Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Та чули ли сте, не сте ли за Рафаел Боболев – родопският певец от Барутин

2
Рафаел Боболев с групата от Доспат



Рафаел Боболев е от доспатското село Барутин. Роден е на 1 ноември 1991 година. Завършва средното си образование в гр. Доспат. Висшето си образование завършва с хореография, педагог и магистратура - сценични изкуства, мениджмънт и продуцентство в гр. Варна. 

Песента е част от живота му, като на всеки родопчанин, който обича да пее сред приятели и в компания. Научава много от песните от дядо си. Но учителката му по български език г-жа Якимова е човекът, който представя Рафаел пред родна публика в Доспат на празничното тържество на училището по повод 24 май.

Първата песен, която изпълнява младият изпълнител пред публика на училищният празник е „Стига ми се момнеле навдигай“. Публиката е впечатлена и бурно аплодира изпълнението на Рафаел. След това представяне той е поканен да се включи в самодейния състав за фолклор в Доспат.

През 2012 година Рафаел Боболев започва работа в отдел култура в община Доспат и там се среща с народната певица Савка Сариева, където работи по това време. Двамата започват да се занимават професионално с музикалното обучение на младия изпълнител. Следват участия по събори и конкурси из страната.

Рафаел Боболев разказва как се е зародил интереса му да свири на музикален инструмент.

Със семейството ми бяхме на една от нивите и чух един овчар да свири на овчарска свирка, по нашенски пищялка. И така ме грабна тази мелодия от този инструмент и се зарекох да си купя. Не мина много време видях на един пазар, че продават такива свирки и си купих. И почнах, лека полека да свързвам мелодии и се научих. В 12 клас започнах да се интересувам от акордеон. Аз нямах тогава акордеон. В читалището в село имаше, и помолих от там да ми го дадат да се упражнявам вкъщи. И така на майтап се научих да свиря и на акордеон. Рафаел Боболев и Савка Сариева. Снимка: личен архив

На първият по голям фолклорен фестивал Рафаел се явява през 2011 година в Стара Загора на „Орфеево изворче“. По-голяма популярност придобива през 2014 годна в Калофер, отново на конкурса за млади таланти „Орфеево изворче“. Младият изпълнител посещава Калофер заедно със Савка Сарива, които водят деца от Доспат за участие в конкурса. По молба на Сариева Рафаел Боболев и той взима участие в конкурса. От там печели златен медал. В журито са диригента на оркестъра за народна музика на БНР Димитър Христов и ректора на АМТИИ – Пловдив Милчо Василев. Рафаел Боболев, Савка Сариева и фолклорната група от Доспат. Снимка: личен архив.

След изпълнението ми г-н Христов ме викна и ми каза да му изпратя сурови записи на няколко автентични песни от нашия край и ако му харесат ще направим запис в радиото. И със Савка Сариева взехме да се чудим кои песни да подберем и да пратим за прослушване в София. И ката, избрахме девет песни. Акапелно ги изпях и след една седмица получих обаждане от г-н Христов, че от раз може да запишем четири от песните. След два месеца аз бях в София за запис. 

С оркестъра на БНР Рафаел Боболев записва песните: „Заспала мома“, ‚Заплакала е Стара планина“, „Руске ле моме“, „Добре ми дойде юначе“ и „Запеяло е пиле пролетешно“.

Рафаел Боболев казва за родопската песен, че е извор на живот.

Когато чуеш наша песен, целия изтръпваш. Ние сме закърмени с родопската песен. С нея ще живеем и с нея ще си отидем, казва младият народен певец Рафел Боболев.


Цялото интервю и песни може да чуете в прикачения звуков файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда"

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21
Василка Рашкова

Нахапана от кучета: Чиновниците да плащат глобите от джоба си, а не от хазната

Кърджалийка осъди Общината, след като беше нахапана от бездомни кучета. Василка Рашкова получи обезщетение от 5000 лв., на което обаче не се зарадва. „ Исках делото да има друг ефект, не формален – ето ти парите и върви където си искаш. Въпросът е, че колко хора минават и ги съдят, плащат си делата и никой не прави нищо “, огорчена е жената...

публикувано на 16.04.24 в 09:47
Даниела Петрова

Даниела Петрова: Кърджали има всички дадености за развитие на туризма, но трябва да работим заедно

Редица идеи обмисля и ще предложи за ефективното изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община Кърджали за 2024 година Даниела Петрова, общински съветник, избрана с листата на партия „Възраждане“ и председател на комисията „Европейски проекти и туризъм“ в местния парламент. Програмата трябва да доведе до повишаване на интереса на..

публикувано на 16.04.24 в 08:42