Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два дни „С хорá и песни край релсите тесни”

Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали
Вторият национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката „С хорá и песни край релсите тесни” ще се проведе край най-високата жп гара на Балканите – Аврамово, на 10 и 11 август 2019 година (събота и неделя). Събитието се организира от Гражданско сдружение „За теснолинейката”, със съдействието и подкрепата на ДП „Национална компания „Железопътна инфраструктура”, Община Велинград и Община Якоруда, които и тази година ще осигурят безвъзмездно терен, озвучаване и сцена за мероприятието.

Началото ще бъде на обяд, след като пристигнат влакове „Родопи” и „Вихрен”. Организаторите тази година подготвят вечерен празничен концерт под звездите, в компанията на греяно вино и голям лагерен огън за онези, които решат да останат през цялата вечер. На следващия ден ще започнат изявите на участниците от обяд и ще завършат с празничен концерт до 16:00 ч., за да могат гостите да използват редовния влак „Родопи”. Освен музикалните изяви, ще има множество изненади и интересни занимания за малки и големи, които ще съпътстват основната програма на събитието.

От ГС "За теснолинейката" канят всички, които се занимават с български фолклор да присъстват на събора. "Вярваме, че когато всеки даде нещо от себе си, без да чака да получи в замяна, заедно ще направим утрешния ден по-добър, а българските традиции и обичаи са нашата основа, нашата сила, нашата идентичност," казват още от сдружението. 

Повече информация може да намерите на сайта на сдружението и във фейсбук страницата Родопската теснолинейка.

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Василка Рашкова

Нахапана от кучета: Чиновниците да плащат глобите от джоба си, а не от хазната

Кърджалийка осъди Общината, след като беше нахапана от бездомни кучета. Василка Рашкова получи обезщетение от 5000 лв., на което обаче не се зарадва. „ Исках делото да има друг ефект, не формален – ето ти парите и върви където си искаш. Въпросът е, че колко хора минават и ги съдят, плащат си делата и никой не прави нищо “, огорчена е жената...

публикувано на 16.04.24 в 09:47
Даниела Петрова

Даниела Петрова: Кърджали има всички дадености за развитие на туризма, но трябва да работим заедно

Редица идеи обмисля и ще предложи за ефективното изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община Кърджали за 2024 година Даниела Петрова, общински съветник, избрана с листата на партия „Възраждане“ и председател на комисията „Европейски проекти и туризъм“ в местния парламент. Програмата трябва да доведе до повишаване на интереса на..

публикувано на 16.04.24 в 08:42

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, шеф готвач Пеньо Иванов ще ни каже как приготвя пиле салтимбока или пилешко печено със салвия и панирани домати . След това Билге Мехмед разговаря с Людмила Данова - учителката поет, която твори в кратката поетична форма апев, което прилича на японското хайку, но си е българско.  Очакват Ви и други..

публикувано на 14.04.24 в 17:22
Трифон Ламбов

Читалището в Тополовград става на 130 години

Сто и тридесет години ще честват в Тополовград от създаването на читалището си „Св. Св. Кирил и Методий 1894“ през месец май. Годината е избрана неслучайно. „ Първите източници за читалището в Тополовград ги черпим от една публикация в сливенски вестник от 1894 г., в която се казва, че в Каваклий, старото име на Тополовград, има богато..

публикувано на 12.04.24 в 20:00
Харман кая

Харман кая и Асара - бижутата от миналото "проговарят" в бъдещето?

Един от най-загадъчните археологически  обекти в Източните Родопи – Харман кая край Биволяне, както и един от най-непознатите – Асара край Татул, бяха заснети с помощта на лидар. Уредът използва лазерни лъчи, за да сканира терена и да позволи да се генерират два вида изображения – дигитални модели на повърхността и на терена. Технологията се..

обновено на 12.04.24 в 16:08

В Крумовград изхвърлят опасни отпадъци в Мобилен пункт

Започва вторият етап на пролетното почистване в Крумовград, насочено към междублоковите пространства, зоните за разходка и местата, които ежедневно се посещават от хората. Общината ще осигури автомобили за извозване на всички отпадъци . На 16 април ще се проведе и акция на предаване на опасни стоки от бита в Мобилен пункт, който ще бъде..

публикувано на 10.04.24 в 17:11

От Глухар до Истанбул и обратно

 Айля от 17 години е омъжена в  икономическият, културен и исторически център на Турция - над 15-милионният Истанбул. При първа възможност обаче,  тя стяга куфарите за да се прибере в родното село. Родена е и е израснала в намиращото се на 5 километра от Кърджали село Глухар. Тук са родителите й, роднините и приятелите. И в турският мегаполис има..

публикувано на 10.04.24 в 13:30