Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Родопски звън" - музикалната школа на село Дрангово

Детска фолклорна група "Родопски звън" с. Дрангово



Преди седмици детска фолклорна група "Родопски звън" при Основно училище "Васил Левски" село Дрангово се завърна от участие в Велико Търново, на 23-ти Старопланински събор "Балкан фолк", където спечели 5 медала.

Групата е създадена преди 26 години от Асен Михайлов и покойния Цветан Маринов. Детската фолклорна група е основана към Основно училище "Васил Левски" и от тогава е неизменна част във всички празници на селото, общината и областта. Днес неин ръководител продължава да е Асен Михайлов.

Групата има много изяви на регионално и национално ниво. С децата от групата сме участвали на много конкурси в страната, като „Орфеево изворче“ в Стара Загора, „Старопланински събор“ във Велико Търново, „Орфеева дарба“ в София. Групата е участвала и на националните фестивали в Копривщица и Рожен. Почти от всякъде е връщала с медали и награди. В началото на създаването си през 1993 година групата започна с 20 деца. А и тогава имахме голям избор, защото в училището имаше много деца и имаше избор и изявени деца, разказва Асен Михайлов 

През годините от детската фолклорна група своя музикален път са пели доста деца. Едно от които е Аделина Черкезова. Тя продължава своето обучение в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. И днес е студентка в София с изучаване на поп и джаз пеене. Днес децата, които пеят в групата са 15.

Едно от тези талантливи деца е Рая Хашимова, която печи златен медал от „Балкан фолк - 2019“ с индивидуалното си изпълнение на песните „Мила ми е мамо, драчка ми е“ и „Снощи бех торнал“. Рая е част от групата „Родопски звън“ от седемгодишна. Тогава тя се явява за първи път на  конкурса "Орфеево изворче" в Стара Загора на и печели златен медал. Рая ХашимоваКристияна СтояноваПламена Николова

Друго младо дарование на групата е Пламена Манолова на 12 години, която спечели сребърен и бронзов медал от последното участие на „Балкан фолк- 2019“ Велико Търново. Малката пламена впечатлява журито с песните „Рофинка болна легнала“ и „Абре юначе каматно“. Пламена е част от групата от две години.

Кристияна Стоянова на 9 години. Криси, казва за себе си, че пее от петгодишна. Първата й изява на сцена е била на един 24 май  пред родна публика в село Дрангово. Тя се завръща от „Балкан фолк – 2019“ със сребърен медал. Където се представя с две индивидуални изпълнения на песните „Сос ма караш майчинко“ и „Руска си вода налива“.

Искрен Михайлов е гайдаря на детската фолклорна група „Родопски звън“. Той свири на гайда от над 20 години. Той е самоук гайдар и казва, че човек може да се научи сам да свири на гайда, но трябва да знаеш песни.

За да свириш на гайда трябва да имаш мерак и както му казваме ние тук да имаш ищах, да ти идва отвътре. Тогава се получават нещата, казва гайдарят. 

Искрен Михайлов е успял да запали по свиренето с гайда две момчета от фолклорната група, които днес се обучават при гайдаря Тодор Кайков, ръководителят на гайдарски състава „Дельо хайдутин“ град Златоград.

При всеки празник на село Дрангово, децата от детската фолклорна група „Родопски звън“ огласят със звънливите си гласчета тази част на планината. Така съхраняват българския фолклор в селата. С мерак, любов иначе казано по родопски, да имаш ищах. 

Може да чуете цялото интервю в прикачения звуков файл. Асен Михайлов, ръководител на ДФГ Родопски звън и гайдаря Искрен Михайлов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21