Дрангово ще отбележи двоен празник на 24 май

Село ДранговоКирковското село Дрангово ще отбележи двоен празник на 24 май. В петък жителите на пограничното село ще отбележат Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и празника на село Дрангово. 

 Първият селищен празник на Дрангово датира още в далечната 1972 г. Тогава е открита и паметната плоча на патрона на селото полк. Борис Дрангов.

Откриването на празничната програма ще започне в 9.30 часа с програма на дечицата от детска градина „Славейче”  и на учениците от Основно училище „Васил Левски”.  В програмата ще вземат участие и фолклорната група "Родопски звън", които преди седмици се върнаха от "Балкан фолк" във Велико Търново с пет медала. На сцената ще се качи и местните изпълнители Симеон Заимов и Алекси Димитров.

На празника ще присъства и кмета на община Кирково Шинаси Сюлейман. Очакват се и жители на Дрангово, които са се изселили преди време от селото да присъстват на празника. Оркестър  „Родопчани” от Кърджали и „Родопски чанове” от Асеновград  ще се погрижат за празничното настроение на дранговчани и гостите на селото.

Плоча на Борис Дрангов в село Дрангово

Кой е полк. Борис Дрангов?
Борис Дрангов е български офицер, полковник, и военен педагог. Роден на 15 март през 1872 година в Скопие. Участвал в Балканската воина и в първата световна война. В чест на Борис Дрангов три български населени места носят името Дрангово в област Благоевград, област Кърджали и в област Пловдив. На Дрангов е кръстен и Дрангов връх в Антарктика.

На гроба на Борис Дрангов в Скопие редовно се провеждат възпоменания в присъствието на посланика на България в Република Северна Македония и местни македонски българи.

На 2 март 2018 във Военната академия „Г. С. Раковски“ е открит и осветен първият в София паметник на полковник Борис Дрангов.Вижте още

И тази година ще има "Джулай" на брега на язовир Кърджали

За четвърта поредна година край бреговете на язовир Кърджали ще се проведе "Джулай морнинг фест". В нощния концерт ще се включат групите "Olden Beat" от Кърджали, пловдивските банди "Докторите", "The Fourtones" и "Rock and Roll Train, както и специалните гости от град Измир (Турция). Фестивалът ще се проведе на гребната база, до кораба "Емона". Събитието..

публикувано на 26.06.19 в 13:45

Актьорът Петър Атанасов ще отпразнува своя 70 годишен юбилей с моно спектакъл

Доайенът на кърджалийския театър, актьорът Петър Атанасов ще отпразнува своя 70 годишен юбилей и почти половинвековния си творчески път с моно спектакъл. Актьорът ще представи на сцената на Дома на културата българската пиеса "Следствието" на драматурга Сергей Комитски. Режисьор на спектакъла е синът на актьора Атанас Атанасов. "Ще представя пиесата на..

публикувано на 26.06.19 в 13:30

На 26-ти юни в "Хоризонти" очаквайте:

Доайенът на кърджалийския театър, актьорът Петър Атанасов ще отпразнува своя 70 годишен юбилей и почти половинвековния си творчески път с моно спектакъл. Режисьор на спектакъла е синът на актьора Атанас Атанасов За четвърта поредна година край бреговете на язовир Кърджали ще се проведе "Джулай морнинг фест". Предстои 22-рото издание на джаз..

публикувано на 25.06.19 в 19:10

Ансамбъл "Родопа" организира "Хоро на площада" в Смолян

На 25 юни в стария център в Смолян Фолклорен ансамбъл „Родопа“ и духовия оркестър организират фестивала "Хоро на площада". Те канят всички, които желаят да се насладят на българският фолклор да разучават хора, да бъдат на там от 18 часа. Ще се представят песни и танци от всички фолклорни области на България.  Организаторите канят и танцови..

публикувано на 24.06.19 в 11:44
Млади тамбурджии

Детската школа по тамбура със заключителен концерт във Велинград

На 26 юни школата по тамбура на малките тамбурджии във Велинград ще изнесат заключителен концерт. Официално ще бъде представено и възраждането на тамбурашката група, която е съществувала в града до 90-те години на миналия век. Детската школа по тамбура към ОНЧ „Св.Св. Кирил и Методи – 1905“ – Велинград стартира по спечелен проект...

публикувано на 24.06.19 в 11:21

Шон Мендес и Камила Кабело представят "Señorita"

Номинираният за GRAMMY, мулти-платинен певец и автор на песни Шон Мендес и певицата с кубински произход и текстописец Камила Кабело се обединяват за новия си сингъл - "Señorita". Песента е написана от Шон Мендес и Камила Кабело заедно с Андрю Уот, Бени Бланко, Али Тампоси, Шарли XCX, Джак Патерсън и Кашмир Кат. За популяризиране на новия сингъл, Шон и..

публикувано на 22.06.19 в 11:49

Pavell & Venci Venc‘ превзеха изкуствен остров за снимките на „Само да поискаш“

Pavell & Venci Venc‘ споделят философията си за любовта на висока скорост в новия си сингъл „Само да поискаш“. Видеото към песента е заснето за три дни в Дубай и носи филмовото усещане за безкраен купон в Меката на лукса. Спиращи дъха нощни кадри, камили, стокаратов сексапил като комплимент в хотелската стая на изпълнителите и коли,..

публикувано на 21.06.19 в 16:48