свързано с протестите, които специалистите по здравни грижи реализираха, но, разбира се, то е свързано и с потребността, която всички осъзнаваме, да се увеличат тези възнаграждения, да бъдат по-адекватни, тъй като в нашата сфера имаше едно значително изоставане по отношение на възнагражденията, коментира изпълнителният директор на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали проф. д-р Тодор Черкезов, който също присъства на срещата при премиера.
Прецени се, че единственият възможен механизъм е тези средства да преминат през актуализиране на цените на някои клинични пътеки, които бяха подценени в рамковия договор и традиционно са ниски, каза д-р Черкезов. Това са майчинското и детското здравеопазване и пулмологията. За пациента е важно, че ще има обслужване, което действително ще бъде при едни по-добри финансови параметри, смята той. 
Договорените увеличени възнаграждения на медицинския персонал би трябвало да увеличат ефективността на работния процес в лечебните заведения, както и да подобрят качеството на медицинските услуги за пациентите. Това ще доведе до по-малка неудовлетвореност в хората, които ползват тези услуги. Все пак пак трябва да се зададе и въпросът срещу по-високите възнаграждения какво конкретно се върши и да се изисква и по-добро качество на медицинските услуги, а не просто да се дадат едни пари и нищо да не се променя, смята д-р Тодор Черкезов.
Пет милиона лева от обещаните 50 милиона допълнително финансиране ще се влеят в Многопрофилната болница "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали, каза д-р Черкезов. Според него, допълнителното финансиране е донякъде закъсняло, защото процесите се развиват от няколко години.
Но, има една поговорка - по-добре късно, отколкото никога. Сега ще се опитаме чрез този механизъм поне да запазим този механизъм, поне да запазим тези структури, да мотивираме хората и да увеличим приходите на лечебните заведения, откъдето ние виждаме един от възможните пътища за увеличение на възнагражденията, каза проф.д-р Тодор Черкезов. 

Това не е единственият път за увеличение на възнагражденията, който се обмисля в министерството, уточни той. По време на срещата при премиера Борисов, здравният министър Кирил Ананиев е предложил още два механизма. Единият е чрез методиката на субсидиране на лечебното заведение с държавно и общинско участие за дейностите, които са извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Има такива дейности, като например лечение на болни с туберкулоза, с полово-предавани болести, също така осъществяване на спешна помощ за пациенти, които не подлежат на хоспитализация, коментира д-р Черкезов.

Другата възможност за увеличение на заплатите е от генериран евентуален резерв на Здравната каса в края на годината, който да се разпредели към лечебните заведения, каза още той. 
Цялото интервю на Станислава Георгиева с проф.д-р Тодор Черкезов може да чуете в прикачения файл.

 

Вижте още

Златка Янева: Мара Михайлова е все още неизследвана от краеведите

Специална тематична изложба с ценни архивни документи, издирени в Пловдив, разказва как е основан празника на Кърджали и за един от символите на града - паметника на Освободителите, в подножието на който се честват всички национални празници. Архивните единици са събрани от отдел Краезнание на Регионалната библиотека "Никола Йонков..

публикувано на 17.10.19 в 12:40

Васил Визев: Трагедията в българския футбол се подготвя 30-40 години

Няма стратегия на БФС за развитието на детско-юношеския футбол, а  добрите футболисти се градят в детско-юношеските школи.  Така легендарният играч на Арда Васил Визев, сега треньор в Кърджали, коментира резултата на мача България - Англия. Няма условия, тренирам децата на разорана ливада, каза още той: Всеки един ръководител, всеки един..

публикувано на 16.10.19 в 14:37
Проф. Хикмет Мехмедов

Хикмет Мехмедов: Пожелавам на кърджалийци да носят красотата в душите си

В навечерието на Деня на Кърджали радио Кърджали ви среща с почетния гражданин Хикмет Мехмедов. Той е роден в Кърджали. Десетгодишен постъпва в школата по балет в Дома на културата. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и Балет "Арабеск". През 1982 година завършва с отличие балетна..

публикувано на 15.10.19 в 11:44
Михаил Михаил

И на остров Родос усетиха фалита на "Томас Кук"

Фалитът на британската туристическа компания "Томас Кук" се усети и на гръцкия остров Родос - една от най-атрактивните летни дестинации. Някои от пристигналите там с ваучери от компанията чуждестранни туристи заминаха с граждански полети на своите държави, а разходите по тяхното прибиране бяха поети от съответните правителства. " Нито един от..

публикувано на 14.10.19 в 11:56
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев: Медиите не могат да спират военни конфликти, но помагат за предотвратяването им

Захари Карабашлиев ще посети за първи път Кърджали на 11-ти октомври  по покана на Регионалната библиотека Н.Й.Вапцаров. Той ще се срещне със свои почитатели в Читалище Обединение в 17,30 часа.  Ето какво каза Карабашлиев за радио Кърджали преди пристигането си в града: Писателят  е роден във Варна. Завършва Шеста гимназия в родния си град. В..

публикувано на 11.10.19 в 09:01
Елена Паскалева

Елена Паскалева: Националната система 112 непрекъснато се усъвършенства

Вече 11-та година в България работи Националната система 112. Тя е създадена като ангажимент, поет от страната ни във връзка с присъединяването ѝ към ЕС. Системата функционира самостоятелно от 30 септември 2008 година в цялата страна, в т.ч. и в Кърджали. За какво най-често звъним на 112, има ли все още недобросъвестни граждани, които се..

публикувано на 11.10.19 в 08:11
Здравко Карамитев

Здравко Карамитев: Дейността на хосписите е неглижирана от държавата

Хоспис "Добролюбие" в Кърджали се готви да отбележи Световния ден на милосърдието и палиативните грижи. Той се чества всяка втора събота на месец октомври. Доброволците и здравните работници в този сектор са го приели за свой професионален празник.  Идеята за палиативните грижи е възникнала в Лондон в края на 60-те години. Тя намира своя реален..

публикувано на 11.10.19 в 07:34