Турският език - учителите малко, учебниците стари

МОН ще одобри нови учебни помагала, които ще се използват от есента

Снимка: Катя Борисова

В Кърджалийско турски език се изучава като свободно избираем предмет. Само в Ардино има шест групи за подготовка - в средно училище Васил Левски и в Центъра за подкрепа на личностното развитие. Групи има и в селата Боровица, и Горно Прахово. Според кмета Ресми Мурад, ако езикът влезе като избираем предмет в така наречения учебен план Б, ще има по-добра организация.„Няма учебни помагала. Учителят по турски език измисля учебен план, създава си собствена програма и така се изучава“, твърди Мурад. Той е един от инициаторите на писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев за спешни мерки при изучаването на турски език. Твърди, че исканията на кметовете от района са отдавна, но едва сега министерството е обърнало внимание на въпроса. Получени са уверенията на министъра да има нови помагала още през следващата учебна година. Според кметовете в момента в общинските училища няма подходящи условия за изучаване на турски език, липсват добре подготвени преподаватели, а последният учебник е написан преди много години.

Зехние Хасан е учител по турски и български език в училището в кирковското село Фотиново. За да подготвя децата по майчин език, тя търси материали от чужбина.

„Използвам интернет, за да си набавя материали и от чужбина, включително. Няма методически материали, няма учебници, няма учебни тетрадки. Учебниците са много стари, ако има няколко учебника. Досега учебни програми нямахме. Сами ги изработвахме.“

Изучаването на майчиния език подпомага обучението по български.

В училището във Фотиново се обучават стотина деца. Всички посещават часовете по майчин език и го правят с удоволствие, твърди Зехние Хасан. Тя отхвърля твърденията на родители, че е по-добре децата да учат западен език, защото турският се говори вкъщи.

„Елате да видите как дете, което съставя текст на майчин език, какъв хубав текст съставя и на български език.“ Затова в преподаването Зехние Хасан използва преливането на двата езика. 

Казват, че майчиният език е личността на човека. Ако едно дете не може да изрази себе си, то ще има проблеми в бъдеще, убедена е учителката от Фотиново Зехние Хасан. Според нея това е основната причина децата, чийто майчин език е различен от българския, да го учат в училище.

Според МОН учителите са наясно с новите програми и независимо от старите помагала могат да ги прилагат.

В момента се ползват одобрени учебни помагала по турски език от 2013 и 2015 година, но това не нарушава закона. 

Повече чуйте в репортажа на Валя Апостолова: 
Вижте още

Транспортен кувьоз ще получи болницата в Момчилград от кампанията "Капачки за бъдеще"

Благотворителната инициатива „Капачки за бъдеще"  осигурява три нови кувьоза за болниците в Асеновград, Момчилград и Мадан. Общинската болница "Д-р Сергей Ростосцев" в Момчилград когато се налага транспортиране до друго лечебно заведение на новородено се налага да чакат транспортен кувьоз от областната кърджалийската болница, което..

публикувано на 18.10.19 в 15:03
Марияна Павлова

Родопчанка постави рекорд на Гинес с най-нисък глас на планетата

Родената в Смолян Марияна Павлова, дъщеря на известната народна певица Христина Лютова постави рекорд на "Гинес" за певицата с най-нисък глас на планетата. Чувствам се много щастлива и съм много развълнувана, макар, че бях абсолютно уверена в себе си и за мен изпяването на най-ниския тон не беше никакъв проблем,  казва Марияна...

публикувано на 18.10.19 в 11:30

“Sweet Child O’ Mine” на Guns N’ Roses е първото видео от 80-те с 1 млрд. гледания

Видеото към сингълa на легендарната рок банда Guns ‘N Roses’ , “ Sweet Child O’ Mine ” , официално е първото музикално видео от 80-те години, достигнало 1 млрд. гледания в YouTube. Това постижение е второто по рода си за бандата, чието видео към епичното парче “November Rain” (1992 г.) през 2018 г. се превърна в първото (и единствено до..

публикувано на 16.10.19 в 16:11
Танцов клуб Хоро - гр. Смолян

Танцов клуб "Хоро" отбелязва 15-годишнината си с концерт

Смолянският клуб „Хоро“ се готви за голям концерт в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ с който ще отбележат 15 години от основаването си. Хороигралците ще представят танцовия спектакъл „От Коледа до Димитровден – народните празници в четири сезона“. Самодейците са разделени в четири възрастови групи, които ще представят богатството на..

публикувано на 15.10.19 в 12:13

Джеймс Артър посвещава своя нов албум "Yоu" на Вас!

Британската суперзвезда Джеймс Артър издава нов албум, озаглавен "You" , който посвещава на Вас! Епичният проект от 17 парчета, сред които хитовите сингли “ Naked ”, “ Treehouse ”, “ Empty Space ” и “ Falling Like The Stars ”,представя най-смелото лице на изпълнителя, с още по-емоционални текстове и съвкупност от музикални..

публикувано на 14.10.19 в 14:11
инж. Ивана Калчева

„На чаршията, в чата“ с Галина Стефанова

Разговаряхме за урока, който научи обществото ни след поредния случай на изоставено от родителите си дете. Чухме размислите на Деница Бакалова – млад юрист и човек на възрастта на хората, чиято постъпка провокира обсъждането на темата. Става въпрос за човечност, а тя се учи в семейството, каза Бакалова. Родителството не е игра и трябва да..

публикувано на 13.10.19 в 20:35
Формация Фаворит

Стелиана Тенева - тракийският глас във формация "Фаворит"

Формация "Фаворит" е съставена от петнадесет певци, музиканти и танцьори. Млади таланти, амбициозни момичета и момчета, които популяризират автентичния български фолклор. Животът за фолклорна формация „Фаворит” е музика и танци. Идеята за сформирането на групата се ражда още когато всички са в музикалното училище в Котел. Сега част от тях вече..

публикувано на 12.10.19 в 15:40