Цацаров награди прокурора и следователя по делото за радикален ислям в Пазарджик

Снимка: Ани Петрова, БНР

Главният прокурор Сотир Цацаров награди прокурора по делото за радикален ислям в Пазарджик Нели Попова и следователя Даниела Янева. Отличие за добра работа е получил и екипът на ДАНС, който работи по разследването на 13-те имами, за които се доказа, че с арабско финансиране са налагали салафизма у нас и са проповядвали религиозна омраза. 

Става дума за работата по така нареченото "Имамско дело", при което се установи, че 13 имами са имали връзки с ислямската организация "Ал уакф ал ислями". Сред тях са районният мюфтия на Пазарджик Абдула Салих, мюфтията на Сърница Саид Мутлу и ромският проповедник Ахмед Муса. 

Нелегалната организация е действала и на територията на Благоевград, Пазарджик и Смолян. След десетгодишно разследване и съдебни дела преди месец Ахмед Муса получи окончателна присъда от една година затвор, към която се прибавят още три години от предишна присъда и от тогава е в пазарджишкия затвор. С окончателни условни присъди са районният мюфтия на Пазарджик и имамът на Сърница, а останалите духовници получиха административни наказания и глоби. Прокурор Нели Попова е обвинител и по третото дело срещу Ахмед Муса, което все още е в ход и е за връзки с "Ислямска държава".


Вижте още

Магията на Балканите в песни, танци и носии оживя на сцената на читалището в с. Бенковски (+ галерия)

Магията на Балканите в песни, танци и носии оживя на сцената на читалището в с. Бенковски, където учениците от СУ „Никола Й. Вапцаров“, които участват в творчески клубове по интереси изнесоха концерт в рамките на инициативата „Единни в многообразието“ под егидата на областния управител. Проявата е част от Комуникационната стратегия на Р..

публикувано на 16.06.19 в 18:34

Ватерполистите на "Арда 2008" играят финали на Държавно първенство в Бургас

В Бургас продължават двубоите на тринадесетгодишните ватерполисти на "Арда 2008" във финал "Б" на  Държавното първенство. До момента кърджалийските момчета записаха три победи и една загуба. Подробности от треньора Иван Кръстев може да чуете в звуковия файл.

публикувано на 16.06.19 в 17:29

Язовир Домище събра запалените рибари от Кирковско на състезание

Община Кирково организира състезание  по спортен риболов на язовир Домище. Старт на състезанието даде кмета на общината Шинаси Сюлейман. "Радостно е за нас, че младите хора и децата проявяват интерес не само към компютрите и телефоните, а и към нещо, което беше удоволствие по наше време и в нашето детство" , каза Сюлейман при откриването на турнира...

публикувано на 16.06.19 в 16:54

Движението през Маказа натоварено, МВР препоръчва алтернативни маршрути

Силно натоварено през деня е движението през ГКПП Маказа на българо-гръцката граница. От МВР препоръчват пътуващите за Гърция да ползват алтернативни маршрути през  Граничните контролно-пропускателни пунктове при Златоград, Ивайловград и Илинденци. Интензивно е движението и на ГКПП Кулата на изход за леки автомобили.  За интензивен трафик съобщава..

публикувано на 16.06.19 в 16:46

Днес е Петдесетница, чества се раждането на християнската църква

Православната църква чества един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение, Светият Дух, във вид на огнени езици, слязъл върху светите апостоли и ги дарил с Божествената си благодат. От древни времена празникът се смята за рожден ден на църквата. Врачанският митрополит Григорий посочи: "Църквата Христова..

публикувано на 16.06.19 в 10:23

"Пъстро хоро" представя Кърджали на фестивал в Поморие

Танцов клуб "Пъстро хоро" от Кърджали участва в ежегодния фестивал "Хоро край поморийския бряг", където се събират повече от 40 състава за народни танци от цялата страна. Подробности от Алексей Настев, ръководител на кърджалийските танцьори:

публикувано на 16.06.19 в 10:04

Новият парк в Неделино ще носи името на акад. Николай Кауфман

Завършва изграждането на първия парк в Неделино.Той ще носи името на академик Николай Кауфман, който открива за света уникалния неделински двуглас. В него ще има и свободен интернет достъп, Тържественото откриване ще се състои в началото на юли. Кметът на общината Боян Кехайов:  Боян Кехайов: Паркът ще бъде едно зелено кътче в цевтъра, което да..

публикувано на 16.06.19 в 09:57