Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нергис Имамоглу: Да гледаме през очите на другия, за да опознаем себе си

Наскоро в Арт галерия „Кръг” се откри нестандартна експозиция, която представя едно лично изследване на родената в село Мост докторантка в Историческия факултет на Университета „Улудаг” в Бурса Нергис Имамоглу. 
Нергис Имамоглу изследва различни страни на въпроса „Кои сме ние?”, като проследява нишката на културната памет на местното население. Тя си признава, че посвещава това изследване на „всички изселници -турци от България, напуснали родните си земи след 1989-та година…”, поставяйки се на мястото на всеки от тях, който се завръща в родината и усеща, че живее „между два свята”, „две отечества”в едно непрестанно „душевно странство”, търсейки корените си.  Историчката също живее между своите „две отечества”и темата на дисертацията й е „Православната култура на Балканите през Османския период (по български извори от 18-ти век)”.
...Имам детски спомени за България, идеализирани, носталгия по миналото, всичко си го има, както при всеки човек, който е живял тук дълги години, след това се е изселил, няма значение къде - в Турция или Европа... Необходимост от завръщане към корените се появява след известно изстрадано време в чужбина, въпреки че Турция не сме я мислили като чужбина. Обаче тези години бяха изстрадани, като странстване в чужбина. За мнозина България остава родината. За мен това беше чисто емоционално откритие, но след това се впуснах в научно търсене. Сега моята идея е да изследвам историята и културата на Балканите, това ми е специалността, която съм избрала...
...Може да се каже, съм новатор в турската историческа наука. До този момент православната култура на Балканите не е изследвана, освен в някои аспекти и то по османски извори - държавни архиви, които описват какви са били законите към немюсюлманите. По български извори не е правено изследване досега. Аз подходих не само като историк, но и като културолог. Интересува ме света на православното население в Османската империя, как са живели хората едно време. Въпреки че сме обитавали едно пространство и имаме много общи неща, се познаваме много малко, защото досега в историята се е писало само от собствена гледна точка...
...Ползвала съм български извори от 18 и 19 век - църковни устави, манастирски хроники, сборници дамаскини, приписки, вестници и периодичен печат, поучителни слова. Самият период е интересен, това е времето на Танзимата, на модерното, новото, светското. Във всички тези извори липсва усещането, не мога да разбера, че този свят, православният,  живее под шапката на Османската, на чуждата империя. Този свят живее със свои закони, със специфични черти, култура, различна от другата, религия, чужда на официалната. В изворите я няма държавата, няма го влиянието на Цариград, сякаш виждам държава в държавата...
В прикачения звуков файл може да чуете целия разговор на Станислава Георгиева с Нергис Имамоглу, в който ще научите още любопитни свидетелства за миналото на Балканите, като кръщаването на турски деца например, за влиянието на православната култура върху исляма, за опазването на православната идентичност, за днешната обратна миграция и хората с двойна идентичност, които живеят в две родини, но всъщност нямат нито една, за завръщането в България като "вкъщи" и чувството за дом, което се появява след дълго отсъствие и става съзнателен избор, а не принудително завръщане. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: След пожара в Солинген се видя усещането за липса на държавност

Лично аз и моито колеги бяхме на мястото на трагедията и видяхме, че не можем да разчитаме на държавата. Това коментира  след пожара в германския град Солинген, където загина четиричленно семейство от България,  Илхан Кючюк, евродепутат и съпредседател на партия "Алианс на либералите и демократите" в Европа.  „Българските..

публикувано на 09.04.24 в 12:49

Милко Багдасаров: Целта е да имаме народен представител от Кърджали

Г -н  Багдасаров, н ай - удачният вариант ли са   избори 2 в 1 или трябва да се  направят поотделно? Принципно въпрос на виждане  кое е по-подходящо в момента за хората. Подходът на президента, изборът да бъдат избори 2 в 1 това, което утре очакваме да излезе като негов указ за провеждането на тези избори, се основава на това..

публикувано на 08.04.24 в 21:53

Ресми Мурад: Имаме готовност да реагираме на всички политически процеси

На предстоящите 2 в 1 избори през юни каква избирателна активност  прогнозирате? Искам да кажа че избори 2 в 1 не е най-добрия вариант може би, защото темата за националните политики, политиките за Европейския съюз не е много удачно в една кампания да бъдат коментирани или агитирани. Но след като нещата в политически план в..

публикувано на 08.04.24 в 21:43

Салам с вкус "от нашето детство", хляб замесен с квас и родопски мед ще има на Фестивала в Момчилград

Фестивал "Вкусът на традициите" събира за първи път производители на чисти храни в Момчилград Колко ястия могат да бъдат направени от патешко яйце и защо хлябът, замесен с квас и потопен в родопски мед има невероятен вкус. Това ще разберат посетителите на Фестивала на местните производители, организиран община Момчилград. Проявата е..

публикувано на 08.04.24 в 14:58
Проф. Тодор Галунов

Проф. Галунов: Изборите „2 в 1“ и вот с хартия и машина са най-лошият вариант

Предложеният състав на кабинет от кандидата за служебен премиер Димитър Главчев е по-скоро близък до парламентарното правителство, независимо, че при съставянето му не се отразява точното разположение на партиите в парламента. Когато има консултации и когато кабинетът е одобрен от парламента, той губи своя истински дух на служебен кабинет. Това..

публикувано на 05.04.24 в 15:58