Преброяването на врабчетата алармира за промяна в жизнената ни среда

Полско врабче (Passer montanus)
Снимка: vrabcheta.bg


Третото национално преброяване на врабчетата ще се проведе на 18 май в цялата страна. Инициативата опира на доброволчеството и изисква използването само на таблет или смартфон, както и да се регистрирате в сайта на кампанията. Целта е да се видят тенденциите в числеността на тези така познати и симпатични градски птици, които намаляват заради шума и агресивната човешка дейност по целия свят. Стани врабчоброец - това е призивът на Българското дружество за защита на птиците за 18 май. Въпреки че на някои може да им звучи несериозно, за самите природозащитници от дружеството изчезването на врабчетата е сериозен показател за средата, в която живеем. Семейството на броящите врабчета, засега се състои от 1614 членове.
Преброяването на малките „градски разбойници“ става лесно и бързо. Според условията на националната кампания може да броите птичките на улицата, в двора на къщата, в близкия до дома ни парк или градина, в съседното училище или детска градина.
С кампанията „Ние броим врабчетата“ Българското дружество за защита на птиците иска да привлече вниманието на повече хора в цялата страна към малките и социални птици, прелитащи край нас. Целта е да се разкрият закономерностите в разпространението на домашното, полското и испанското врабче, както и да се установят предпочитаните от тях места за хранене и размножаване. Чуйте повече в интервюто с Мариана Вълчева, отговорник Комуникации в Българското дружество за защита на птиците.

Вижте още

Клиничният психолог Екатерина Велева: Децата повтарят модела на бащата насилник

Протестите в страната срещу Стратегията за детето са обосновани от дълбока манипулация . Това е нещо, провокирано отвън, и отново говорим за власт и пари, и за политически нагласи . Това категорично заяви клиничният психолог Екатерина Вeлева , председател на фондация П.У.Л.С. Организацията проведе работна среща в Кърджали на тема "Заедно..

публикувано на 27.06.19 в 12:48

Съдия Здравка Запрянова: Наясно съм с предизвикателствата, не ме е страх от трудности

Преди броени дни новоизбраният председател на Районния съд в Кърджали - съдия Здравка Запрянова, встъпи в длъжност. За първи път на подобна церемония в Кърджали присъства и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Какви са предизвикателствата, които стоят пред съдия Запрянова като председател на Районния съд? Първите задачи - те са..

публикувано на 24.06.19 в 16:19

Искра Урумова: Чудесата и магията са навсякъде около нас

Еньовден е празник, изпълнен с магия, най-вълшебният, най-тайнственият празник в нашия народен календар. От малка съм привлечена от силата на билките. Може би моите баби, моите родители са успели да възпитат в мен едно отношение към природата, към цветята, към билките, които са едно лекарство, което сме забравили. Около нас има всичко,..

публикувано на 24.06.19 в 15:18

Д-р Милчо Енчев: Жегите са опасни, рязко свалят кръвното налягане

Рязко се е увеличило търсенето на лекарска помощ заради здравословни проблеми, причинени от горещините. В кардиологичното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" всички легла са заети. Само за ден са приети три случая на колапс заради жегите, същата вечер е постъпил и пациент с инсулт, пак заради жегите. Това каза за Радио Кърджали кардиологът д-р..

публикувано на 21.06.19 в 17:16

Христо Кръстев: Оставихме нашата земя да пустее, работим чуждите ниви

Чакаларово е едно от най-големите села в община Кирково. Кметът Христо Кръстев е разтревожен, че земеделието и животновъдството умират и това принуждава хората да бягат в по-големите градове, а мнозина заминават в Европа, често направо емигрират. Как изглежда животът в селото, какви са проблемите на жителите му, защо нивите пустеят, а чакаларовци..

публикувано на 21.06.19 в 14:41

Кеворк Киркориян: Ние, арменците, от душа и сърце можем да дадем приятелство на всеки

Родителите му идват в България от Текирдаг, Турция. Той е роден в Хасково през 1919 година, но семейството му пристига в Кърджали, когато е на 5 години.Изучава обущарския занаят и днес, на почти 90 години, продължава да го упражнява. Кеворк Киркориян вероятно е най-възрастният работещ обущар в България. Неизменно до него е съпругата му Мариана,..

публикувано на 21.06.19 в 08:40

Юлия Чортленева: Как да убедим децата в истината за комунистическия режим, след като я няма в учебниците

Ученици от Средно училище „Христо Смирненски“ в Черноочене се класираха на първо място в Национален исторически конкурс на фондация „Ценности“. 58 участници представиха 34 задълбочени разработки на тема „Детството в историята“. Петър Стоянов призна, че никога не е осмислял Възродителния процес по начина, описан в научния труд на победителките Туче..

публикувано на 20.06.19 в 15:55