За първи път съдии от Кърджали обменят опит с магистрати от Гърция

Петима съдии от Районния съд в Кърджали заминават в края на седмицата на обмяна на опит в Апелативния съд Тракия в Комотини, Гърция. Това е първото подобно посещение на магистрати от Кърджали в южната ни съседка по одобрен проект за двустранен обмен на съдилищата, организиран от Европейската мрежа за съдебно обучение в Брюксел. 
В края на 2018 съвместно с колеги от Районния съд разработихме проект за кандидатстване за двустранен обмен. Още при първото ни участие бяхме одобрени. По този повод на 9 юни 2019 година петима съдии, петима колеги от Районния съд-Кърджали отиваме в град Комотини, където ще реализираме този двустранен обмен с Апелативен съд Тракия, каза за Радио Кърджали съдия Запрянова. Той ще се проведе в рамките на три работни дни - от 10 до 12 юни. Програмата предвижда посещения в самия Апелативен съд, в прокуратурата към него и в кабинета на разследващия орган, обясни тя.
Ние не познаваме гръцкото право, не познаваме и нашите колеги, каза още съдия Запрянова. Тепърва ще се запознаем и заедно ще се обучаваме на статута на съдийството при тях, на структурата на техните съдилища, на подсъдността. Непрекъснато ни се налага както да изготвяме, така и да изпълняваме много съдебни поръчки до гръцките съдебни органи. Страни по делата са ни гръцки граждани, или пък граждани на други европейски страни или пък чужденци
Тя е категорична, че от посещението могат да се извлекат само ползи. През територията, която обслужва Районният съд в Кърджали преминава международния път за Гърция през Маказа. Поради това автомобилният трафик, особено през лятото, е много интензивен. Така също в резултат на безработицата в областта част от хората намират своето препитание в съседна Гърция. Оттук нараства и броят на случаите с трансгранично измерение и възникващите по този повод затруднения при наказателното и наказателно-административното преследване. Надявам се този обмен да е взаимно полезен и да помогне да се ускорят националните съдебни процедури с международен елемент, да отчетем къде са проблемите и да намерим общо решение, коментира съдия Здравка Запрянова. 

Цялото интервю на Станислава Георгиева със съдия Здравка Запрянова от Районен съд-Кърджали може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

Кърджали в 107 свободни години - от ориенталско селище до модерен град

Преди 107 години, на 21 октомври 1912 г. ген. Васил Делов, начело на Хасковския отряд, освобождава Кърджали от османска власт и присъединява Източните Родопи към независима България.  Градът е превзет само за три дни. Настъплението започва на 18 октомври, на следващия ден са завзети Пчеларово и Стремци, на 20 октомври Хасковският отряд..

публикувано на 21.10.19 в 17:44

Златка Янева: Мара Михайлова е все още неизследвана от краеведите

Специална тематична изложба с ценни архивни документи, издирени в Пловдив, разказва как е основан празника на Кърджали и за един от символите на града - паметника на Освободителите, в подножието на който се честват всички национални празници. Архивните единици са събрани от отдел Краезнание на Регионалната библиотека "Никола Йонков..

публикувано на 17.10.19 в 12:40

Васил Визев: Трагедията в българския футбол се подготвя 30-40 години

Няма стратегия на БФС за развитието на детско-юношеския футбол, а  добрите футболисти се градят в детско-юношеските школи.  Така легендарният играч на Арда Васил Визев, сега треньор в Кърджали, коментира резултата на мача България - Англия. Няма условия, тренирам децата на разорана ливада, каза още той: Всеки един ръководител, всеки един..

публикувано на 16.10.19 в 14:37
Проф. Хикмет Мехмедов

Хикмет Мехмедов: Пожелавам на кърджалийци да носят красотата в душите си

В навечерието на Деня на Кърджали радио Кърджали ви среща с почетния гражданин Хикмет Мехмедов. Той е роден в Кърджали. Десетгодишен постъпва в школата по балет в Дома на културата. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и Балет "Арабеск". През 1982 година завършва с отличие балетна..

публикувано на 15.10.19 в 11:44
Михаил Михаил

И на остров Родос усетиха фалита на "Томас Кук"

Фалитът на британската туристическа компания "Томас Кук" се усети и на гръцкия остров Родос - една от най-атрактивните летни дестинации. Някои от пристигналите там с ваучери от компанията чуждестранни туристи заминаха с граждански полети на своите държави, а разходите по тяхното прибиране бяха поети от съответните правителства. " Нито един от..

публикувано на 14.10.19 в 11:56
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев: Медиите не могат да спират военни конфликти, но помагат за предотвратяването им

Захари Карабашлиев ще посети за първи път Кърджали на 11-ти октомври  по покана на Регионалната библиотека Н.Й.Вапцаров. Той ще се срещне със свои почитатели в Читалище Обединение в 17,30 часа.  Ето какво каза Карабашлиев за радио Кърджали преди пристигането си в града: Писателят  е роден във Варна. Завършва Шеста гимназия в родния си град. В..

публикувано на 11.10.19 в 09:01
Елена Паскалева

Елена Паскалева: Националната система 112 непрекъснато се усъвършенства

Вече 11-та година в България работи Националната система 112. Тя е създадена като ангажимент, поет от страната ни във връзка с присъединяването ѝ към ЕС. Системата функционира самостоятелно от 30 септември 2008 година в цялата страна, в т.ч. и в Кърджали. За какво най-често звъним на 112, има ли все още недобросъвестни граждани, които се..

публикувано на 11.10.19 в 08:11