Гергана Вакарелова: Демокрацията е привилегия и трябва да се възползваме от нея

Гласуват ли младите хора днес?  Често ги обвиняват, че не се интересуват от бъдещето на страната си, че са вперили поглед в себе си, кариерата или следването си. Особено тези, които живеят извън България. Така ли е наистина, имат ли политическа и гражданска активност? Каква България в Европа искат да видят? И за какво дават гласа си? 
Гергана Вакарелова е от Кърджали, в момента е студентка в германския град Бохум и пътува до съседния Дюселдорф, за да гласува.
В нито един момент не съм се съмнявала дали ще гласувам или не. Откакто станах на 18, от първите избори, аз гласувам. Мисля, че демокрацията е една привилегия, която всички ние имаме, и трябва да се възползваме от нея, да казваме какво искаме, на какво се надяваме, какво за нас е важно. Важно е да не сме безгласни букви, а всеки един избор дава възможност да променяме света около нас, смята Гергана. Съдбата на България я вълнува, въпреки че не е в родината си в момента. Момичето споделя, че й е много тъжно, когато гледа новини, в които се съобщават само неприятности. Искам България да върви напред и да изглежда малко по-европейски, да се мисли за бъдещето и народът да си избере хора, които да го представляват по най-добрия начин, казва Гергана Вакарелова. Не бива да се загърбват теми като климатичните проблеми, какво правим, за да защитим българската природа, презастрояването на Черноморието, социалната защита на пенсионерите и качествената реализация на младите хора, смята Гергана.

Чуйте интервюто на Станислава Георгиева с Гергана Вакарелова за избора на един млад човек в Германия да гласува в прикрепения звуков файл.
Вижте още
Михаил Михаил

И на остров Родос усетиха фалита на "Томас Кук"

Фалитът на британската туристическа компания "Томас Кук" се усети и на гръцкия остров Родос - една от най-атрактивните летни дестинации. Някои от пристигналите там с ваучери от компанията чуждестранни туристи заминаха с граждански полети на своите държави, а разходите по тяхното прибиране бяха поети от съответните правителства. " Нито един от..

публикувано на 14.10.19 в 11:56
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев: Медиите не могат да спират военни конфликти, но помагат за предотвратяването им

Захари Карабашлиев ще посети за първи път Кърджали на 11-ти октомври  по покана на Регионалната библиотека Н.Й.Вапцаров. Той ще се срещне със свои почитатели в Читалище Обединение в 17,30 часа.  Ето какво каза Карабашлиев за радио Кърджали преди пристигането си в града: Писателят  е роден във Варна. Завършва Шеста гимназия в родния си град. В..

публикувано на 11.10.19 в 09:01
Елена Паскалева

Елена Паскалева: Националната система 112 непрекъснато се усъвършенства

Вече 11-та година в България работи Националната система 112. Тя е създадена като ангажимент, поет от страната ни във връзка с присъединяването ѝ към ЕС. Системата функционира самостоятелно от 30 септември 2008 година в цялата страна, в т.ч. и в Кърджали. За какво най-често звъним на 112, има ли все още недобросъвестни граждани, които се..

публикувано на 11.10.19 в 08:11
Здравко Карамитев

Здравко Карамитев: Дейността на хосписите е неглижирана от държавата

Хоспис "Добролюбие" в Кърджали се готви да отбележи Световния ден на милосърдието и палиативните грижи. Той се чества всяка втора събота на месец октомври. Доброволците и здравните работници в този сектор са го приели за свой професионален празник.  Идеята за палиативните грижи е възникнала в Лондон в края на 60-те години. Тя намира своя реален..

публикувано на 11.10.19 в 07:34

Доц. Бистра Ценова: Прегаря само този, който истински е горял в работата си

Само който истински гори в работата си, може да прегори и да стигне до състоянието, известно като бърнаут. Това е мнението на психолога доц. Бистра Ценова за пострадалите от бърнаут. Все по-често чуваме за него, все по-често оправдаваме нежеланието си за работа с това състояние. Какво представлява бърнаута, кои са факторите, които водят до това..

публикувано на 10.10.19 в 18:04

Божидара Ангелова с участие в инициативата за насърчаване на четенето "Приказки под лампите"

Авторката на приказки, стихове, песни и драматургия за деца и журналист от вестник "Нов живот" Божидара Ангелова чете свои творби пред малчугани в рамките на инициативата "Приказки под лампите". Божидара , или както всички деца я разпознават като Леля Приказка, е автор на  книгите „Огледалцето на Бог “ - приказки за добротата и..

публикувано на 10.10.19 в 15:50

Христина Мачикян: Думите имат своя мелодия

Христина Мачикян ще представи своята втора отпечатана книга като част от програмата за Деня на Кърджали . Уважаваната пианистка този път показва своята лирична страна, добре позната от интернет-пространството. Кърджалийци ще се срещнат с поезията на авторката във Военния клуб , на 16-и октомври, от 17 часа. Организатори са отново милите..

публикувано на 09.10.19 в 14:51