Анета Чакърова: Различно е пеенето на неделински двуглас в Горно и Долно Неделино

Сестри ЧакъровиНашата планина изобилства от самородни таланти, музиканти, изпълнители на народни песни. Неделино е един остров в планината, където се изпълнява двугласно пеене или т.нар. Неделински двуглас. Още едно богатство в тази област сред сестри Георгиева, Деница Гочева и Снежана Кисьова са и сестри Чакърови. Пет сестри от Неделино, които изпълняват двугласно пеене от Горно Неделино, както казва една от сестрите Анелия.

Анета Чакърова заучава песните от по-големите си сестри и майка си. Преди се е пяло по меджи и по седенки.

Така като искаш да кажеш нещо на любимия си го изпяваш във вид на песен. И става по-интересно и красиво. Така по седенки сме изговаряли във вид на песен към ергените, нещо като „Я та галем, ти не знаеш….“, разказва Анета Чакърова.

Малцина знаят, че има разлика в начина на пеенето на изпълнители от Горно Неделино и Долно Неделино. Сестри Чакърови пеят и разучават песни, които са се раждали от ежедневието на неделинеца. Те представят това богатство на Неделино из страната и в Турция, Гърция и Сърбия. През 2000 година са поканени във Франция, където записват диска „Неделински двуглас“ – Сестри Чакърови.

Много го харесват неделинския двуглас, защото е приятен да се слуша и като вникнеш в текста, той е истински и те грабва, разказва Анета.

Днес сестри Чакърови имат записани два диска с неделински песни. В единия диск участват всичките сестри, а във втория само Анета и Снежана. Защото едната сестра е починала, другата е болна, а третата е поела пътя на гурбетчията. Анелия днес обучава три двойки деца.

Децата идват с желание и пеят. Много е труден за учене неделинския двуглас. Не могат да го заучат както аз го знам от моята майка. Получава се, но с голяма разлика!

Различно е пеенето и на сестри Георгиеви, защото те пеят, както ги пеят песните в Долно Неделино. Деница Гочева и Снежана Кисьова пък пеят по съвсем различен начин, а ние сестри Чакърови звучим по трети начин, както се пее в Горно Неделино. Така, че неделинскя двуглас е жив и ще го има. Има и наследници на този феномен, разказва Анета Чакърова.

Фолклорът на Неделино е жив и се развива и ще се предава в бъдещето. Независимо, кой как го изпълнява. Децата на Неделино ще го представят и пеят по още по-различен начин, но важното е, че са получили информация от извора.

Може да чуете цялото интервю на Анета Чакърова в прикачения звуков файл.Вижте още
Детска фолклорна група

"Родопски звън" - музикалната школа на село Дрангово

Преди седмици детска фолклорна група "Родопски звън" при Основно училище "Васил Левски" село Дрангово се завърна от участие в Велико Търново, на 23-ти Старопланински събор "Балкан фолк", където спечели 5 медала. Групата е създадена преди 26 години от Асен Михайлов и покойния Цветан Маринов. Детската фолклорна група е основана към..

публикувано на 25.05.19 в 18:42

Графа идва на 8 октомври в Смолян. На 9-ти ще пее в Кърджали

Влади Ампов – Графа избра Смолян и Кърджали сред петте града, в които продължава турнето си през есента. Концертът в Смолян е на 8 октомври в  Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“. На следващия ден - 9 октомври, любимецът на публиката ще пее в Кърджали в Държавен театър "Димитър Димов“.  Графа ще зарадва феновете си с впечатляващо шоу с..

публикувано на 23.05.19 в 14:39

Руши Видинлиев представя сингъла "Несъвършен"

След 10-годишна пауза и след уникален интерес от страна на феновете (рекордно разпродадени в рамките на денонощие клубни събития между 2016 - 2019), РУШИ най-после е готов със съвсем нова авторска музика. Първи сингъл е парчето НЕСЪВЪРШЕН . То ще стане част и от предстоящ мини-албум – ПСИХО , чиято дигитална премиера ще бъде съвсем..

публикувано на 23.05.19 в 14:18
Мишо Йосифов

Мишо Йосифов и Надя Тончева ще бъдат гвоздеят на джаз феста "Долината на Орфей" - 2019

Солистът на Биг бенда на БНР, тромпетистът Мишо Йосифов и певицата Надя Тончева ще участват на Джаз феста "Долината на Орфей" - Кърджали 2019. Музикантите ще представят концертната програма "Колко високо е Луната", изградена върху песни на Елла Фицджералд. В бенда на Надя и Мишо ще се включат още Павел Цонев - пиано, Христо Минчев - контрабас и..

публикувано на 22.05.19 в 15:37
X - Key

На 22-ри май в "Хоризонти" очаквайте:

Група, която ще свири на една сцена с проекта "Инкогнито" на Джаз фестивала в Банско, е част от слелекцията на джаз фестивала "Долината на Орфей" - Кърджали 2019. На галаконцерт в първо студио на Българското национално радио в понеделник вечерта бяха връчени наградите от 50-ия юбилеен конкурс за нова българска поп и рок песен "Пролет 2019". Кои са..

публикувано на 21.05.19 в 17:23
Село Дрангово

Дрангово ще отбележи двоен празник на 24 май

Кирковското село Дрангово ще отбележи двоен празник на 24 май. В петък жителите на пограничното село ще отбележат Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и празника на село Дрангово.   Първият селищен празник на Дрангово датира още в далечната 1972 г. Тогава е открита и паметната плоча на патрона на селото..

публикувано на 21.05.19 в 08:37

Артефакт от Кърджали е в основата на научна сензация

Находка от праисторическото селище, което се намира в центъра на Кърджали, е в основата на научната хипотеза, че на Балканите за пръв път в света се появява т.нар. Нефритена култура. Малкият артефакт е един от емблематичните за България паметници от неолита - нефритен амулет във формата на свастика. Възрастта му е 8 хилядолетия. Открит е преди повече от..

публикувано на 20.05.19 в 15:05