Анета Чакърова: Различно е пеенето на неделински двуглас в Горно и Долно Неделино

Сестри ЧакъровиНашата планина изобилства от самородни таланти, музиканти, изпълнители на народни песни. Неделино е един остров в планината, където се изпълнява двугласно пеене или т.нар. Неделински двуглас. Още едно богатство в тази област сред сестри Георгиева, Деница Гочева и Снежана Кисьова са и сестри Чакърови. Пет сестри от Неделино, които изпълняват двугласно пеене от Горно Неделино, както казва една от сестрите Анелия.

Анета Чакърова заучава песните от по-големите си сестри и майка си. Преди се е пяло по меджи и по седенки.

Така като искаш да кажеш нещо на любимия си го изпяваш във вид на песен. И става по-интересно и красиво. Така по седенки сме изговаряли във вид на песен към ергените, нещо като „Я та галем, ти не знаеш….“, разказва Анета Чакърова.

Малцина знаят, че има разлика в начина на пеенето на изпълнители от Горно Неделино и Долно Неделино. Сестри Чакърови пеят и разучават песни, които са се раждали от ежедневието на неделинеца. Те представят това богатство на Неделино из страната и в Турция, Гърция и Сърбия. През 2000 година са поканени във Франция, където записват диска „Неделински двуглас“ – Сестри Чакърови.

Много го харесват неделинския двуглас, защото е приятен да се слуша и като вникнеш в текста, той е истински и те грабва, разказва Анета.

Днес сестри Чакърови имат записани два диска с неделински песни. В единия диск участват всичките сестри, а във втория само Анета и Снежана. Защото едната сестра е починала, другата е болна, а третата е поела пътя на гурбетчията. Анелия днес обучава три двойки деца.

Децата идват с желание и пеят. Много е труден за учене неделинския двуглас. Не могат да го заучат както аз го знам от моята майка. Получава се, но с голяма разлика!

Различно е пеенето и на сестри Георгиеви, защото те пеят, както ги пеят песните в Долно Неделино. Деница Гочева и Снежана Кисьова пък пеят по съвсем различен начин, а ние сестри Чакърови звучим по трети начин, както се пее в Горно Неделино. Така, че неделинскя двуглас е жив и ще го има. Има и наследници на този феномен, разказва Анета Чакърова.

Фолклорът на Неделино е жив и се развива и ще се предава в бъдещето. Независимо, кой как го изпълнява. Децата на Неделино ще го представят и пеят по още по-различен начин, но важното е, че са получили информация от извора.

Може да чуете цялото интервю на Анета Чакърова в прикачения звуков файл.Вижте още

Транспортен кувьоз ще получи болницата в Момчилград от кампанията "Капачки за бъдеще"

Благотворителната инициатива „Капачки за бъдеще"  осигурява три нови кувьоза за болниците в Асеновград, Момчилград и Мадан. Общинската болница "Д-р Сергей Ростосцев" в Момчилград когато се налага транспортиране до друго лечебно заведение на новородено се налага да чакат транспортен кувьоз от областната кърджалийската болница, което..

публикувано на 18.10.19 в 15:03
Марияна Павлова

Родопчанка постави рекорд на Гинес с най-нисък глас на планетата

Родената в Смолян Марияна Павлова, дъщеря на известната народна певица Христина Лютова постави рекорд на "Гинес" за певицата с най-нисък глас на планетата. Чувствам се много щастлива и съм много развълнувана, макар, че бях абсолютно уверена в себе си и за мен изпяването на най-ниския тон не беше никакъв проблем,  казва Марияна...

публикувано на 18.10.19 в 11:30

“Sweet Child O’ Mine” на Guns N’ Roses е първото видео от 80-те с 1 млрд. гледания

Видеото към сингълa на легендарната рок банда Guns ‘N Roses’ , “ Sweet Child O’ Mine ” , официално е първото музикално видео от 80-те години, достигнало 1 млрд. гледания в YouTube. Това постижение е второто по рода си за бандата, чието видео към епичното парче “November Rain” (1992 г.) през 2018 г. се превърна в първото (и единствено до..

публикувано на 16.10.19 в 16:11
Танцов клуб Хоро - гр. Смолян

Танцов клуб "Хоро" отбелязва 15-годишнината си с концерт

Смолянският клуб „Хоро“ се готви за голям концерт в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ с който ще отбележат 15 години от основаването си. Хороигралците ще представят танцовия спектакъл „От Коледа до Димитровден – народните празници в четири сезона“. Самодейците са разделени в четири възрастови групи, които ще представят богатството на..

публикувано на 15.10.19 в 12:13

Джеймс Артър посвещава своя нов албум "Yоu" на Вас!

Британската суперзвезда Джеймс Артър издава нов албум, озаглавен "You" , който посвещава на Вас! Епичният проект от 17 парчета, сред които хитовите сингли “ Naked ”, “ Treehouse ”, “ Empty Space ” и “ Falling Like The Stars ”,представя най-смелото лице на изпълнителя, с още по-емоционални текстове и съвкупност от музикални..

публикувано на 14.10.19 в 14:11
инж. Ивана Калчева

„На чаршията, в чата“ с Галина Стефанова

Разговаряхме за урока, който научи обществото ни след поредния случай на изоставено от родителите си дете. Чухме размислите на Деница Бакалова – млад юрист и човек на възрастта на хората, чиято постъпка провокира обсъждането на темата. Става въпрос за човечност, а тя се учи в семейството, каза Бакалова. Родителството не е игра и трябва да..

публикувано на 13.10.19 в 20:35
Формация Фаворит

Стелиана Тенева - тракийският глас във формация "Фаворит"

Формация "Фаворит" е съставена от петнадесет певци, музиканти и танцьори. Млади таланти, амбициозни момичета и момчета, които популяризират автентичния български фолклор. Животът за фолклорна формация „Фаворит” е музика и танци. Идеята за сформирането на групата се ражда още когато всички са в музикалното училище в Котел. Сега част от тях вече..

публикувано на 12.10.19 в 15:40