Дрангово ще отбележи двоен празник на 24 май

Село ДранговоКирковското село Дрангово ще отбележи двоен празник на 24 май. В петък жителите на пограничното село ще отбележат Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и празника на село Дрангово. 

 Първият селищен празник на Дрангово датира още в далечната 1972 г. Тогава е открита и паметната плоча на патрона на селото полк. Борис Дрангов.

Откриването на празничната програма ще започне в 9.30 часа с програма на дечицата от детска градина „Славейче”  и на учениците от Основно училище „Васил Левски”.  В програмата ще вземат участие и фолклорната група "Родопски звън", които преди седмици се върнаха от "Балкан фолк" във Велико Търново с пет медала. На сцената ще се качи и местните изпълнители Симеон Заимов и Алекси Димитров.

На празника ще присъства и кмета на община Кирково Шинаси Сюлейман. Очакват се и жители на Дрангово, които са се изселили преди време от селото да присъстват на празника. Оркестър  „Родопчани” от Кърджали и „Родопски чанове” от Асеновград  ще се погрижат за празничното настроение на дранговчани и гостите на селото.

Плоча на Борис Дрангов в село Дрангово

Кой е полк. Борис Дрангов?
Борис Дрангов е български офицер, полковник, и военен педагог. Роден на 15 март през 1872 година в Скопие. Участвал в Балканската воина и в първата световна война. В чест на Борис Дрангов три български населени места носят името Дрангово в област Благоевград, област Кърджали и в област Пловдив. На Дрангов е кръстен и Дрангов връх в Антарктика.

На гроба на Борис Дрангов в Скопие редовно се провеждат възпоменания в присъствието на посланика на България в Република Северна Македония и местни македонски българи.

На 2 март 2018 във Военната академия „Г. С. Раковски“ е открит и осветен първият в София паметник на полковник Борис Дрангов.Вижте още
Танцов клуб Хоро - гр. Смолян

Танцов клуб "Хоро" отбелязва 15-годишнината си с концерт

Смолянският клуб „Хоро“ се готви за голям концерт в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ с който ще отбележат 15 години от основаването си. Хороигралците ще представят танцовия спектакъл „От Коледа до Димитровден – народните празници в четири сезона“. Самодейците са разделени в четири възрастови групи, които ще представят богатството на..

публикувано на 15.10.19 в 12:13

Джеймс Артър посвещава своя нов албум "Yоu" на Вас!

Британската суперзвезда Джеймс Артър издава нов албум, озаглавен "You" , който посвещава на Вас! Епичният проект от 17 парчета, сред които хитовите сингли “ Naked ”, “ Treehouse ”, “ Empty Space ” и “ Falling Like The Stars ”,представя най-смелото лице на изпълнителя, с още по-емоционални текстове и съвкупност от музикални..

публикувано на 14.10.19 в 14:11
инж. Ивана Калчева

„На чаршията, в чата“ с Галина Стефанова

Разговаряхме за урока, който научи обществото ни след поредния случай на изоставено от родителите си дете. Чухме размислите на Деница Бакалова – млад юрист и човек на възрастта на хората, чиято постъпка провокира обсъждането на темата. Става въпрос за човечност, а тя се учи в семейството, каза Бакалова. Родителството не е игра и трябва да..

публикувано на 13.10.19 в 20:35
Формация Фаворит

Стелиана Тенева - тракийският глас във формация "Фаворит"

Формация "Фаворит" е съставена от петнадесет певци, музиканти и танцьори. Млади таланти, амбициозни момичета и момчета, които популяризират автентичния български фолклор. Животът за фолклорна формация „Фаворит” е музика и танци. Идеята за сформирането на групата се ражда още когато всички са в музикалното училище в Котел. Сега част от тях вече..

публикувано на 12.10.19 в 15:40

Графа и компания взривиха публиката в Кърджали (видео+галерия)

Влади Ампов - Графа и неговата група изнесоха невероятен концерт в Кърджали. Повече от два часа, в препълнената зала на театър "Димитър Димов", публиката не спря да аплодира перфектното шоу на Влади, Борислав Бояджиев - Борче, Венци Трифонов и Мирослав Иванов. На сцената прозвучаха както утвърдени песни на певеца като: "А дано, ама надали", "Давам всичко..

публикувано на 10.10.19 в 15:23

Гайдарски състав "101 каба гайди" с концерт в НДК

Най-големият гайдарски състав в Родопите 101 каба гайди ще отбележи 15 години от основаването си.  Над 200 гайдари ще се качат на сцената в зала 1 на Националня дворец на културата за юбилеен концерт на 11 октомври. На сцената ще се качат от 6 до 70-годишни гайдари.  В концерта в НДК освен „101 каба гайди“, ще участват Гайдарски състав „Дельо..

публикувано на 10.10.19 в 11:04
Родопски драматичен театър

Представители на туристическия бизнес си дават среще в Смолян

Туристическото изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона ”  се открива днес (10.10.2019) от 12 часа и ще продължи до 12 октомври в Родопски драматичен театър “Николай Хайтов”. Събитието се провежда за 16 път, под патронажа на Кмета на Община Смолян. Организатори са Регионална туристическа асоциация “Родопи”,..

публикувано на 10.10.19 в 09:00