"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

4
Мишо Йосифов
Снимка: 24 часа

Здравейте, вие сте с предаването Вкусен следобед и с мен, Радка Петкова. Надявам се да си прекарате добре в моята компания и в тази на радио Кърджали. Днес правим реверанс към музиката в нейните най-красиви жанрове - родния фолклор и американския джаз.
Поводите са наближаващият събор Рожен 2019 и отминалия джазфестивал Долината на Орфей вчера в Кърджали.
Но затова - малко по-късно.
Първата част на предаването ще започнем леко несериозно, с анкета на тема дали скъпите сватби могат да доведат до развод. Това го твърдят не кои да е, а група учени. Кърджалийци разсъждават и по темата весела ли трябва да бъде сватбата или скъпа. Както и какво трябва да си купят младоженците с парите, събрани от тържеството.След шеговитата анкета, правим лек завой и ще си говорим за роженския събор. Тази година съборът включва конкурс за най-хубава автентична носия. Така че всеки, който има запазена народна носия от раклите на баба или предавана от поколенията, може да се включи. Роженските поляни са посетени от над 550 000 души за две години, казва Владислава Андреева от организаторите. След това ще чуем за едно неустоимо кулинарно предложение. Селото, прочуто с наденицата си - Житница отправи атрактивна покана за побратимяване към селото, известно с боба - Смилян. Нека да бъдем в една чиния, приканват от Житница.
След това, съвсем тематично, ще преминем и към кулинарната ни изненада.
Във втората част на предаването ще чуем как премина  вокалният концерт на оперетната певица Иванка Христева. Със спектакъла тя отпразнува по нетрадиционен начин 40 години на сцена.


Ще ви предложа и богата звукова картина, от Джазфестивала "Долината на Орфей". Той се проведе за трети път в областния град с голям успех и събра стотици ценители на музиката на свободните хора. Медиен партньор на проявата бе радио Кърджали.
Мненията на участниците във фестивала, звукова картина от културното събитие и анкета с посетителите -  във втората част на предаването.
Останете с мен, Радка Петкова и с Вкусен следобед по радио Кърджали!

Галерия

Вижте още

Ансамбъл "Родопа" организира "Хоро на площада" в Смолян

На 25 юни в стария център в Смолян Фолклорен ансамбъл „Родопа“ и духовия оркестър организират фестивала "Хоро на площада". Те канят всички, които желаят да се насладят на българският фолклор да разучават хора, да бъдат на там от 18 часа. Ще се представят песни и танци от всички фолклорни области на България.  Организаторите канят и танцови..

публикувано на 24.06.19 в 11:44
Млади тамбурджии

Детската школа по тамбура със заключителен концерт във Велинград

На 26 юни школата по тамбура на малките тамбурджии във Велинград ще изнесат заключителен концерт. Официално ще бъде представено и възраждането на тамбурашката група, която е съществувала в града до 90-те години на миналия век. Детската школа по тамбура към ОНЧ „Св.Св. Кирил и Методи – 1905“ – Велинград стартира по спечелен проект...

публикувано на 24.06.19 в 11:21

Шон Мендес и Камила Кабело представят "Señorita"

Номинираният за GRAMMY, мулти-платинен певец и автор на песни Шон Мендес и певицата с кубински произход и текстописец Камила Кабело се обединяват за новия си сингъл - "Señorita". Песента е написана от Шон Мендес и Камила Кабело заедно с Андрю Уот, Бени Бланко, Али Тампоси, Шарли XCX, Джак Патерсън и Кашмир Кат. За популяризиране на новия сингъл, Шон и..

публикувано на 22.06.19 в 11:49

Pavell & Venci Venc‘ превзеха изкуствен остров за снимките на „Само да поискаш“

Pavell & Venci Venc‘ споделят философията си за любовта на висока скорост в новия си сингъл „Само да поискаш“. Видеото към песента е заснето за три дни в Дубай и носи филмовото усещане за безкраен купон в Меката на лукса. Спиращи дъха нощни кадри, камили, стокаратов сексапил като комплимент в хотелската стая на изпълнителите и коли,..

публикувано на 21.06.19 в 16:48

Тодор Христов: Кърджали Воден фест 2019 - повече именити състезатели, повече бързи лодки и скутери

Водният фест в Кърджали, заедно с Балканската купа по джет ски 2019 започват от днес, 21 юни. Организатор е Федерацията по водомоторен спорт и местния клуб „Ангел Петров -Йошката“ с подкрепата на Община Кърджали, под патронажа на кмета Хасан Азис.  До този момент участие са записали  42 лодки от България, като най-голямата атракция са ‚кралския клас“..

публикувано на 21.06.19 в 11:45

До дни ще бъде готово знамето за Рожен

Роженският събор набижава. Точно след месец на Роженските поляни ще звучи родопскатъа каба гайда, ще се срещнат родове и приятели. А организаторите са в трескава подготовка за това грандиозно събитие не само за Родопите, но за цяла България. До дни ще бъде готов и българския флаг, който ще бъде разположен на поляните над сцените. Той се изработва в..

публикувано на 21.06.19 в 11:00

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, вие сте с най-вкусното предаване в ефира на радио Кърджали, аз съм Радка Петкова и в този епизод също съм ви подготвила апетитен микс от теми . Отдавна май не сме опитвали балканска кухня, нали ? Това означава, че веднага се сещаме за баклава, обилно поръсена с шам фъстък , за бухнали тестени закуски, месо с гъсто кисело мляко, и разбира се,..

публикувано на 20.06.19 в 16:08