Два дни „С хорá и песни край релсите тесни”

Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали
Вторият национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката „С хорá и песни край релсите тесни” ще се проведе край най-високата жп гара на Балканите – Аврамово, на 10 и 11 август 2019 година (събота и неделя). Събитието се организира от Гражданско сдружение „За теснолинейката”, със съдействието и подкрепата на ДП „Национална компания „Железопътна инфраструктура”, Община Велинград и Община Якоруда, които и тази година ще осигурят безвъзмездно терен, озвучаване и сцена за мероприятието.

Началото ще бъде на обяд, след като пристигнат влакове „Родопи” и „Вихрен”. Организаторите тази година подготвят вечерен празничен концерт под звездите, в компанията на греяно вино и голям лагерен огън за онези, които решат да останат през цялата вечер. На следващия ден ще започнат изявите на участниците от обяд и ще завършат с празничен концерт до 16:00 ч., за да могат гостите да използват редовния влак „Родопи”. Освен музикалните изяви, ще има множество изненади и интересни занимания за малки и големи, които ще съпътстват основната програма на събитието.

От ГС "За теснолинейката" канят всички, които се занимават с български фолклор да присъстват на събора. "Вярваме, че когато всеки даде нещо от себе си, без да чака да получи в замяна, заедно ще направим утрешния ден по-добър, а българските традиции и обичаи са нашата основа, нашата сила, нашата идентичност," казват още от сдружението. 

Повече информация може да намерите на сайта на сдружението и във фейсбук страницата Родопската теснолинейка.

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram.
Вижте още

Децата в кърджалийксия квартал Веселчане са принудени да играят в мръсотията

Група  майки заявяват, че децата им играят в мръсотията, защото няма детска площадка за тях. За майките от кърджалийския квартал Веселчане да изведат децата си навън да играят е предизвикателство, защото единствената близка детска площадка се състои от 2 счупени люлки и трябва да обслужва над 20 деца от блокове и къщи в района. Майките от Веселчане се..

публикувано на 22.08.19 в 09:36

Спортът държи младите далеч от вредни навици

Спортът държи младите заети и е добър за здравето, а когато е лесно достъпен, той става начин на живот за широк кръг от хора.  На все повече места в паркове и училищни дворове могат да се забележат лостове и други фитнес уреди. Този тип спорт на открито набира по-голяма популярност с годините и сред мъже, и сред жени.  Той включва силови и..

публикувано на 21.08.19 в 18:13
Манатарка

Гъбите - вкусна храна и успешен бизнес

Изкупуването на гъби може да увеличи месечния ви доход, но  може и да останете гладни, защо в някои години те никнат в рамките на 2-3 месеца. Може ли изкупуването на гъби да бъде основно препитание за едно семейство и кои гъби са най-търсени, чуйте  какво казва Росен Николов от Кърджали, за който гъбите са не само любимо ястие, но и професия вече над 10..

публикувано на 21.08.19 в 15:53

Автобусите в Кърджали са на възраст над 15 години. Възможни ли са подобрения в градския транспорт

Автобусите в Кърджали са на възраст над 15 години. Това отблъсква гражданите и ги кара да прибегнат до използване на лични автомобили, което от своя страна увеличава значително трафика в града. Кърджалийци искат да използват личен автомобил по-рядко за по-чист въздух и редуциране на задръстванията, но са възпрепятствани заради липса на надежден градски..

публикувано на 21.08.19 в 15:32

Кърджалийци не знаят как да допринесат за редуциране на големия трафик

Прекалено много са колите в Кърджали за размерите на града. Гражданите не знаят, че могат да помогнат за решаване на проблема, придвижвайки се понякога с колело или автобус или пеш, вместо с кола. Обърнахме се към кърджалийци, за да открием кое ги спира да използват алтернативни методи за придвижване. Чуйте в анкетата на Елена Кьосева как се придвижват..

публикувано на 21.08.19 в 15:24

Михаела Маринова въвлечена във виртуална любов

Михаела Маринова е безспорно един от най-добрите женски вокали сред младите ни изпълнители. Кариерата ѝ тръгва шеметно след Х Factor, където става финалист в третия сезон на предаването.Върви нагоре с успешни парчета като „Стъпка напред“, „Не ти ли стига“, „Един срещу друг“, „Листата падат“,   „ Tiempo”.   Видеото на последната песен ѝ спечелва..

публикувано на 21.08.19 в 10:45

Родопски изпълнители ще пеят в Кърджали за Голяма Богородица

Пенсионерски клуб Капитан Петко Войвода в квартал Веселчане ще отбележат големия християнски празник Успение Богородично с курбан за здраве и с концертна програма, като целта им е това да стане традиционен събор. Празника се организира от пенсионерския клуб съвместно с община Кърджали. Великият родопски глас Валя Балканска и Петър..

публикувано на 14.08.19 в 10:00