Д-р Виктор Кирчев: Над 80 % от хората в България не се движат достатъчно


Почти 80 % от хората в България са с ниска двигателна активност, в това число и подрастващите. Навиците сред учениците да се движат и спортуват могат да помогнат на организма им да изработва собствени защитни сили и да се справя по-добре с болестите. В тази връзка РЗИ в Кърджали посвещава няколко инициативи на Световния ден за двигателна активност. Разговор с директора на институцията д-р Виктор Кирчев за проблема, кампанията и рисковете от липса на движение: "Ние всяка година провеждаме такъв тип инициативи, свързани с този ден. Тази година 10 май започна с организиране на спортни състезания по народна топка и баскетбол в училище "Паисий Хилендарски", село Перперек с ученици от 6 и 7 клас. На 15 май свърши състезание по баскетбол в училище "Кирил и Методий" с ученици пак от 6-и клрс. А пък за 28-и май, имаме едно мероприятие, в което ще се посети Обсерваторията. Там също ще бъдат организирани игри и след това ще има някакъв филм, който ще се прожектира в Обсерваторията. Сборният пункт е на паркинга пред стадион Дружба на 28-и май от 13 часа". 

Чуйте целия разговор в прикачения файл.

Вижте още

Искра Урумова: Чудесата и магията са навсякъде около нас

Еньовден е празник, изпълнен с магия, най-вълшебният, най-тайнственият празник в нашия народен календар. От малка съм привлечена от силата на билките. Може би моите баби, моите родители са успели да възпитат в мен едно отношение към природата, към цветята, към билките, които са едно лекарство, което сме забравили. Около нас има всичко,..

публикувано на 24.06.19 в 15:18

Д-р Милчо Енчев: Жегите са опасни, рязко свалят кръвното налягане

Рязко се е увеличило търсенето на лекарска помощ заради здравословни проблеми, причинени от горещините. В кардиологичното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" всички легла са заети. Само за ден са приети три случая на колапс заради жегите, същата вечер е постъпил и пациент с инсулт, пак заради жегите. Това каза за Радио Кърджали кардиологът д-р..

публикувано на 21.06.19 в 17:16

Христо Кръстев: Оставихме нашата земя да пустее, работим чуждите ниви

Чакаларово е едно от най-големите села в община Кирково. Кметът Христо Кръстев е разтревожен, че земеделието и животновъдството умират и това принуждава хората да бягат в по-големите градове, а мнозина заминават в Европа, често направо емигрират. Как изглежда животът в селото, какви са проблемите на жителите му, защо нивите пустеят, а чакаларовци..

публикувано на 21.06.19 в 14:41

Кеворк Киркориян: Ние, арменците, от душа и сърце можем да дадем приятелство на всеки

Родителите му идват в България от Текирдаг, Турция. Той е роден в Хасково през 1919 година, но семейството му пристига в Кърджали, когато е на 5 години.Изучава обущарския занаят и днес, на почти 90 години, продължава да го упражнява. Кеворк Киркориян вероятно е най-възрастният работещ обущар в България. Неизменно до него е съпругата му Мариана,..

публикувано на 21.06.19 в 08:40

В Кърджали отбелязват Международния ден на йога с урок от индийска школа

В Кърджали ще бъде отбелязан 21 юни, Международен ден на йога . Денят се чества в почти целия свят по предложение на Организацията на обединените нации . Какво е йога - дали е само система от упражнения, или пък от дихателни практики и релаксация . Кои са състоянията, които се повлияват от йога и ефикасна ли е срещу паническите атаки...

публикувано на 21.06.19 в 09:15

Равда остава най-желаното място за летен ученически лагер

Базите на Ученически отдих и спорт са готови да посрещнат и тази година летуващите ученици. Въпреки че към дружеството към Министерството на образованието, се водят няколко морски бази, най-желана от децата си остава Равда . Те робуват на старата слава на курорта като летен морски лагер . За учениците почивката по линия на местния офис към..

публикувано на 20.06.19 в 14:00

Д-р Невин Садъкова: Чревните инфекции за сезона протичат с бързо обезводняване

Пик на чревните инфекции в Момчилград регистрираха лични лекари през миналата седмица. В практиката на д-р Невин Садъкова, която има 4000 пациента в листата си, са боледували 30-40 души. Още толкова са били болни сред възрастните й пациенти . Вълната о тшумя, но като се има предвид и другите лекарски практики, болните дечица бяха доста,..

публикувано на 20.06.19 в 12:42