За първи път съдии от Кърджали обменят опит с магистрати от Гърция

Петима съдии от Районния съд в Кърджали заминават в края на седмицата на обмяна на опит в Апелативния съд Тракия в Комотини, Гърция. Това е първото подобно посещение на магистрати от Кърджали в южната ни съседка по одобрен проект за двустранен обмен на съдилищата, организиран от Европейската мрежа за съдебно обучение в Брюксел. 
В края на 2018 съвместно с колеги от Районния съд разработихме проект за кандидатстване за двустранен обмен. Още при първото ни участие бяхме одобрени. По този повод на 9 юни 2019 година петима съдии, петима колеги от Районния съд-Кърджали отиваме в град Комотини, където ще реализираме този двустранен обмен с Апелативен съд Тракия, каза за Радио Кърджали съдия Запрянова. Той ще се проведе в рамките на три работни дни - от 10 до 12 юни. Програмата предвижда посещения в самия Апелативен съд, в прокуратурата към него и в кабинета на разследващия орган, обясни тя.
Ние не познаваме гръцкото право, не познаваме и нашите колеги, каза още съдия Запрянова. Тепърва ще се запознаем и заедно ще се обучаваме на статута на съдийството при тях, на структурата на техните съдилища, на подсъдността. Непрекъснато ни се налага както да изготвяме, така и да изпълняваме много съдебни поръчки до гръцките съдебни органи. Страни по делата са ни гръцки граждани, или пък граждани на други европейски страни или пък чужденци
Тя е категорична, че от посещението могат да се извлекат само ползи. През територията, която обслужва Районният съд в Кърджали преминава международния път за Гърция през Маказа. Поради това автомобилният трафик, особено през лятото, е много интензивен. Така също в резултат на безработицата в областта част от хората намират своето препитание в съседна Гърция. Оттук нараства и броят на случаите с трансгранично измерение и възникващите по този повод затруднения при наказателното и наказателно-административното преследване. Надявам се този обмен да е взаимно полезен и да помогне да се ускорят националните съдебни процедури с международен елемент, да отчетем къде са проблемите и да намерим общо решение, коментира съдия Здравка Запрянова. 

Цялото интервю на Станислава Георгиева със съдия Здравка Запрянова от Районен съд-Кърджали може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

Съдия Здравка Запрянова: Наясно съм с предизвикателствата, не ме е страх от трудности

Преди броени дни новоизбраният председател на Районния съд в Кърджали - съдия Здравка Запрянова, встъпи в длъжност. За първи път на подобна церемония в Кърджали присъства и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Какви са предизвикателствата, които стоят пред съдия Запрянова като председател на Районния съд? Първите задачи - те са..

публикувано на 24.06.19 в 16:19

Искра Урумова: Чудесата и магията са навсякъде около нас

Еньовден е празник, изпълнен с магия, най-вълшебният, най-тайнственият празник в нашия народен календар. От малка съм привлечена от силата на билките. Може би моите баби, моите родители са успели да възпитат в мен едно отношение към природата, към цветята, към билките, които са едно лекарство, което сме забравили. Около нас има всичко,..

публикувано на 24.06.19 в 15:18

Д-р Милчо Енчев: Жегите са опасни, рязко свалят кръвното налягане

Рязко се е увеличило търсенето на лекарска помощ заради здравословни проблеми, причинени от горещините. В кардиологичното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" всички легла са заети. Само за ден са приети три случая на колапс заради жегите, същата вечер е постъпил и пациент с инсулт, пак заради жегите. Това каза за Радио Кърджали кардиологът д-р..

публикувано на 21.06.19 в 17:16

Христо Кръстев: Оставихме нашата земя да пустее, работим чуждите ниви

Чакаларово е едно от най-големите села в община Кирково. Кметът Христо Кръстев е разтревожен, че земеделието и животновъдството умират и това принуждава хората да бягат в по-големите градове, а мнозина заминават в Европа, често направо емигрират. Как изглежда животът в селото, какви са проблемите на жителите му, защо нивите пустеят, а чакаларовци..

публикувано на 21.06.19 в 14:41

Кеворк Киркориян: Ние, арменците, от душа и сърце можем да дадем приятелство на всеки

Родителите му идват в България от Текирдаг, Турция. Той е роден в Хасково през 1919 година, но семейството му пристига в Кърджали, когато е на 5 години.Изучава обущарския занаят и днес, на почти 90 години, продължава да го упражнява. Кеворк Киркориян вероятно е най-възрастният работещ обущар в България. Неизменно до него е съпругата му Мариана,..

публикувано на 21.06.19 в 08:40

В Кърджали отбелязват Международния ден на йога с урок от индийска школа

В Кърджали ще бъде отбелязан 21 юни, Международен ден на йога . Денят се чества в почти целия свят по предложение на Организацията на обединените нации . Какво е йога - дали е само система от упражнения, или пък от дихателни практики и релаксация . Кои са състоянията, които се повлияват от йога и ефикасна ли е срещу паническите атаки...

публикувано на 21.06.19 в 09:15

Равда остава най-желаното място за летен ученически лагер

Базите на Ученически отдих и спорт са готови да посрещнат и тази година летуващите ученици. Въпреки че към дружеството към Министерството на образованието, се водят няколко морски бази, най-желана от децата си остава Равда . Те робуват на старата слава на курорта като летен морски лагер . За учениците почивката по линия на местния офис към..

публикувано на 20.06.19 в 14:00