Турският език - учителите малко, учебниците стари

МОН ще одобри нови учебни помагала, които ще се използват от есента

Снимка: Катя Борисова

В Кърджалийско турски език се изучава като свободно избираем предмет. Само в Ардино има шест групи за подготовка - в средно училище Васил Левски и в Центъра за подкрепа на личностното развитие. Групи има и в селата Боровица, и Горно Прахово. Според кмета Ресми Мурад, ако езикът влезе като избираем предмет в така наречения учебен план Б, ще има по-добра организация.„Няма учебни помагала. Учителят по турски език измисля учебен план, създава си собствена програма и така се изучава“, твърди Мурад. Той е един от инициаторите на писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев за спешни мерки при изучаването на турски език. Твърди, че исканията на кметовете от района са отдавна, но едва сега министерството е обърнало внимание на въпроса. Получени са уверенията на министъра да има нови помагала още през следващата учебна година. Според кметовете в момента в общинските училища няма подходящи условия за изучаване на турски език, липсват добре подготвени преподаватели, а последният учебник е написан преди много години.

Зехние Хасан е учител по турски и български език в училището в кирковското село Фотиново. За да подготвя децата по майчин език, тя търси материали от чужбина.

„Използвам интернет, за да си набавя материали и от чужбина, включително. Няма методически материали, няма учебници, няма учебни тетрадки. Учебниците са много стари, ако има няколко учебника. Досега учебни програми нямахме. Сами ги изработвахме.“

Изучаването на майчиния език подпомага обучението по български.

В училището във Фотиново се обучават стотина деца. Всички посещават часовете по майчин език и го правят с удоволствие, твърди Зехние Хасан. Тя отхвърля твърденията на родители, че е по-добре децата да учат западен език, защото турският се говори вкъщи.

„Елате да видите как дете, което съставя текст на майчин език, какъв хубав текст съставя и на български език.“ Затова в преподаването Зехние Хасан използва преливането на двата езика. 

Казват, че майчиният език е личността на човека. Ако едно дете не може да изрази себе си, то ще има проблеми в бъдеще, убедена е учителката от Фотиново Зехние Хасан. Според нея това е основната причина децата, чийто майчин език е различен от българския, да го учат в училище.

Според МОН учителите са наясно с новите програми и независимо от старите помагала могат да ги прилагат.

В момента се ползват одобрени учебни помагала по турски език от 2013 и 2015 година, но това не нарушава закона. 

Повече чуйте в репортажа на Валя Апостолова: 
Вижте още
Детска фолклорна група

"Родопски звън" - музикалната школа на село Дрангово

Преди седмици детска фолклорна група "Родопски звън" при Основно училище "Васил Левски" село Дрангово се завърна от участие в Велико Търново, на 23-ти Старопланински събор "Балкан фолк", където спечели 5 медала. Групата е създадена преди 26 години от Асен Михайлов и покойния Цветан Маринов. Детската фолклорна група е основана към..

публикувано на 25.05.19 в 18:42

Графа идва на 8 октомври в Смолян. На 9-ти ще пее в Кърджали

Влади Ампов – Графа избра Смолян и Кърджали сред петте града, в които продължава турнето си през есента. Концертът в Смолян е на 8 октомври в  Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“. На следващия ден - 9 октомври, любимецът на публиката ще пее в Кърджали в Държавен театър "Димитър Димов“.  Графа ще зарадва феновете си с впечатляващо шоу с..

публикувано на 23.05.19 в 14:39

Руши Видинлиев представя сингъла "Несъвършен"

След 10-годишна пауза и след уникален интерес от страна на феновете (рекордно разпродадени в рамките на денонощие клубни събития между 2016 - 2019), РУШИ най-после е готов със съвсем нова авторска музика. Първи сингъл е парчето НЕСЪВЪРШЕН . То ще стане част и от предстоящ мини-албум – ПСИХО , чиято дигитална премиера ще бъде съвсем..

публикувано на 23.05.19 в 14:18
Мишо Йосифов

Мишо Йосифов и Надя Тончева ще бъдат гвоздеят на джаз феста "Долината на Орфей" - 2019

Солистът на Биг бенда на БНР, тромпетистът Мишо Йосифов и певицата Надя Тончева ще участват на Джаз феста "Долината на Орфей" - Кърджали 2019. Музикантите ще представят концертната програма "Колко високо е Луната", изградена върху песни на Елла Фицджералд. В бенда на Надя и Мишо ще се включат още Павел Цонев - пиано, Христо Минчев - контрабас и..

публикувано на 22.05.19 в 15:37
X - Key

На 22-ри май в "Хоризонти" очаквайте:

Група, която ще свири на една сцена с проекта "Инкогнито" на Джаз фестивала в Банско, е част от слелекцията на джаз фестивала "Долината на Орфей" - Кърджали 2019. На галаконцерт в първо студио на Българското национално радио в понеделник вечерта бяха връчени наградите от 50-ия юбилеен конкурс за нова българска поп и рок песен "Пролет 2019". Кои са..

публикувано на 21.05.19 в 17:23
Село Дрангово

Дрангово ще отбележи двоен празник на 24 май

Кирковското село Дрангово ще отбележи двоен празник на 24 май. В петък жителите на пограничното село ще отбележат Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и празника на село Дрангово.   Първият селищен празник на Дрангово датира още в далечната 1972 г. Тогава е открита и паметната плоча на патрона на селото..

публикувано на 21.05.19 в 08:37

Артефакт от Кърджали е в основата на научна сензация

Находка от праисторическото селище, което се намира в центъра на Кърджали, е в основата на научната хипотеза, че на Балканите за пръв път в света се появява т.нар. Нефритена култура. Малкият артефакт е един от емблематичните за България паметници от неолита - нефритен амулет във формата на свастика. Възрастта му е 8 хилядолетия. Открит е преди повече от..

публикувано на 20.05.19 в 15:05