Милко Багдасаров: Желая на нашите ученици да чувстват училището като свой домНай-голямото учебно заведение в Южна България, както всяка година, изпраща около сто абитуриенти. Днес, 24-и май е и денят, в който те ще се разделят с любимото училище. След вълнуващото училищно тържество, зрелостници и останалите ученици, се вляха в редиците на градското шествие в чест на Светите братя Кирил и Методий. Радка Петкова разговаря с директора на училището за шампиони Средно училище "Петко Рачов Славейков" Милко Багдасаров за успехите, празника, проектите в подкрепа на българския език и за това как да съхраним родното слово в информационното общество.

Вижте още

Светослав Малинов: Европейската комисия да признае, че мониторингът е неуспешен механизъм

Какво означава падането на мониторинга за България? Какви са приоритетите на новосформирания Европейски парламент, подходящ ли е ресорът на еврокомисаря, който България получи и защо закъснява сформирането на новата Еврокомисия? Потърсихме отговор на тези въпроси при доц. д-р Светослав Малинов, ръководител на Катедра "Политология" в Софийския..

публикувано на 23.10.19 в 10:58
Доц. д-р Магдалена Николова

Доц. д-р Магдалена Николова: Създаваме нов облик на НТС в Кърджали

Предстои Петото издание на годишния конкурс, който Териториална организация на Научно-техническите съюзи в Кърджали прави. В момента се провежда процедурата на номиниране на активист на НТС, фермер, инженер и горски служител на годината в област Кърджали. Гласувания текат по професионалните клубове по интереси. Този  конкурс ми даде повод да потърся..

публикувано на 23.10.19 в 09:03
Веселин Марев

Българин във Великобритания защити страната ни от обвинения в расизъм след мача с Англия

Българин, живеещ от години във Великобритания, защити страната си от обвинения в расизъм след мача с Англия. Той написа открито писмо до четирите най-големи медии в Обединеното Кралство като реакция срещу тези нападки. Според него срещу България се води постоянна негативна кампания, започнала още с приемането ни в ЕС. Веселин Марев е от..

публикувано на 22.10.19 в 14:42

Кърджали в 107 свободни години - от ориенталско селище до модерен град

Преди 107 години, на 21 октомври 1912 г. ген. Васил Делов, начело на Хасковския отряд, освобождава Кърджали от османска власт и присъединява Източните Родопи към независима България.  Градът е превзет само за три дни. Настъплението започва на 18 октомври, на следващия ден са завзети Пчеларово и Стремци, на 20 октомври Хасковският отряд..

публикувано на 21.10.19 в 17:44

Златка Янева: Мара Михайлова е все още неизследвана от краеведите

Специална тематична изложба с ценни архивни документи, издирени в Пловдив, разказва как е основан празника на Кърджали и за един от символите на града - паметника на Освободителите, в подножието на който се честват всички национални празници. Архивните единици са събрани от отдел Краезнание на Регионалната библиотека "Никола Йонков..

публикувано на 17.10.19 в 12:40

Васил Визев: Трагедията в българския футбол се подготвя 30-40 години

Няма стратегия на БФС за развитието на детско-юношеския футбол, а  добрите футболисти се градят в детско-юношеските школи.  Така легендарният играч на Арда Васил Визев, сега треньор в Кърджали, коментира резултата на мача България - Англия. Няма условия, тренирам децата на разорана ливада, каза още той: Всеки един ръководител, всеки един..

публикувано на 16.10.19 в 14:37
Проф. Хикмет Мехмедов

Хикмет Мехмедов: Пожелавам на кърджалийци да носят красотата в душите си

В навечерието на Деня на Кърджали радио Кърджали ви среща с почетния гражданин Хикмет Мехмедов. Той е роден в Кърджали. Десетгодишен постъпва в школата по балет в Дома на културата. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и Балет "Арабеск". През 1982 година завършва с отличие балетна..

публикувано на 15.10.19 в 11:44